probleem met versteveging BISMARCK

hallo stefan

G4 is een van de beste verstevigingen die je kan hebben
zoek eventjes op het forum en je vind er een hele uitleg over

groetjes raf
 
Niet om moeilijk te doen, maar G4 is geen versteviger.....

G4 is een vernis-soort op PU basis. Sterker en krasvaster dan een traditionele vernis, en perfect geschikt om oa. de binnenkant van een romp waterdicht/waterbestendig te maken. Langs de buitenkant ook, hoewel iets minder omdat het niet UV-bestendig is en dus verkleurd.

G4 kan verder ook gebruikt worden als hechtingsprimer als je met glasvezel/polyester aan de slag wil.

Op wat soort versteviging doel je eigenlijk? Een balsa romp bvb kan je sterker maken door er een matje glasweefsel in combinatie met polyesterhars op te zetten. De versteviging zit dan in het glasweefsel, dat een soort bewapening is.

G4 zal je romp wel beschermen tegen water, maar sterker zal deze echt niet worden. Bij een botsing houd G4 echt niet meer tegen dan het materiaal waar het opzit.....
 
Beide zullen in dit geval waarschijnlijk geen versteviging bieden.

Ik geloof dat je de bismarck aan het bouwen was toch? Ik heb fotos gezien van de opbouw van dit model, en het lijkt me niet nodig dit model te verstevigen. Het heeft al veel sterke van zichzelf. Ik zou alleen het model waterbestendig maken zoals hier al eerder beschreven is door dazzler.

Succes ermee,

Gr robin
 
hallo

g4 dringt IN het hout en verstevigd zo de hele constructie
net zoals polyester hars het doek stevigte geeft
teveel polyester doet integendeel de constructie weer minder stevig maken
en als je gaat polyesteren moet je toch eerst een laag G4 aanbrengen
en verband gaas is geen glasweefsel en heeft zeker niet dezelfde stevigte
voor verdere info zie deze website
Vosschemie

en als die het niet weten dan weet ik een nog betere website
Bernico Racing International - Custom made boats

hier laat ik mijn rompen maken voor een leuk prijsje

en het zijn boten geen botsautootjes

groetjes raf
 
als je eerst veel lijm eronder doet en dan veel erboven word het heel hard

Onzin, kletskoek en sprookjes!
Een model wordt NOOIT steviger door er veel lijm in te verwerken! Sterkte moet uit de constructie komen, een goede pasvorm, het juiste materiaal. NIET door twintig tubes lijm er in te fl*kkeren.
G4 impregneert het hout, dat wil zeggen: het dringt in het hout door en stolt daar. Dat beschermt het hout tegen rot, maar zorgt ook dat het hout hard wordt. Dat LIJKT mooi, maar is het niet helemaal. Keihard hout is minder veerkrachtig, en zal eerder breken bij een harde botsing.
Ik vind G4 een prima middel, en, als het goed gebruikt wordt is het perfect, maar ga niet de fout in door te denken dat G4 met verbandgaas en een boel lijm je schip stevig maken. De stevigheid komt uit de constructie.

En verbandgaas als wapening :confused: Ik heb een boel sprookjes gelezen, maar dit is een nieuwe voor me. Gebruik alsjeblieft glasvezeldoek in combinatie met epoxy of polyester. Dat heeft zijn waarde bewezen.
Gebruik verbandgaas waar het voor bedoeld is: om je vingers te verbinden als je een keer bent uitgeschoten met een hobbymesje :shock:
 
zouden wij weeral zo'n eigenzinnige gastje in ons midden hebben ?

Laat hem toch doen wat hij wilt , die heeft toch altijd gelijk .

Als ik 12 jaar oud was , wist ik altijd beter ...

Vallen en opstaan , noemt men dat ...

de groetjes ,

Laurent
 
hard wordt. Dat LIJKT mooi, maar is het niet helemaal. Keihard hout is minder veerkrachtig, en zal eerder breken bij een harde botsing.
Ik vind G4 een prima middel, en, als het goed gebruikt wordt is het perfect, maar ga niet de fout in door te denken dat G4 met verbandgaas en een boel lijm je schip stevig maken. De stevigheid komt uit de constructie.

En verbandgaas als wapening :confused: daar heb je gelijk in maar lees dit
Ik doe het gewoon om een mooi afgewerkte binnenzijde te krijgen. Al dat geklets over versteviging lap ik aan mijn laars. Ik ben niet van plan om tussen ijsbergen te gaan varen, of in volle snelheid tegen een betonnen beschoeing aan te knallen. Als je de buitenzijde (is al een dubbele laag hout) goed afwerkt is er geen vuiltje aan de lucht.
Overigens neem ik aan dat de mensen die hem varend maken hem niet gelijk in de plaatselijke vijver wippen maar eerst thuis in de badkuip.

Opa Jan
 
Stefan:

Het is JOUW model. Doe ermee wat je wilt. Je HOEFT de raad van ervaren modelbouwers niet op te volgen...

"Opa Jan" is niet van plan om tussen de ijsbergen te varen of op volle kracht tegen een betonnen beschoeiing aan te knallen. Dat is niemand!

Maar helaas... er zijn altijd momenten dat je een stuurfout maakt, even niet oplet, iemand anders knalt tegen jouw model aan, een of andere sukkel zet zijn zender aan die op "jouw" kanaal zit... kortom: een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan is het fijn om te weten dat je model een stevige constructie heeft en niet alleen van lijm aan elkaar hangt.
 
Verwacht je nu echt nog advies?

Eerst kom je vragen hoe je best je romp kan verstevigen, je krijgt hier het advies van verschillende ervaren modelbouwers, en dan zeg je doodleuk: "Al dat geklets over versteviging lap ik aan mijn laars"

Ik zou zeggen: doe gewoon wat je wil, het is jou boot, en ons kan het geen moer schelen als je deze helemaal verkl**t! Stel zelf proefondervindelijk vast wat je allemaal fout kan doen, en leef ermee!
 
nog iets, G4 is een redelijk stroperig goedje. Normaal _zou_ je het hout er 2 maal mee moeten instrijken ECHTER dat wens ik je niet toe. Je hebt namelijk een zeer ruw oppervlak dan, en uitgeharde G4 is geen grapje op te gaan schuren (tussen G4 beurten kan je ook niet schuren). Ik heb dit ooit al eens gedaan en me toen voorgenomen NOOIT meer G4 als buitenste eindlaag te gebruiken. Ik pas het alleen toe IN het schip, op een houten motorsteun ofzo... voor als er ooit water in de romp loopt. De binnenkant van de romp zou ik er ook mee durven doen.

Afwerken met epoxy is misschien een beter idee, glasmatje en dan impregneren. Je MOET echter weten waar je aan begint want je moet alles klaar hebben en je loopt kans je mooi model om zeep te helpen.

Ik ben het niet helemaal eens met Roel, je kan best een romp zonder veel interne sterkte gaan opbouwen met epoxy en glasvezel matten EN een hele sterke romp krijgen. Kijk maar naar de houtbouw IOM zeilboten. Helemaal leeg kan de romp toch nooit zijn hoor.
laat dat verbandsgaas maar waar het is.... in de verbandstrommel.

Nu, die Bismark, wat dikte romp spreken we over?

Patrick
 
Back
Top