Online boek voor beginners

mindbender_tm zei:
Aerodynamica

Je hoeft geen vliegmechanica, stromingsleer of aerodynamica gestudeerd te hebben om te leren modelvliegen. Het volstaat dat je weet dat je model in de lucht blijft zo lang als de motor loopt?
Grapje! Er zijn wel mensen die dat echt menen. Dat hebben ze uit avontrenfilms: daar hebben ze vliegtuigen met haperende motor door de lucht zien schieten, de bemanning ten dode opgezchreven! Het neergestorte wrak is noch slechts met moeite te herkennen.
Dat heeft niets met de werkelijkheid te maken. Ware het zo, dan zou het woord “noodlanding” niet eens bestaan. Slechts enkele zinnen over de luchtstroom rond de draagvlakken zullen volstaan om e.e.a. duidelijk te maken. Er is een algemeen bekende verklaring over de opwaartse druk op een vleugel door het verschil in afstand dat de lucht moet afleggen boven en onder de vleugel. Dat hoort er een beetje mager uit, toch begin ik hiermee mijn uitleg.
De lucht deelt zich vooraan de vleugel in een stroming boven en één onder de vleugel. Doordat het bovenste van de vleugel gewelfd is,, is de afstand van voorkant tot achterkant langer dan langs de onderkant. De bovenste luchtstroom moet dus vlugger voortgaan den de onderste om gelijk aan de achterkant van de vleugel te komen. De versnelling veroorzaakt een verdunning van de lucht, je krijgt dus boven de vleugel een onderdruk en aan de onderkant een overdruk. Zo ontstaat een opwaartse druk, de “lift”. Dit effect alleen echter voldoet niet om een vliegtuig in de lucht te houden. De twee stromingen komen terug samen achter de vleugel en door de vermenging van snelle en trage lucht ontstaan wervelingen. Er ontstaat een “aanvoerwerveling” die verantwoordelijk is voor het oplossen van een “gebonden werveling”.
Deze circulatie rond de vleugel veroorzaakt nog een grotere versnelling van de lucht bovenaan en remt de lucht onderaan de vleugel nog meer af door zijn tegengestelde draairichting.
Deze twee luchtstromen, de potentiaalstroming en de ciculatiestroming zorgen voor de lift.
Liftverlies krijg je aan de randen van de draagvlakken waar sterke wervelingen optreden. Er ontstaan “wervelingsvlechten”. Om de weerstand zo gering mogelijk te houden, brengt men in de luchtvaart “winglets”, of eindschijfjes aan bij de uiteinden van de vleugels.

Mindbinder, ge zijt ene echte vliegende broeder
 
Staat toch een fout in:
mindbender_tm zei:
De lucht deelt zich vooraan de vleugel in een stroming boven en één onder de vleugel. Doordat het bovenste van de vleugel gewelfd is,, is de afstand van voorkant tot achterkant langer dan langs de onderkant. De bovenste luchtstroom moet dus vlugger voortgaan den de onderste om gelijk aan de achterkant van de vleugel te komen. De versnelling veroorzaakt een verdunning van de lucht, je krijgt dus boven de vleugel een onderdruk en aan de onderkant een overdruk. Zo ontstaat een opwaartse druk, de “lift”.
Da's ondertussen achterhaald. WAAROM zou die lucht weer bij elkaar moeten komen? Daar is geen reden voor en dat doet het ook niet.
OK, in windtunnels gebruiken ze een smaller stuk om de lucht sneller te laten stromen. Dit gebeurt ook in een buis met een stukje dat smaller is.
De bovenkant van de vleugel is bol (bij een symmetrisch profiel veroorzaakt de invalshoek dit) dus waar moet die lucht heen? Hij kan niet zo snel helemaal naar boven gedrukt worden, samendrukbaarheid van de lucht gebeurt pas bij supersonische snelheden dus die lucht gaat sneller stromen (nog een voorbeeld is ritsen op de snelweg). Dat veroorzaakt die onderdruk. Dat is zo ongeveer de wet van Bernoulli.
Hoop dat je het snapt, heb het effe lekker simpel uitgelegd. Aerodynamica is trouwens wel zware stof, moet zelf ook eens die circulatie gaan begrijpen 8O

Ooh ja, nog iets: dat vliegende vleugelprofiel klopt volgens mij ook niet helemaal 8O een beetje reflex daar is goed voor de stabiliteit. En waarom heeft het thermiekprofiel wel reflex? Dat doet toch alleen maar af aan de lift?
 
Planelover_CrAzY_Murdock zei:
Ooh ja, nog iets: dat vliegende vleugelprofiel klopt volgens mij ook niet helemaal 8O een beetje reflex daar is goed voor de stabiliteit. En waarom heeft het thermiekprofiel wel reflex? Dat doet toch alleen maar af aan de lift?
Volgens mij is er in de vertaling een illustratie zoek; dat zweverprofiel is in de oorspronkelijke tekst het staartloze (nuri)profiel.
Bart
 
Beste Mindbender: zeer tot mijn spijt moet ik hier even onaangenaam worden :oops:
Je hele theorieverhaal rammelt dusdanig aan alle kanten dat er geen beginnen aan is om het tegen te spreken.
De in deze draad genoemde site http://www.av8n.com/how geeft een zeer goede uitleg van al deze fenomenen.
Met name die ongelijke pad theorie over het ontstaan van lift steekt toch altijd weer de kop op en is , ik kan het niet anders zeggen:onzin :( .
Dit wordt in deze site duidelijk besproken evenals in de NASA site.
Ik hoop dat je het bovenstaande desalnietemin als een vriendelijke aansporing mijnerzijds zult opvatten :)
Peter.
 
hallo alemaal ik ben nieuw hier maar ik weet niet welke rc vliegtuig ik moet nemenik wil graag een rc vliegtuig die hoogteroer richtingroer en rolroeren heeft weet iemand welke rc vliegtuig ik moet nemen?(het moet wel een mooie zijn) wil het graag onder de 100,- hebbenalvast bedankt
 
Misschien dat sommigen hier, net als ik de eerste keer, iets kunnen hebben aan mijn verzamelde info op - Beginnen met modelvliegen.
Ik heb daar voor mijzelf e.e.a. aan beginnersinfo neergezet die wellicht voor anderen interessant kan zijn.
 
Het beste dat je nog kunt hebben, is zoals ik, iemand in de familie die aerospace engineering studeert aan de TU Delft. Ik zal hem de oren van het lijf zagen om mijn kist te verbeteren!!
 
Sorry!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Welkom Rien :)
Je kunt je vraag beter in één van de helicoptersubfora plaatsen: "Beginner, Walkera, Apeldoorn, hellup". Hier zit je diep in een boek-discussie.
 
Hallo,

Ik ben momenteel op zoek naar een bouwpakket, welke mijn eerste zelfgebouwde vliegtuig moet worden. Het liefst wil ik een houtbouwpakket van een zwever, die nog volledig gebouwd moet worden, dus niet ARF. Ik ben al redelijk veel gezocht, maar houtbouw pakketten kan ik niet zo snel vinden.

Het liefst wil ik een electro zwever waarvan ik dus alles nog zelf moet installeren.

Als iemand suggesties heeft, of weet waar ik deze post beter kan zetten, laat het even horen :D

Gr.
 
Technicoll

Hallo Kurt,

ik bouwde een Technicoll, een mooie zwever/trainer die vrij eenvoudig te bouwen is en zeer goede vliegeigenschappen heeft. Tegen kostprijs wil ik je zeker het plan bezorgen.
Misschien kunnen we beter communiceren via email. Als je via de postbus van het forum je email doorgeeft, stuur ik je wel een aantal foto's.

Mvg

Agusta
 
Laatst bewerkt:
hallo ik ben nieuw en ik wil een gas vliegtuig kopen maar ik weet er niet zo veel van zoals welke het beste of hoe en wat
 
Gewoon bladeren en meelezen in het beginnerssubforum. En locatie in je profiel opnemen, misschien woont er wel een forumlid in jouw buurt.

En als je dit eerst leest, kun je gerichter vragen stellen:
Modelbouw FAQ's - Modelbouwforum.nl
-> Modelvliegen, algemeen
-> Aandachtspunten voor het beginnen met modelvliegen.

Dit 'draadje' is bestemd voor online-boeken.

Welkom ook :)
 
ik ga van de zomer ook een vliegtuig kopen en ik zit te dneken aan een Parkflyer. om mee te beginnen.
ik ben ook van plan eerst met een simulator te oefenen.
is dit een goed begin? gr <Menno>
 
Back
Top