Bouwverslag Revell S100 1/72

Hierbij een verslagje van de bouw van mijn Revell s100,

Als tussendoortje ben ik begonnen met de bouw van de Revell bouwdoos schaal 1/72 s100 gekregen van de goedheiligman...

De bedoeling is dat dit bootje gaat varen, op zich technisch niet te lastig alleen het gewicht is misschien een probleempje misschien iemand die weet wat het gewicht mag zijn om niet te diep te liggen...

Er loopt op dit moment al een bouwverslag van een S100 maar dat is de Italeri versie 1/35, daarom toch besloten deze apart te plaatsen.

Dit istiedan:
full


Als eerste de romp in elkaar gelijmd. Dit levert geen probleem op, gewoon de standaard lijm (Revell) gebruikt. Daarna heb ik de uitsparingen voor de schroefassen uitgesneden. Het bootje wordt uitgerust met 2 werkende schroefassen, de middelste schroef wordt vrij draaiend, ik weet niet of dit de meest vertandige keuze is maar de schroef kan er altijd nog af.

Hier de uitsparingen voor de schroefassen uitgesneden, (4 mm)
full


En hier met voorlopig geplaatste asjes (messing staf) bij gebrek aan de echte asjes (2mm graupner).
full


Om bij de aandrijving etc te kunnen is het dek opengesneden, net achter het stuurhuis. Door de aanwezige uitsparingen klikt het dek vast, aan de onderzijde heb ik een paar geleidestukjes gelijmd. Ik weet niet of hier nog een rubber onder komt dit laat ik afhangen van de proefvaart...
full


En hier opengesneden:
full


Het voordeel van een bouwpakket is wel dat je, als je geen zin hebt in zaag en snijwerk, even een beetkje priegel en schilderwerk kan doen, zoals een stukje geschut..

De bedoeling is de S100 in gebruikte staat te brengen dus geweatherd. Hier heb ik weinig ervaring mee maar we proberen gewoon wat uit. (heb geen airbrush)

full


Omdat het bootje gaat varen, en bij voorkeur ook weer terug moet komen, de roertjes iets aangepast. Het middelste roer werkt in het echt als een normaal roer, de 2 buitenste hebben een nevenfunctie om de romp bij hoge snelheid vlak in het water te leggen waardoor de snelheid iets toeneemt maar belangrijker de de witte hekgolf minder wordt en dus minder zichtbaar... wel handig snachts, meer hierover in het verslag van:

bouwverslag-1-35-s-100-schnellboot-italeri

Die functie ga ik er niet inbouwen, de 3 roertjes gaan gewoon gelijk bewegen. Vooralsnog ga ik ze niet aanpassen qua grootte, ik wil ook het onderwaterschip graag zo veel mogelijk op schaal. Hier zijn de meningen over verdeeld weet ik, misschien pas ik het later alsnog aan.

full


De roertjes zijn gemonteerd aan 1,5 mm messing staf, en draaien in busjes van 3mm (inwendig 1,5 mm) deze zijn gelijmd in een paar plaatjes polystyreenplaat. De busjes komen boven de waterlijn uit en met wat vaseline zijn deze vrijwel waterdicht. De servo heb ik nog niet, dit wordt ws een klein standaard servootje (conrad oid)
De zender wordt een al heel lang op zolder liggende Robbe 27mhz 2 kanalen.
Hier het middelste roer gemonteerd:
full


De aandrijving, dit gaat met behulp van 2 (3 - 4,5V) motoren uit een bouwpakketje (action oid) merk onbekend, maar voor zo'n klein bootje geen enkel probleem:
full


De Schroefassen zijn imiddels ook binnen. Deze worden gemonteerd en gelijmd met secondenlijm en vastgezet met plamuur. Van deze plamuur worden ook de asuitlopen gemaakt. Dit is nu nog een beetje provisorisch, dat moet nog strak worden.
De asjes zelf zijn wat kort en heb ik vervangen door 2 mm messing staf (bij gebrek aan 2 mm rvs) deze lopen door tot aan de uithouders. het laaste stukje as loopt dus gewoon in het water. De uithouders heb ik zelf gemaakt van messing busjes en plastic plaat en gelijmd. De bedoeling is de bijgeleverde schroeven te gebruiken. deze probeer ik op de asjes te lijmen. Dit lijkt wat zwak maar heb ik bij een groter model ook al eens gedaan en dit houdt nog steeds.

full


De motoren worden gelijmd in de romp op een steunplaatje, hierdoor zijn ze uitgelijnd met de as en lopen dus zo licht mogelijk. De koppeling heb ik gemaakt van rubber ventielslang. (kon verder geen zaak vinden die een goed alternatief had hiervoor) het lijkt goed te werken de tijd zal het uitwijzen.

Op de afbeelding zijn de motoren nog niet vastgezet en zijn nog niet echt vastgemaakt aan de asjes:

full


Niet echt een topfoto maar dit zijn de schroeven nog niet definitief gemonteerd (origineel) de middelste schroef is ook nog niet gemonteerd.

full


En hier nog een paar plaatjes van de huidige stand van zaken:

Voor:
full

Midden:
full

Achter:
full

En helemaal:
full


Groetjes Kees
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hallo Kees.
Leuk, nóg een S-100 klasse. Ze ziet er goed uit. Ik heb haar een aantal jaren geleden ook gebouwd, en ze voer (na een paar aanpassingen) prima.
Qua gewicht hoef je je niet zoveel zorgen te maken; ik had er het volgende in zitten:
Een standaard tweekanaals ontvanger
Een kleine regelaar (zo'n plat dingetje)
Een mini-servo
2 CD-lade motortjes
Een accupack uit een Nikko-autootje van m'n zoon.
2 Graupner 2mm schroefasjes met bijbehorende kokers
2 plastic 25mm drieblads Graupner schroefjes

Jouw motoren zijn iets zwaarder, voor de rest hebben we een redelijke gelijke hardware er in liggen, op het accupack na.
Die CD-lade motortjes waren overigens prima dingen; een verbruik van (schrik niet) 50 mA op vol vermogen, stilgehouden model in het water...

Eén waarschuwing: met roeren van schaalgrootte heeft een een draaicirkel van een mammoettanker. Ik heb er indertijd twee roeren ondergezet die ongeveer 2 x schaalgrootte waren eer dat ze een beetje acceptabel door de bocht kwam. Het is een lange romp...
 
Jouw motoren zijn iets zwaarder, voor de rest hebben we een redelijke gelijke hardware er in liggen, op het accupack na.
Die CD-lade motortjes waren overigens prima dingen; een verbruik van (schrik niet) 50 mA op vol vermogen, stilgehouden model in het water...

Eén waarschuwing: met roeren van schaalgrootte heeft een een draaicirkel van een mammoettanker. Ik heb er indertijd twee roeren ondergezet die ongeveer 2 x schaalgrootte waren eer dat ze een beetje acceptabel door de bocht kwam. Het is een lange romp...

Hoi Roel,

Mooi dat het gewicht geen probleem zal vormen, ik was er nl wel een beetje bang voor.
En die Cd-lade motoren, das ook een idee, heb helaas net geen overbodige exemplaren liggen....;)

Wat de roeren betreft, ik heb inderdaad meer modelletjes (internet) gezien die de roeren aangepast hadden, misschien ben ik wel wat te eigenwijs. Het is overigens eenvoudig om ze eventueel te vervangen. het kan zijn dat ik dat alsnog ga doen.

groetjes Kees
 
Inderdaad, kijk eerst maar of je tevreden bent met de draaicirkel met schaalroeren.
Schuurdeuren er onder hangen kan altijd nog...:D
 
Hallo kees,

Zelf ben ik ook met een plastic bootje bezig(wijsmuller utrecht 1:200) Maar ik wou graag weten wat voor accu´s en regelaars jij gebruikt. Hij ziet zeer mooi uit, ga zo door!;)

tim
 
Hallo kees,

Zelf ben ik ook met een plastic bootje bezig(wijsmuller utrecht 1:200) Maar ik wou graag weten wat voor accu´s en regelaars jij gebruikt. Hij ziet zeer mooi uit, ga zo door!;)

tim

Hoi Tim,

De regelaar wordt een al aanwezige zelfbouwregelaar van conrad, 1 voor 2 motoren, ik heb nl maar 2 kanalen beschikbaar. De accus worden gewoon (oplaadbare) nimh batterijen in een houdertje, hier heb ik er 2 van (dus 4 batterijen in totaal zo kan ik het gewicht goed verdelen, ik weet nog niet of het AAA of AA wordt, dit hangt een beetje van het gewicht af.

Groeten Kees
 
Roeren en schroeven

Van de week maar weer eens wat gedaan aan de S100,

De roeren zijn geplaatst, en voorzien van armpjes en stuurstangen. Het was wat figulieren omdat de beschikbare ruimte niet zo groot is. Ik heb de armpjes gemaakt van styreen. De roertjes zijn klein en de krachten die er op komen zijn naar verwachting ook niet zo groot. Het is zo gemaakt dat de uislag van het grote middelste roer iets groter is dan de buitenste roeren. De 2 kleine roertjes staan ook iets naar buiten geplaatst. Het werkt nog met de hand, de servo (miniservo) heb ik nog niet. Ik moet aleen nog iets verzinnen om te voorkomen dat de stangetjes uit de roerarmen wippen.

Excuses voor de kwaliteit van de fotos, dit wil niet altijd even goed lukken..(maar ja ieder zn hobby)

Roeren neutraal:

full


Roeren naar stboord:

full


Roeren naar bboord:

full


Van buitenaf gezien:

full


De schroeven zijn ook geplaatst (tenminste op de assen gelijmd) zoals gezegd ik gebruik gewoon de "waardeloze volgens sommigen" originele schroeven. De middelste heb ik toch overwogen niet te plaatsen, echter, omdat het bootje ws meer op de kast zal staan dan in het water liggen heb ik de voorkeur gegeven aan wel, maar vrij draaiend, monteren. Het schroefje heb ik doorgeboord 1,5 mm en voorzien van een messing asje. het draait nu als je ertegen blaast. Ik hoop dat dit niet teveel een storend of remmend effect heeft, we zullen zien:confused:.

De asdoorvoeren waren in eerste instantie gemaakt met putty, echter, of het spul is inmiddels oud en werkt niet meer (het hecht nl van geen meter...) of werkt zowieso niet:-?. Het brokkelt gewoon af. Nu dus maar een stukje styreenpijp gemonteerd. dit wordt nog netjes afgewerkt met plamuur oid.

full


Het gewicht... ik heb dat toch maar eens nagewogen, dat is kaal (wel met assen) al zo'n 200 gram. Volgens mijn berekening mag het bootje maximaal 295 (zeg mar 300 gram wegen om op de waterlijn te liggen. Na uitproberen bleek dit redelijk te kloppen. Dit gaat ws niet helemaal lukken dus toch maar wat smokkelen.

Daarom mede op zoek naar een goedkope en lichte oplossing als vaarregelaar, ik meen een keer gelezen te hebben dat er iemand dit ooit heeft gemaakt van een servo (printje zonder potmeter .. ) en werkt dat? De gangbare regelaars vooral de kleinere vindt ik nogal prijzig, vooral voor een bootje zoals dit.

groetjes Kees
 
Laatst bewerkt door een moderator:
kun je dit niet gewoon doen met een potentiemeter uit de elektrowinkel, kost niks en weegt niks
 
Kees, mijn zoon Kor had zijn Smit Rotterdam (ook zo'n kleintje) in eerste instantie ook uitgerust met een omgebouwde servo.
Dat werkte toch niet ideaal. Haperen en stotteren, in één keer van niks naar vol gas... Zoonlief was tijdens het bouwen van de Rotterdambezig met MBO electro, dus solderen kon hij wel, daar lag het niet aan!

Conrad heeft kleine (en goedkope!!) regelaartjes die nóg goedkoper zijn als je zelf een beetje kan solderen.
Die heeft hij er nu inzitten (Sponsored by Daddy indertijd:D) en daarmee kan hij z'n Smitje prima varen.
Qua diepgang: De S100 kan best wel wat hebben. Mits je het achterdek goed afdicht. Die van mij lag iets te diep, maar dat beïnvloedt het vaargedrag alleen maar positief. Ik ben benieuwd naar jouw erVAARingen! :turn-l:
 
Conrad heeft kleine (en goedkope!!) regelaartjes die nóg goedkoper zijn als je zelf een beetje kan solderen.
Die heeft hij er nu inzitten (Sponsored by Daddy indertijd:D) en daarmee kan hij z'n Smitje prima varen.
:turn-l:

Hoi Roel,

Bedankt voor je reaktie!

Het regelaartje wat ik nu heb is zo'n zelfbouw regelaar van Conra,. maar de print is altijd nog 2x zo groot en zwaar dan het printje van een gemiddelde servo vandaar de vraag. Het was uiteraard te proberen maar gezien je (zoons) ervaring dus blijkbaar geen goed idee. Dan toch maar de huidige gaan gebruiken.

En ja.. dat varen, ik zal mijn erVAARingen hier wel neerzetten, maar eerst de boel nog inbouwen;)

Groetjes Kees
 
update 25-01

Gisteren weer tijd gehad om wat aan de S100 te doen, het weer was er naar om binnen te zitten.

De asuitlopen zijn afgewerkt en de romp is in een kleurtje gezet. Onder de waterlijn is de kleur mat rood geworden, boven de waterlijn witgrijs. De zwarte waterlijn moet nog.

De schroeven heb ik ook een kleurtje gegeven, messingkleur.

Onderzijde:

full


Ook aan de afwerking wat gedaan. De beschermbeugels hoe ze ook mogen heten, die voor en achter het geschut zit om te voorkomen dat de eigen bemanning te grazen genomen wordt... heb ik gemaakt van messing staf, dit omdat de originele nogal kwestbaar zijn en niet recht te krijgen. Ook tijdens het gebruik (lees varen) vrees ik dat die dingen het niet lang uithouden. De railing van messing maken..daar twijfel ik nog over. dit heeft mede te maken met het gewicht, het bootje wordt er wel zwaarder van en ja, marge heb ik eigenlijk niet:(

full


Heb tevens de verleiding niet kunnen weerstaan wat roest etc aan te brengen. De kalotte (hoe kom je op die naam) was zo heb ik gelezen van staal en later van aluminium.. die van mij is dus van staal... (ik las dit pas vandaag:rolleyes:) Ik heb het vond ik zelf redelijk netjes gedaan, op de fotos ziet het er echter erger uit dan het in werkelijkheid is. Ik weet nog niet helemaal hoe ik de achterkant doe want tot waar was de romp eigenlijk van staal en waar begint het hout....?

full


full


En hier de status van vandaag:

full


Mocht iemand belangstelling hebben voor meer plaatjes:

Modelbouwforum.nl - Fotoalbum van hermor: Revell S100

Groetjes Kees
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hallo Kees
Ze ziet er mooi uit! Verwering ook.
Ook ik heb op haar grote zusje de beschermbeugels in messing uitgevoerd om dezelfde reden.
Ik ben alleen heel benieuwd naar je motor / schroef-combinatie.
Ik heb het vermoeden dat het een wat vreemd gevormde blender gaat worden.
De spoed van de schroeven is wel érg extreem; dat gecombineerd met het toerental van je motortjes...

Enfin, wat piep ik... Lekker varen!
Meenemen naar de marineschependag in Heemskerk en tussen de 1:35 zusjes leggen. Dan denken de anderen dat de S100's zich voortplanten...:p
 
Blender

Ik ben alleen heel benieuwd naar je motor / schroef-combinatie.
Ik heb het vermoeden dat het een wat vreemd gevormde blender gaat worden.
De spoed van de schroeven is wel érg extreem; dat gecombineerd met het toerental van je motortjes...

:p

Haha, nu nog wat aarbeien, ijs en wat melk:yes:en de milkshake is klaar...

Ja je hebt misschien wel gelijk.. dit zijn de originele schroefjes en ze misstaan ws niet in onze moulinex.... Er zijn er toch blijkbaar meer die er gewoon mee varen dus ja wat moet ik ervan zeggen:rolleyes:. Ik begrijp dat jij bij je 1/72 versie niet de originele blendermesjes hebt gebruikt. A
ls ik heel eerlijk ben ben ik in eerste instantie al blij als het scheepje vooruit komt en ook weer terug aan de kant... Net als bij het stuurgedrag het aanpassen achteraf is redelijk eenvoudig dus dat kan altijd nog.

Heb trouwens inmiddels de zwarte rand ook aangebracht, en achter ook nog wat vuiligheid.. de plaatjes komen zsm.

De marinedag, is wel leuk om naar toe te gaan nu je het zegt, maar ws zal het dan nog even bij kijken blijven, Staan jullie trouwens ook in Goes (volgende maand?)

groetjes Kees
 
...De marinedag, is wel leuk om naar toe te gaan nu je het zegt, maar ws zal het dan nog even bij kijken blijven, Staan jullie trouwens ook in Goes (volgende maand?)

groetjes Kees

Ik sta in ieder geval niét in Goes... Ben er een paar keer geweest, op zich wel leuk, maar 't is een eind rijden... En ik wil de S-100 helemaal klaar hebben voordat ik haar ga showen! Ik hoop op de Marinedag zover te zijn.
 
Hey Kees,

Mooie s-boot heb je daar! Leuk om te zien dat iemand zich nog eens aan de Revell 1/72 kit waagt, zelfs nu grote zus op de markt is.

Roel heeft overigens ook een hele mooie 1/72 versie!

Schilderwerk is uitstekend gedaan! Ook het weatheren! Om met het borsteltje gedaan te hebben valt het reuze goed mee.. Zelf gebruik ik de Badger.

Voor de zwarte lijn op de waterlijn heb ik misschien nog een goeie hint : Tamiya verkoopt van die verfstriften waar je heel mooi en recht dergelijke toestande mee kan aflijnen. Bespaart je heel wat afplakwerk.

Inbouw van de rc componenten is mooi gedaan! voor de vaartregelaar een, kleine tip die ik voreger eens heb toegepast om een 1/700 Udaloy klasse op RC te leggen : Men kope één piepklein chinees rc autootje of vrachtwagentje in de Bart Smit. Vervolgens neme men een hamer :hammer:.... dan sloopt men uit dit stukje speelgoed de printplaat met de vaaartregelaar.. ff solderen en klaar is kees :cool:

Ik ga dit draadje zeker blijven volgen! succes ermee!

Maarten
 
Hai Maarten,

Deze S100 was eigenlijk een tussendoortje, de grote zus was daar eigenlijik iets te groot voor, deze lag gewoon toevallig bij de plaatselijke speelgoedzaak te lonken... Maar evengoed een leuk scheepje om te bouwen.

Hier de speciaal gemaakte mal om de waterlijn af te tekenen, kosten nog moeite gespaard, je bent perfectionist of je bent het niet:
full


De zwarte rand zit er inmiddels op, hier en daar nog wel even bijwerken, want het plakband bleek niet helemaal een strakke rand te hebben.
Het aftekenen heb ik gedaan met een doosje en een potlood, bleek de juiste hoogte te hebben, hoewel.. ik heb wel iets gesmokkeld ivm de te verwachten iets te groete diepgang door het gewicht.

De dame van achteren gezien, hier is nog wat bij te werken aan de zwarte rand, gaat goed komen.
full


Wbt het weatheren dat heb ik inderdaad met het kwastje gedaan, bijna droog met erg verdunde verf. Ik moet zeggen dat het op de foto er veel meer uitspringt dan in werkeljkheid. Daar heb ik meer zoiets van, het mag wel iets meer, de plaatjes geven meer een beeld van.... wat een roestbak, kon wel iets minder:o maar ja al eerder aangegeven, fotograferen is mijn ding helaas niet, zou daar wel wat meer mee willen eerlijk gezegd.

En de huidige stand van zaken, je veel meer zal het aan de buitenkant niet worden, nog wat railingwerk wat kleine sprietjes en wat draadjes spannen, hoewel, dit worden ws dunne staaldraadjes:
full


groetjes Kees
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hey kees,

Je staat echt al wel ver. hoe lang ben je hier al mee bezig?

Ik hoop straks nog een aantal foto's te posten van mijn projectje in de 1/35 thread, dan zal je zien dat ik niet zo erg gevorderd ben. Weinig tijd gehad.

Ik heb ondertussen je draadje gewaardeerd, dat verdient het wel.

Nu ga ik terug naar mijn torpedo-lanceerinstallaties :cool:

groetjes,
Maarten
 
Je staat echt al wel ver. hoe lang ben je hier al mee bezig?

Ik hoop straks nog een aantal foto's te posten van mijn projectje in de 1/35 thread, dan zal je zien dat ik niet zo erg gevorderd ben. Weinig tijd gehad.

Hai Maarten,

Bedankt voor je positieve reaktie!

Wbt de tijd, ik ben hier mee bezig sinds begin december, de 1/72 Revell versie is wel een redelijk eenvoudig te bouwen modelletje, enkel het rc inbouwen maakt het wat lastiger. Ben eigenlijk alleen (vroeger) vliegtuigjes gewend te bouwen als het om buwpakketten gaat. Het grote voordeel is dat dit formaat modellen makkelijk aan de "keuken"tafel te doen is waardoor je makkelijker even wat tussendoor kan freubelen.. Het is mij in ieder geval nog niet tegengevallen. Dat is ws lastiger met de grote zus.

Ben trouwens erg benieuwd naar de status van jou S100 (ik volg de bouwverslagen van de 1/35 versies vanaf het begin met veel interesse) en wens je in ieder geval veel succes met de bouw hiervan.

Groetjes Kees
 
hey Kees,

Jij hebt blijkbaar de vlakvierling 20mm achterop! heb je enige details of foto's van de afuitage daarvan? Ik heb een vlakvierling op 1/35 uit een oude kit en wil hem converten voor mijn bootje.
 
Hai Maarten,

Inderdaad de Flakvierling er opgezet, tenminste, deze zit nog niet vast. Ik heb mij niet gerealiseerd dat deze configuratie ws zeer zeldzaam was. Ja heb niet erg veel aan research gedaan..;)
De affuit..? (ben niet zo'n kenner) maar ws bedoel je het voetsuk waar deze op gemonteerd zit, deze is niet anders (bij het Revell model) dan die van de andere opties, heb geen idee of dit wel of niet klopt... maar hier een plaatje, en nee ben nog steeds geen fotograaf...

full


Groetjes Kees
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top