Vliegsnelheid en - afstand

  • Topicstarter Topicstarter Theo Coenen
  • Startdatum Startdatum
T

Theo Coenen

Guest
moderator-edit

Dit is een afgesplitst topic. Deze berichten komen alle uit een andere discussie, waar ze offtopic waren. Daar het onderwerp op zich wel interessant is, heb ik deze berichten verplaatst naar een eigen discussie. Hezik
//


Gewoon kleinere toestellen gaan gebruiken en een compactere vliegstijl.........en geen figuren meer die eindigen in de wolken.......
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dat betekend dus dat er bij ons op het veld een wedstrijd niet mogelijk is...........aangezien men te ver weg vliegt op de uithoeken van die 60graden.
Tijd voor een wijziging van het regelement dus.

Maar als ik het zo lees dan is Generally niet bedoelt als dat dit een vast gegeven is. Door de grote van de huidige 2 bij 2 modellen kom je vanzelf op die afstand omdat je anders de figuren niet in het kader geperst krijgt. Vlieg je dichterbij dan kun je met kleinere modellen vliegen en ook het kader wordt kleiner, maar door de kleinere modellen en de lagere snelheid wordt dat dus eigenlijk weer groter (lees je hebt meer tijd)
 
Dat betekent dus dat er bij ons op het veld een wedstrijd niet mogelijk is...........aangezien men te ver weg vliegt op de uithoeken van die 60graden.
Tijd voor een wijziging van het regelement dus.

De wereld is wat groter dan daar waar Nederland op zijn smalst is.

Maar als ik het zo lees dan is Generally niet bedoelt als dat dit een vast gegeven is. Door de grote van de huidige 2 bij 2 modellen kom je vanzelf op die afstand omdat je anders de figuren niet in het kader geperst krijgt. Vlieg je dichterbij dan kun je met kleinere modellen vliegen en ook het kader wordt kleiner, maar door de kleinere modellen en de lagere snelheid wordt dat dus eigenlijk weer groter (lees je hebt meer tijd)

http://kunstvlucht.modelvliegsport.nl/F3A/2008/programmas/Juryhandleiding F3A.PDF
Uit de Nederlandse Juryhandleiding:

Zo ver weg vliegen dat de beoordeling van het figuur bemoeilijkt wordt dient hoge puntenaftrek te krijgen. Het belangrijkste criterium hierbij is de zichtbaarheid. Voor een groot model dat goed zichtbaar is, kan een vlieglijn op 175 meter afstand acceptabel zijn, terwijl een kleiner en minder zichtbaar model op een afstand van 140 tot 150 meter dient te worden gevlogen.
Voor figuren die worden uitgevoerd op een lijn van meer dan ongeveer 175 meter afstand van de deelnemer zal minimaal 1 punt aftrek plaats vinden omdat zelfs het scherpste oog perspectief begint te verliezen op deze afstand. Bij figuren die worden uitgevoerd op een afstand van meer dan 200 meter voor de deelnemer wordt zware puntenaftrek plaats van 2 of 3 punten.
 
Die 150 meter is ook helemaal geen regel. Bij grote modellen en als je figuren groot wil vliegen, dan zit je al snel aan die afstand, simpelweg omdat je anders de figuren niet binnen de box kunt plaatsen.

Het zou volledig toegestaan zijn om met een 90cm shock het gehele programma 10m van je af te vliegen, zonder dat je dat punten zou mogen kosten.

Ik zeg 'zou mogen kosten' omdat het in het echt natuurlijk toch iets anders werkt, juries hebben zo hun voorkeuren.

Dichterbij vliegen met een kleiner model is dus zeker wel een optie, in tegenstelling tot wat Hans suggereert.

Wat betreft de aandrijving; ik ben het niet eens met de vermogenseisen zoals sommigen voordoen dat nodig is. Volgens mij is dat onzin.

Internationaal schijnt de trend te zijn om erg ver weg en belachelijk groot te vliegen en men wil graag die trend volgen.

Op een 2m kist die onder de 5kg weegt, ben ik er van overtuigt dat je met een electromotor die een 18*10 of 18*12 kan rondslingeren rond de 7500 toeren, gewoon prima alle programma's kunt vliegen.. en laten dat soort motoren nu prima lopen op 8 cellen.

Wat dan alleen niet kan, is dat bij windkracht 6 met grondsnelheden van 150km/h+ te doen en dan met loopings van 150 meter hoog ofzo (ok, ik overdrijf ;))

Aan de andere kant moet de vlieglocatie het wel mogelijk maken om op ca. 150 meter te vliegen, daar dat wel de standaard is, en je die afstand ook nodig hebt om met een grotere kist (2m) de programma's binnen de box te kunnen houden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Die 150 meter is ook helemaal geen regel. Bij grote modellen en als je figuren groot wil vliegen, dan zit je al snel aan die afstand, simpelweg omdat je anders de figuren niet binnen de box kunt plaatsen.

Altijd leuk om het X programma met een 3.2 meter te doen, bijna iedere vliegdag hoor ik van clubleden; "Hee, heb je wel enig idee hoe ver weg je vliegt?":D

Denk dat het inderdaad niet goed (lange termijn) gaat werken op 6S, 8 kan misschien nog net, dat wilde jij toch gaan bewijzen?:)
 
Als je niet met het figurenvliegen kan leven, tja


Geef eens een gefundeerde uitleg waarom je dit denkt. Als je dat niet kan moet je dit soort opmerkingen voor je houden of mij rechtstreeks vragen naar het hoe en waarom.

Ik heb wel degelijk interesse in kunstvlucht, maar niet om wedstrijden te vliegen. In mijn mening wordt er nu te groot en te ver weg gevolgen als ik op het topje van de looping of de zandloper het 2x2 model als een stipje zie dan is het voor mij niet meer interesant om te kijken. Het is dan alleen nog maar verworden tot zo lang mogelijk zo mooi mogelijk rechte lijnen te vliegen waar zo hier en daar eens een rolfiguur in voorkomt.
 
Wat betreft dat groot en ver vliegen... ik denk dat maar weinig mensen de recente trend van de betere vliegers gezien hebben. Die vliegen echt strak op die 150 meter en hanteren ook duidelijk de 60 graden zij- en bovenlijnen. Als iemand dat echt goed doet ziet dat er gewoon heel goed uit en kan je makkelijk het model zien en volgen.

Het gaat juist vaak fout bij de mindere vliegers, als ze te dichtbij komen, dan is het bekijken van een looping van 50 meter al een pijnlijke taak voor je nek. En als ze te ver vliegen en toch de 60 graden bovenlijn willen raken met hun looping, dan zit dat model inderdaad heel hoog.

Crosswind correctie en het op zijn plaats houden van je model ongeacht de wind is dan ook de uitdaging en tevens moelijkste klus....

Wat Henri/Hezik schrijft ivm kleindere modellen. Ik denk niet dat de jury zozeker voorkeur heeft, maar kleinere modellen zijn over het algemeen gewoon onrustiger en vertonen meer hobbels en wobbels door turbulentie/wind etc..

1 of 2 jaar geleden vloog Maarten Willem Volkers op de F3A-B met een 1.60 model, gewoon met een 10CC en vloog iedereen zoek.... die vloog niet op 150 meter, maar wel in verhouding tot de groote van het model.

zoveel mensen.... zoveel meningen ;-)
 
@Theo:

Tsja dan moet ik toch heel even vervelend zijn, maar wanneer ben jij voor het laatst bij een buitenwedstrijd geweest?

A-wedstrijden heb ik (nog) niet bezocht, daar kan ik weinig over zeggen, maar in de B en de C wordt er tegenwoordig helemaal niet zo ver weg gevlogen.. de 150m haalt niemand in realiteit. Het is eerder ergens tussen de 50 en 100 meter waar gevlogen wordt.

Ook wordt er, in de B en de C, helemaal niet enorm groot gevlogen, dat valt best mee. Ik heb in de 2 jaar dat ik C vlieg, nog niemand een figuur 'in de wolken' zien eindigen ;)

Dus.. kom eens langs theo, en neem gelijk een toestel mee, kun je meedoen en zien dat het in de werkelijkheid allemaal wel meevalt ;)

@Br@m: de discussie over regels is in zoverre on-topic, dat je wel een aandrijving moet hebben die je toestaat het programma binnen de regels te vliegen. De rest van de discussie is inderdaad offtopic.

Dus.. terug naar de vraag of 10s strikt noodzakelijk is, of dat het op 8s of zelfs 6s ook zou kunnen.

Wat ik mij op dat vlak afvraag.. de moderne kisten waarmee F-09 gevlogen wordt, die hebben veel vermogen nodig, wordt mij verteld, wat ook zou komen door het relatief grote frontale rompoppervlakte. Dat schijnt 1 van de redenen te zijn waarom men met van die belachelijk grote latten voorop vliegt.

Ik vraag mij af in hoeverre de huidige ontwerpen nog gestoeld zijn op een brandstofleest, op op de de electrotechnieken van 2 jaar geleden. Is het echt strikt nodig om een hele brede romp te hebben (voor het F programma), etc.

Qua vliegsnelheid: waarom moet het hard? Dat heb ik nooit begrepen. Een van de redenen die tegen mij wel eens genoemd worden als waarom bv. 18*10 als prop niet geschikt zou zijn, is dat je niet genoeg snelheid krijgt. Waarom moet je die snelheid hebben dan? Voor zover ik begrepen had, is het vooral de bedoeling dat je optisch gesproken met een constante snelheid vliegt.. maar ik zou niet weten waarom dat dan een zo hoog mogelijke snelheid zou moeten zijn?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
wat betreft snelheid:

stel dat je normale snelheid 100Km/uur is, en je daar je prop op afgestemd hebt, dan gebeuren er bij zijwind rare dingen. In het meest extreme geval bij een harde 90 graden crosswind, moet je onder b.v. een opstuurhoek van 30 graden vliegen. Je hebt dan meer snelheid nodig om optisch die 100Km uur te halen. Maar verstookt ondertussen wel meer energy (teken maar even een driehoekje met vectoren)

bovendien is de benodigde opstuurhoek bij een sneller vliegend model kleiner als bij een langzaamvliegend model. Hier in nederland waar het altijd waait is een (iets) sneller model dus wenselijk.

Voor het F programma is een romp die goed draagt van groot belang om alle rollende/meskant loopings door te komen, tevens vragen die figuren ook voldoende vermogen om de snelheid met alle roeren uitgeslagen voldoende hoog te houden.

Maar ik denk dat je voor F3A-B (en misschien dit F3A-P09) wel met 8 cellen zou kunnen vliegen....zeker in b.v. een 1.75 model oid.

We gaan het komend jaar zien.... ;-)
 
stel dat je normale snelheid 100Km/uur is, en je daar je prop op afgestemd hebt, dan gebeuren er bij zijwind rare dingen. In het meest extreme geval bij een harde 90 graden crosswind, moet je onder b.v. een opstuurhoek van 30 graden vliegen. Je hebt dan meer snelheid nodig om optisch die 100Km uur te halen. Maar verstookt ondertussen wel meer energy (teken maar even een driehoekje met vectoren)

Hier heb ik een aantal commentaren op, uiteraard. Ten eerste.. een normale snelheid van 100km/h.. ik begrijp ook dat dat even een voorbeeld is, maar waarom geen 50km/h? Wat mij betreft zou het buiten qua snelheid net zo moeten kunnen als binnen; dus vliegen iets boven de stallsnelheid.

Opmerking 2.. jij wil eenzelfde optische snelheid handhaven ongeacht de wind, echter je redenatie klopt niet. Je zegt immers dat de prop is afgestemd op een bepaalde snelheid. Dat houdt dan automatisch in dat je bij veel zijwind optisch langzamer zult vliegen, immers het alternatief is optisch dezelfde snelheid aanhouden maar absoluut dus harder vliegen, zoals je zelf redeneert.

Met meer zijwind gaat het ten opzichte van een vlucht zonder zijwind, allemaal wat langzamer.. maar je haalt ruimschoots de minimumsnelheid.. volgens mij is het niet waar om te beweren dat je bij meer wind perse harder moet vliegen.. wel dat als je dat niet doet, het geheel er 'langzamer' uit zal zien, maar goed, dat mag verder niet uitmaken?

Het enige wat ik mij als goed argument kan voostellen is inderdaad dat je het jezelf makkelijker maakt door harder te gaan vliegen bij wind.

Voor het F programma is een romp die goed draagt van groot belang om alle rollende/meskant loopings door te komen, tevens vragen die figuren ook voldoende vermogen om de snelheid met alle roeren uitgeslagen voldoende hoog te houden.

Ok, maar dat gaat om de romphoogte. Het frontaal oppervlakte is het product van hoogte en breedte. Als ik naar een kist als de osmose kijk, die is niet alleen erg hoog, maar ook erg breed. Waarom is die breedte nodig? (oprechte vraag)

Maar ik denk dat je voor F3A-B (en misschien dit F3A-P09) wel met 8 cellen zou kunnen vliegen....zeker in b.v. een 1.75 model oid.

De Sebart Wind S 110 kan op 8 cellen het F programma vliegen, maar goed, dat is ook geen eerlijk vergelijk, want dat is een 1m80 kist die vliegklaar een keer 4.2kg weegt.

Denk niet dat je die dit jaar B zult zien gaan vliegen hoor.. tenzij er iets heel erg meezit en ik de kist vroeger kan aanschaffen dan verwacht.

Ik weet het niet, ben geen A vlieger, heb dat niveau (nog) niet dus het zijn oprechte vragen van mij, geen betweterigheid, maar als ik om mij heenkijk.. alle 'moderne' ontwerpen zijn min of meer derivaten of doorontwikkelingen van brandstofkisten. Ik vraag mij af in hoeverre het ontwerp daarbij mede bepaald is door het gebruik van een brandstofmotor met de erbij behorende capaciteiten.

Hoe zou bv. een profielkist het doen? Als je bij wijze van spreke gewoon een indoorshock zou opschalen naar 2m, waarom zou dat niet precies zo vliegen als binnen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik vind zelf dat bij een kist van 5 kg het vermogen van de huidige F3A packs en motoren precies past, en nog geen extreem overschot aan energie bij zich heeft, zeker als je naar het F-programma kijkt.
Een 10% lichtere kist = 4500 gr zou dan met een 10% kleinere accu toe kunnen. Als je weer 10% minder aan energie ter beschikking hebt, zal je je vermogens honger moeten reduceren. Mij lukt dat niet, een veel betere vlieger zal veel zuiniger kunnen vliegen. Als je toppers als Derk en een tijdje terug ook Dennis bezig ziet, dan zie je wel degelijk dat je energiezuinig en ook mooi strak kan vliegen alleen vraagt dat een sublieme beheersing.
Dus met het spul wat ik nu vlieg en de beheersing die ik heb zal het met een 8s setup niet lukken.
De bal ligt bij Theo en Henri om ons van het tegendeel te bewijzen.



En Theo geen excuses dat je niet in zo'n circuitje mee wil draaien omdat de rest zo lelijk vliegt.


Hans, ik heb al vaker gezegd dat ik op hobby/sport gebied niet meer de behoefte heb om mij te moeten bewijzen. Vandaar dat ik niet meer aan wedstrijden ga meedoen.

Datgene wat ik zeg zie ik elke keer als mijn clublid Yoshi Takahashi staat te trainen met de Angel 30. Hij draait het complete P-09 programma ermee. Dit doet hij trouwens ook met een extra en een andere gewoon standaard uit de doos 1,4 meter span fun kunstvlucht modellen. Beide modellen zijn voorzien van een 8 ccm viertakt als ik mij niet vergis. Dus dat het kan zie ik elke vliegdag weer. Ook de afstand van de pits tot de vlieglijn waarop hij vliegt is vele malen dichterbij, en ligt ongeveer op het einde van het veld (80-100 meter vanaf de piloot).
 
Hans, ik heb al vaker gezegd dat ik op hobby/sport gebied niet meer de behoefte heb om mij te moeten bewijzen. Vandaar dat ik niet meer aan wedstrijden ga meedoen.
.

Je zegt zelf dat je kunstvlucht leuk vind. Daarom zeg ik: doe mee! Niet omdat ik denk dat je je moet bewijzen, maar omdat je het leuk vind en er dus lol aan hebt!

@Br@m: ik weet het, het schijnt op 6s te kunnen, maar ik heb het lef er niet voor.. ik wil nu vooral even een kist waarvan ik zeker weet dat het werkt, daarom dat ik de specs van Sebart volg. Bij mijn eigen ontwerp ga ik experimenteren.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
moderator-edit

Dit is een afgesplitst topic. Deze berichten komen alle uit een andere discussie, waar ze offtopic waren. Daar het onderwerp op zich wel interessant is, heb ik deze berichten verplaatst naar een eigen discussie. Hezik

Jammer, beide discussies zijn nu niet meer goed te volgen. De quotes staan nu door elkaar heen en de berichten verwijzen niet meer naar de bron.

Ook is de discussie over de vliegafstand en het formaat van de figuren wel degelijk van belang bij het uitzoeken van een model en de passende aandrijving. Dus alles bij elkaar was er geen oftopic geleuter bij.

Eerst zul je zelf moeten bepalen wat je wil, wil je groot en mooi rechtdoor vliegen of wil je op een leuke manier de figuren herkenbaar voor vliegen voor een jury. Wil je groot en onherkenbaar vliegen dan moet je zware modellen hebben waarmee je ver weg vliegt, wil je de figuren duidelijk herkenbaar houden dan moet je met kleinere modellen dichterbij komen vliegen en heb je minder vermogen nodig om alles herkenbaar te houden.
Ik heb vorig seizoen gevlogen gehad met ene kleinere uitvoering (spanwijdte 110 cm gewicht 1200 gram) van een 2x2 bak en met die kleine bak was het vliegen van het programma heel goed mogelijk. Ook het afdrijven door de wind was heel goed te corrigeren. Dit toestel vloog met maar 400 watt op een 3s lipo pakket. De figuren werden gevlogen op een lijn ongeveer 75 meter voor mij. Het kader waar je dan binnen moet blijven wordt kleiner en voor het publiek is het dan ook nog eens beter te volgen.

Ik zal zeer zeker eens langskomen op een wedstrijd mits de afstand niet te groot is. Of ik dan meevlieg weet ik niet, misschien als ik mijn simpel-jak weer opgeknapt heb...........200 watt 3 s aandrijving...........
 
Ik vind het wel meevallen, ik heb wel opgelet dat er niet teveel geschoven werd. In dit topic staan voornamelijk zaken die met snelheid en grootte te maken hebben, en de meeste 'accupack-overwegingen' staan in het andere topic.

Het is een beetje kiezen tussen twee kwaden, en daar de topicstarter in het andere topic aangaf dat het hem teveel offtopic ging, heb ik gesplitst.
 
Back
Top