BEC systeem, ja of nee?

Ik ben bezig met een Jamara 2,6 m Ventus 2BX zweefvliegtuig die ik meteen om wil bouwen naar electro aandrijving. Dit zal neerkomen op 3 Lipo's voor de aandrijving, op zich geen probleem. Maar in hoeverre is het verstandig om de ontvanger te voeden via de Lipo's met een BEC systeem gekoppeld aan de spanningsregelaar van de motor?
Bij W&W Modellbau in Duitsland wordt gesteld dat er betrouwbare 44 Amp. (continu) spanningsregelaars zijn die 5 A aan de ontvanger kunnen leveren, maar dat komt uit 1 accupak. Een ervaren E-vlieger stelt dat de optimale oplossing een aparte ontvangeraccu is met het oog op de belasting. Er zijn 5 Robbe 16g bb servo's ingebouwd en 1 Hitec microservo. Tijdens normaal vliegen zijn er 4 servos in gebruik. Zouden jullie je ervaringen met me willen delen, want nu kan ik nog kiezen.
 
Wat bedoel jij met 3 lipo,s?
Aantal lipo,s maakt op zich niks uit.
Als je ze samen bundeld maak je eigenlijk toch weer 1 groot pakket.
Of dat nu gedaan is om veel Mah te krijgen of om een hoger voltage te krijgen.

In serie of parallel en over hoeveel cellen praten we?



______________________

Stel je vliegt op 3 cell maar je verbruik is hoog door veel servos:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6233

Tot 10 cell werkt deze ook goed.
HobbyKing Online R/C Hobby Store : TURNIGY 5-7.5A (8~42v) HV UBEC for Lipoly $19.95


Verder kan je ook een ontvangers accu nemen.
Is maar net wat je voorkeur is.

Mini servo,s verbruiken vaak meer als analoog standaard servo,s.
Deze heb ik zitten in veel 3/4 cell kistjes en dat werkt super:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4319

Deze heb ik op 6 cell kisten en werkt ook super met 4 digitale servo,s die best wat verbruiken.
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6320
 
Laatst bewerkt:
Ik bedoel 3 in serie geplaatste Lipos. De spanning moet dan "omlaaggetransformeerd" worden (ik weet het, gelijkspanning kun je niet echt transformeren) naar de max. 6 V voor de ontvanger. Mijn overweging is dat er gesteld wordt dat de servo's meer amps zouden trekken dan de BEC zou kunnen leveren. Ik weet niet hoeveel mA een servo tijdens normaal gebruik trekt.
 
Ik bedoel 3 in serie geplaatste Lipos. De spanning moet dan "omlaaggetransformeerd" worden (ik weet het, gelijkspanning kun je niet echt transformeren) naar de max. 6 V voor de ontvanger. Mijn overweging is dat er gesteld wordt dat de servo's meer amps zouden trekken dan de BEC zou kunnen leveren. Ik weet niet hoeveel mA een servo tijdens normaal gebruik trekt.


Elke servo,s verbruikt meer of minder eerder genoemde verbruiken normaal voor miniservo,s
In serie of 1 lipo maakt niks uit.

voorbeeld:
3x een 2 cell 4000Mah in serie= hetzelfde als 1x 6 cell 4000Mah........
Maar wederom om hoeveel cellen praten we?
3 lipo,s van .... cellen je geeft te weinig info.

jij praat over 5 miniservo,s waarvan er 4 in vlucht gebruikt worden.
Dan is een goede 3A bec al genoeg.

Neem an dat je niet boven de 10 cellen uit komt in serie.
Dan is dit een goede bec die meeer dan genoeg is 5A continu tot 7.5A uitlopend.
Kun je nog kiezen of je de bec 5 of 6v wilt laten leveren aan je ontvanger.

HobbyKing Online R/C Hobby Store : TURNIGY 5-7.5A (8~42v) HV UBEC for Lipoly $19.95
 
Laatst bewerkt:
Volgens mij heeft Taneven het gewoon over een enkel 3S1P pakket. Niets bijzonders.

Mijn ervaringen met het gebruik van een regelaar met BEC zijn prima. Zolang je voldoende reserve hebt (op zowel motorverbruik als BEC) is het veilig in gebruik. Je moet geen 30A uit een 25A regelaar willen trekken (neem dan een 50A regelaar, beetje reserve is veilig) of 10 servo's op een 2A BEC willen plaatsen. 16g servo's trekken echt niet veel, ik denk dat je met 4 van deze servo's tijdens normaal gebruik nauwelijks boven de 1A uitkomt.
 
Ik heb mijn 8-10A ESC uit mekaar gehaald. Daar zit ook voor de BEC een 7805 chipje op. ouderwets ding, maar wel heel goed: Zeer robuust. Dus als je tijdelijk meer nodig hebt dan dat ie officieel kan, doet ie gewoon mee. En als je echt te veel trekt, gaat ie gewoon minder spanning leveren. Hopelijk blijft dan je ontvanger het doen, en gaan alleen je servo's langzamer draaien en minder verbruiken...
 
Hallo allemaal, bedankt voor jullie reacties tot nu toe. Ik heb het inderdaad over een 3S1P LiPopakket, waarbij een 2500 mAh beschikbaar is bij 11,2 V. Bedoeling is de zwever is een dikke minuut "naar boven te brengen" en dan (als er geen thermiek is) te zweven tot hij weer benden is. Niet landen, maar weer naar boven. Er werd voorgesteld een 400W motor te gebruiken. Reden is dat de vleugels heel slank zijn en hij snel op snelheid moet komen. Bij 400W en 11V wordt het ampèrage 36A, dus ik denk aan een 40 of 44A spanningsregelaar.
Bij mijn Junior S van Graupner moet ik zeggen dat deze toch vrij rap zakte. De Ventus moet veel langzamer zakken. Zo kun je ca 5 keer naar boven gaan op één accu en is er het risico dat de zenderaccu eerder tot landen maant dan de LiPo's. Tot nu toe was het aan de motor te merken als ik te lang doorvloog, normaal wissel ik bij een 20-25% lading.
 
Voor en zwever zou ik een aparte onvangeraccu overwegen.
Stel dat je je met je laatste stijgvlucht net thermiek vind, dan begin je met en lege accu aan een lange vlucht.

Als je goede dicipline hebt en je stijgvluchten timed, dan kan een BEC natuurlijk wel.
 
Als die Ventus een beetje lijkt op de Discus CS, heb je zo'n 250-300 gram lood nodig in de neus.

Dan lijkt het zinvol om een 4 of 5 cellen Eneloop ontvangerpack in de neus te stoppen, in plaats van de BEC + lood.
 
Je hebt een punt met als er toch gewicht noodzakelijk is, dat dan ook maar nuttig gewicht moet zijn. En na een laatste stijgvlucht MOETEN landen....... We hebben vanmiddag het complete toestel als zweefvliegtuig eens bemeten. Totaal gewicht 1780 gram inclusief een 3S1P pakket en 240 gr in de neus.
Als er dan 150 gr in de motor gaat zitten en een 30 gr in de spanningsregelaar, kan er nog een ontvangeraccu bij. Ben overigens bezig het "interieur" zodanig in te richten dat de Lipo en de spanningsregalar erbij kan.
Ik weet niet of jullie het toestel kennen, 2,6 m met remkleppen en intrekbaar landingswiel. Is in feite een 1:6 schaal van een bestaand toestel van Schemmp Hirth.
 
Laatst bewerkt:
Je maakt het wel wat onduidelijk met 3 lipo,s... maar oke kan ook wat onduidelijk zijn....

Je bedoelt dus gewoon 1x een 3 cell lipo.
Je kan ook kijken of je een zwaardere lipo kwijt kan en deze zover mogelijk naar voren brengen om toch bij een bec te blijven.
Een ontvangersaccu is toch weer een extra item om te laden etc.



Maar altijd beter dan onnodig lood toevoegen.
 
Goede morgen, de 3S1P heb ik overgenomen van de Kokam "verpakking", en ik kan me voorstellen dat daar alles mee te beschrijven is. Zo kan 2S2P betekenen 2 in serie en 2 sets van die 2 in serie parallel, dus totaal 4 Lipo's. Zo betekent 3S1P dat er 3 cellen in serie zijn en dat er geen parallelle cellen zijn.
 
Ik weet niet of jullie het toestel kennen, 2,6 m met remkleppen en intrekbaar landingswiel. Is in feite een 1:6 schaal van een bestaand toestel van Schemmp Hirth.

Het toestel is bekend. En CMpro is bekend. Alles er op en eraan, voor een prijs die niet kan.

Het model vliegt weliswaar, maar heeft behoorlijk wat snelheid nodig. Dit ziet er alleszins schaal uit. Elke poging om de snelheid er wat uit te halen wordt met een venijnige tipstall afgestraft.

Door de hoge snelheid kun je thermiekvliegen vergeten. Wat je met de remkleppen moet is me een raadsel, want deze kist wil je juist met een beetje snelheid landen.

Mijn advies: spendeer er niet te veel tijd aan. Maak er een leuke hellingzwever van, en vergeet de elektroaandrijving. Kist vliegt prima bij 5 bft.



 
Laatst bewerkt door een moderator:
Goede morgen, de 3S1P heb ik overgenomen van de Kokam "verpakking", en ik kan me voorstellen dat daar alles mee te beschrijven is. Zo kan 2S2P betekenen 2 in serie en 2 sets van die 2 in serie parallel, dus totaal 4 Lipo's. Zo betekent 3S1P dat er 3 cellen in serie zijn en dat er geen parallelle cellen zijn.


Met 3S1P is niks mis maar in je 1e bericht in dit topic schrijf je
Dit zal neerkomen op 3 lipo,s.

1 lipo staat in de modelbouwwereld voor 1 lipo pakket.
Dus 3 lipo,s is bij ons b.v 3x een 3S1P
3 lipo,s zijn dus 3 pakketten terwijl jij bedoelt

1 lipo met 3 cellen erin.
Als je had gezegt 3 lipo cellen dan was de onduidelijkheid er niet geweest.

In theorie heb je wel gelijk want 1 cell lipo is ook 1 lipo
Maar zo past niemand de benaming toe.
 
Taneven, misschien moet je gewoon even tegen dhr marijnissen zeggen dat 'ie gelijk heeft. Zijn we daar ook vanaf.

(Ook al is dhr Marijnissen de enige die het niet begreep)
 
Hallo allemaal, ik ben blij dat jullie zo meedenken. Het is een snel model, en ze zeggen wel eens dat je na de bouw afscheid van je toestel moet nemen, just in case.... Ik hoop er toch veel lol van te hebben. Op Youtube zijn trouwens behalve de links van Prop-er (bedankt nog) ook andere opnamen te zien. Het ziet er wel mooi uit, als je ervan houd. Ik houd jullie op de hoogte.
 
Laatst bewerkt:
De afloop (van de keuze)

Hallo allemaal,
de afloop is dat ik een spanningsregelaar met BEC aangeschaft heb met een riante stoomverzorging. De servo's gebruik je nooit allemaal, maar "better safe than sorry" denk ik dan. Het is er een van Robbe (Roxxy BL control) geworden. Het toestel is nu een lekker eind op weg en in de komende tijd gaan we de neus choppen om er toch maar een E-zwever van de maken, want het hellingvliegen bij 5 bft (voorstel van Prop-er) zit er in Limburg niet in. Langs de duinen kan ik me er nog iets bij voorstellen.
We hebben gekeken in hoeverre hij uitgebalanceerd is, niet dus. Het enige dat ik achter het zwaartepunt heb moeten monteren is een 6 gr servo in de staart met bijbehorende draad en de rolroerservo's.
In plaats van lood plaatsen we de 3 cel Lipo cellen (dank je r.marijnissen) met motor, en dan heb je met de ombouw het toestel niet zwaarder gemaakt dan een kale zwever met lood, kijken hoe het resultaat vliegt. Bedankt voor jullie meedenken, Taco
 
Taneven, misschien moet je gewoon even tegen dhr marijnissen zeggen dat 'ie gelijk heeft. Zijn we daar ook vanaf.

(Ook al is dhr Marijnissen de enige die het niet begreep)


Het gaat niet om niet begrijpen, het stond er gewoon onduidelijk vermeld en verkeerd.
Waardoor iemand hem verkeerd kan adviseren.


Voor de rest probeer ik hem zo goed mogelijk te helpen met zijn vraag.

Ipv opmerkingen maken zoals die van jouw die het alleen maar ongezellig maken op dit forum.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top