@ Pascall:
Je bent wel wat kort door de bocht: Inderdaad staat in vrijwel alle WA polissen dat modelvliegen tot 25 kilo onder de polis gedekt is. Da's prima, maar er staat in vrijwel alle polissen ook in de algemene voorwaarden dat de verzekerde alle mogelijke maatregelen moet nemen om schade te voorkomen. Je hoeft alleen maar het basis veiligheidsregelement van de KNVvL te lezen om te kunnen concluderen dat bijvoorbeeld het niet hebben van een brevet, of het niet vliegen binnen een club, al opgevat kan worden als "niet alle mogelijke maatregelen genomen". Het staat er niet expliciet in, maar je kunt je die mening wel vormen na lezing van die reglementen. En dat soort dingen word beoordeeld door een schade-expert, die echt niet altijd even deskundig is, maar meestal wel menselijk, inclusief alle halsstarrigheden die bij dat menselijke horen.
Als die "expert" vind (en dat is dus een persoonlijke mening van die expert) dat je er niet aan voldoet, word het een heel gevecht, wat je echt niet bij voorbaat wint.... Want stel dat jouw schade-expert zelf modelbouwer is, dan hoeft ie nog niet eens te vliegen, maar is voor hem een voor de hand liggende vraag: heb je bijvoorbeeld frequentiebewaking? nee? dan heb je al niet alle mogelijke moeite gedaan; op een club hebben ze tenminste minimaal een frequentiebord, bijvoorbeeld. Was je alleen tentijde van het ongeval, of stond er iemand naast je als "waarnemer", is ook zo'n argument waar je als wildvlieger toch moeilijkeden mee kan gaan krijgen.
Jij als wildvlieger zult dan toch echt moeten aantonen dat het niet anders kon, en dat is heel lastig als er wél een vliegclub in de buurt blijkt te zitten. Als de verzekering moeilijk gaat doen sta je als wildvliger domweg veel minder sterk.
Vergeet niet: iedereen in Nederland is in principe verplicht WA verzekerd te zijn. maar zelfs in het verkeer zijn de gevallen waarin iemand wél verzekerd is voor een bepaalde gebeurtenis, maar de verzekering toch niet uitbetaald vanwege een regeltechnisch lulligheidje, legio. Daar hoef je alleen maar voor naar programma's als Kassa! en Radar te kijken... Breekijzer was ook zo'n programma, en dat won ook niet altijd hun "zaak". Sterker nog, ik denk dat je als wildvlieger met een verzekeringsprobleem wel eens zelfs voor dit soort programma's als "niet haalbare zaak" afgewezen zou kunnen worden....
Ik zeg niet dat de verzekering nooit uitbetaalt als je wildvliegt, ik zeg wel dat de kans de ze niet uitbetalen een stuk groter is. Het is dus niet erg verstandig om te redeneren "ik ben verzekerd, dus het zit snor, ik kan gaan wildvliegen"
@Wim22:
Tsja, da's gewoon lullig en ik kan daar niet zo heel veel over zeggen. Normaal moet een club toch wel minstens een of twee keer per jaar de mogelijkheid geven om brevetten af te nemen, al ben ik eigenlijk gewend dat dat altijd kan, zodra er twee examinators op het veld zijn en het weer goed genoeg is. Als het er voor de rest wel gezellig is, zou ik zeggen gewoon even door de zure appel heen bijten tot je het brevet hebt, dan ben je van het gez**k af! Kun je zelf kiezen of je blijft of niet, maar je bent in elk geval van die instructeur af.
Ik heb zelf ooit binnen een club waar ze me al tien jaar als helivlieger kenden, maar waar ik een jaartje weg was geweest, bij terug lid worden weer met instructeur moeten vliegen, maar ik was de enige helivlieger, dus stond er een half jaar lang voor piet snot een vleugeltjes-instructeur naast me, alleen om aan de regels te voldoen. Overigens, een paar jaar later, ondertussen elk lid geworden bij een andere club, heeft diezelfde vent bij mij zijn helibrevet gehaald, omdat ie net als jij, bij zijn eigen club nooit de gelegenheid kreeg om een brevet te halen.
Groet, Bert