waar mag ik vliegen zonder club?

Wel een dure manier om je accu's op te laden.

Het was niet mijn vlieger .

En een inschattings fout van de pilot .
Dacht dat hij voor de hoogspanning indraaide.
De vlieger zelf hatte maar een paar dellen maar van de elektronika was alles kapot .

Ik heb van Nederland ook geen WA voor het modelvliegen.
Wat heb ik aan een verzekering die misschien niet betaald.

Mijn modelvlieger verzekering is van de DMFV en is op de hele wereld geldig.
In clubverband of als ik zou gaan wildfliegen.

En een duitse WA/modelvlieger verzekering moet de schade betalen aan derden die door de verzekeringsnemer is veroorzaakt.
Dat is wettelijk vastgelegt.
Ze kunnen wel geld proberen terug te claimen via de rechter als blijkt dat er opzet in spel is .
Ook moet iedereen een modelvlieger verzekering hebben als je een RC vliegtuig wil laten vliegen.(zelfs bij een X-twin)
Het bewijs ervan moet je opzak hebben.
In Duitsland valt het modelvliegen (en andere sporten) niet onder de WA verzekering.

Mvg Johan
 
Dat kan, maar woon je ook zo dicht bij zee?

Niet zo dicht als jij nee, maar hier waaide het ook nog zeker 3 Bft, en mijn Walkera 60B had er zéér weinig moeite mee eigenlijk, en de rigid vierblads (zonder V/stabi) ook niet, gelukkig....:D

Groet, Bert

Groet
 
In Duitsland valt het modelvliegen (en andere sporten) niet onder de WA verzekering.
Mvg Johan

Hallo Johan,

Dit laatste klopt niet helemaal. Ik heb een schriftelijke bevestiging van mijn verzekeraar dat modelvliegaktiviteiten wel degelijk onder mijn WA vallen . (en ik heb het zelfs al eens nodig gehad :( )
 
Bedingungen der privaten Haftpflicht (AHB 95) heißt es - Auszug:

III. Kraft-, Luft- und Wasserfahrzeugklausel

1. Nicht versichert ist die Haftpflicht des Eigentümers, Besitzers, Halters oder Führers eines Kraft-, Luft- oder Wasserfahrzeugs wegen Schäden, die durch den Gebrauch des Fahrzeugs verursacht werden.

2. Versichert ist jedoch die Haftpflicht wegen Schäden, die verursacht werden durch den Gebrauch von

a) Flugmodellen, unbemannten Ballonen und Drachen,

(1) die weder durch Motoren noch durch Treibsätze
angetrieben werden,

(2) deren Fluggewicht 5 kg nicht übersteigt,

(3) für die keine Versicherungspflicht besteht,

b) Wassersportfahrzeugen, ausgenommen eigene Segelboote (auch Windsurfbretter) und eigene oder fremde Wassersportfahrzeuge mit Motoren - auch Hilfs- oder Außenbordmotoren - oder Treibsätzen,

c) (1) Krankenfahrstühle bis 6 km/h,

(2) Gocarts und Kinder-Kraftfahrzeugen im Kleinformat
bis 6 km/h,

(3) Modellfahrzeugen bis 15 km/h,

(4) Kleingeräten zum Rasenmähen und Schneeräumen, die an Holmen geführt werden.

Hallo Arno

Volgens de statuten van de Duitse WA verzekering valt modelvliegen er niet meer onder omdat er een verzekeringsplicht is voor modelvliegtuigen .
Boven 5 kg zat er al zo wie zo in in.

Mede daarom kan je ook de kostenlose 3 maanden verzekering van de DMFV krijgen als je wil kijken of het modelvliegen wat voor je is.

Mvg Johan
 
En hier dan nog even een kleine bijdarge van mijn kant, mijn verzekering zegt het volgende in de voorwaarden voor wat betreft de Wettelijke Aansprakelijkheid bij FBTO;

Artikel 6 – Welke uitsluitingen zijn van toepassing?

<DIR><DIR>6.6 Luchtvaartuigen
Niet verzekerd is de aansprakelijkheid van een verzekerde voor schade veroorzaakt met of door een luchtvaartuig, bijvoorbeeld een modelvliegtuig, een zeilvliegtuig, een doelvliegtuig, een valscherm-zweeftoestel, een kabelvlieger, een luchtschip, een modelraket alsmede een ballon met een diameter van meer dan een meter in geheel gevulde toestand, enzovoort.
Deze uitsluiting geldt niet voor:
de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door modelvliegtuigen waarvan het gewicht ten hoogste 20 kg bedraagt;





</DIR></DIR>
 
ok, maar johan heeft het over zijn duitse polis, en rene heeft het over zijn nederlandse polis ?
bij mijn nederlandse polis staat (standaardin mijn WA) exact hetzelfde als bij rene, en volgens mij helpt die verzekering mij wereldwijd als ik brokken maak.
 
Alles staat natuurlijk in verhouding tot, een 25 Kg zware model vliegtuig is niet te vergelijken met een 1,5 Kg zware modelvliegtuig.

Zelf vlieg ik met elektrische vliegtuigjes gemaakt ven depron. Gewicht, ongeveer 450 ~ 550 gram (hangt ervan af wat voor accu erin gaat). Hiermee vlieg ik altijd buiten de bebouwde kom vanaf 20:00 of later. Dat is omdat waar ik kan vliegen, 7 min rijden, een prachtige mooie open natuur omgeving is + een geasfalteerde weggetje (recht en links afgezet met houten paaltjes, dus goed sturen bij het opstijgen en landen) wat voor mij dienst doet als startbaan. Een verlaten gebied dus. Wat ook helpt is dat je elektrisch vliegt, dat stoort niemand! Een brandstof motor daarin tegen trekt aandacht.

Maar toch net een email naar Interpolis (alles in één polis) verstuurd met de vraag of ik met mijn hobby gedekt ben wanneer ik schade veroorzaak met mijn modelbouw vliegtuig.
 
Sja,

Nou wil ik niet lullig doen, maar op 2e paasdag is mijn vliegtuig een tomatenkas via het dak binnengevlogen.
Daags erna de verzekering ingeschakeld en zij handelen de zaak gewoon af via mijn WA verzekering.
Overigens, waarom zou je WA in het buitenland niet geldig zijn?
Als je met je WA verzekerde auto in het buitenland een aanrijding veroozaakt, ben je toch ook verzekerd.
Kortom, de meeste verzekeringen vergoeden ongelukken met modelvliegtuigen tot een gewicht van 20kg zonder probleem.

@Gerard_nl
Ik ben het geheel met je eens.

@ sokolum
Alsof je een elektro vliegtuig niet hoort...
 
In de nieuwste Modelflieger staat nog een keer geschreven dat je met de normale Duitse WA niet meer verzekert bent voor modelvliegen , onafhankelijk van het gewicht , dus ook voor een schuimpje.

full


Ga je dus op vakantie in Duitsland dan laat je verzekering schriftelijk bevestigen dat je in Duitsland verzekert bent.

De Duitse clubs laten je anders niet vliegen.
En wildvliegen zonder verzekering kan duur worden.

Mvg Johan

Ps : alle DMFV clubs krijgen deze maand een geijkte dBA meter gratis toegestuurt .:cool:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ga je dus op vakantie in Duitsland dan laat je verzekering schriftelijk bevestigen dat je in Duitsland verzekert bent.
Dat lijkt me dan niet onverstandig.
Voorkomen is altijd nog beter dan genezen.
Wat betreft de duitse of enige andere buitenlandse regelgeving, ik waag me niet aan uitspraken daar ik daarvan niet op de hoogte ben.
Ik kan alleen maar afgaan op de nederlandse regelgeving met betrekking tot de WA verzekering zoals die geldig is in Nederland.
 
dat vind ik dus geen juiste info.
er staat dat je met een duitse wa niet meer gedekt bent voor modelvliegen, ook niet met je duitse wa in het buitenland dan dus, het valt simpelweg niet meer in de polissen.

echter met je nederlandse wa ben je wereldwijd gedekt als het in je polis staat ook in duitsland.
zoals zojuist bevestigd door mijn tussenpersoon.
 
Je hebt in Duitsland een modelvlieger verzekering nodig als modelvlieger .
( ook als je een x-twin laat vliegen)

Ik heb hem van de DMFV en ik ben verzekert overal ter wereld.

Het gaat er om dat je het schriftelijk bij je hebt dat je met je Nederlandse WA verzekert bent in Duitsland als modelvlieger .

Je moet het namelijk (hetzelfde als met een rijbewijs als je auto rijd) kunnen aantonen.;)

Mvg Johan
 
Wij hebben bijvoorbeeld (met vergunning) altijd iemand op de uitkijk staan voor passerende ruiters, want paarden willen nog wel eens gek gaan doen als er heli's hooveren, en ik voel er niks voor als zo'n paard op hol slaat en tegen een geparkeerde auto opknalt, of met ruiter en al de sloot in stuitert. Word namelijk heel vervelend als de eigenaar van zo'n auto of de ruiter ons zou gaan claimen. Probeer dan maar eens vast te stellen wie schuld heeft en wat de oorzaak was.....


Klopt, maar op hol slaande paarden vallen in de categorie van overmacht in de meeste gevallen. Want zelfs enorm dociele paarden kunnen door dreiging doordraaien, dat zit in hun natuur. Dan kan noch de ruiter noch de veroorzaker er iets aan doen als zo'n beest door het lint gaat. En laten we wel wezen, paardrijden zelf is ook al tegennatuurlijk voor zo'n beest, dus ook zonder aanleiding wil het paard nog wel eens 'fanatiek weigeren'. :p

In slechts extreem zeldzame gevallen zul je daar als modelvliegen opdraaien voor de schade, in de meeste gevallen zal het maximaal gedeelde schade betreffen of op konto van de paardrijder komen te staan (het is immers zijn of haar paard dat op hol slaat, niet jouw heli ;) ).

Dan is weliswaar je modelvliegtuig met een gewicht tot 25 kilo gedekt, maar is je eigen doen en laten de oorzaak, en ben je dus alsnog de pineut


Ja, maar volgens de wet mag je vliegen met modellen tot 25kg zonder dat deze onder de noemer luchtvaartuig vallen. Ik denk niet dat er veel mensen vliegen met zwaardere modellen, maar dan moet je slechts verplicht een brevet halen en uiteraard zorgen dat je voldoende ruimte hebt om te vliegen binnen de regels van luchtvaartuigen.

Dat betekent nog steeds niet dat je als vliegenier ook meteen overal voor verantwoordelijk bent. Een spotter op Schiphol die van een hek valt kan ook Schiphol niet aan klagen voor z'n eigen fout, zo kun je ook niet verwachten van een modelvliegenier dat deze over ogen in het achterhoofd beschikt.

In zo'n geval is er gewoon sprake van een echt ongeval in de letterlijke zin van het woord. Dan kan een verzekering heel moeilijk doen over aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid, maar ik denk dat je een stuk beter staat als modelvliegenier dan de meeste mensen denken. Ja, tenzij je, zoals overigens nadrukkelijk verboden is, opzettelijk dichtbij en laag over mensen gaat vliegen. Zelfs bij demonstraties zijn daar regels voor, ongeacht de grootte van het vliegmachine.

Uiteraard kunnen er lokaal nog bijzondere regels gelden, zoals het niet verstoren van broedgebieden en het niet mogen vliegen in 'laagvlieggebieden' of binnen een bepaalde afstand van vliegvelden.

Het meeste staat beschreven op Overheid.nl en er zijn maar zeer weinig gemeenten die op die algemene regels uitzonderingen of strengere regelgeving hanteren. ( http://wetten.overheid.nl/BWBR0019147/tekst_bevat_modelvliegen/geldigheidsdatum_15-04-2010 )

Uiteindelijk kan een modelvliegenier niet letterlijk zo maar z'n gang gaan en binnen de bebouwde kom ben je al snel aangewezen op parken of grote (eigen) tuinen e.d., maar wildvliegen kan nog altijd prima. (Het is namelijk weliswaar niet expliciet verboden in de bebouwde kom te vliegen, maar je mag niet hinderlijk vliegen in gebieden waarin je min of meer het risico tot crashes etc. bewust aan gaat. Er valt dus wat voor te zeggen om niet op een trottoir te gaan vliegen met je heli, ook al kan het ruimtelijk gezien wél en is het niet expliciet verboden. Het is wel vragen om problemen zodra het fout gaat.)

Enige waar je tegenwoordig vaak mee zit is dat brandstof modellen niet meer toegestaan zijn in verband met geluidsnormen. Dan is de eerste klager al meteen reden genoeg voor een waarschuwing, verbod of boete.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top