BAE Systems Hawk

jitze

PH-SAM
Morgen hoop ik jarig te zijn, en daarom kreeg ik vandaag een bouwdoos. Het kwam niet geheel als verrassing, het is al 2x eerder gebeurt dat ik een bouwdoos uit mocht zoeken in de aanloop naar mn verjaardag :mrgreen:

Het is een bouwdoos van West Wings, zie Pro Scale - Westwings

Schaal 1:11
Lengte: 1011mm
Span: 890mm
Aandrijving: 70mm EDF

De kit bestaat uit een bunch balsa en ook aardig wat vacuumgevormde delen:
full


De freesdelen zijn in tegenstelling tot mijn foto's wel van heel goede kwaliteit:
full


Ik ben zeer goed te spreken over het balsa uit de kit. Het zijn stuk voor stuk erg lichte plankjes. Het enige nadeel (wat voor bijna iedere kit geldt) is dat de plankjes met elastiekjes aan elkaar zitten waardoor de buitenste plankjes altijd wat beschadigde randen oplopen.

De tekening waar het allemaal van gebouwd moet worden:
full

Daarnaast nog wat additionele tekeningen voor de duct parts, de cockpit en wat extra constructietekeningen voor de romp en vleugel.


Ga ik gelijk beginnen met bouwen? JA!
Onee, ik had eigenlijk beloofd eerst de Corby Starlet af te maken... Dus daar nog even hard aan doorwerken de komende weken!

Ondertussen zal hier ik nog wat posten over mn liefde voor de Hawk en de plannen voor de Hawk.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Alvast gefeliciteerd Jitze als ik die bouwdoos zie en zelf zou hebben heb ik zeker genoeg hebben voor wel 2 verjaardagen, wat een balsa stukjes, maar hij is wel erg mooi als hij af is , prettig dag morgen gewenst

gr Andre
 
Andre en Stef, bedankt allebei. Overschat de hoeveelheid werk van deze kit niet. Er zijn ook beginners die hem gebouwd hebben. Het indekken lijkt niet heel moeilijk omdat het vooral enkelvoudig gekromde vlakken zijn.
Snelle bouwers die het toestel in de folie zetten kunnen deze in een paar weken af hebben. Bij mij zal het maanden duren :p

Margreet had nog een cadeautje achter de hand gehouden voor vandaag:
full

De Wemotec MF480.
Nu nog een keer op zoek naar een motor. Rob (van RBC) raadde de Het 2W20 aan, zijn er mensen met andere tips?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Plannen

Hierbij zoals beloofd wat info over de plannen die ik met de Hawk heb.

Voor mij word dit een toestel wat voor het mooi gebouwd word. Bij voorkeur zou ik er veel schaaldetails op maken, maar ik besef me dat het gewicht laag moet blijven.
  • Retracts: die mogen niet ontbreken. Wat mij betreft heb ik een voorkeur voor mechanisch.
  • Landingslicht in de neus: karakteristiek voor dit toestel. mag ook niet ontbreken
  • Flaps: staan niet op tekening, ga ik ook niet maken.
  • Glas: het hele toestel wil ik glassen. Folie is lelijk.

De extra weight penalty moet natuurlijk wel ergens mee betaald worden. Hoe?
  • Glassen evt zonder doek (dus alleen hars). Iemand dat weleens geprobeerd?
  • Waar mogelijk besparen op gewicht van de constructie. Hierin is niet veel mogelijk heb ik al gezien, het toestel is heel goed geconstrueerd. Toch zijn er hier en daar puntjes waar wat besparing mogelijk is. Ook het gebruik van zo min mogelijk lijm en glas maakt verschil.
  • Een geschikte accu kiezen. Het toestel moet veel stuwdruk leveren om van de grond te starten en landen. Hij hoeft echter niet door de geluidsbarriere, schaalvliegen is genoeg. De accu zal ik redelijk laat pas kiezen. Ik lever liever in op vliegduur dan op prestatie.
 
Laatst bewerkt:
Waarom de Hawk?

Al jaren check ik met enige regelmaat de site van RBCKits om me te verlekkeren aan allerlei mooie kits. Toestellen zoals de Hawk, waarbij de instructeur een stuk hoger zit dan de leerling, vind ik altijd erg mooi om te zien.

Vorig jaar tijdens de luchtmachtdagen zag ik voor het eerst 'bewust' een BAe Hawk in real life. Wat een mooie toestellen! En wat vliegen ze strak zonder de gebruikelijke herrie*! Toen het een en ander nagelezen over het toestel en de topics hier op het forum gelezen.

In de aanloop naar mn verjaardag zag ik dus de Hawk van West Wings, een deugdelijke kit waar zeer goed over nagedacht is. Het EDF-geluid is even slikken als het toestel static zo mooi is, maar daar ontkom je helaas niet aan wanneer een Kolibri turbine onbetaalbaar is.
Uiteindelijk dus de kit besteld en na veel omwegen had ik hem afgelopen zaterdag eindelijk thuis liggen.


* Natuurlijk vind ik het heerlijk om een naverbrander te horen en te voelen, maar na 10 passes begint het irritant te worden als je geen oordoppen bij je hebt.
 
Heb je al eens gekeken naar die nieuwe electrische retracts? Scheelt weer 3 servo's en een heleboel gezeur met afstellen. En nog mooie schaalsnelheid van intrekken ook.
PW-RC
 
Heb je al eens gekeken naar die nieuwe electrische retracts? Scheelt weer 3 servo's en een heleboel gezeur met afstellen.
Hoi Lennart,
Mechanische retracts hebben inderdaad mijn voorkeur.
In principe zitten hier ook gewoon 3 servo's in. Afhankelijk van hoe het een en ander loopt wil ik misschien een poging wagen zelf retracts te maken, met als doel maximale gewichtsbesparing. Aansturing met 1, 2 of 3 servo's, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Een wild idee wat nu in me opkomt: poten van aluminium met een kern van koolstof/carbon. Wellicht scheelt het weer wat!


@Jeroen: je moet hem weliswaar zelf bouwen, maar de delen zijn in ieder geval al allemaal gefreesd.
 
beginnetje

Gisteren toen de spuitplamuur van de Corby aan het drogen was ben ik stiekem begonnen met de intake ducting. Als eerste de templates uitgesneden en met een fijn schaartje op maat geknipt.
Ook hier geldt weer: op het gewicht is enorm bespaard! Dat kunststof van de ducting is zo dun dat het bijna doorzichtig is.

ik heb nu een lijmtestje lopen ervoor. Als dat naar tevredenheid is kan ik verder.
 
Er is voor dit model ook een pneumaties intrekbaar landingsgestel te verkrijgen
Dat setje kost iets van 100 euro compleet
 
De extra weight penalty moet natuurlijk wel ergens mee betaald worden. Hoe?
  • Glassen evt zonder doek (dus alleen hars). Iemand dat weleens geprobeerd?

Dit is geen aanrader.
De doek zorgt namelijk ook tegelijk voor stevigheid van het toestel. Alleen met hars gaat dit niet goed komen.

Als je met folie werkt. Zit er toch ook een soort doek als afwerking. Deze geeft ook meer stevigheid aan het toestel dan je zou denken. Het is dus niet alleen voor het uiterlijk.
 
Frank,
bedankt voor de info. Wellicht is er ook nog een soort hybride oplossing te bedenken, maar tegen de tijd dat het zover is hoeft de beslissing pas genomen te worden. Een en ander hangt ook af van de stijfheid van de romp en vleugel die ik nu nog niet in kan schatten.
 
Vandaag een klein beginnetje gemaakt.

Ducting gelijmd:
full


En alle rompspanten uit de plaat gesneden en de bruggen weggeschuurd
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
als je deze bae hawk met retracts en dergelijke wilt gaan uitvoeren. Zou je dan wel gaan voor een 2W20?

Misschien is de keuze voor een 2W23 beter. Je moet dan wel op 6S draaien. Maar het power niveau ligt dan wel hoger dan met een 2W20.

Het toestel is niet het lichtste toestel, als je de minifan klasse bekijkt. Ga je retracts toevoegen om een grondstart mogelijk te maken. Dan kan je alle power gebruiken die je er maar in zou kunnen plaatsen. Maar vergeet dan niet je inlaten te verstevigen (misschien is dat ook nodgi bij de 2W20, weet niet hoe stevig die inlaten zijn.)
 
Dag Frank,

de Hawk heeft met een 'normale' setup een vlieggewicht van zo'n 1200 gram. met een vleugeloppervlak van 16dm2. De vleugelbelasting is dan 75gr/dm2.
Met een gewicht van 1400 gram gaat dat naar 88gr/dm2. Is niet weinig, maar door op te schalen naar 6S maak je het alleen maar slechter.


Voorlopig hou ik het even op de 2W20 op 4S.
 
Retracts

Even het een en ander uitgezocht op Hobbycity en RCGroups.

Hobbycity levert 2 pneumatische retracts die geschikt zouden zijn:
- HobbyKing Online R/C Hobby Store : Micro Pneumatic Retract Landing-gear set $39.34
- HobbyKing Online R/C Hobby Store : Small Air Operated Retracts kit 2-WayValve $77.35

Ik kan niet heel veel verschillen vinden uit de reacties. Het schijnt dat de goedkopere wat sneller speling krijgen, terwijl de poten van de duurdere weer dunner zijn...

nog even een nachtje over slapen dus.


Heeft iemand tips of ervaringen?
 
Back
Top