gell accu

Mijn 7Ah accutje hangt altijd vrolijk aan de 3A... met ene goede accu, moet dit makkelijk gaan.. het verhaal komt doordat als je een loodaccu(hoge interne weerstand) met zoveel laadstroom gaat laden, het voltage omhoog schiet. bij een goede accu zal die dus een lager voltage tijdens het laden houden.. Nee, na 2.5 jaar nog steeds geen problemen met die accu, mn lader geeft van leeg naar vol, precies aan dat er zo rond de 4.5 a 5ah in is gegaan..

BV: Oude loodaccu, aan de lader, 0.1A laadstroom, na 2 sec slaat de lader af, finished, omdat het voltage genoeg was om de lader te triggeren, doe je dit met een nieuwe accu(een echt nieuwe, niet een nieuwe uit de winkel die al 3 jaar op de plank staat) gebeurd er niks met het voltage en duurt het gewoon ontzettend lang.
 
Om mijn loodaccu goed op te laden hang ik hem meestal aan een regelbare netvoeding.
Omdat de temperatuur bepalend is voor de eindspanning waarmee je mag laden gebruik ik een tabel voor het instellen van de spanning. (zie onderstaande tabel)
Een koude accu mag een hogere laadspanning hebben dan een accu in een warme ruimte. De compensatie is 30mV per graad celcius.

10 graden - 13.80V
12 - 13.74V
14 - 13.68V
16 - 13.62V
18 - 13.56V
20 - 13.50V
22 - 13.44V
24 - 13.38V
26 - 13.32V
28 - 13.26V
30 - 13.20V

Op de club is dit te lastig en nemen we het overladen / onderladen maar voor lief.
Wel kun je proberen een accu in een niet te hete ruimte te plaatsen.
 
Ernst, weet jij een goede lader die ook de temperatuur in de gaten houd en een beetje capaciteit heeft?
Mijn budget is een beetje beperkt en kan dus niet zo goed gaan experimenteren.

Bij mij staat dat ding namelijk in een schuur en dan kunnen de temperaturen al aardig gaan schommelen.
Sorry maar daar zal je echt zelf naar moeten zoeken, er bestaan zo veel verschillende laders en die ken ik bij lange na niet allemaal. Zelf heb ik een lader van Sonnenschein die een dergelijke temperatuur compensatie ingebouwd heeft.

Ernst,Als ik dat stukje juist interpreteer, mag ik mijn loodaccu van 12V 7Ah met een stroom van 0,3C laden, Dat zou dan 2,1A zijn. Nu laad ik `m met 0,7A...Willem.
Misschien heb ik dat een beetje te hard gezegd, ik bedoelde het eigenlijk meer als voorbeeld. Als je het zeker wilt weten moet je de specificaties van de fabrikant er op nakijken.
Voor heel veel gell accu's geldt een maximale laadstroom die ergens tussen de 0,3 en 0,5C mag zijn. Als je dus van 0,3C uitgaat zal je hoogstwaarschijnlijk veilig kunnen laden. Zekerheid krijg je echter pas als je de specificaties hebt gelezen!

Mijn 7Ah accutje hangt altijd vrolijk aan de 3A... met ene goede accu, moet dit makkelijk gaan..
Je KAN een accu niet aan 3A hangen Anko. Beter opletten tijdens de lessen als het over stroom en spanning gaat!
het verhaal komt doordat als je een loodaccu(hoge interne weerstand) met zoveel laadstroom gaat laden, het voltage omhoog schiet. bij een goede accu zal die dus een lager voltage tijdens het laden houden..
Helaas wat je hier schrijft slaat nergens op. De inwendige weerstand van de accu is heel erg laag en heeft helemaal niets te maken met de hoeveelheid laadstroom er gaat lopen. Alleen tijdens de constant voltage periode van de laadcyclus speelt die weerstand een rol.

Nee, na 2.5 jaar nog steeds geen problemen met die accu, mn lader geeft van leeg naar vol, precies aan dat er zo rond de 4.5 a 5ah in is gegaan..
Dat komt omdat je laad met maximaal 3A en dat is dus tussen de 0,3 en 0,5C, zoals ik heb aangegeven! En kijk niet te veel naar wat de lader "in de accu heeft geladen" Dat zegt lang niet zo veel over de toestand van de accu als veel mensen denken.

BV: Oude loodaccu, aan de lader, 0.1A laadstroom, na 2 sec slaat de lader af, finished, omdat het voltage genoeg was om de lader te triggeren, doe je dit met een nieuwe accu(een echt nieuwe, niet een nieuwe uit de winkel die al 3 jaar op de plank staat) gebeurd er niks met het voltage en duurt het gewoon ontzettend lang.
Sorry hoor maar dat "nieuwe Nedelands" kan ik nog steeds niet begrijpen. Wat bedoel je hier nu in vredesnaam mee?

Carbonglider.
Het is niet erg belangrijk maar waar heb je die tabel vandaan? Er klopt het één en ander niet. Die 13,8V is niet de spanning bij 10°V maar bij 25°C.
Bij -20°C is het 15.6V, bij -10°C is het 15V, bij 0°C is de spanning 14,7V, bij 10°C is het 14,3V, bij 25°C is het 13,8V en bij 40°C is het 13,5V. Gelukkig heb je een "te lage" spanning gebruikt en is de accu alleen niet 100% vol gekomen. Of je dat zal merken betwijfel ik.
 
@Ernst:

De tabel heb ik ooit van Labrijn.nl gehaald. Waar haal jij je waarden vandaan? Heb je een volledige tabel, of een website waar e.e.a. op staat? Of ik er ooit iets van zal merken dat valt inderdaad te betwijfelen, toch gebruik ik wel graag de juiste waarde.
 
Laatst bewerkt:
het was een gel accu, maar geld daar ook het verhaal van het sulfaat?
Een gell accu is een loodaccu. Het enige verschil is dat het "accuzuur" niet vloeibaar is maar in gell vorm. De chemische reacties zijn hetzelfde dus ook bij gell accu's kunnen de platen sulfateren!

@Ernst:

De tabel heb ik ooit van Labrijn.nl gehaald. Waar haal jij je waarden vandaan? Heb je een volledige tabel, of een website waar e.e.a. op staat? Of ik er ooit iets van zal merken dat valt inderdaad te betwijfelen, toch gebruik ik wel graag de juiste waarde.

Wanneer je in Google "Lead Acid charge voltage" in typt krijg je een hele lange lijst met vele tabellen. Een mooie lijst vindt je HIER. Let wel op dat in dit soort tabellen meerdere waardes staan. In de genoemde lijst staat een lijst voor "natte cellen", gell cellen, cyclisch laden en stand-by laden (ook wel float charging genoemd).
Meestal wordt er een gebiedje genoemd waar de spanning in zal vallen. Zoals met alles zijn geen twee cellen 100% gelijk. De celspanning is van vele factoren afhankelijk niet het minst van de gebruikte materialen. Er zijn dus wel degelijk verschillen mogelijk tussen accu's van verschillende fabrikanten of tussen verschillende types. In geval van twijfel raadpleeg de specificaties van de fabrikant en hou je daaraan.
Mij is in de loop van vele jaren wel gebleken dat de lijst die ik al eerder heb aangegeven een heel mooi gemiddelde is waarmee je zo goed als elke loodaccu veilig kan laden en ontladen. Natuurlijk kunnen er speciale accu's zijn en dito laders. Houdt je bij die dingen aan wat de fabrikant opgeeft. Dan zal je echt het langste plezier van je accu hebben.
 
Wat we in dit draadje nog niet vermeld hebben is het ontladen van lood en gel accus. (of ik heb er overheen gelezen)

Weet iemand daar nog iets zinnigs op te zeggen? Ik houd meestal 30% ontladen aan vanaf 100%. Dus 8Ah uit een 24Ah accu.
 
Toch is het ontladen al aangestipt. Loodaccu's kunnen heel slecht tegen ver ontladen. Natuurlijk zijn er loodaccu´s die speciaal ontworpen zijn om vrij ver ontladen te worden. Dat zijn de speciale "deep cycle" accu's. Die hebben dan weer bepaalde nadelen op andere punten.
Goed, wanneer je een loodaccu elke keer helemaal ontlaad dan zal de accu ergens tussen de 100 en 150 keer geladen en ontladen kunnen worden. Dat is maar weinig!
Hoe minder ver je de accu ontlaad hoe vaker je hem kan laden. Exacte cijfers heb ik niet maar als je de accu maar voor 20% ontlaad dan kan je hem mogelijk wel 500 keer laden. Ontlaad je hem voor slechts 10% dan kan dat wel oplopen tot 1000 keer!
Loodaccu's kennen GEEN geheugen effect dus je kan de accu op elk moment weer laden. Wanneer je dus een dag gevlogen of gevaren hebt dan sluit je bij thuiskomst de accu aan op je lader om hem direct weer op te toppen. Als je een goede lader hebt kan je de accu daar aan laten hangen tot je hem weer nodig hebt. Ook dat verlengt de levensduur van je loodaccu.
 
die accu van mij was speciaal ontworpen om diep te ontladen.
stond op de stikker ''special accu for deep dicharge''.
wat zijn die die speciale punten dan?

Grt wilbert
 
Simpel gezegd zal de capaciteit van een dergelijke accu wat minder zijn. Hij kan over het algemeen een wat minder hoge stroom leveren. Vaak is de capaciteit wel ongeveer gelijk maar dan is de accu wat groter en ook zwaarder. Dan zijn er nog diverse zaken die per merk en type accu verschillen. Wat dat allemaal is kan ik niet zeggen, daarvoor zal je de specificaties van de diverse accu's met elkaar moeten vergelijken.
 
Als je loodakku heel vlug vol is dan is hij versleten of kapot.(bij kapot laad hij gewoon niet meer) :rolleyes:
Dan helpt het met grotere stromen laden ook niet meer.
Alleen word dan de akku gewoon warm (heet) zeg maar
Dus gewoon een nieuwe halen
mvg
Frederik:D
 
Laatst bewerkt:
Back
Top