Sagitta tekening KNVvL

Indien men een discussie wil starten over de (Alsema) Sagitta dan lijkt het mij zinvol om hierover een nieuw 'draadje' te starten.

:confused: Dit is al een Alsema Sagitta draadje toch? Er waren wat mensen die in de war raakten en dachten dat het over de Sagitta 600/900 ging maar dat is vanaf het begin niet het geval.

@E-zwever
Er zijn ook tekeningen van de Graupner Cirrus, inclusief alle ribben en de vleugelbouw.
Als je Jako (Forumnaam Jakkie takkie) een berichtje stuurt kan hij je er zeer waarschijnlijk aan helpen, zowel op papier als een gescand exemplaar.
 
Dit draadje ging van meet af aan over de Alsema Sagitta en wel dit model:

full


full


full


Het is dus een tekening uit 1980 van T. de Looper. De kist is hier ontworpen als een RES zwever met zoals uitgezocht een Clark-Y 13% profiel.

Ik ga de kist precies zo bouwen als op de tekening aangegeven, dus zonder rolroeren. Hij zal verwacht ik op basis van het profiel, span en gewicht ongeveer zo vliegen als een oercirrus van Graupner en daar is niets mis mee.
Overigens is het profiel gelijk aan die van de Cirrus maar heeft de Cirrus een koorde van 200 mm en deze een koorde van 240 mm dus ik ben bang dat de tekeningen van de originele Cirrus minder goed aansluiten op het gepresenteerde ontwerp. Een leuk winterproject dacht ik zo. De vleugels zijn een duidelijk en niet ingewikkeld ontwerp met een tipverdraaiing van 5 mm.
De romp is een kunstvoorwerp op zich. Ik wil wel kijken of ik de spanten kan laten frezen. Een mooi klusje maar wat een prachtige kist!!!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@(Btw, je schrijft dat je nu vakantie hebt.....maar als pensionada hebt je toch voortdurend vakantie)

Wonend in Spanje en op vakantie gaan in je geboorteland is pure stress :razz:

Voor wat betreft de Sagitta013 er bestaat nu ook een heel mooie, gerestaureerde met een intrekbaar langingsgestel en staartwiel:

Whispering Wings Gliding Club Gallery :: Sagitta

Mijn Sagitta, de gerestaureerde heeft styropor/abachi vleugels met een Eppler-profiel 'strak', ik heb de profielen nu niet bij de hand, wordt nageleverd. :grin:

De Sagitta(s) is/zijn schaal 1:3.75 dus iets minder dan 4 meter spanwijdte.

De twee die ik nu aan het bouwen ben krijgen HQ3.5/13 als vleugelprofiel met 1 graad tip- verdraaiing.

Een Sagitta nabouwen, zeker in een schaal/semi schaal versie is niet makkelijk danwel onmogelijk indien men niet over de originele bouwtekening beschikt.
Ook zijn er zeer veel persoonlijk uitgevoerde modificaties waaronder wheel en wing fairings en de meest vreemde canopies.
Ook is bij veel toestellen het richtingsroer iets groter gemaakt.

Enkele typische kenmerken:

Het stabilo heeft V-stelling

Het kielvlak en richtingsroer lopen op ongeveer 1/4 van de onderkant breder uit in de vorm van een driehoek. (hierdoor is de romp van de KNVvL tekening Sagitta aan de achterkant te smal)

Alleen het prototype had druppelvormige tip-elementen, later vervangen door platte profiel-vormige.

Alleen het prototype en de Sagitta's 1 e 2 hadden die vreemde uitstulping aan het einde van de romp.

De Sagitta romp is aan de onderkant van de romp, ter hoogte van het wiel afgeplat.

Al men al, wil men een Sagitta als modelvliegtuig nabouwen dan is de gecertificeerde cq productie versie de 013 de beste keuze, ook heeft dit type zoals later de meeste Sagitta's, zover ik weet, Schempp-Hirth remkleppen.

Zijn er nog vragen, laat maar komen.

Harry
 
Een Sagitta nabouwen, zeker in een schaal/semi schaal versie is niet makkelijk danwel onmogelijk indien men niet over de originele bouwtekening beschikt.
Ook zijn er zeer veel persoonlijk uitgevoerde modificaties waaronder wheel en wing fairings en de meest vreemde canopies.
Ook is bij veel toestellen het richtingsroer iets groter gemaakt.

Harry bedankt voor je opmerkingen die zeker blijk geven van veel kennis van dit toestel. Ik realiseer mij dat de tekening van de KNvvL zeker geen schaaltekening is (wellicht ontbreekt daarom het woord "Alsema" op de tekening). Wel is het een tekening die ik al sinds 1981 op de plank heb liggen. Het ontwerp, de uitwerking ervan en de bouwwijze spreken mij aan en ik zie dat als een uitdaging. Om die reden wil ik de kist graag bouwen zoals ze getekend is, met de beperkingen die daarmee gepaard gaan. Ik hoop dat ik daar niemand mee voor het hoofd stoot.
Groeten, Maarten
 
Maarten, inderdaad gewoon bouwen volgens de tekening.

De ontwerper heeft niet de intentie gehad om een schaalkist te bouwen maar een goed vliegend model a la de Graupner Cirrus. (vleugelprofiel, pendel- hoogteroer ezv.) maar dan herkenbaar als een (Alsema) Sagitta

Hou ons op de hoogte.

Harry
 
@ Harry,
Bedankt voor je info.
Veel plezier tijdens je verblijf in Nederland, geniet momenteel van een lekker pilsje van een bekende brouwerij uit Schinnen, iets wat ze in Spanje gegarandeerd niet hebben, maar ja daar hebben ze weer die heerlijke Rioja. Vliegen mag hier geen probleem zijn, in Swalmen hebben ze een prachtig veld.
Vraagje: waarom de keuze voor de HQ?

@ Maarten,
Ik kan erg ver met je meegaan. Wil me ook zo veel mogelijk aan de tekening houden ook als het geen exact schaalmodel wordt. Desalniettemin sta ik open voor "verbeteringen" of modificatie's.
Hoe ga je trouwens de spantenromp bouwen?

Heb inmiddels de originele tekeningen gekopieerd, wil deze absoluut niet beschadigen. Verder alvast wat hout (triplex 3mm ) ingekocht. Hiervan ga ik de rompspanten uitzagen.

Heb nog een lange weg te gaan maar heb er wel zin in. Leuke is dat je via internet nooit alleen staat maar er vaak mensen zijn die je belangeloos willen helpen. Mijn dank hiervoor.
 
Ik hoop dat ik daar niemand mee voor het hoofd stoot.
Groeten, Maarten

We hebben het hier over modelbouw. Een hobby met voor een ieder een andere invalshoek. Of je nou neuzen van zwevers wil afzagen omdat het elektro moet worden of dat je dat zonde vind. Ieder moet gewoon lekker bouwen en aanpassen wat hij leuk vindt. Het gaat er uitdelijk om de lol die je er zelf aan beleefd. Als je er vervolgens andere mensen blij of enthousiast mee kan maken is dat alleen maar een prettige bijkomstigheid. :)
 
Laatst bewerkt:
Bijna alle informatie over de Alsema Sagitta is te vinden op deze site.
Ook over modelbouw.

Owners Database

Er zijn in de tijd 21 gebouwd waarvan er nog 6 zijn geregistreerd.

Groet Arthur.
 
@ Arthur, dit is inderdaad de bekende Sagitta site met alle informatie.
Destijds bestond deze site nog niet en heb ik alles zelf moeten uitzoeken.
Hierbij heeft mij een zekere mijnheer Kroon zeer geholpen alleen is hij tijdens mijn naspeuringen dodelijk verongelukt tijdens het zweefvliegen.

Onder 'Dutch Pictures' kom je mijn Sagitta en mijn persoontje ook tegen samen de Sagitta van mijn broer die tijdens een wat sportieve hoogstart is neergestort.

@ E-zwever, 'De Stootkop' in Swalmen is nog steeds mijn parallel club.

Voor HQ3.5/13 heb ik gekozen omdat deze Sagitta's puur voor het Thermieken zijn gedacht.
Ik heb dynamische toestellen genoeg (Swift S1, Pilatus B4 en tevens vlieg ik veel met een EMS Duo Discus en een Nimbus 4 en als electro kist een EMS Bussard op 10S

In mijn stamkroeg hier hebben ze jammer genoeg Amstel en geen Brands bier :sad::sad:

Maarten, hier vindt je zeer veel goede tips: M. Ohlwein' s Oldtimer Segler

Harry
 
M. Ohlwein' s Oldtimer Segler[/URL]

Tjongejonge. Dat is toch echt een classe apart. Ik ben wel wat gewend te bouwen als het gaat om maquettes bij mijn studie bouwkunde aan de TU, maar dit is echt vakwerk.

De Habicht / Minimoa, maar vooral de Rheinland! SUPER! Maar ik denk dat ik daar (nog) niet de rust/tijd/kennis voor heb om dat allemaal zo te maken :). (Check ook even de video van de pop in de cockpit!)
 
Laatst bewerkt:
@Harry: bedankt voor je info die ik zeker ga gebruiken. Ik voel mij in je mening zeker gesterkt in het aanhouden van het originele ontwerp!!

@Ezwever: zelf ga ik eerst de vleugels bouwen.
De bouw van de romp ga ik als volgt aanpakken: eerst uiteraard de spanten uitzagen. Dan de langsliggers maken met de aangegeven afschuining. De langsliggers vormen een horizontale referentielijn. De ontwerper is zo slim geweest om de onderkant van de romp vanaf spant 7 tot en met 14 recht te laten verlopen. Dat maakt het bouwen van de romp makkelijker. Je lijmt eerst de langsliggers erin en direct ook de ligger onderin de romp alsmede de neusplaat. Met een rechte lijn midden over je werkbank (touwtje of streep) kan je de romp richten. Als alles goed recht is stevig fixeren en laten drogen. Als de verlijming van de langsliggers en de ligger onderin de romp en de neusplaat definitief is heb je al een redelijk torsiestijf geheel waarin je de ligger in de bovenkant kan inlijmen en vervolgens verder kan met de ruwbouw van de romp.
 
Mijn Sagitta 013 vliegt weer.

Na een restauratie van zo'n 200 uur waarbij hij ook technisch weer 'State of Art' is heeft hij afgelopen weekend tijdens een sleep-treffen in de buurt van Valencia zijn 're-maiden' gehad.

Alles is naar wens verlopen, een echte thermiek-kist.

Harry

GroteFoto-FAESJQMT.jpg



GroteFoto-Z78BSM6U.jpg



GroteFoto-4M4FREGQ.jpg
 
Harry, gefeliciteerd met je geslaagde vlucht. Toestel ziet er schitterend uit. Fantastisch.


Kun je mischien nadere info geven v.w.b. de afmetingen van de vleugel (koorde root en tip),
profiel (meen een HQ 3.12) gewicht, maten van de ailerons enz.
En natuurlijk hoe de vleugel is opgebouwd! Piepschuim met welke beplanking, eventuele ligger enz.

Ik neem aan dat de kist, gezien je achtergrond, helemaal is doorberekend.....of ook een beetje nattevinger werk gecombineerd met modelbouwervaring.

Zelf ben ondertussen begonnen met de bouw van de romp en ga in een rustig tempo verder.....per slot van rekening is het voor mij een winterprojekt.

E-zwever.
 
Harry, gefeliciteerd met je geslaagde vlucht. Toestel ziet er schitterend uit. Fantastisch.


Kun je mischien nadere info geven v.w.b. de afmetingen van de vleugel (koorde root en tip),
profiel (meen een HQ 3.12) gewicht, maten van de ailerons enz.
En natuurlijk hoe de vleugel is opgebouwd! Piepschuim met welke beplanking, eventuele ligger enz.

Ik neem aan dat de kist, gezien je achtergrond, helemaal is doorberekend.....of ook een beetje nattevinger werk gecombineerd met modelbouwervaring.

Zelf ben ondertussen begonnen met de bouw van de romp en ga in een rustig tempo verder.....per slot van rekening is het voor mij een winterprojekt.

E-zwever.


De koorde aan de wortel is 320 millimeter en aan de tip 135 millimeter.
Het toestel is nu 20 jaar oud en heeft nog de vleugelprofielen van die tijd.

De gehele kist is inderdaad doorgerekend met de (mijn:p) kennis van toen.
Bij deze Sagitta is het Eppler 203 naar E201 naar E205 aan de tip.

Alhoewel de kist totaal niet kritisch is v.w.b. overtrekken is E205 een verkeerde keuze. De maten zijn schaal 1:3,75 ook de rolroeren, ik heb nog wel ergens een tekening moet hem alleen nog even zoeken.

De vleugel is gebouwd in Styropor met een Abachi beplanking en geen ligger maar trapsgewijs versprongen 160 grams glasmat overgaand naar 25 grams.

Een nadeel heeft hij wel, de 250 millimeter remkleppen zijn weinig effectief zodat ik nu de remkleppen ga mixen met de rolroeren, 20 millimeter naar boven bij vol remkleppen.

Het gewicht na de restauratie is 5370 gram, misschien wel iets te licht.

Mijn (2 stuks) in aanbouw zijnde Sagitta's worden, mede door een afgeveerd vast wiel en een 16 millimeter ronde titanium vleugel-ophanging, zo om en nabij de 5800 gram.

Harry
 
Laatst bewerkt:
ander profiel

@ Harrie,

Ben begonnen met de bouw van de romp.
Naar aanleiding van de reakties in het begin van dit topic had ik gedacht om een vleugel te bouwen met een Clark Y met rolroeren (eventueel remkleppen).

Gaandeweg is de twijfel toch weer toegeslagen over deze keuze.
Welk profiel zou jij me (met jou ervaring) adviseren?
Bedoeling is om een model te bouwen dat redelijk gemakkelijk vliegt,uitgerust met een E-aandrijving, ook nog een belletje oppikt,geschat gewicht 2,5 kg.
Beslist geen zenuwachtig DS beest!!!
Ik heb namelijk nog niet de gezegende leeftijd van 65 jaar bereikt en wil me via het vliegen ontspannen.
Als ik later oud ben en groot (verstandig wordt ik nooit...), bouw ik alsnog zo'n DS kist.
 
Zonder hier de profiel-goeroe te willen uithangen want dat ben ik zeer zeker niet, lijkt mij SD 7037 een prima keuze, maar maak dan wel wat malletjes om de neuslijst te controleren en indien mogelijk een scherpe achterlijst.

De profielen van Selig/Donovan zijn zo slecht nog niet, zeker niet bij een vrij convertionele bouw methode.
Een HQ 2.5, 3 of 3.5 is hier wat minder op z'n plaats door de afmeting van het toestel.

Als je maar geen E205 of E193 neemt alhoewel, met een papier bespanning zou het nog mee kunnen vallen.

Zie ook: UIUC Airfoil Data Site

Harry
 
profiel

Harry,
Bedankt voor je info. Neem het mee in mijn overpeinzingen.

Ga gestadig verder met de romp.
Oh ja, heb al een eerste begin gemaakt met het stabilo. Wat is die eind rib klein...lijkt wel iets van een Hlg. Goed om mijn motorische vaardigheden te trainen...

Weer is knudde.
 
Hoi,

Dit lijkt me wel een beetje relevant. ;) Veel leesplezier.

Als je aan een "Aufwind" kunt komen: nr. 5 2002. Daarin staat een artikel "Profile light : Profile Clark Y 10%, E205, S3021 und Ritz 3-30-10".
Wat ik me er zo uit mijn hoofd van herinner: als je overweegt een E205 te gebruiken, kun je beter een Clarck-Y nemen.
1 uitzondering: hele grote kisten (>5m) met forse vleugelbelastingen.

Gr. Dirk.
 
Dirk,

Aufwind 2002 moet ik op zolder gaan zoeken (mijn zolder is eigenlijk een soort kerkhof waar allerlei toestellen, halfafgemaakt, gecrasht enz. liggen. Mijn zoon is van mening dat je hier duidelijk kunt zien dat de entropie genadeloos toeneemt...tweede hoofdwet van de thermodynamika).

Auteur van het artikel is waarschijnlijk Hartmut Siegmann. In diverse publikaties en ook op zijn site haalt hij inderdaad nogal flink uit naar Eppler profielen. Op o.a. RC-Network wordt hier soms iets genuanceerder over gedacht.
Desondanks was dit, dacht ik, vroeger een veel gebruikt wedstrijdprofiel voor F3B kisten.

Heb zelf een heeeeel oude Junior Sport van Graupner met een E193 en deze vliegt toch niet echt slecht.

Heb inmiddels begrepen dat modernere profielen, HQ-SD enz wel beter zijn maar dat ze wel veel nauwkeuriger gebouwd moeten worden. Onder ander de neuslijst en een zeer spitse eindlijst.
Of ik (cq wij als eenvoudige modelbouwers) deze nauwkeurigheid kunnen benaderen is de vraag.

Allemaal overwegingen die ik maak terwijl ik me er terdege van bewust ben dat ik nog maar een klein beetje van aerodynamica afweet. Het is natuurlijk wel machtig interessant!!!

Verder ben ik natuurlijk geen wedstrijdvlieger en de laatste 2 a 3 procent zijn niet echt belangrijk voor mij.

Enfin we zien wel...groetjes.
 
Je noemt allemaal overwegingen waar ik 100% achter sta! :)
Het antwoord is inderdaad niet zo eenvoudig als het lijkt. :rolleyes:
Aan de andere kant, je hebt je goed georienteerd, een keuze gemaakt die misschien sub-optimaal is, maar het zal zeker niet in een komplete mislukking of kl..te-kist uitmonden. :D

Dirk.
 
Back
Top