safety tips F5B

De verzameling tips op een rijtje:

Algemeen
Het grootste gevaar bij F5B toestellen is de propeller. Niet alleen je vinger weg bij de prop maar alles wat naast en voor de prop staat is in gevaar. Ga daarom altijd achter de prop staan bij het aansluiten van de accu aan de motor. Zorg dat er niemand direct voor of naast de prop staat.

Foto (beter eentje van op het veld)

Wat heeft een electrisch grasmaaiertje voor vermogen, 1000 watt? Daar wil je je hand ook niet instoppen. F5B heeft vermogens van 2000 tot 5500 watt. Hier nog een paar leer momenten;
ƒgƒ‰ƒuƒ‹—á‚Æ‘Îô
Can you spot the lipo? - RC Groups

Voorbereiding thuis voor een F5B wedstrijd
- Zorg voor een volle ontvanger accu
- Controleer regelmatig de prop op scheurtjes
- Controleer voor het vliegen of alle roeren werken zoals je verwacht
- Zonnebril en petje meenemen
- Thuis de prop. draairichting controleren. Als je iets veranderd aan je motor of regelaar (we hebben ook al gezien dat iemand een model wierp, de motor aangezet werd en het model terugkwam.)
- Het mannetje stekker van de Lipo afdoppen zodat je niet per ongeluk kortsluiting kan maken. Het is niet zo erg voor de Lipo maar je kunt er wel een stel goud stekkers mee omzeep helpen of je auto bekleding in de brand zetten.

Ook heel handig, probeer een vaste vliegmaat te vinden die je helpt tijdens de wedstrijd.
Die kan er ook voor zorgen dat je model uit staat als je je ontvanger inleest en voor de start je model aanzet en de werking controleert.
Ook is starten met een vaste vliegmaat een stuk ontspannender, je weet hoe hij gooit en hij weet wanneer je de motor aan wilt zetten.
In de zweeftaak is hij een 2e setje ogen die thermiek voor je kan zoeken maar ook landende modellen in de gaten kan houden.
Ben je nieuw, meld je voorafgaand aan de wedstrijd,. Tijdens de wedstrijd of invliegdagen zullen beginners zo nodig bijgestaan worden door ervaren vliegers. Idee is ook om ze als eerste of als laatste te laten vliegen zodat ze geen druk hebben.

Op het veld in de pits
- Bouw je model op in de pits, maar laat accu en motor ontkoppeld.
- Controleer of alle roeren werken zoals je verwacht
- Loop naar de aangewezen plek om accu en motor te koppelen
- Stuur toeschouwers voor je prop weg
- Koppel accu en motor als je aan de beurt bent om je model in te lezen


Lopen op het veld naar de start tent
- Bij 't dragen van je toestel altijd rekening houden dat de prop kan gaan draaien. Dus niet vlak naast je been houden bijvoorbeeld.


Model inlezen bij de start tent
- Het model eerst stevig vasthouden, dan pas je model pas uitschakelen om de 2e ontvanger in te lezen! Bij sommige programma's van de logger kan de motor aan gaan.
- Voor je de 2e ontvanger aan de computer hangt en inleest (vol gas geven) is het misschien een goed idee altijd even te kijken of je model wel echt uit staat. Dus raak er aan gewend even met de sticks te bewegen en naar het model te kijken voor je gas geeft.


Vliegen
- Controleer voor de start of alle roeren werken zoals je verwacht
- Niet starten in de richting van publiek/vliegers
- Tijdens het vliegen ben je alleen bezig me je eigen toestel, wat er om je heen gebeurd dat houdt de helper wel in de gaten.
- Vlieg niet richting het publiek tijdens de wedstrijd. Bij het uitvallen van de besturing vervolgt het toestel (of onderdelen ervan) de ingezette richting!


Na het vliegen
- Een vliegtuig is pas veilig als de accu is afgekoppeld, vanaf het moment dat de accu wordt aangekoppeld tot dat hij is afgekoppeld moet je hem beschouwen als een wild paard dat jou of een ander elk moment een trap kan geven.
- Ontkoppel je 2S ontvanger lipo altijd van je lineaire BEC tijdens na het vliegen. Want ook je uitgeschakelde lineaire BEC trekt je 2S lipo helemaal leeg.

F5B Techniek
Een probleem; ontploffende props Er zijn slechte en er zijn goede props echter in alle gevallen is het belangrijk de opstart snelheid van de aandrijving in het oog te houden. Met een CC regelaar zet je simpelweg de response speed op 6 of zelfs 5 en je hebt een zachte aanloop. Met een Schulze of Kontronik regelaar heb je die luxe niet. Je zult dus wat met de zender moeten doen. Doe je niets.......Hoe lang duur het voordat er iemand een prop blad in zijn lichaam heeft steken?!

Zorg, dat als je met limiter vliegt, je limiter ook echt de regelaar uitschakelt en niet inschakelt. De limiter geeft een bepaalde pulstijd af als de limiet bereikt is, dat is zo rond de 1000 uS en in de praktijk is dat gas dicht... als je het gaskanaal niet gereversed hebt! Dus, het gaskanaal mag niet gereversed zijn anders dan zet de limiter juist de motor aan als hij de limiet bereikt heeft. Dat betekent dus dat je model met volgas door de lucht raast tot je accu leeg is of de hele zooi uit elkaar ploft. We hebben dit gezien, gelukkig stond er een toppiloot aan de stuurknuppels maar die had de grootste moeite om het model nog veilig in de lucht te houden. Dat heeft zeker 20-30 seconden geduurd, tot de lipo zo plat als een dubbeltje was.
Limiter testen: Zet de limiter op 200 w/min, laat een helper het model goed vasthouden, zorg dat je zelf de accukabel los kan trekken in geval van nood. Ga achter de prop staan! Zet de motor met een paar korte bursts aan en na enkele seconden zal de motor niets meer doen omdat de limiter de regelaar uitgezet heeft. Mocht de motor toch aanslaan, meteen de accukabel lostrekken en uitzoeken wat het is. Vergeet, als alles goed werkt, niet de limiter weer op 1750 w/min te zetten (FAI model).


Over coaching
Coachen is de vlieger op alle mogelijke manieren helpen zodat deze zich kan concentreren op het vliegen.
Het is aan te raden eens een Eurotour of Belgische wedstrijd te bezoeken en dan te vragen of je achter de coach mag staan, dat is zeer leerzaam en je doet ideeen op die je kan gebruiken in jouw manier van vliegen of coachen.
Basisgereedschap is een stopwatch met tussentijden zodat je met de wedstrijd mee kan klokken.


Over organisatie
Als we min of meer de safety protocollen verzameld hebben, is het belangrijk dat we dit - voorafgaand en tijdens - communiceren bij de clubs.


In de nieuwe situatie (subcommissie en zo) is de club niet meer de organisatie maar de subcommissie. De subcomissie stelt een wedstrijdleider aan. De wedstrijdleider gaat over de veiligheid.


Door een veilige Way of Working maken we het met z'n allen veilig voor de collega vliegers en toeschouwers.
 
Laatst bewerkt:
Ik denk dat alle tips neerkomen op 1 ding: heel bewust omgaan met een model met enorm vermogen.

Nog een stukje bewust omgaan: Indien een model met motor aan geworpen word, dit alleen met halfgas doen. Pas als het model zeker bij de helper vandaan is, doorschakelen naar volgas. Zou de prop breken, doet hij dit pas bij volgas. Veiliger voor de helper

Stukje basics: Voor de start altijd controleren of de roeren de goede kant oplopen. Niet alleen even kijken of het beweegt, maar bewust kijken of alle functies de goede kant oplopen. Veel vliegers hebben meerdere modellen, je zult niet de eerste zijn die het verkeerde model voor heeft staan in de zender. Een verkeerd ingesteld model kan alle kanten op gaan, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Prop: Na iedere vlucht controleren of de spinner nog goed vast zit op de as. En controleren of de boutjes van de bladen goed vast zitten.

Landing: communiceren met je coach of het veld vrij is.

Groet,
Gerben
 
met half gas starten, kan. Raden we dat aan? Zo nu en dan heb ik hier ook minder goede ervaring mee, maak ik me zorgen over de regelaar. Bij oversquared prop op half gas heb je bijna geen trekkracht.

Kleinere prop en minder vermogen en niet gelijk met oversquared prop invliegen. Vervolgens model precies afregelen en goed leren kennen. Vervolgens steeds meer vermogen, grotere prop, meer cellen, maar wel met vol gas starten geeft mij nu uiteindelijke gemakkelijke en zekere starts.
 
Ik heb het eens heel rustig en uitgebreid getest, half gas starten en ook andere vermogens zoals slechts 25% of 75%. Een tijdje dat vermogen vast houden of over een periode van 1-2 seconde opvoeren.

Mijn conclusie is dat ik nu gewoon weer met vol gas start. Dat is het veiligste. Bij een vermindering van het vermogen is de propellor minder overtrokken maar produceerd hij naar het schijnt meer koppel en wil het model heel sterk rollen.

Ook lijkt het beter een prop te hebben met veel spoed. Een prop met minder spoed (zit dus dichter bij zijn niet over trokken gebied) geeft meer koppel.

Over de regelaar maak ik me niet zo bang. Ik doe veel engere dingen met de regelaar dan enkel alleen een start met half gas. ;)
 
Ik heb afgelopen jaar 2x een prop zien ploffen bij de start, en een aantal maal een prop weg zien vliegen op het moment dat naar volgas werd doorgeschakeld. Zou dit gebeuren op het moment dat het model zich naast het hoofd van de werper bevindt, kan dit heel vervelend aflopen.

Groet,
Gerben
 
Hier hebben we een lastig, wel typisch voor F5B, veiligheids-issue voor de werper. Ik houd inderdaad de prop precies naast mijn hoofd tijdens het werpen. En ja, de prop is vaak in onbalans tijdens het aanzetten van de motor. Soms zelfs een prop-blad strak tegen de romp, en het andere prop-blad naar beneden bungelend. Waarom moet Gerben hier nu weer over nadenken. We kunnen aan myth busters vragen hoe diep een ontploffende prop je schedel binnen dringt? Weinig gewicht, veel snelheid. Vaak kijk ik naar het model tijdens het werpen. Linke soep. Hier onderscheiden de mannen zich van de jongens. Wat gaan we hier aan doen?
 
Ik denk dat je niet alles kan vangen in regeltjes.
Een beetje normaal nadenken mag ook wel.
Belangrijker is dat je een vaste helper hebt, die weet ook exact wanneer je de motor aanzet.
Ik roep wanneer Gerben de motor aan mag zetten, dan is de prop al voorbij mijn hoofd.
Als je een worp van Guntmar ziet dan zit de prop eerst bij zijn arm (slagader) dan bij zijn nek en hoofd.

Dus... even zelf nadenken en goede afspraken maken.
Trouwens, een afgebroken prop is vrij snel zijn energie kwijt.

Hier een start van Heiko, gegooid door Guntmar.
DSC_2382.JPG


DSC_2383.JPG


DSC_2384.JPG


DSC_2385.JPG


DSC_2386.JPG
 
Laatst bewerkt:
Denk dat we nu wel alles hebben geschreven ivm veiligheid.
En dat het belangrijk is om je eigen verstand te gebruiken zoals
GJ aangeeft.:music:

gr frank
 
Mark is met de nieuwe site bezig, daar komt het allemaal op te staan.
Dus... sluiten maar.
 
Ik zag niet direct iets over het per ongeluk aanzetten van de motor. Ik gebruik voor alle modellen een kill switch op de zender.

Voor het werpen van de 3kW hotliner heb ik speciaal een drukknop onder de zender gemaakt: zo sta je (ik) niet te klungelen met het gas (natuurlijk niet nodig bij een werper).

Nog een tip: controleer de mixers voor de start. Het is mij al 2 keer overkomen dat door het bewegen van de zender tijdens het werpen de crow mix vol aan ging. De crow mix zit onder een switch en wordt geregeld door het gaskanaal.
 
Ik gebruikte eerst ook een kill switch op de zender. Op die manier moesten er dan dus 2 schakelaars op de juiste plek staan voor dat de motor aan ging. Echter het is mij 2 keer gebeurd dat ik het model wierp of het model werd geworpen en de motor kwam niet aan omdat ik de kill switch was vergeten aan te zetten, met alle gevolgen en schade.

Nu gebruik ik de kill switch dus niet meer en let ik gewoon nog een keer extra op dat ik niet perongelijk de motor aan zet.

Als advies zou ik zeggen, doe wat je gewend bent. Dat is altijd het beste.

Bij mij zit de motor op een schakelaar met een veertje, je moet hem dus echt bewust overhalen voor de motor aan gaat. Het zelfde principe geld voor een druk knop met een veertje. Dat zijn veiligere oplossingen dan het gas op de stick hebben of een schakelaar zonder veertje, want die kan je wel eens perongelijk op de verkeerde stand hebben staan.
 
Fail safe controleren.

Het gebruik van een fail safe op de motor lijkt me wel een goed idee. Op de roeren daar zijn de meningen over verdeeld.
En ook checken of het echt werkt die fail safe.
Ik vlieg pylon, en had 1 kist waar het wel werkte en 1 waar het niet werkte.
Ik gebruik de Jeti ontvanger en dan kun je per servo kanaal selecteren wat je wilt.

Met al die programmeerbare electronica niet meer zo vanzelfsprekend.

Tjarko
 
Nog beter, ik gebruik de failsafe om te kontroleren hoe goed of dat mijn ontvanger ontvangt.

Dat doe je door de failsafe ietsje lager te zetten dan je normale motor uit. Je kunt dan op de Unilog zien of dat je ergens tijdens de vlucht een failsafe hebt gehad. Je kunt zelfs precies zien wanneer, hoe vaak, enzovoorts.
 
Inderdaad, aan failsafe wordt weinig aandacht aan besteed met de 2.4GHz zender/ontvanger. Komt op lijstje checks thuis erbij.


Fail safe controleren.

Het gebruik van een fail safe op de motor lijkt me wel een goed idee. Op de roeren daar zijn de meningen over verdeeld.
En ook checken of het echt werkt die fail safe.
Ik vlieg pylon, en had 1 kist waar het wel werkte en 1 waar het niet werkte.
Ik gebruik de Jeti ontvanger en dan kun je per servo kanaal selecteren wat je wilt.

Met al die programmeerbare electronica niet meer zo vanzelfsprekend.

Tjarko
 
Back
Top