Bart: Bedankt! Geweldige reactie trouwens, grapje moet kunnen toch

.
Eric: Elke beweging van een vliegtuig vind zijn oorsprong om 1 van de 3 assen van een vliegtuig (of een combinatie hiervan). Deze assen zijn:
De lateral axis, die zich van vleugeltip tot vleugeltip bevind.
De longitudinal axis, welke zich van neus tot staart bevind.
En de vertical axis, welke van onder naar boven door het vliegtuig gaat.
Alledrie hebben ze 1 ding gemeen: Ze gaan ALTIJD door het zwaartepunt heen. Hieruit blijkt dus dat rotaties altijd door het zwaartepunt heen gaan.
Tevens, bij een veranderlijk zwaartepunt (zoals tijdens de vlucht gebeurt) veranderd ook de ligging van deze assen en dus ook de mate/snelheid van rotatie om deze assen. Dit in verband met een veranderende arm/moment. Makkelijkste voorbeeld voor mij hierin is dat tijdens de vlucht het zwaartepunt bijvoorbeeld iets naar voren verplaatst ivm verbruik van brandstof. Hierdoor word de arm van het rudder tot aan zijn as van rotatie/zwaartepunt dus groter en zal het rudder meer effect hebben.
Voor de rest: ALS het rotatiepunt inderdaad in de vleugel zou liggen, zou je inderdaad gelijk hebben dat de massa ten op zichte van het rotatiepunt invloed had op de stabiliteit. Echter, doordat zoals hiervoor beschreven is dat het rotatiepunt in het zwaartepunt ligt, voor elke beweging, bevind er zich dus altijd evenveel massa voor, achter, links, rechts, boven en onder het rotatiepunt. En kan deze massa dus eigenlijk geen invloed hebben op de rotatie.
Verder heb ik voor de hardnekkige mens het volgende plaatje even gepikt van Peter's album:
Als ik nog ergens onduidelijk ben geweest of nog iets verder moet verklaren, laat maar horen.