Ek 2011

Bruno van Hoek

Vriend van modelbouwforum.nl
Forum veteraan
PH-SAM
Vandaag begint het EK 2011 in Chestochowa, Polen.

Hier de website (zoals gewoonlijk bij de meeste grote toernooien, chaotisch en weinig informatief, maar dat kan nog veranderen als de wedstrijd eenmaal loopt)

Ik wens het Nederlandse team veel succes, stalen zenuwen en het broodnodige geluk, op de plek waar ook WK 1980 en EK 1991 plaatsvonden.

PS.
Het is toch wel een kleine schande, dat WK's en EK's op zulke slechte, totaal ongeschikte, lokaties gevlogen worden -en werden- en dat de FAI/CIAM geen effectieve regelgeving kent, die dit soort terreinen ongeschikt verklaart voor officiele wedstrijden. En eigenlijk ook voor World Cup events (omdat daar deels de kwalificatie voor het nationale team moet worden vergaard).
Wat men daar lokaal uitspookt moet men natuurlijk zelf weten, maar om daar landenteams heen te lokken die daar vervolgens hun beste spullen mogen riskeren, zou op voorhand uitgesloten moeten worden.
Pecs (WK 1986), Landres (WK 2000, 2008 ), Sebnitz (WK2002), Gyula (EK2005) liggen nog vers in het geheugen.

Was het wedstrijdterrein nog redelijk goed, de abominabele trainingslocatie op het WK 2006 (Valladolid) kostte Henk de Jong zijn model, vlak voor de 3e finaleronde, einde verhaal dus. Hij had nota bene de eerste gewonnen (!)

Hoe het wel moet? Kijk naar het WK 1978 (Woodvale, Liverpool), het WK 2004 (Muncie, Indiana), de British Nats en onze eigen NK op De Peel, die alle in een open vlakte zonder gevaarlijke turbulentie plaatsvonden en vinden.
Als de goede wil er is, kan het dus wel....
Van horen zeggen heb ik, dat de EK's bij Belgrado ook op probleemloze terreinen plaatsvonden. OK, dat er geen asfaltbanen voor F2A en F2C waren, omdat men de aannemer niet meer kon betalen, even buiten beschouwing gelaten. Maar voor de klasse die normaal zo vaak de beschreven terreinproblemen kent, F2B, was het in orde.
 
Om de een of andere reden wordt de titel steeds veranderd in Ek inplaats van EK, wat ik invul. Zal wel een forumsoftwarefoutje zijn....

Trouwens, in het 3e bulletin lees ik net dat de F2B locatie is verplaatst naar de grasmat IN het stadion.
Het zou iets beter kunnen zijn dan de oude plek, pal tegen de buitenkant van het stadion aan.
Hoe onnozel moet je zijn om zoiets in de eerste plaats daar aan te leggen?
 
Van de ene verbazing in de andere, er is nu al twee keer verhuisd:
Vandaag is besloten, dat F2B niet op de originele lokatie wordt gevlogen:
5963854962_9ab9268759.jpg

wat een zooi..... Toen ik hier in 1991 vloog was het qua bodem nog best in orde, over de lucht ben ik duidelijk genoeg geweest......

Ook niet, zoals gisteren, IN het stadion:
5966900127_984800cb4e.jpg

De cirkels zijn hier al geschoren.....

Maar op het vliegveld, 25 km verderop....
5963298861_98efb80a23.jpg

Die grijze rollen zijn een gladde plastic vloerbedekking waar men een goede ondergrond mee denkt te bereiken.
Ik las het commentaar daarop van Frank Wadle (D) waarin hij uitlegt dat zijn normale vliegschoenen onbruikbaar zijn omdat het allemaal veel te glad is.
Een vlakke, kortgeschoren grasmat is voor F2B heel best bruikbaar.
Maar het is me een raadsel waarom men niet meteen naar dit vliegveld is uitgeweken.

Ik houd de resultaten van ons team (Rob Metkemeijer, Bert Gijsbertsen, Han Esselaar- F2A, Henk de Jong, Bert Metkemeijer, Bram Anker -F2B, Rob Olijve/Bram Anker-F2C, Fred Meijer -F2D) in de gaten....
 
Ik BEN een thuisblijver.
Alles wat ik doe, is de info van het internet plukken.
Op het Fessselflugcenter forum wordt tenminste nog wat verslag gedaan.

Van de nederlandse ploeg zelf hoor en zie je niks.
De laatste keer was, toen ik op het WK 2008 gewoon vanaf het terrein rechtstreeks naar dit forum schreef.....
Moet je dus ook niet gek opkijken als bijna heel modelvliegend Nederland geen idee heeft van wat we uitspoken.....
Maar sinds ik, vanwege zwaarwegende redenen, mijn ploegenplaats heb ingeleverd was het ook meteen de laatste keer naar nu blijkt.
En dit is de enige plek waar nog een beetje actualiteit in zit.
Want www.lijnbesturing.nl is al sinds enige tijd ook weggegleden in een coma, zo lijkt het wel.
 
Bruno. ik dacht wel zoiets, maar nu weet ik het zeker. Als je niets vraagt kom je niets te weten.

Alleen, mijn hoop was er op gevestigd, dat je net als in Landres, wel op het terrein bent!

Ik behelp me met het Barton Forum, maar daar staat niet veel over Nederland in.
 
Bruno. ik dacht wel zoiets, maar nu weet ik het zeker. Als je niets vraagt kom je niets te weten.

Alleen, mijn hoop was er op gevestigd, dat je net als in Landres, wel op het terrein bent!

Ik behelp me met het Barton Forum, maar daar staat niet veel over Nederland in.
In Landres was ik nog deelnemer.
Maar de omstandigheden toen waren een van de laatste druppels die de emmer deden overlopen....
 
Hallo Bruno,

Eigenlijk ben ik een beetje verbaast over de kritiek die je hebt over de terreinen waarop een E of WK gevlogen moet gaan worden.
Mag toch aanemen dat zo'n oude rotte als jij weet hoe het spelletje funktioneert.
De CIAM/FAI is maar wat blij waneer ze een aanbieding krijgen van een organisator ! Dat daarbij in mindere mate gekeken wordt naar de (vlieg)kwaliteit van het veld is toch ook al veel langer bekend dacht ik zo......
Zelf ben ik daar de eerste keer al mee geconfronteerd in 1981 en nadien is het niet zo heel veel beter geworden. Veel te veel reisjes naar het (vroegere) oostblok bijvoorbeeld waar je inderdaad op een aftands voetbalveldje moest vliegen maar waar de organisator wel mooi zijn dollars of zwitserse franken binnen haalde.... Kan me herineren dat we ergens in Roemenie nog baseball gespeeld hebbn met de dagelijkse ontbijt-broodjes ..
Als alternatief noemde jezelf al vliegbasis de Peel; prima veld maar wie in nederland wil de organisatie op zich nemen ???
De KNVvL ?? (dat ben jezelf dan toch heette het meen ik :rolleyes: )
 
Laatst bewerkt:
Zelfs als ik zou weten hoe het er aan toe gaat, dan lijkt me mijn kritiek daarom niet minder terecht en zeker wel to the point.
Ik weet ongeveer wat jij beschreef -maar alleen van horen zeggen-, ik heb de resultaten daarvan -te vaak- aan den lijve mogen ervaren, toch vind ik daar nooit iets over in de CIAM stukken (de CIAM/FAI website maakt wat sowieso niet echt een professionele indruk).

Wat ik zie is een opdeling in eerste- en tweederangssporten, voor sommige klassen worden kosten noch moeite gespaard, de rest mag het doen met (zo lijkt het), voornamelijk op het binnenhalen van harde valuta gerichte, amateuristische organisatoren en dus beschamend slechte EK/WK locaties.
Als het geheel een echt democratische organisatie zou zijn, dan hadden we als modelvliegers deze praktijken allang de nek omgedraaid.
Maar men vindt het kennelijk wel best...

Dan de einduitslagen:
F2A , F2B, F2C & F2D

De lichtpuntjes die ik er uit haal:
F2A: Rob Metkemeijer vliegt toch bijna 290 km/h, dat is akelig hard met een 2,5 cc.
Maar jammer genoeg niet voldoende voor een topklassering want er wordt op deze wedstrijd het ene wereldrecord na het andere gebroken, uiteindelijk 307,4 km/h.....

F2B: Henk de Jong plaatst zich in de eerste vlucht als 9e, wat in dit sterke veld een prima prestatie is.
Ook zijn 2e vlucht voor deze jury levert in die ronde zelfs een 7e plaats op
Gek genoeg komen de twee vluchten voor de andere jury daar niet bij in de buurt, terwijl zijn direkte opponenten dat verval niet hebben.
Omdat de finale wordt gevlogen door 15 vliegers met de hoogste som van hun beste vlucht voor elke jury, belandt hij uiteindelijk op de 18e plaats...

Ik hoop dat na thuiskomst de deelnemers dit verslag willen corrigeren/voltooien.
 
Hallo Bruno,

Eigenlijk ben ik een beetje verbaast over de kritiek die je hebt over de terreinen waarop een E of WK gevlogen moet gaan worden.
Mag toch aanemen dat zo'n oude rotte als jij weet hoe het spelletje funktioneert.
De CIAM/FAI is maar wat blij waneer ze een aanbieding krijgen van een organisator ! Dat daarbij in mindere mate gekeken wordt naar de (vlieg)kwaliteit van het veld is toch ook al veel langer bekend dacht ik zo......
Zelf ben ik daar de eerste keer al mee geconfronteerd in 1981 en nadien is het niet zo heel veel beter geworden.

Arno, ik dacht dat in 1981 het EK in Genk werd georganiseerd... Ik heb toch weinig kritiek gehoord op de terreinen aldaar?... Ik ben in die jaren op vele internationale wedstrijden aanwezig geweest maar nergens heb ik zulk een deftige infrastructuur gezien als in Genk. Jammer dat er (bijna) niets meer van overblijft...:(
 
@Bruno

Het lijkt er inderdaad veel op dat in bepaalde klassen, zeker in die waarin minder pecunia rondgaan, de kwaliteit van de vlieglocatie niet op de eerste plaats staat..... De CIAM/FAI is eerder maar wat blij als überhaupt iemand wil organiseren. Met alle gevolgen vandien alhoewel er zo nu en dan toch wel een leuke tussen zit ...

@ Classicracer

Alhoewel ik zelf niet uit de LB hoek kom weet ik dat Genk lange tijd een begrip was... Maar hangt dat ook niet voor een groot gedeelte af van de groep of de man die het draagt ?? En zoals ik al tegen Bruno zei; er zijn best ook wel goede E en WK's geweest. Meestal wanneer het "echte" vliegers waren die (mee) organiseerden ;)
 
Met betrekking tot de financiën icm klasses, wordt hier de plank een beetje misgeslagen. LB krijgt in NL niet meer of minder geld dan welke klasse dan ook. Zoals bekend, zit Rob zelf bij de KNVvL en is hij iemand die onder andere op dat vlak iets in de melk te brokkelen heeft.

Willen de LB vliegers dezelfde mooie locaties als bv. de F3A vliegers? Dat kan, dan ook graag gelieve die EUR 600 inschrijfgeld (!) voor een WK op te hoesten, zoals dat bij F3A ook moet..

Voor de goede orde: ik vind dat dus een absurd bedrag en in NL een typisch voorbeeld van de kleinburgelijkheid.. men wil niet lid worden van de KNVvL, omdat die 'al het geld' naar de 'heren wedstrijdvliegers' (F3A, maar ook F2B, etc) doen, terwijl in werkelijkheid wij gewoon alles zelf moeten betalen, en die bedragen nemen absurde vormen aan.

Wees wat dat betreft blij als lijnbestuurders.. de locaties zijn mss minder mooi, maar de inschrijfgelden ook wat reëeler.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@ Henri

Het klopt helemaal dat alle klassen gelijke bedragen (dat was op het laatst meen ik het inschriffgeld) "krijgen"... Dat je daarnaast als wedstrijdvlieger nagenoeg als zelf moet regelen en betalen is mij meer als bekend. ik heb namenlijk ook een tijdlang het genoegen gehad in een sub com van de KNVvl te zitten en aan dat soort evenementen deel te "mogen" nemen.

Wat wel een feit is, is dat bepaalde klassen bekender zijn/meer publiek trekken/interessanter zijn voor grotere sponsors (denk hierbij aan F3A, B en J bijvoorbeeld) en dat hierdoor ook vaker kampioenschappen op wat betere plekken gevlogen worden i.pv. in Verweggiestan.
Dat desondans de wedstrijdvliegers zelf flinke bedragen moeten ophoesten staat buiten kijf ....... Ben zelf lang genoeg gek genoeg geweest :rolleyes::rolleyes:
 
Ho, wacht even, voordat dit een eigen leven gaat leiden...

Waar ik over val is dat het ene jaar er een perfecte locatie is en het andere een 'bodem van een schoenendoos' met op te korte afstand obstakels die onacceptabele turbulentie veroorzaken.

En dat is aan de hoogte van het inschrijfgeld niet te zien, dus ergens wordt verdiend aan niet geleverde faciliteiten.....

En de Internationale sportkoepel is niet eens bij machte dat te voorkomen....

Maar ik heb er voorlopig toch geen last van, want ik zit nog midden in mijn 'vlieg-sabattical'.:mrgreen:

Overigens wordt het feit vaak onder de tafel gemoffeld dat wedstrijdvliegen de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de modelvliegsport is.
Daar worden de nuttige innovaties bedacht en geprobeerd.
Is het commercieel interessant, dan komen deze ook voor de recreactiepiloot ter beschikking.

Dus wat dat betreft vind ik die door Henri terecht geconstateerde mentaliteit ook zo verwerpelijk.
Wel profiteren van ontwikkelingen en nieuwe verworvenheden, maar o wee als je degenen zou steunen die deze kweekvijver mogelijk maken en in stand houden.
Maar, zoals gezegd, dat gebeurt niet eens, terwijl het eigenlijk juist wel zou moeten.....

Eerst maar eens de verhalen van de Argentinie, Zweden, Slovenie, Polen, Servie, Australie en Amerika gangers afwachten.
 
Laatst bewerkt:
Excuses voor de zijstap, ik begrijp het ook wel.. we willen allemaal dat ons stukje sport het liefst gratis op de mooiste locatie uitgevoerd wordt, maar helaas.

Toch verbaast het mij wel voor de lijnbesturing, als je kijkt naar het deelnemersaantal, zijn er toch best veel deelnemers.. en ik kan mij zo indenken dat lijnbesturing voor publiek vermakelijker is dan bv. F3A, omdat het dichterbij en beter zichtbaar is etc.
 
Ja, dat weten de LB-ers wel, maar...
Vraag bijvoorbeeld eens wat je collega RC-ers van lijnbesturing vinden en check of hun beeld met de werkelijkheid overeenkomt.
Hoe zou dat bij het grote -niet modelvliegende- publiek zijn?:rolleyes:
Well, there you go....

Probleem is ook nog eens dat onze enige echt goede -waar dus alle klassen gevlogen kunnen worden- locatie in Nederland (de Peel) niet vrij toegankelijk is voor publiek.

.. we willen allemaal dat ons stukje sport het liefst gratis op de mooiste locatie uitgevoerd wordt, maar helaas.
Nou, ik heb niets tegen betalen, ik heb voornamelijk problemen met het WEL betalen maar daar dan een beschamend slechte W- of EK locatie voor krijgen.
Ik zou graag in organizers guides bindende regels zien opgenomen, die dit soort wantoestanden uitsluiten. Bij niet nakomen alle inkomsten naar de CIAM i.p.v de organisator, of zoiets.
 
Laatst bewerkt:
Ja, dat weten de LB-ers wel, maar...
Vraag bijvoorbeeld eens wat je collega RC-ers van lijnbesturing vinden en check of hun beeld met de werkelijkheid overeenkomt.

Shabby geklede mannen met toestellen die gedateerd overkomen (de toestellen), ook al zijn ze dat niet, die aan een touw rondjes en figuren om zichzelf heenvliegen.

Maar dat heeft elke hier genoemde tak van onze sport.

Vraag maar eens aan een gemiddelde Nederlander wat ie denkt over kunstvlucht of 3D helicopter vliegen.

De verkleinwoordjes vliegen dan om je oren, het is spelen, schattig, mannetjes die buiten spelen met hun vliegtuigjes (wat in zekere zin natuurlijk ook gewoon waar is), enzovoort.

Bv. we hebben dit jaar in NL de 3D masters gehad in Venlo. Niet mijn ding, ben er niet geweest, maar uit de verslaggeving maak ik wel op dat het een groot en geslaagd goed georganiseerd evenement was.

Is dit dan omdat 3D helivliegen niet in de verdomhoek zit? Nah.. het is omdat er hier een groep enthousiaste mensen was die er erg veel tijd en moeite in gestoken hebben om het zover te krijgen.

Nou, ik heb niets tegen betalen, ik heb voornamelijk problemen met het WEL betalen maar daar dan een beschamend slechte W- of EK locatie voor krijgen.
Ik zou graag in organizers guides bindende regels zien opgenomen, die dit soort wantoestanden uitsluiten. Bij niet nakomen alle inkomsten naar de CIAM i.p.v de organisator, of zoiets.

Ook als dat inhoudt dat men dan het hele lijbesturen maar laat vallen?
 
Back
Top