extreem raggen

Beste forumleden,
Ben momenteel bezig een phoenix F20 tigershark ARF aan het modificeren,mijn huidige F20 heb ik ook aangepast,daar zit een OS Max 91FX op,en dit gaat al behoorlijk snel (oorspronkelijk is de F20 bedoelt voor 6,5 a 8 CC).Inderdaad hij vliegt meer op kracht van zijn propellor dan op zijn vleugel.Op mijn nieuwe F20 zit een Os MAX 91 VRDF (oorspronkelijk bedoelt voor impellor aandrijving),deze zal op verschillende punten versterkt worden met glasvezel en carbon,zal wel gaan als een banaan ...met een carbonprop 10X108).Had dit bericht ook kunnen plaatsen in de speed-forum,maar dit gaat meer om de fun dan competitie.
Dus SVP plaats jullie reacties en afbeeldingen van omgebouwde,overpowe
full
red ARF's.Hoe zijn jullie ervaringen hiermee?,hoe snel kunnen jullie opstijgen v
full
anuit een graspiste?,hoe is het vliegen tijdens strakke weersomstandigheden? BvD
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Lijkt me slim om je post eerst eens eventjes netjes te maken: Alle tekst netjes bij elkaar,en daaronder de plaatjes met een witte regel ertussen.

Tis nu een puinhoop, met tekst en foto's door elkaar ? :o
 
Ik overpower bijna alles wat ik vlieg
Als er 10 cc 2 takt op de doos staat gaat er een 15 op als het eve kan
Geen probleem zolang je de aanstuuring maar in de gaten houd
 
Beste,
Sorry voor de wanorde tekst/foto's,ben nog aan het oefenen op deze forum.Natuurlijk is de F20 nog in opbouw,er wordt vooraan een opening voor de koeltunnel gemaakt.Oppervlakte opening achter koeltunnel zal groter zijn dan vooraan.Verder zal de vleugel geclipt worden,10 cm rechts en 10 cm links,stabilo zal nog meer naar achteren geplaatst worden (voor betere horizontale vlucht),Cg op 13 cm i.p.v de oorspronkelijke 14 cm.Vleugels worden beplankt met abachi venneer en met glasvezeldoek bespannen.Draagarm vleugel wordt versterkt met koolstofstaaf.
Motortje is wel een monster van bijna 4,5 PK bij 22.000 toeren en open OPS pijp,gestookt wordt er met ricinus 20 % en 10 % nitromethaan.Gestart zal er met een afwerpbare wagentje gebeuren.Bedankt alvast voor jullie reakties! Laat eens jullie ragbakken zien en erover discussieren!
 
Hoe dik is dat profiel van de vleugel in procenten?
Zo van de foto's te zien is dat nogal dik. Bij meer dan 8% dikte zou ik overwegen een nieuwe vleugel te maken, voor je deze vleugel helemaal gaat verbouwen (clippen, indekken en in de glas zetten). Zonde om zoveel werk aan een vleugel te besteden die teveel weerstand heeft, een nieuw vleugeltje is zo gebouwd.

Groet,
Gerben
 
Beste Gerben,
Bedankt voor je respons,de vleugel van de F20 is inderdaad dik ( meer dan 8 %),denk dat de ontwerper eraan dacht om eventueel een intrekbaar landingsgestel te gebruiken.Profiel op zich is symmetrich en full acrobatisch zoals ik ervaren heb in de eerste versie (Bijna 3D met veel expo met Os max 91 FX).Maar het blijft in orgine een speedplane vlgs de ontwerper.Als ik wat van 210 kmh haal is dit Oke voor mij,zonder veel isimo (piepschuim) te versnijden en dan weer te impregneren met balsa en glasvezel.Profiel NACA 0008 zou ideaal zijn ,maar ja,het is voor de fun,en daar gaat het zich om,toch?
 
Hallo beste forumleden,
Om dit draadje met een beetje meer animo te begeestigen,een kleine update.Om te beginnen wilde ik een beetje hulde brengen aan een motor die toch een beetje vergeten is geworden.Het gaat om de Os max 91 VRDF,deze motor was een van de beste (lees betrouwbaarste) van zijn soort tijdens de nitro ducted fan tijd (pre-turbinetijd).Voor het eerst verscheen deze motor begin jaren negentig,en het lijkt erop dat deze motor nog steeds in assortiment van Os max is.Deze motor was minder krachtig dan b.v Rossi,Picco,BVM en OPS.Hij is een echte torquer,dit wil zeggen dat hij zijn volle vermogen eerder bereikte bij iets lagere toerental (al bij 21000 t.p.m),dan andere motoren.Dit was gunstig voor grote jets (Byron,Jellow aircraft,Bauer) om voor het eerst vanuit een graspiste te starten,denk maar aan de grote pusherimpellor(6 inch) van Byron Originals die de nodige statische druk nodig om op te stijgen.Tracht je wel voor te stellen dat dit allemaal zonder elastiek of touwkatrol als starthulpmiddel geschiedde zoals het vandaag wel eens gebeurt met electro DF. De Vrdf had zijn betrouwbaarheid en handelgemak met afstellen te danken aan zijn uitstekende 9BB carburateur.Dus dank je wel Os Max.
 
Hallo,
Ben nog steeds geinspireerd door de reactie van Gerben (i.v.m reactie op de dunnere vleugelprofiel),ben in mijn kelder gaan zoeken en ik vond warempel nog 2 vleugelhelften van een oude Byron Buillit sportjet (een DF model uit eind jaren 80,waarvan ik de romp niet meer van bezit),het is een nog erg gave en stevige vleugel,en ik vermoed dat het zelfs om een NACA 0008-34 vleugelprofiel gaat,maar zeker ben ik er niet van.Wat zo bijzonder is dat de vleugelkern ( de foam) onder druk in stalen mallen gespoten werd en hierdoor zeer regide en stevig is,vergelijkbaar met met huidige foammateriaal (we hebben het wel over de jaren 80!).Verder gaf Byron zelfs niet het advies om vleugels in te dekken om gewicht te besparen,voor zijn DF modellen.Mijn vleugels zijn wel met een soort dunne abachi venneer ingedekt.Vleugels zijn nu passend gemaakt op de Tigershark romp.Hieronder de foto's.
 
Tot slot,
Ben ik aan het peinzen om de os max toe te passen op een oude Beretta van jet en speedmodels (oorspronkelijk bedoelt voor 3,5 a 6,5 cc) ,hier al een paar foto's van de obbouw,romp hiervan wordt ook verlengd om een betere horizontale koersstabiliteit te hebben bij hoge snelheid,beretta's hadden neiging om bij hoge snelheid moeilijk een stabiele horizontale koers te volgen.
 
Leuk om iemand te zien die ook met brandstof speeders bezig is :).

Vlieg zelf de Speed Cobra (Rossi .61), Stinger 40 (OS46DF), Outlaw (J'en .37), Gnumpf (Magnum .25), Rasant (Os .25 LA) en de Kasumi (OS .25 FX) op brandstof. Uiteraard zijn de speedcobra en de Stinger die enige 2 van die bunch die als echt snel aan te merken zijn.

Starten doe ik die 2 met een zelfgebouwde startwagen (met stuurbaar neuswiel) aangezien bij ons op de club mensen niet willen of kunnen gooien (met uitzondering van 1 persoon).

Ben benieuwd hoe je bouw verder gaat. Abbotje
 
Back
Top