een zwever met rem flaps? hoe te doen?

Ja, de ''Jan-Hein'' klepjes zijn echt een eigen leven gaan leiden, leuk :-).

Minder leuk was mijn proefvluchtje vanmiddag... Zoals gezegd had ik in de 'rolroeren omhoog', uit de mix-functie van de schakelaar gehaald. Dat werkte goed. Hij ging nu veel soepeler op de rem en was goed te controleren tijdens de landing. Ik kon hem voor het eerst voor mijn voeten landen.
Na de eerste vlucht waren mijn handen al flink koud geworden en ging het allemaal niet meer zo soepel. Dus ik in de auto met de kachel hoog en omdat ik niets te doen had de zender meegenomen om met de sub-trim de gewone trim weer in het midden te krijgen. Dus na een minuut of 10 toen de handen weer warm waren de ASW maar weer omhoog gebracht en dat ging meteen goed mis...
Hij bleef in een rechtse bocht en ik kreeg hem er niet meer uit. Gevolg was een harde klap en flink wat schade.

GroteFoto-QPIQGZYT.jpg


Niet alleen een vleugel doormidden maar ook alle servo's aan gort. De motor er scheef in en de vleugelpennen verbogen.
Wat er precies mis gegaan is kan ik alleen maar vermoeden, hoogstwaarschijnlijk toch iets flink verbruid met het instellen van de zender... Al met al baalde ik flink, en nog steeds..

Maar goed, alles is te repareren en het zal wel weer goed komen.

Dan heb ik nog een aantal foto's van de roemruchte Jan-Hein klepjes gemaakt. De kwaliteit is niet al te best maar het is duidelijk genoeg lijkt me.

GroteFoto-HZQPY4YC.jpg


GroteFoto-P67CTCAO.jpg


GroteFoto-W3WIIQPC.jpg


Op de foto's zie je de onderkant van de andere vleugel waar de servo voor de kleppen is ingebouwd. Omdat de vleugel redelijk dun is kon ik hem niet achter de klep kwijt maar moest ik de onderkant ook losmaken. Dit is later met een kapje erover mooi weg te werken.

Ik hoop dat je er wat aan hebt..

Groeten,

Paul.
 
Laatst bewerkt:
Remkleppen (welfkleppen) op een Junior sport zijn totaal niet nodig.
Zelfs rolroeren omhoog is niet nodig, het is een langzaam modelletje en je land hem met wat oefening voor je voeten.
Mocht je rolroeren omhoog willen zetten, vergeet dan niet je roeren zo in te stellen dat ze niet nog verder omhoog gaan maar alleen naar beneden bewegen.
Dus als je naar links stuurt gaat je rechterrolroer naar beneden.
In mijn F5B kistje staan de rolroeren onder een hoek van ruim 45 graden omhoog en ik kan nog prima sturen.

En als je echt wilt bouwen, maak de welfkleppen dan net zo breed als de rolroeren, je kan dan de welving van de vleugel aanpassen zodat je de zweefeigenschappen kan veranderen.
In het kort... de volledige eindlijst kan dan een paar millimeter naar beneden, waarschijnlijk krijg je dan meer lift (ligt aan het profiel).

GJ
 
Mooi inderdaad. Geeft mij de moet de vleugels van mijn Bird of Time open te snijden voor een dergelijke modificatie in Vintage stijl. Heb ook nog van die rode plastic spoilers a la Graupner liggen, maar daar twijfel ik in dit geval aan...
 
Ik heb een Junior S (vlieg er tegenwoordig niet zo veel meer mee...)
Ik zet voor de landing de rolroeren omhoog, een graad of 45. Er is dan nog steeds goed mee te sturen. Zoals met alle verstoorders worden ze effectiever naarmate je sneller gaat (bij verdubbelen van de luchtsnelheid neemt de weerstand kwadratisch toe).
Bij weinig of geen wind echt een prima manier om 'm netjes binnen het veld aan de grond te krijgen.
Welfkleppen op een Junior S: niet doen. Niet nodig, en onnodig zwaar. (ben ik te laat?)

Het gebruik van de term remkleppen is, met name voor beginners, misleidend. Een vliegtuig kán niet langzamer vliegen dan zijn stallsnelheid. Als je een dot weerstand veroorzaakt, zal je de neus omlaag moeten steken om voldoende snelheid te houden (de meeste toestellen doen dat al vanzelf).
Als je een deel van het vleugeloppervlak gebruikt om weerstand te veroorzaken (welfkleppen, rolroeren omhoog) dan ben je dus bovendien een stuk vleugel kwijt voor de opwekking van lift. De stallsnelheid zal dus hoger liggen.
Ik ben er dan ook niet voor om de term remkleppen te gebruiken, er blijken iedere keer weer mensen te zijn die denken dat je er langzamer mee kan vliegen.
 
...

Het gebruik van de term remkleppen is, met name voor beginners, misleidend. Een vliegtuig kán niet langzamer vliegen dan zijn stallsnelheid. Als je een dot weerstand veroorzaakt, zal je de neus omlaag moeten steken om voldoende snelheid te houden (de meeste toestellen doen dat al vanzelf).
Als je een deel van het vleugeloppervlak gebruikt om weerstand te veroorzaken (welfkleppen, rolroeren omhoog) dan ben je dus bovendien een stuk vleugel kwijt voor de opwekking van lift. De stallsnelheid zal dus hoger liggen.
Ik ben er dan ook niet voor om de term remkleppen te gebruiken, er blijken iedere keer weer mensen te zijn die denken dat je er langzamer mee kan vliegen.
Bart helemaal mee eens.
Ik heb dit ook al meermaals verkondigd. Alleen is de term remklep al zo ingeburgerd, die krijgen wij er NOOIT meer uit :(

Dirk.
 
Tsja ik weet niet hoor. Waar ik ze voor gebruik is hoogte áfbouwen zonder snelheid óp te bouwen. Zowel spoilers als flaps/welfkleppen maken dat mogelijk. Steiler naar beneden zonder te hard te gaan. Voor mij voelt dat toch een beetje als een rem.......

ps Ik weet ook van een oudere heer die zich al heel zijn leven druk maakt over de term "spoilers". Dat zijn volgens hem "verstoorders". Maar dat terzijde :-)
 
Dat denk je maar Arjan, omdat je ook up geeft om je snelheid in de hand te houden.

In de praktijk is het lastig beoordelen, omdat niet alleen extra weerstand wordt gecreëerd en een stuk vleugel wordt uitgeschakeld, maar er ook nog momentveranderingen ontstaan omdat het stuk voor de remklep deels wel blijft functioneren, en het stuk erachter niet. Dus moet je met hoogte compenseren. Maar hoeveel?

Wij programmeren meestal zoveel dat de kist zijn (op het oog!!!) normale stand en gedrag blijft houden. Maar dat is dus meer dan enkel het veranderde moment corrigeren.

Dirk.

Spoiler = Engels voor verstoorder. Maar dat terzijde.
 
Het is overal in de luchtsporten hetzelfde liedje. In het zeilvliegblad Delta Magazine heb ik al vele keren uitgelegd dat wat we in het Nederlands een remchute noemen, in het Engels zorgvuldiger een dragchute heet, en toch zijn er nog steeds mensen die denken dat je met een remchute "dus" langzamer kan landen.

Arjan, ik ben geen moment bang dat jij met wat voor kleppen dan ook te langzaam binnen zal komen... maar iedere keer dat jij het woord "remkleppen" gebruikt vergroot je de kans dat iemand anders datwél doet... :cool:
 
Spoiler = Engels voor verstoorder. Maar dat terzijde.
Dat weet jij, dat weet ik, maar die meneer blijft het volhouden wat je ook tegen hem zegt

Dat denk je maar Arjan, omdat je ook up geeft om je snelheid in de hand te houden.
Het effect blijft dat mijn daalhoek aanzienlijk groter is zonder dat mijn voorwaartse snelheid toeneemt. Dezelfde daalhoek zónder spoilers zou resulteren in een mooie zoemer laag over het veld. In mijn beleving hetzelfde als een berg af fietsen zonder dat ik harder ga. Daar heb je ook een rem bij nodig.

Ik begrijp heel goed wat jij en Bart zeggen maar ik vraag me af of mensen dat werkelijk door elkaar halen. Met welfkleppen/flaps kun je overigens weldegelijk ook langzamer vliegen.
 
Dus goed bergijpend zijn de kleppen aan binnenzijde romp aan de eindlijst vleugel welfkleppen (wolbeklappen)Zolang deze uit de boven en ondervleugel bestaan(ik bemerk vertraging in voorwaartse snelheid ) .Zijn deze enkelt werkend vanuit de onderzijde ,heten het splitflaps
Rolroeren omhoog spoilers (ik bemerk een vergroting van voorwaartse snelheid en daalsnelheid).
De janhein kleppen en consorten ,verstoorders (ik merk geen verschil in voorwaartse snelheid wel in daalsnelheid)

Combineer je welfkleppen met rolroerstand spoiler (kraaienstand /butterfly) neemt de voorwaartse snelheid af en de daalsnelheid toe .

En is de term remkleppen verzonnen .Let wel dat ik bij alle standen de juiste up en down stand mee gebruik om hierover iscussie te voorkomen .

Zeg ik het zo goed?
 
Laatst bewerkt:
Met een remklep produceer je (veel) extra weerstand en je schakelt er een deel van vleugel (lift) mee uit.

Alles achter de remklep is overtrokken en produceert geen lift meer. een klein stukje voor de remklep zal er ook geen lift meer worden geproduceerd door de stuw-werking van die klep. Het stuk daarvoor zal nog wel lift produceren.
Verreweg het grootste deel van de lift ontstaat in de voorste helft van de vleugel, dus laten we zeggen dat de helft van de lift verdwijnt die door het stuk vleugel met de remklep wordt geproduceerd. Stel de spanwijdte van beide remkleppen even op 1/10-de van de hele spanwijdte, dan verdwijnt er dus 5% van de lift (tapsheid vleugel vergeet ik even ...).
Het nieuwe functionele vleugeloppervlak is 95% van het oorspronkelijke, de vleugelbelasting neemt dus toe met 1/0,95 x 100% = 5,26%
Uit de lift formule blijkt dat de snelheid met 2,6% toeneemt, van 9,035 m/s naar 9,27 m/s. Een verschil van slechts 0,85 km/u! Dat zie jij niet (en ik ook niet). Overigens zal het verschil in werkelijkheid nog iets kleiner zijn, want de glijhoek verslechtert, daardoor wordt de aanstroomhoek van de vleugel evenredig groter en de Cl dus ook ...

Een welfklep gebruikt als remklep produceert ook een hoop extra weerstand, maar ook erg veel meer lift.

Omdat je een veel gewelfder profiel creëert, en en aanstroomhoek sterk vergroot (omdat de achterlijst naar beneden wordt gehaald) produceer je ook een veel grotere hoeveelheid lift. Vanwege de veel grotere hoeveelheid variabelen die veranderen kan ik hier geen rekenkundig schatting van maken. Maar ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat meer dan zichtbaar is dat de snelheid enorm afneemt.

Dirk
 
Back
Top