En inderdaad, schilderstape is voor deze klus beter.
Het vocht moet kunnen verdwijnen.
Ja natuurlijk, ik dacht niet aan het gebruik van witte houtlijm, want dat gebruik ik zelf helemaal nooit...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
En inderdaad, schilderstape is voor deze klus beter.
Het vocht moet kunnen verdwijnen.
*Bevochtigen.
Natuurlijk kan dat, maar dan is het wel belangrijk om te weten hoe witte houtlijm werkt.
Zoals in het theoriegedeelte staat, is het vochtgehalte van het hout erg belangrijk voor een succesvolle verlijming.
Hoe werkt dispersielijm?
Deze lijm bestaat uit een kunsthars welke gedispergeerd is in water. Het vaste stof percentage ligt ca. tussen 50 - 65%.
Uithardingsmechanisme
Door het onttrekken van het dispersiewater aan de lijm ontstaat een lijmfilm.
Het is dus noodzakelijk dat het dispersiewater uit de lijm kan trekken. Dus de te lijmen delen moeten vocht kunnen opnemen of doorlaten. Wordt de lijm met water verdund blijft minder kunsthars in de lijmvoeg achter en daardoor meer krimp van de lijmvoeg. Is het hout te vochtig kan het dispersiewater maar langzaam worden opgezogen. Daardoor kunnen de lijmmoleculen het hout niet goed binnendringen.
Ik kwam er achter met het lamineren van een stuk triplex van ongeveer 20 x 20 cm. Eerst deed ik zo'n vlak zonder bevochtigen, ging ook goed, maar toen had ik de ingeving beide vlakken eerst te bevochtigen. Ik bestreek het met een natte kwast en depte het daarna weer droog met keukenpapier. Dus niet doordrenkt, alleen de oppervlakte van het triplex was minimaal vochtig. De lijm bleek veel makkelijker en sneller aan te brengen. De lijm vloeide beter, de spatel gleed beter. Ook was de lijmlaag wat dunner, dus geen excessieve hoeveelheid lijm. Het samenpersen ging ook makkelijker.
Het leek of het bevochtigde hout de lijm beter accepteerde/ontving. Zou dat kunnen qua theorie? Misschien dat er iets van weerstand is tussen droog hout en natte lijm, die wel overwonnen wordt door het laten inwerken van de lijm, maar met het bevochtigen sla je die stap als het ware over.
Nogmaals: oppervlakkig nat maken én droog deppen. De hoeveelheid water die je dan hebt toegevoegd is zelfs minder dan wanneer je de lijm iets zou verdunnen zoals mij ooit geadviseerd is.
Toevoeging:
Ik bedenk me net dat het wellicht vooral nut heeft bij het lamineren van grotere vlakken. Bij die smalle strookjes heb je geen probleem met het aanbrengen en wegpersen van lijm.
Even met andere sokken proberenzehr shun
In het bouwpakket zat een groot blok balsahout
Uit mijn eerder genoemde boekje:Balsahout ja dat kan....
Natuurlijk heb ik begrepen wat er staat.
Zelfs dit interview in het Duits kan ik volgen.
Johannes