Taborca

bdoets

Vriend van modelbouwforum.nl
Forum veteraan
Toen ik een jaar of 6 geleden net was herbegonnen met modelvliegen, kwam ik op internet de Taborca tegen, ontwerp van Jochen Haas en vervaardigd door LetModel, en ik vond 'm prachtig... maar het leek me wat voorbarig om me op dat ogenblik aan zoiets te wagen.
Een maand of wat geleden was ik toevallig net bij 2brosRC in Bussum toen ze daar een Taborca in de winkel hingen. Een occasion, een klant van hen was overleden en diens zoon ruimde de zolder op. De Taborca had een heel vriendeljk prijskaartje. Ik dacht: Tja maar eind vorig seizoen is het me eindelijk gelukt om de Sirion de lucht in te krijgen (3 meter vliegende vleugel, die heel wat problemen had gegeven voor hij ook maar vloog)... het leek me een fout moment.
Maar mijn vrouw was er toevallig bij, en merkte hoe prachtig ik dit toestel vond... en die besloot op een gegeven moment me deTaborca cado te doen. Ik heb toen zelf nog een aantal weken lopen aarzelen... en ben toen "gezwicht".

3,35 meter span, 6 kleppen vleugel:
full


Dus vandaag ben ik die wezen ophalen. Hij lijkt nauwelijks gebruikt; de gelcoat is heel licht vergeeld (dat zie je alleen als je de vleugel erbij houdt, want de Oracover is niet verkleurd); er zit een outrunneer in waarvan ik voorlopig even merk en type niet kan vaststellen - maar het hele spul heeft ooit gevlogen, met een 10 cellen 1600 mah NiCad pack er in en een 11x10 prop. Het lijkt mij dat het dan met een 3s 3600 mah 30-40 c lipo (toevallig net gekocht via het forum) zeker wel zal gaan...
Enige probleem is dat ik voorlopig niet bij de regelaar kom, die dus zeker niet voor lipo ontworpen is (en ook wel geen BEC zal hebben... wanneer kwam het BEC principe op de markt? Het toestel ontwerp is van rond de eeuwwisseling, maar ik weet niet hoe oud dit exemplaar is).

Er zitten zes servo's in (ik geloof Hitec), ééntje zit vast, die ga ik binnenkort beter onderzoeken... misschien tandwielen vervangen, desnoods de hele servo.

full


Ik wist van tevoren al dat ik dit toestel niet zou kunnen sturen met mijn DX6i, en daarom ben ik elders op dit forum al ernstig research aan het doen naar de Spektrum DX8 en de Graupner MX16 HoTT (want een variometer moet er ook in, en misschien meteen ook maar in de Sirion en de Elipsoïd...)

Ik heb al wat mails gewisseld met Marc van Vossen, die al jaren een Taborca heeft en er op dit forum over schreef, en mij al van de nodige informatie heeft voorzien.

Het voltage van een 3s lipo zit in de buurt van het oorspronkelijke NiCad pakket van de Taborca. Ik vraag me af: stel ik sluit de (veronderstelde NiCad) regelaar op zo'n lipo aan, kan ik dan gewoon kijken wat er gebeurt of gaat er iets mis? Ik heb geen idee van het amperage van die regelaar...
Want welke zender ik ook kies, telemetrie bewaking van de accuspanning zit er in. Dus ik hoef me niet al te veel zorgen te maken over het (te) leeg trekken van de lipo, daar kan ik een waarschuwingspiepje voor instellen. Maar, als het niet zou kunnen, kan ik natuurlijk ook de regelaar vervangen - alleen zie ik nog niet hoe ik die er netjes uit kan krijgen, zit geplakt tegen het plafond van de rompneus en ik kan er met mijn vingers niet bij!

In elk geval heeft het allemaal nog niet zo'n haast, want er moet eerst nog een zender gekozen en besteld worden...
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bart, in principe gaat er niets mis.
Het enige is dat de afslag voor Nimh (als die er op zit) veel te laag is voor Lipo's.
Je loopt dus het risico je lipo te ver leeg te trekken.

Je zal dus een berekening moeten maken om het aantal minuten/seconden motorloop te bepalen. Zodanig dat je Lipo dus nog een veilige marge over heeft.

Het BEC-principe is al heel oud, ik ken het al uit mijn autootjes (Tamiya) tijdperk, 32 jaar geleden.

Maar met 6 servo's lijkt mij een BEC niet zo prettig/veilig. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
Zit er een aparte voedingstekker ergens voor een ontvangeraccu?
Of niet en vandaar je vraag over BEC?

Het is wel een super mooie vlieger, ééntje om zuinig op te zijn en veel plezier van te hebben.

Als het enigzins mogelijk is, dan ik toch proberen bij de regelaar te komen.

Ik blijf dit even volgen :-)
 
Je loopt dus het risico je lipo te ver leeg te trekken.
...maar als ik bij de telemetrie een signaal inbouw dat me verzekert van voldoende restspanning?
Maar met 6 servo's lijkt mij een BEC niet zo prettig/veilig. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
Zit er een aparte voedingstekker ergens voor een ontvangeraccu?
Nee, er is geen aparte voedingsstekker.
Maar als dit ding, met deze ESC, op NiCads vloog, dan mag je toch aannemen dat de BEC, als die er op zit, voldoende capaciteit heeft?

Natuurlijk wil ik niet riskeren dat ik de zaak verspeel. Maar ooit vloog dit toestel, met deze motor & ESC... dus zou ik denken dat er voldoende spanning voor ontvanger & servo's bleef.
Natuurlijk kan er desnoods een extra accu in (hoewel, wordt wel een beetje puzzelen).
 
Ik zit nog het bijgeleverde pak papier te lezen, aanwijzingen van de ontwerper en van de fabrikant. Het blijkt om een Ready-to-fly uitvoering te gaan, dus de electronica was al ingebouwd door LetModels, en in de papieren staan al wat aanwijzingen wat het ongeveer is!
Servo's zijn Hitec HS 225 MG; de motor is een Torcman (maar een verdere typering ontbreekt). Het lijkt erop dat er wel degelijk een aparte ontvangeraccu was (ook al zie ik nog even niet hoe die was aangesloten). Over de ESC zie ik nog geen gegevens - maar ik zal LetModels gaan mailen om te vragen naar nauwkeuriger aanwijzingen. Waarschijnlijk weten ze nog wel waar deze versie mee was uitgerust.
 
zeer mooie gracieuze vleugel. Alleen de staartvin, zou dat geen problemen geven met landen aangezien deze wat uitsteekt?
 
Wat een mooie vleugel! Ik heb een voorliefde voor dit soort modellen, dit is echt een juweeltje.
Ik denk dat extra fin onder de romp moet voorkomen dat het model gaat stuiteren bij het landen, zodat je een mooie positieve landing krijgt. Bij veel vliegende vleugels is vaak het probleem dat op het moment dat hij de grond raakt de instelhoek zo veranderd dat hij weer opstijgt, met alle nare gevolgen van dien.
 
Bart,

Ik heb nog ergens ... een LiPo-saver liggen. Een klein printje van pakweg 1,5x2 cm (uit mijn hoofd). Die plaats je tussen regelaar en ontvanger. Als de spanning van de LiPo onder een bepaald niveau komt, schakelt hij de motor-servo-puls uit.

Als je de de lipo vol aansluit, herkent hij zelf het aantal cellen (geeft hij weer met aantal keren aan-uit van een LED-je). Afslagspanning per cel kun je instellen.

Als ik hem nog weet te vinden kun je hem van me krijgen ....

Dirk.
 
Bart, dat is ene mooi model waar je toevallig tegen aan bent gelopen. Je mag zeker jouw vrouw wel bedanken, anders had je nu dit model niet in handen gehad!

Wat de Bec betreft, ik zou gaan werken met een losse ontvangeraccu, tot je meer info hebt. Al vind ik de Liposafe tip van Dirk beter.
 
Alleen de staartvin, zou dat geen problemen geven met landen aangezien deze wat uitsteekt?
Die zal er wel op gebouwd zijn. Ik vermoed dat de enige reden voor dat ding is: direct bij de landing de invalshoek van de vleugel verkleinen, zodat er geen stuiter-landing volgt ....

Dirk.
 
Jorns inschatting van de rompvin is correct, deze heeft geen aërodynamische functie maar moet opspringen bij de landing voorkomen.
Ongetwijfeld zal de buik hierdoor wat harder neerkomen, maar die is dan ook uitgerust met een carbon versterkte "skid".
 
Hallo Dirk,
Dankjewel voor het aanbod van de lipo saver. Ik wil het nog even in beraad houden; ik vind het idee van een aparte ontvanger accu ook wel aantrekkelijk (en dat voorkomt meteen het andere probleem, tijdens motorloop te weinig spanning overhouden voor de servo's). In combinatie met accubewaking via telemetrie zou ik me geen zorgen hoeven maken over te ver leegtrekken van de aandrijf-lipo.
Ik moet nog een heleboel uitzoeken (en hoop op antwoord van LetModel over de ready-to-fly uitrusting). Ik ben ergens in de papierberg tegengekomen dat het mogelijk een opto-regelaar is; op sommige foto's staat ook duidelijk een ontvanger-accu afgebeeld.
 
je mag em altijd aan mij geven bart! prachtig machien heb je!

de staartvin zal ook een 2e functie hebben... het beschermen van de flaps bij t landen.

die winglets zijn gewoon helemaal super op dit toestel :)
ik verwacht een eerste filmpje snel (op de helling?)
 
Wat een gaaf ding Bart! Zoals je weet ben ik erg gecharmeerd van vliegende vleugels en dan is zo'n grote kist toch wel ultiem. Helemaal met 6-kleppen, wat een mogelijkheden!
Omdat je niet weet wat voor regelaar er in zit lijkt me een losse BEC (eventueel gewoon aan de aandrijf lipo) verstandig. Zeker met 6 servo's die aardige lappen klep moeten aansturen.

Succes!
 
Dank voor de info, wel een handig idee zo'n staart dan die wat er onderuit steekt, een kleine fin als extra bij elke vleugel een idee. De Mamba heeft ook dat doorzweef gedrag net bij landen, blijft liever in de lucht lijkt het.

Edit, bij de LET website staat ook een link naar verslag in Aufwind en voor wie de taal machtig is, in een Frans blad.
 
Hallo Bart,
Als de regelaar een switching BEC zou hebben, dan zou het nog wel gaan. Maar daar het model oud is zal dat niet het geval zijn. BEC’s uit oude tijden gaven meestal max. 1 A, en dan nog bij maximaal 8 NC-cellen. Niet doen dus.
Ik gebruik in dit soort gevallen een externe switching BEC (zoals Rick R ook aanraadt) en dat gaat prima. Deze worden meestal geleverd met een 2 pins JST male (die rode met bobbeltje) aan de ingangskant. Ik soldeer dan een draad met 2 pins JST female bij op de akkustekker van de regelaar (en zet er daarna een nieuw krimpkousje overheen, uiteraard). Zodra je dus de akku aansluit om te gaan vliegen staat ook de BEC onder stroom. Ik ben morgenavond bij G&E en heb toevallig een reserve 3A switching BEC bij me. Die mag je van me overnemen; kost niet veel (4,90 EUR). Een los female stekkertje heb ik hier nu niet, maar die kan ik je wel sturen tegen vergoeding van 1 postzegel!;)
Het lijkt me hoe dan ook aan te bevelen om eerst uit te vissen of de regelaar een BEC heeft. Want indien ja, dan moet je bij gebruik van een losse ontvangerakku of switching BEC deze “uitschakelen” door de plusdraad van de aansluitstekker te onderbreken.
Groet,
Juun
 
Juun, ik zie je morgenavond (ik sta achter de bar!)
Ik zit nog te aarzelen of ik de Taborca meeneem. Als ik 'm monteer is het een sta in de weg in het clubhuis... en omdat ik achter de bar sta heb ik eigenlijk geen tijd om 'm weer te demonteren.
Ik denk dat ik de romp meeneem, en wat papierwerk.

Het lijkt me hoe dan ook aan te bevelen om eerst uit te vissen of de regelaar een BEC heeft. Want indien ja, dan moet je bij gebruik van een losse ontvangerakku of switching BEC deze “uitschakelen” door de plusdraad van de aansluitstekker te onderbreken.
Als ik het goed begrijp, kan het losmaken van die rode draad zowiezo geen kwaad toch? tenminste als ik een aparte ontvanger accu heb.
 
Laatst bewerkt:
Hallo Bart,
Klopt t.a.v. rode draad.
Ik was trouwens een beetje “malende”: aan de BEC zit female en aan de akku soldeer je dan male.
Zie je morgen.
 
Herstel: ik denk dat de plus-draad nodig is als het een Opto regelaar is.
Gewoon proberen: ontvanger en lipo aansluiten en kijken of de servo’s werken. Indien niet, niks veranderen.
 
Back
Top