Darbin (eigen ontwerp 60X30cm)

Had je al een schroef en snelheidsregelaar? Zeker als je afhankelijk bent van anderen, is het belangrijk op je budget te letten.
 
Ik hoop dat die motor op mijn as past moet de schroef alleen misschien toch groter kopen. Maar gelukkig kost dat wat minder :P. De snelheidsregelaar die zou ik misschien ook nog kunnen krijgen en anders koop ik de Graupner V15R.
 
wat betekent het als er vonkjes van elektriciteitsdraadjes afkomen zonder dat ie kortsluiting maakt?
owh volgens mij zie ik het al, ik heb mijn motor aan wisselspanning aangesloten dus ik denk dat die heel snel voor achter voor achter voor achteruit gaat :oops:

Bestaat er iets waardoor je wisselspanning om kunt zetten in gelijkspanning? wat dan ook zelf te maken is?
 
wat betekent het als er vonkjes van elektriciteitsdraadjes afkomen zonder dat ie kortsluiting maakt?
owh volgens mij zie ik het al, ik heb mijn motor aan wisselspanning aangesloten dus ik denk dat die heel snel voor achter voor achter voor achteruit gaat :oops:

Bestaat er iets waardoor je wisselspanning om kunt zetten in gelijkspanning? wat dan ook zelf te maken is?


Dat heet een voedingsadapter, en die bestaan zeker. Als je bijv. een laptop hebt, is het dat losse kastje wat je tussen laptop en stopcontact stopt. Een gelijkstroommotor op wisselspanning zetten is niet zo handig inderdaad...

Als je hier weinig ervaring mee hebt, en gezien je vragen ligt dat voor de hand dat te gaan denken, dan zou ik zoiets zeker niet zelf maken, tenzij je graag een levensgevaarlijke stroomstoot wilt ondergaan...

Als je je motor wil testen, doe je dat het beste of aangesloten op een regelaar, of op een accu.
 
het leuke is ik heb hem dus net op zon adapter aangesloten maar die maakt van wisselspanning geen gelijkspanning :rolleyes:
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Heb je dat gemeten? Wat voor adapter? Je hebt ook dat er alleen maar een trafo in zit, die de spanning naar een andere waarde omzet, maar niet omzet naar gelijkspanning. En wat voor boormachine was het waar die motor uit komt? Misschien is het juist wel een wisselstroommotor...
 
Wat jij nodig hebt, is een "bruggelijkrichter". Die kan je kant en klaar kopen, die kan je zelf solderen van 4 diodes. Schema's bij de vleet hiervan op internet.
 
Diodebridge1.png


Maakt de + en - pool hierbij uit voor de input?

En maakt het nog uit welke diode je gebruikt? diode kopen

Micropuller: ik heb al neergezet dat ik daar later achter kwam...
 
Laatst bewerkt:
Jarvin: Ik denk dat het is om je bootje af en toe even droog te kunnen testen (dus zonder belasting, en liefst uit het water)? Dan kan je toe met standaard diodes zoals de 1n4001, 1n4004 of 1n4007 (deze verschillen volgens mij alleen in maximale spanning).
Als je de motor echt gaat belasten (en dus hogere stromen gaat trekken) zijn deze diodes wellicht te licht en zal je zwaardere jongens moeten nemen. die kosten vaak ruimschoots meer, en daar kan ik je verder geen advies in geven.
De 1n400x diodes kosten in ieder geval niet zo veel, en een losse bruggelijkrichter is ook niet echt duur.
 
.. ik dacht het wel hoor!:rolleyes:

Inderdaad, er zit wel een plus en een min... Maar die wisselt, 50-60x per seconde:D


Dus als je de tijd stil zou kunnen zetten, zou je een deel van de tijd een plus meten op 1 van de input-aansluitingen, en een deel van de tijd een min. Aangezien de tijd beheersen nogal complex is, spreek je bij een wisselspanningsingang niet over een plus of min. Zou ook erg raar zijn als je schakeling daar gevoelig voor was, dat zou betekenen dan als je de stekker 180 graden gedraaid in het stopcontact zou stoppen, je riskeert om je gelijkrichter op te blazen...

En voor degenen die het misschien nog niet helemaal snappen, de plus en min in het plaatje van de bruggelijkrichter zijn van de output, die uiteraard wel een vaste plus en min moet hebben...
 
zo zat het ja, dat had ik gelezen in elektronica voor dummie's :)
heb ondertussen de diodes gehaald nu nog solderen
 
Met een Speed 500E kun je ook een paar penlites aan elkaar koppelen als voeding om mee te testen.

Heb je een multimeter om te testen of je de diodes goed aan elkaar hebt gezet?

Trouwens, houd er rekening mee dat alleen een brugschakeling geen mooi vlakke gelijkstroom geeft. De wisselspanning die erin gaat is sinusvormig, het enige wat de diodes doen is de negatieve kant van de sinus "naar boven klappen", dus je krijgt een gelijkspanning die steeds varieert tussen 0 en volle spanning, met een frequentie van 100 Hz.


3_gelijkrichting_550.png



Bovenste lijn is de ingang, de onderste grafiek toont de output van de brugschakeling.
 
ik snap het, het zal dus een beetje in korte stoten gaan.

ik moet alleen de 3 draadjes er nog aan doen er zit er al 1 aan...
 
Back
Top