Revisie Wilga van Airworld

Wilga glutenvrij !

Zo. ik heb de twee spanten die de tank vasthouden opnieuw vastgezet in epoxy,Onderste spant opnieuw gemaakt. Ik gebruik West epoxy..wel errrrrug duur, maar dit is echt superspul en ik heb 3 merken merkloos geprobeerd met boten bouwen . (en ik heb nog een 5L tank West staan). Gemixed met glutenvrij bakmeel vormt dit een soort pindakaas die keihard en ijzersterk wordt.

IMG_2028.jpg


Ik gebruikte dezelfde epoxy ook in de electrosloep van Mees (inmiddels voorzien van 4 pk Johnson.....sigh...jongens)

mees_boonstra_ijsseltein.jpg


We moeten iig 1 consessie doen, de verenstalen poten worden ipv demontabel vastgezet met epoxy in de romp. Loeki had ze schroefbaar gemaakt, waarschijnlijk volgens bouwtekening, maar als ik dat nu netjes wil oplossen dan moet ik het voorste spant (R5) helemaal losbreken. Das bijna een week werk :-/

De kale epoxy plek midden rechts op de foto is inmiddels voor zien van 4 lagen 160 grams keper.
 
Laatst bewerkt:
ik haat het, ik haat het

Schuren.....

Sigh, en ik heb nog wel van die prettige schuurattributen / apparaten. nu alle epoxy inwendig aan het uitharden is, ben ik maar verder gegaan met schuren van de uitwendig. (en ik doe alleen ruw!!!!...fijn schuren, dat mag SLijm of huey doen :rolling:)

Op de foto zie je dat de onderkant van de romp als gevolg van de crash een deuk naar binnen heeft heeft, wat zich vertaald in een deuk naar buiten aan beide rompzijkanten (we hebben het over een paar millimeter...mgoed, een deuk is een deuk)....1 rompzijkant is nu redelijk recht, grof klaar voor plamuren, met de andere kant ben ik nu bezig...gewoon met een 50cm schuurplanckje 50 korrel...heen en weer, heen en weer, heen en weer....en dat maal veel


IMG_2029.jpg
 
Laatst bewerkt:
trots op je eige.... :)

Na 3 uur schuren is de voorkant/schade deel van de romp klaar voor de eerste plamuur. Mijn armen zitten onder de prik...mgoed dat went.....en ik ga nu naar bed :D

IMG_2031.jpg
 
Laatst bewerkt:
harder afbijten !

Zo. Een nachtje inweken van de afbijt werkt beter, zeker als je de boel na het insmeren in een paar vuilniszakken verpakt.

Zit nog wel genoeg krab- schaaf- en schuurwerk aan, maar het begint er op te lijken !

img1535ki.jpg

img1537rs.jpg


Het enige is (sorry Frank) dat de gebruikte lijm van de vleugelpen het niet heeft gehouden want die viel er uit toen ik de vleugel er aan op wilde tillen. Misschien maar goed ook want dan heeft het niet goed vast gezeten mijns inziens.......

img1540pn.jpg
 
Laatst bewerkt:
tempo

Kijk dat ziet er goed uit @!

We hebben met zn 3 en afgesproken zoveel mogelijk te werken met de spullen die we al hebben, dit ook een beetje om de kosten te drukken (en het milieu te sparen ...ja ja :D)

IK heb nog een 1kg action plamuur staan dus die vandaag maar geprobeerd op de romp. Grof proefstukje, en het resultaat is niet slecht voor een pot plamuur van 2 euro. Het krimpt wel iets, maar binnen wat acceptabel is. Het plakt verder goed en is goed schuurbaar.

IMG_2034.jpg


IMG_2035.jpg


De romp. De voorste raamstijlen zijn best ielig, en beiden lijken gebroken. Ik het dus maar besloten beiden te ondersteunen met een carbonstaafje van 5mm. Voordeel hiervan is dat er voldoende ruimte overblijft om straks de raampjes te plakken, met een houten / multiplex raamstijl wordt dat straks weer lastig.

IMG_2036.jpg


Extensive reviseren/uit elkaar halen/inspectie van een crashkist loont altijd... (en zeker omdat deze kist straks mij KA-6 gaat slepen :D ) Ik kwam er met schuren gister achter dat de raamstijl ook heeft losgelaten, terwijl die eerder en op het oog toch vast zat....

IMG_2037.jpg


Geen probleem die plakken we weer vast. Omdat epoxy op epoxy toch soms slechte resultaten kan geven heb ik gister op de eerdere reparatielaag van loeki een extra losse klodder pindakaas gegooid ...die kreeg ik er vandaag pas na heftig bikken met hamer en beitel af...en niet op het lijmvlak ...dus dat gaat wel goed.

All in all gaat dit herstelwerk als een speer, en het zit tot nu toe en wat mij betreft alleen maar mee / ziet het er zonnig uit.
 
Laatst bewerkt:
Kleurenschema

Nog even over het kleurenschema, zoals besproken met Secondelijm en PlanckFranck.

Wilga is het Poolse woord voor een vogel welke we in NL de Wielewaal noemen:

wilgavogel.jpg


We willen daarom het kleurenschema Geel/Zwart maken, zoals bijvoorbeeld:

wilgavliegtuig1.jpg


Of met een iets meer "versleten" kleur: (waarbij het rode dan zwart moet worden)

wilgavliegtuig2.jpg


Misschien moet er wel voor de vrolijkheid iets meer kleur dan alleen Geel en Zwart gebruikt worden, bijvoorbeeld op de vleugeltips:

79104450.jpg


We zijn er nog niet helemaal uit maar met de snelheid die er in zit moeten we er wel snel een ei over leggen........iemand nog suggesties ? :)
 
Zowel de felgele als de versleten kleur vinnik het mooist, de laatste foto is een kleurstelling waar ik ...sja......een soort niet prettig 80-er jaren gevoel bij krijg...erm barbie /plastik / poldermodel...ik weet het niet :hammer: Bij alle 3 moeten er wel fairings over de pootjes heen btw
 
Ben ik wel met je eens, zelf vind ik een beetje versleten kleur met de nodige weathering het mooist, past straks ook mooi bij te slepen vintage zwevers.....?
 
psies psies ! Overigens zie ik nu op deze foto's, de motorkap begint bij de 1e cockpitstijl...dat maakt dat de meeste details die nu weggeschuurd zijn sowieso onzichtbaar zijn.

mooi!
 
Struts aan de bovenkant vastgezet

IMG_2038.jpg


grote gaten aan andere kant van de romp gevuld met pindakaas

IMG_2041.jpg


motorkap was ook stuk, geplakt met stukje carbon / pindakaas

New+Image.BMP
 
Jullie gaan hard zeg! Franck, misschien kun je de volgende keer een overzichtsfoto er bij maken, is fijn om als buitenstaander een beeld te kunnen vormen van het project :)
 
Een mooi restauratieprojekt wat jullie daar onder handen hebben.
Één vraagje/opmerking daarbij echter; er wordt nogal wat geplamuurd en er worden de nodige versterkingen toegevoegd. Houden jullie daarbij wel een beetje rekening met het uiteindelijke totaalgewicht ?
Het spectrum van wat een kist kan slepen hangt namenlijk niet alleen af van de motor maar ook van het eigen gewicht van het sleeptoestel. Een kist met een (te) hoge vleugelbelasting zal namenlijk ten alle tijden flink "door moeten vliegen" ......
T'is maar een tip ;)
 
Ja en nee. Sommige dingen moeten bij deze kist nou eenmaal gerepareerd worden. Aan de andere kant kan deze kist gezien de vleugelbelasting wel wat hebben, en daarnaast heeft de motor (62cc Zenoah) power zat.......

Het vliegen uiteindelijk komt toch neer op de skills van de piloot. Gelukkig hebben we Secondelijm erbij ! hahaha LOL

Maar goed ik spreek voor mijn beurt, we wachten even af wat Franck er van zegt. Volgens mij is er ook het nodige van epoxy en plamuur er weer afgeslepen / geschuurd, uiteindelijk valt het verschil in gewicht wel mee denk ik.

O ja en er is een behoorlijke plak lood al verwijderd, zie eerder in dit draadje. Dat hebben we ook al gewonnen.
 
Bij deze...

En wat behoorlijk helpt is dat ik mn hokky hob heb opgeruimd :D

Linkerkant romp onder voooor sponsje een proefstukje met plamuur.

IMG_2042.jpg


Voorste raamstijlen voorzien van carbonstokjes

IMG_2043.jpg


Motorkap krak, zwak punt, carbon stokje gelijmd

IMG_2044.jpg
 
Hmm wat betreft je opmerking arno....gewicht....terechte zorg/opmerking. Ik ga niet op gewicht bezuinigen, maar ik maak het ook niet te gek. Ik ben electrovlieger tot op het DNA dus licht bouwen zit me in het bloed :-) Elke gram meer= vliegtijd minder) Deze kist kan best wat hebben, we hebben vermogen genoeg en ik denk dat we uiteindelijk onder de 8 kg blijven.

Mede omdat ik/we een aantal dingen zo aanpassen zodat we denk ik onder het gewicht blijven van de uitvoering zoals loeki deze kist vloog. Overigens, alles wat ik toevoeg wordt gewogen en opt lijstje gezet...Iig is qua gewichtbesparing gerealiseerd: Powerbox er uit + dubbele lipo voeding eruit + lood in de neus (alles bij elkaar ca. 500 gram). Dit gewicht gaat er ook niet meer in. Ik heb to date 60 gram extra toegevoegd aan plamuur en verstevigingen nu :D IK denk dat de Wilga alleen maar lichter wordt na restauratie :D

Komt goed!.
 
Laatst bewerkt:
vleugelbelasting

Hmm wat betreft je opmerking arno....gewicht....terechte zorg. We gaan niet op gewicht bezuinigen, maar ik maak het ook niet te gek. Deze kist kan best wat hebben, we hebben vermogen genoeg en ik denk dat we uiteindelijk onder de 8 kg blijven.

De juiste maten heb ik hier niet bij de hand (en kan ze ook zo snel niet vinden:confused: ) maar de Frisch Wilga 1:4 vliegt pas lekker bij een totaalgewicht van rond de 12 Kg. Dat zeg niet ik maar Mijnheer Frisch zelf.
Bij mij op de vereniging tuft ook zo'n Wilga maar die weegt alweer 15,5 kg waardoor die kist alleen maar relatief snel kan slepen. En zoals ik al aanhaalde; het is niet alleen het vermogen wat bepaald hoe en wat je kunt slepen .....
Ik zou toch eens die vleugelbelasting van die Frisch Wilga terug rekenen naar jullie exemplaar.
 
Sow... 15,5 kg ipv 12 kg is behoorlijk. De airworld wilga is prima te vliegen met 7,5 kg en dat gaan we denk ik ook wel halen. dus ik maak me er geen zorgen over....al gaan we straks wel alles nog eens wegen :-)

Overigens, mijn oude sleper, de megastar (en nee das geen wilga...i know...appels en peren) , paste toch ook een beetje in de maten van deze wilga en vloog bijna als een zwever met 7kg auw.

IMG_4665-4.jpg
 
Sow... 15,5 kg ipv 12 kg is behoorlijk. De airworld wilga is prima te vliegen met 7,5 kg en dat gaan we denk ik ook wel halen. dus ik maak me er geen zorgen over....al gaan we straks wel alles nog eens wegen :-)

Overigens, mijn oude sleper, de megastar (en nee das geen wilga...i know...appels en peren) , paste toch ook een beetje in de maten van deze wilga en vloog bijna als een zwever met 7kg auw.

Deze Megastar heeft géén problemen om een 4 meter Fox van + 10 kilogram omhoog te brengen hoor :cool:

IMG_7882.jpg
 
Back
Top