Revisie Wilga van Airworld

Discussie in 'Sleepvliegtuigen' gestart door Huey, 23 mrt 2013.

  1. knife-edge

    knife-edge

    Lid geworden:
    11 jan 2006
    Berichten:
    4.397
    Locatie:
    Zutendaal
    Is meer mijn sleper voor het voorjaar / najaar , vliegt wel als een eitje :cool:...
    Voor het grote sleepwerk heb ik de Pilatus PC6 van 3,37 meter ook electro natuurlijk

    Hier de lipootjes / laders voor beide slepers...

    [​IMG]
     
  2. Kcnalp Kcnarf

    Kcnalp Kcnarf

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    4.982
    Amai, das me een imposante box !. Welke prop draai je nu op de megastar ? (met hoeveel cellen/toeren) Want in mijn beleving draaide de megastar net zoveel vermogen als een goede 50cc (20*12 menz met 7000 toeren?)
     
    Laatst bewerkt: 25 mrt 2013
  3. Kcnalp Kcnarf

    Kcnalp Kcnarf

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    4.982
    en de megastar, das alweer 6 jaar geleden !!! Het zeven jarig meisje op de foto is inmiddels 1,8 meter....... Ai ik wordt oud.....en dat kisten zo oud worden !?!

    [​IMG]
     
  4. knife-edge

    knife-edge

    Lid geworden:
    11 jan 2006
    Berichten:
    4.397
    Locatie:
    Zutendaal
    Draait op 10S5000 20-30 C en een APC-E prop van 20 x 11 voor de andere gegevens moet ik de logs eens bekijken als ik er nog eens mee ga vliegen... ( is mij te koud nu )
     
  5. Kcnalp Kcnarf

    Kcnalp Kcnarf

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    4.982
    Iig geval gaat de HR servo die nu in de staart zit naar voren in de romp. We maken gewoon een pull pull dingetje..scheelt weer een 150 gram lood in de neus.

    Ander vraagje over de sleepkoppeling. Iedereen(ik noem het maar ff zo) roept op mbf dat moet een zware servo zijn. Nu zit er in de wilga een graupner 10kg servo...die ik er inmiddels uit heb gehaald, mgoed) Ik heb net een proefsetupje gemaakt en al hang ik er met mn volle gewicht aan (nee niet letterlijk), zelfs een normale s100 robbe servo uit het jaar kruik trekt de koppeling gewoon los met 20 kg belasting... (en dat is echt 20kg, en de servo weegt wel meer dan de helft minder.) Sterker nog een Hitec 81 van 10 gram doet het met deze 20 kg ook nog op zn sloffen... Wat zijn nu de echte ervaringscijfers / wat is nu wijsheid ?
     
  6. knife-edge

    knife-edge

    Lid geworden:
    11 jan 2006
    Berichten:
    4.397
    Locatie:
    Zutendaal
    Dat hangt puur van de constructie van de sleepkoppeling af ...
    Persoonlijk gebruik ik ook liever een zwaarder type hiervoor, alhoewel het best kan met een gewone standaard servo. In de Megastar heb ik er een Hitec HS 645 MG in

    Een vliegmaatje ( sleper ) van mij bouwt zelf sleepkoppelingen die hij demonstreert met een 9 gram servootje erop .
    Werkt perfect !! Het zijn dan ook juweeltjes die sleepkoppelingen ...
     
  7. Kcnalp Kcnarf

    Kcnalp Kcnarf

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    4.982
    Nou das precies wat ik denk en eigenlijk ook al voorzie..... zolang de koppeling maar juist is geconstrueerd heb je geen bak van een servo nodig, maar kan je met minder ook af. Ff kijken wat voor een lichte servo nu een beste koppeling is :)
     
  8. knife-edge

    knife-edge

    Lid geworden:
    11 jan 2006
    Berichten:
    4.397
    Locatie:
    Zutendaal
    In mijn Foka4 van 5 meter zit er een zelfbouw sleepkoppeling waarvoor ik de servo's die uit de Megastar kwamen voor gebruik... In de Megastar zitten er nu van Graupner in.

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  9. Kcnalp Kcnarf

    Kcnalp Kcnarf

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    4.982
    hier zie je (pilot seat) de stokjes vastgezet in de voorkant romp. Ook zie dat het motorspant aan de bovenzijde wel wat epoxy kan gebruiken. De rechterkant op de foto , daar is alles opnieuw in de epoxy gezet...de epoxy van loeki was aan het loslaten.

    [​IMG]

    Alu struts aan de voorkant weer gemonteerd, l en r zie je de carbon stokjes

    [​IMG]

    Een tweede laag plamuur op de romp

    [​IMG]

    landingspoten...de achterste is niet goed / krom.

    [​IMG]
     
  10. loeki

    loeki

    Lid geworden:
    19 mei 2009
    Berichten:
    1.036
    Locatie:
    Groesbeek
    Heren,

    Hij gaat lekker!!

    Ik had bewust voor een 10 kg servo gekozen. Die sleeplijn kan je een kist kosten als hij niet loslaat wanneer jij dat wilt. En aangezien de servo praktisch op het zwaartepunt zit maakt dat voor het balanceergewicht niet veel uit....

    Maar goed, dat was mijn gedachte....

    grt, Louis
     
  11. SRS

    SRS

    Lid geworden:
    23 mei 2005
    Berichten:
    3.713
    Franck, als je graag het wiel opnieuw uit wil vinden prima. Maar een sleepkoppeling kan niet zwaar genoeg zijn. (kwa trekkracht) Er lopen genoeg draadjes met dit onderwerp, ervaring en wijsheden genoeg. Dat verschil van servogewicht is te verwaarlozen.

    Maar als jij er een servo achter wil knopen van het jaar kruik... Het is jouw feestje...
     
  12. e.rukkers

    e.rukkers

    Lid geworden:
    24 mrt 2005
    Berichten:
    1.261
    Locatie:
    wichmond
    wat voor sleep koppeling zit er in? foto

    ik zal voor die paar gram niet gaan bezuinigen op de servo het heeft mij al bijna een keer een sleper gekost.

    in mijn rascal heb ik een 10 kilo op sleep koppeling zitten die trek ik met mijn handen stil

    erik
     
  13. Kcnalp Kcnarf

    Kcnalp Kcnarf

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    4.982
    Hmm, dat klopt en misschien zoek ik wel spijkers op laag water.

    dit is de koppeling die er nu in zit.

    [​IMG]

    Maar als jet mij vraagt zou je liever iets als dit hebben

    [​IMG]

    omdat de bestaande koppeling alleen naar achter en opzij ontkoppelt en de laatste naar alle kanten al zit er aan de laatste koppeling dan wel weer een scherpe rand..mgoed tgaat om het idee.
    ...maar zoals gezegd ik heb de wijsheid niet in pacht.
     
  14. e.rukkers

    e.rukkers

    Lid geworden:
    24 mrt 2005
    Berichten:
    1.261
    Locatie:
    wichmond
    bestaande sleep koppeling gebruiken andere horen in de neus van een zwever.
    als je die gebruikt in je sleper ontkopelt die niet en sluit je heel veel lusjes
     
  15. HarmS

    HarmS

    Lid geworden:
    25 aug 2008
    Berichten:
    81
    Locatie:
    Apeldoorn
    Behalve de kracht van de servo is het van belang hoe je hem aansluit. Ik heb vaak genoeg flinke servo's gezien waarbij de aansluiting naar de sleepkoppeling op 1,5 cm van de servoas was gemaakt en de servo in de zender naar 30 % uitslag teruggeprogrammeerd. Hiermee verknoei je het systeem.

    De koppeling op de Wilga is prima, de stift hoeft hooguit een beweging van 6 mm te maken. Je kunt dus de stift zo dicht mogelijk bij de servoas zetten en dus een flinke kracht over deze 6 mm ontwikkelen.
    Dit neemt niet weg dat ik daarnaast altijd voor de 10 kg servo zou gaan.
     
  16. PH_AJH

    PH_AJH Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 feb 2007
    Berichten:
    12.147
    Locatie:
    away
    Dat is ook de enige positie waar je een zwever mag verwachten, als je aan het slepen bent. Ik heb nog nooit een zwever vóór een sleper uit zien vliegen. Als dat wel zo is ben je al enkele seconden te laat geweest met afkoppelen. Regel 1 bij het slepen: als er iets niet gaat zoals zou moeten dan gelijk afkoppelen. Wen jezelf aan (ook als zwever) om zeker bij de start met je vinger aan de ontkoppelschakelaar te vliegen zodat je direct in een reflex af kunt koppelen. Als je een seconde wacht ben je vaak te te laat.

    Als je gaat kijken naar sleepvliegtuigen zul je zien dat er nooit zo'n koppeling als jij laat zien wordt gebruikt. Die zijn moeilijker in te haken en het lusje gaat haken aan de armpje. Daarnaast zitten er een aantal bewegende delen in die wrijving of storingen kunnen veroorzaken.

    De koppeling zoals er nu in zit is (in bepaalde varianten) het enige wat je ziet. Een recht pennetje wat door een sleufje omhoog steekt.
     
  17. Kcnalp Kcnarf

    Kcnalp Kcnarf

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    4.982
    Lol, dat is alleen het geval bij zwevers omhoog duwen. Mgoed jullie opmerkingen snijden wel hout dus we laten de koppeling lekker zitten. (en de servo ook)
     
  18. Kcnalp Kcnarf

    Kcnalp Kcnarf

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    4.982
    He das pech

    IK ben de staart aan het demonteren, dat moet toch gebeuren. Helaas lijkt het of deze ook een tik heeft gehad in de crash.. 1 grote en verder wat kleinere compressiefracturen. No problem, met wat extra werk ist wel op te lossen.

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 26 mrt 2013
  19. loeki

    loeki

    Lid geworden:
    19 mei 2009
    Berichten:
    1.036
    Locatie:
    Groesbeek
    Damn, die had ik nog niet ontdekt!

    Goed dat je hem helemaal stript!

    grt, Louis
     
  20. Kcnalp Kcnarf

    Kcnalp Kcnarf

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    4.982
    Zekers! Al eerder gezegd....crashkisten = tot op het bot strippen.

    De breuken werden ineens zichtbaar toe ik bezig was met het hoogteroer los te halen, dat ging met wat moeite en plop ineens zit daar de breuk (en) tot nu toe door de verf verborgen :D En met deze breuken in de romp is een crash bijna gegarandeerd...als ik ff doorduw komt nu de staart helemaal los. :) En mijn 600+ euro oid KA-6 hangt hier straks achter dus ga er maar vanuit dat deze kist 100% ok wordt herbouwd.

    Dus ik ben goed bezig ! :lol:
     
    Laatst bewerkt: 26 mrt 2013

Deel Deze Pagina