Kyosho Ultima II, restauratie van een "oudje"

Zoals eerder opgemerkt had de oorspronkelijke bouwer de lagers van de voorwielen deels vervangen door kunststof vulringen van dezelfde afmetingen, die eigenlijk onder de mechanische snelheidsregelaar hoorden, als afstandhouders. Even terugwisselen dus. De achterbanden hebben niet veel profiel meer, maar liepen nog wel mooi zuiver, dus voorlopig blijven deze erop. De voorwielen zijn niet origineel, maar waarschijnlijk Team Losi, althans de banden, dus mogelijk de velgen ook. Deze zijn iets groter dan de originele wielen, maar zolang ik de originele velgen niet heb, kan het wel.


a7870803-1-UltimaRebuild10.JPG



De kap was op zich netjes, maar heb ik hier en daar wat bijgewerkt. Bij de achterkant moest je de zijkanten wat naar binnen duwen om tussen de schokbrekers door te komen, en voor ging dat ook niet zo soepel. Dus voor de uitsparingen rond de shocktower iets ruimer gemaakt, en de scherpe hoekjes afgerond, en achter een stukje van de zijkanten weggesneden.

Opvallende aan deze kap is dat hij voor een aantal Ultima versies is gebruikt, wat zich duidelijk uit in het uitsteken van de bodemplaat aan de voorkant, en ook achter een stukje. De andere Ultima versie heeft een smallere bodemplaat, die wel volledig wegvalt onder de kap. Verder zijn er, vanwege het ongeveer geschikt moeten zijn voor meerdere versies, aan de achterkant meerdere snijlijnen zichtbaar zijn in het vacuum gevormde lexan. Ik heb die maar losjes aangehouden, en de uiteindelijke snijlijn ligt tussen 2 aangegeven lijnen in. Kap zit nu prima op zijn plek, en is zonder ergens achter te blijven hangen, of iets naar elkaar te hoeven duwen, te plaatsen en weer af te nemen.

Daarna de rand onder wat strakker gemaakt, en aan de binnenkant hier en daar een stukje ductape geplakt, op plekken waar iets tegen de binnenkant van de kap de verf zou kunnen wegschuren. Doe ik bij al mijn auto's.

Uiteindelijk ziet het er dan zo uit:

a7870802-217-UltimaRebuild09.JPG



Er missen nog wat stickers, helaas zijn originele vellen zeldzaam en duur, en reproducties al net zo. Ik had op eBay een verkoper gevonden die veel soorten vellen heeft, en leuk geprijsd, maar die reageert niet op vragen. Misschien op vakantie, nog maar een keer proberen, er zaten wel veel bruikbare tussen, met merknamen die vaak op Kyosho's uit die tijd waren te vinden.

Ik heb inmiddels originele voorvelgen en banden onderweg, maar zit toch nog steeds te twijfelen of ik niet achter ook witte 2.2 inch wielen zal doen. Maar eerst maar eens kijken hoe dit gaat rijden. Dat wilde ik vandaag gaan uittesten, maar de regen gooide roet in het eten, dus voorlopig moeten jullie het hiermee doen.
 
Laatst bewerkt:
Ik blijf het leuk vinden, die " oudjes ", dat is weer eens wat anders dan een Traxxas oid :)
Toch was Kyosho voor die tijd al best ver qua techniek, als je alle instelmogelijkheden ziet, daar zijn sommige RTR's nu nog jaloers op, of ligt dat aan mij?
 
Technisch waren de auto's toen zeker al erg goed. De instapmodellen van Kyosho uit die tijd hadden vaak dezelfde instelopties als de wedstrijdversies, dus extra gaten in de shocktowers en instelbare stuurstangen, soms zelfs al kogellagers, zoals bij de eerste Optima Mid kit. De duurdere versies hadden dan kogeldiffs, stabilisatorstangen, turnbuckles en nog wat betere schokdempers als extra's. Later werd het verschil tussen de instapversies en de wedstrijdversies ietsje groter, begon ongeveer met de Optima Mid Custom, en Lazer ZX Sport/Ultima II.

Dus het is inderdaad niet puur nostalgie, maar het blijven interessante wagens om te bouwen, om te zien, en mee te rijden.
 
Dank je. :D

Hier is een foto van zo'n setje:

W-5042.JPG


Omdat je het pinion vervangt, zijn ze met verschillend aantal tanden verkrijgbaar geweest. Ook zit er een ander gear cover bij, omdat de racing clutch verder naar buiten uitsteekt.

Ik zal je een PM sturen. Dat is inderdaad wat ik hier heb. Helaas heb ik de gearcover niet.
 
voor die gearcover misschien zelf iets fabriceren met een petfles en een verfstripper of hete fhon, aangezien ik toen ik klein was ooit de fhon te pakken kreeg en hem veranderde in een hoopje plastic...
 
aceton zou ik maar niet doen, dan word ie dof of verschrompeld.
een gearcover van een andere wagen zal vast ook passen.
 
Waar haal je vandaan dat iemand het over aceton heeft, poebe? Ik zie dat nergens staan. :confused:


Gisteren zijn trouwens de velgen en banden binnengekomen, en er nog opgezet, zie hier het resultaat:


a7870808-166-UltimaRebuild15.JPG


a7870809-208-UltimaRebuild16.JPG


a7870810-222-UltimaRebuild17.JPG


a7870811-137-UltimaRebuild18.JPG


a7870812-170-UltimaRebuild19.JPG



Ik vind het zo duidelijk meer in verhouding. Wat ik ook nog heb veranderd is de positie van de schokbrekers achter. De auto hing toch een tikkie achterover als de achterkant inveerde, en dan natuurlijk niet meer helemaal naar maximaal uitgeveerd terug komt. Dus op de shocktowers achter de dempers op het laagste gaatje van de 2 gezet, net als voor.
 
Laatst bewerkt:
de gearcover (uit het setje, de lezaan uitvoering) is nog gewoon te koop via Ebay
deze werd op vele modelen van Kyosho toen der tijd gebruikt.
alleen heeft deze prachtige ultima de hard kunstof cover gelijk aan de normale optima als ik het goed zie

@indoorvleiger: een prachtige auto is het weer geworden, toppie
 
Jan, het gaat om een aangepaste gear cover voor de Ultima, om het speciale "slipper-pinion" te kunnen gebruiken. Het zal waarschijnlijk wel mogelijk zijn om een standaard cover aan te passen, volgens mij moet ik nog een extra cover hebben liggen, zat bij een andere auto als reserve onderdeel.
 
wat ik wel heel handig vind aan deze auto is dat je maar een body clip eraf hoeft te halen om degearcover eraf te halen.
ik moet eerst 2 inbusjes los draaien.
 
Dat is inderdaad wel makkelijk, zeker als bij sommige auto's 1 schroefje van het gear cover zo zit dat je bijna het achterwiel eraf moet halen om bij de schroef te komen.

Net ook even gereden, wegligging is goed, wel een wat ruime draaicirkel. Kan ook met de banden te maken hebben, die een ander profiel hebben dan origineel, ook nog niet op de velg zijn gelijmd. En dat is hier echt wel nodig, want ze verschuiven snel.

Snelheid is nog niet helemaal wat het moet zijn, maar ik reed ook met een oude NiCad. Met een "verse" NiMh zal het beter gaan. Maar eerst ga ik nog eens aan de slag met de banden. Of toch achter ook 2.2 inch velgen, wit, in combinatie met voorop de wielen die erop zaten toen ik de auto kocht. Of het juiste profiel banden erop bij de voorvelgen, en dan lijmen.
 
Welke Ultima heb jij dan? De meest recente, of een beetje er tussenin?


Vandaag gereden met de NiMh accu, nadat het met NiCad toch wel iets te mak was. Met de GPS klokte ik de snelheid nu op 34.8 km/u, wat toch wel een stukje beter is. Met NiCad heb ik de snelheid niet gemeten, maar op basis van ervaring met andere auto's, die ik wel heb gemeten, denk ik dat het rond de 30 km/u zal hebben gezeten.

Volgende stap is het vervangen van de lagers in het voorwiel door kogellagers, en waarschijnlijk ook bij het tussentandwiel, als ik het ringetje kan vinden wat tussen de 2 lagers van dit tandwiel hoort. Volgens de handleiding zou dit ringetje dezelfde afmetingen hebben als zo'n lager, dus 4 x 8 x 3, en dan zou ik ook een oud glijlager kunnen gebruiken, of een 3e kogellager, zodat het een soort lang lager wordt, net als een naaldlager.

Verder wil ik nog een motor guard achterop, staat beter, en kun je de auto ook veiliger van achteren oppakken. Als je hem aan de motor optilt, zou je de gear mesh kunnen aanpassen doordat er iets verbuigt.

Ik heb ook nog 4 "gouden" schokbrekers liggen, vandaag gereviseerd (ze liepen een beetje klem, oude olie erin, etc) maar ik weet nog niet of die de Ultima gaan verfraaien, of op een nog te herbouwen Optima Mid ("donor-auto", gekocht voor onderdelen voor mijn Custom Special) gaan komen.
 
Wil je een foto van een NiMh accu? Want verder is er niets veranderd aan de Ultima sinds de foto's van 8 augustus. ;)


LRP staat trouwens voor Lautenbach Racing Products, en de "hybrid" motor die is ontstaan door can en anker van die LRP motor te combineren met de endbell van een Tamiya motor (waarvan glijlager is vervangen door kogellager uit de endbell van de LRP) zit in de oranje Lazer ZX-Sport. Daarvan staan nu foto's in het Kyosho Offroad Algemeen topic.
 
Zo, de Ultima is nu volledig voorzien van kogellagers. De glijlagers uit de voorwielen zijn vervangen, en ipv het busvormige lager van het tussentandwiel zitten daar nu 2 kogellagers, en een plastic ring als afstandhouder tussen de lagers, net als in de handleiding te zien is. Als het straks lang genoeg droog is, kan ik misschien nog even rijden, kijken of het nog effect heeft op de topsnelheid.


Update: Net even gereden, de snelheid komt nu op 37,3 km/u. Nu reed ik de vorige keer niet met de accu vers van de lader, maar na een aantal minuten klokte de GPS nog steeds 36,1 km/u, wat nog steeds meer dan een km/u sneller dan bij de eerdere meting. Het is geen schokkend verschil, maar het grootste deel van de auto was al voorzien van kogellagers. Had ik eerst gemeten zonder enige kogellager, dan was het verschil vast groter geweest.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top