Niels, Leg voor een eerste project de lat niet te hoog. Voor een eerste zelfbouw is 30 cm wel heel klein. Het kan wel, maar is meer voor de experts, die al ervaring hebben met maten en gewichten. Neem het als beginner wat ruimer, dan loop je niet zo gauw tegen wat grenzen aan.
Mijn kleinzoon had dezelfde plannen en dat resulteerde in een scheepje van 40 cm met ook nog een beetje reserv drijfvermogen.
Kijk eens op onderstaande link om een idee te krijgen. Als opa stond ik mede aan de wieg van dit scheepje en diverse onderdelen zaten in mijn rommeldoos. Het bootje vaart goed, maar niet snel.
http://www.modelbouwforum.nl/threads/bouwverslag-frans.213966/
Wil je sneller kijk dan eens of een Wiesel iets voor je is. Voor een beginner goed te bouwen en het vaart leuk. Wel heb je bij dit soort wer eerde last van lekkages en meot je een hoop aandacht besteden aan de afdichting.
http://www.modelbouwforum.nl/threads/bouwverslag-f1-wiesel.227077/
Roel heeft al opgesomd wat je zoal aan hardware nodig hebt. aangezien je met drones in de weer bent (geweest), neem ik aan dat je over een lader beschikt.
Op je vraag of alle RC onderdelen van verschillende fabrikanten door elkaar gebruikt kunnen worden is het antwoord voor 80 % nee.
Er wordt met verschillende frequenties gewerkt. Zender en ontvanger moeten op dezelfde frequentie werken. Het beste is om bij één fabricaat te blijven. Wel is het vaak mogelijk om verschillende soorten (merk) servo's door elkaar te gebruiken. Moeten er wel passende stekkers aan zitten.
Voor de oudere rotten in de modelbouw is het wel te doen om voor weinig geld zelf een besturingssetje bij elkaar te sprokkelen. Maar, dan is het wel zaak dat je defecten kunt opsporen en repareren. 3 van de zenders die ik gebruik zijn uit de vorige eeuw en in twee van mijn schepen zitten servo's uit de 70-er jaren. Voorzien van nieuwe stekkers doen die het nog prima. Maar gezien hun leeftijd zijn ze niet bepaald klein. Nu kost een Chinees miniservootje vandaag ook niet veel meer. En vergeet de investering in je gereedschap niet. Aan lijm en verf ben je ook gauw 15 Euro kwijt. Lees je eerst eens goed in. Dat kost tijd, maar levert ook kennis op. Zelf bouwen kost ook tijd en daarmee vergroot je nog meer je kennis. Zelfs van fouten (ook van anderen) kun je leren. Niet dat alles fout gaat hoor! Mijn oudste scheepje vaart al vanaf 1975, is diverse keren gerepareerd en gemodificeerd. Accepteer dat varen met een boot(je) ook onderhoud plegen is. Doe je dat serieus, dan kun je jaren plezier van zoiets hebben. Een heel verhaal en kijk maar of je er enige motivatie uit kunt halen. Succes met dit project en hou een bouwverslag bij. Gr. Klaas.