bouwverslag MTS Geulstroom 1:40

@k-k en @Marc w beiden bedankt voor de feedback, deze stel ik nogsteeds heel erg op prijs! Ik heb een geïmproviseerde bouwplank gebruikt die we van te voren precies waterpas hebben gemaakt, de spanten van het middenschip recht uitlijnen heb ik niet gedaan omdat deze met 2 kielbalken vast zitten... de spanten van het voor en achterschip hebben we met op maat gemaakte blokjes op de goeie afstand gezet en daarna verlijmd met de blokjes als tijdelijke steun er tussen... wel hebben we bij het aan elkaar monteren van de voorste helft met de achterste helft gebruik gemaakt van het uitlijnen van de spanten rondom de aanhechting van de 2 delen, en hebben we een paar spanten extra op het voor en achterschip uitgelijnd met dit deel... na het klemmen en afstellen heb ik de delen ook nog vastgeklemd op de "bouwplank" om verschuivingen te voorkomen. Na het drogen bleek het geheel heel sterk in elkaar te zitten ("net als het echte schip" aldus haar oud schipper oftewel mijn opa) en durfde ik het wel aan om hem onderste boven op een balk te laten rusten die het hele middenschip vanuit het ruim ondersteund. ook is alles voor de zekerheid nagemeten met verschillende meet instrumenten... ik denk en hoop dat dit voldoende is.
 
Kostas, Je hebt nu wel wat extra werk moeten doen, maar later ben je er blij mee. Al een idee hoe je de "ballast"-tanks gaat maken? Succes verder! Gr. Klaas.
 
Kostas, Je hebt nu wel wat extra werk moeten doen, maar later ben je er blij mee. Al een idee hoe je de "ballast"-tanks gaat maken? Succes verder! Gr. Klaas.

Daar heeft u helemaal gelijk in! Balast tanks achterin komen er denk ik niet omdat ik met loodaccu's wil gaan werken in het achterschip... ondanks dat er weinig ruimte is... ik ben van van plan het grootste deel van de apparatuur bovenin te gaan bouwen omdat die dingen niet veel wegen en dan onderin de motor met de accu's zodat het zwaartepunt onder de waterlijn komt en het model niet gaat hellen en dergelijke... wat betreft de ladingtanks wil ik dit doen door een grote PVC pijp als hoofdtank, wanneer deze vol is gepompt is het schip half geladen, hier omheen komen een aantal kleinere pijpen die het "schuingooien" tijdens het lossen kunnen simuleren en wanneer ze vol zijn het schip volledig afgeladen zullen laten lijken... dat is het idee in iedergeval als wr uitgaan van +/- 10 liter
 
Na een tijdje puzzelen en snijden en passen en meten met hier en daar wat lijm en een aantal uren drogen begint er al een aardig resultaat zichtbaar te worden... het zal niet het mooiste en strakste rompje zijn wat jullie op het forum hebben gezien, maar dit is dan ook mijn eerste houten romp... en na wat schuur werk en daarna de poleyester plamuur er overheen wordt het hopelijk een strak rompje... maargoed voordat dat kan eerst de romp maar is helemaal dicht maken! Hier het voorlopige

Hier de kop
IMG_8860.JPG


En de kont
IMG_8867.JPG


IMG_8871.JPG


De blokjes die zichtbaar zijn tussen de kont spanten zijn om een mooi zuiber gat te kunnen boren voor de shroefas

Feedback is altijd welkom! ;) en ben benieuwd wat jullie tot nu toe vinden van mijn eerste houten romp!
 
Kostas, Er komt al aardig model in het geheel. Om de overgang tussen triplex en plankjes wat meer houvast te geven, zou ik aan de binnenzijde van de triplex plaat tussen de spanten een paar strookjes afvalhout lijmen. Zodanig dat je een overlap krijgt om de latjes op te laten dragen. Dat houdt beter dan alleen de kopse verbinding te lijmen. Dan is er minder kans dat er bij het schuren een lat los komt. Zou er als de huid in model en glad is er een paar laagjes glasweefsel met epoxy op doen. Dan weet je zeker dat het schip waterdicht is. Niets zo vervelend dan een model dat op de gekste plaatsen water opneemt en gaat werken. Ook de binnenkant om dezelfde reden goed impregneren. Lees het verslag van de Ocean Wave tugboat maar eens. Leerzaam verhaal! In plaats van polyesterplamuur zou ik epoxyplamuur nemen. Dat is waterbestendig. Polyesterplamuur neemt water op. Succes verder met de bouw. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
@k-k Bedankt voor de tips! De verstevigingetjes aan de binnenzeide ga ik zeker toevoegen!
Werkt poleyesterplamuur dan helemaal niet? En kunt u me misschien vertellen waar ik glasweefsel en epoxy kan aanschaffen?
 
Kostas, Polyesterplamuur werkt wel, maar wordt afgeraden voor het onderwatergedeelte van een boot. Op termijn neemt het vocht op en dan ontstaat er osmose. Loop eens bij een jachtwerf in de buurt binnen en vraag daar eens naar epoxy, glasweefsel en plamuur. Zelf kocht ik het bij Polyservice in Nieuwerkerk aan den IJssel. Daar kreeg ik ook goed advies. Lees mijn bouwverslag van het multiknikspant coastertje maar eens. Wordt door anderen, met epoxy-ervaring een hoop advies gegeven ook. O.a. m.b.t. veiligheidsmiddelen. Kijk maar of je er iets aan hebt. Gr. Klaas.

http://www.modelbouwforum.nl/threads/multiknikspant-coastertje.229450/
 
Laatst bewerkt:
@k-k bedankt voor uw advies! Ik ga alvast eens een beetje rondneuzen waar ik een en ander vandaan kan halen, de romp is nog niet af... wel wil ik graag de gebouwde romp niet als mal gebruiken... maar wil ik dat de epoxy met glasvezel hecht aan de romp... het tape gedeelte uit uw verslag overslaan... hecht het dan al goed genoeg in het hout? En de gangboorden, kan ik die dan het beste mee nemen met de epoxy en glasvezel? omdat het dan een hoek moet maken van 45° en de trunk en het dek? Uw bouwverslag heeft wel een mooie indruk gegeven van de aanpak, bedankt! Ook mijn complimenten voor het scheepje wat hier uit voort gekomen is!
 
Geen dank hoor Kostas! Het verhaal geeft aan dat je een hoop advies krijgt. En dat werkt twee kanten op, maar dat had je al gelezen. Misschien dat je een speciale hechtlaag op het hout kunt zetten, maar daar heb ik geen ervaring mee. Je zou eens kunnen vragen of er ervaring is met het verdunnen van epoxy. Dan trekt het dieper in het hout. Je verwerkingstijd is niet zo lang en daarna trekt het ook niet meer in de onderlaag. Maar op het Forum is kennis zat. Ik denk dat het geen probleem is om gangboorden en zijkant van de trunk "mee te nemen" met de epoxylaag. In verband met het ballastsysteem is het waarschijnlijk het handigst om het trunkdek afneembaar te houden. Als je dat dan met zijkanten maakt die doorlopen tot op het gangboord, dan heb je een mooi sluitend geheel, waarvan de naad wegvalt in de hoek. Allemaal leuke dingen om uit te denken. Ook hoe je het trunkdek kunt fixeren op de romp. Misschien met een paar draadeinden, die je verwerkt in afsluiters. Maar ik ga je het gras niet voor de voeten wegmaaien. Je zult nog wel een paar uitdagingen tegenkomen, maar gelukkig heb je Opa nog om dat allemaal te bespreken. Hij kent het echte schip van binnen en buiten en jij straks het model! Gr. Klaas.
 
Kostas,ter aanvulling van Klaas zijn raad.
Als je de romp enkel schuurd en niet plamuurt heeft de epoxy meer dan houvast tussen de voegen van het hout.
Wel goed ontstoffen en ontvetten.
Vgr Marc
 
Bedankt voor de reacties @k-k en @Marc w !
Tijdje is het heel druk geweest en daarom wegens omstandigheden even niet echt iets op het forum kunnen zetten... wel vorderingen! Het lamineren is zo goed als klaar, vele onderdelen zijn besteld, de schroefaskoker is al gepast en het geheel ligt klaar om uit te lijnen zodat we ook de straalbuis en tunnels kunnen gaan maken! Het is even een zooitje foto's maar wel (een soort van) stap voor stap.
IMG_9395.JPG


IMG_9398.JPG


IMG_9650.JPG


IMG_9658.JPG


IMG_9659.JPG


IMG_9808.JPG


IMG_9809.JPG


IMG_9810.JPG


IMG_9811.JPG


IMG_9812.JPG
 
Kostas, Wordt al een heel schip zo! Pas wel op dat je de overgang tussen rechte en gebogen stukken vloeiend laat verlopen. En probeer tussen de schroefas en de motor een flexibele koppeling te zetten. Kost wel iets meer lengte, maar is minder kritisch met uitlijnen. Als het daar wringt geeft dat herrie en energieverlies. Haal je de nieten weg als de lijm is uitgehard? Gr. Klaas.
 
@k-k de overgang lijkt minder soepel op de foto's dan in het echt, het geheel is nog niet geschuurd en de rechte stukken zijn van een net ietsje dikker hout gemaakt. Wat betreft de motor overbrenging heeft u gelijk, ik ga dit doen met 2 kardan koppelingen, en de motor komt toch aan de andere kant van het dichte spant ivm ruimtegebrek. Na wat rekenwerk met hulp van mijn natuurkunde docent heb ik een manier gevonden om de balast voor het lege schip zo te kunnen plaatsen dat er net wat minder lading nodig is om het schip geladen te laten varen. Dit omdat het originele schip ook balast tanks heeft die hij vol pompt. De nieten worden zo veel mogelijk verwijderd, er zijn er een aantal die zo hard erin geniet zijn dat ze niet naar boven komen op het hout maar juist een deukje vormen, als u snapt wat ik daarmee bedoel. En ik denk dat ik die laat zitten. Ook had ik nog een vraag aan u (en anderen die mij hier wat meer over willen vertellen) omtrent het waterdicht maken... ik heb namelijk na wat zoekwerk gevonden hoe het met epoxyhars en glasweefsel zou moeten... maar nu zag ik op het forum ook iemand die het enkel met impregneerhars had gedaan (ook een binnenschip) ... wat is het verschil in werking hiertussen? En maakt het veel uit welke methode gebruikt wordt? Impregneerhars zou namelijk in mijn geval een stuk goedkoper zijn dan epoxy met weefsel.
 
Hallo Kostas,
Als je alleen impregneerhars zou gebruiken dat had je de houten latjes in de lengte richting ook aan elkaar moeten lijmen...
Nu lijkt het op de foto of er net een kleine kier tussen de latjes zit....
Mijn inziens krijg je dat niet dicht met impregneer.
Dus toch maar met weefsel en epoxy.
 
Zou de romp glad schuren en dan bekleden met epoxy en keperweefsel. Er is kans dat epoxy en weefsel iets wegzakt in de kieren, maar dat kun je daarna glad maken met epoxyplamuur. Zou je eerst gaan plamuren, dan ben je meer plamuur kwijt om de naden te vullen. Met epoxy en keperweefsel heb je een sterke en waterdichte romp, die niet gevoelig is voor stoten of krassen. Met alleen impregneerhars is je romp veel gevoeliger voor beschadigingen. De binnenkant kun je wel behandelen met impregneerhars, of een soortgelijk product zoals polyurethaanlak. Heb je dan een ongelukje, waarbij er water in de romp komt, dan trekt dat niet in het hout. Gr. Klaas.
 
... Voor een foto van mijn motorjacht kun je mij een PB sturen... ben der zelf nog niet achter hoe je dat doet op dit forum :confused: ...
PB = privé bericht, op dit forum heet het conversatie. Je start een conversatie met een gebruiker door te klikken op fotootje of naam van de betreffende gebruiker, er opent een venstertje, daarin klik je op start een conversatie.

Voor privébericht/conversaties kent het forum een paar handige opties zodat je o.a. mail niet meer over het hoofd ziet. Je kunt een e-mail notificatie en/of een scherm-melding krijgen bij ontvangst van een privébericht/conversatie/post. Dit kan ook bij aantal andere forum-gebeurtenissen, zoals reacties in een discussie waarop je geabonneerd bent. Erg handig, je ziet niets meer over het hoofd :)

E.e.a. is in te stellen door rechtsboven op je gebruikersnaam te klikken, daar zijn de diverse instellingen, ietwat onhandig, verdeeld over:
Je kunt ook via profielposts communiceren, maar die zijn openbaar op jouw @Kostas_vl l pagina, iedereen kan ze lezen, en meedoen.
 
Laatst bewerkt:
IMG_0091.JPG
IMG_0093.JPG
Weer wat nieuwe vorderingen, de kopschroef is gemaakt en geplaatst (heeft nog wat finetuning nodig)
IMG_0091.JPG
IMG_0093.JPG
IMG_0094.JPG
IMG_0096.JPG
IMG_9983.JPG
, het roer en de roerkoning heb ik ook gemaakt en de straalbuis en tunnels worden momenteel uitgelijnd
 
Inmiddels zijn de ankerkluizen in het voorschip gemaakt en zitten de buizen er in.
IMG_0435.JPG



Ook de gangboorden en het rechte deel van de trunk zitten er intussen op en de rondingen van de romp van het voor en achterschip naar het gangboord toe zitten er ook op, tussen deze rondingen en de trunk komen de trapjes naar de gangboorden
IMG_0530.JPG


IMG_0531.JPG


Ook de tunnels beginnen enigsinds vorm te krijgen
IMG_0197.JPG

Tot zo ver deze update
 
Back
Top