bouwverslag MTS Geulstroom 1:40

Gebruik in het vervolg potlood.
Je bent nu ook gebonden aan terpentine verf, want schilder je die stift over met waterverf, lost de stift op en blijf je het zien.
 
Denk dat de poriënvuller het wel fixeert en je later weinig last hebt. Gr. Klaas.
 
Misschien in Goes, in het straatje van de Markt naar de haven. Jaren (stuk of 4) geleden wel eens balsa gekocht. Geen idee of er in Rotterdam iets voor je op de route ligt. Gr. Klaas.

Ja 4 jaar geleden, afgelopen jaar opgezocht. Resultaat alleen Pipoos spullen en restand van bouwdozen. Gelukkig nog het laatste setje goede Engelse pennen/ spantangen kunnen kopen.
 
Ook daar dus einde oefening Henk. Jammer en zo dunt het steeds verder uit. In Zierikzee heb je dan wel Sauerbier, maar die heeft niets voor houtbouw. en of je dan wilt of niet, kom je op het internet terecht. Zou ik naar Rotterdam gaan, dan ben ik meer aan reiskosten kwijt dan aan portokosten. En dan is de beslissing gauw gemaakt. Gr. Klaas.
 
Gebruik in het vervolg potlood.
Je bent nu ook gebonden aan terpentine verf, want schilder je die stift over met waterverf, lost de stift op en blijf je het zien.

Gebruik in het vervolg loodvrij timmermanspotlood.
Eeuwen geleden had men al ontdekt, dat het aandeel van lood hinderlijk zichtbaar bleef/was in de oude lijnolie/terpentine verven.
Lood wordt gebruikt om het potlood "smeerbaarder" zachter te maken. Door ontbreken van het zacht makende lood zijn deze "originele" timmermanspotloden zo hard.
 
Zou ik naar Rotterdam gaan, dan ben ik meer aan reiskosten kwijt dan aan portokosten.
In Rotterdam op het "Roode Zand" zit nog steeds Meijer & Blessing met een uitgebreid assortiment van balsa en messing profielen. Onlangs nog een online bestelling geplaatst.
Mijn vrouw vond dit niet leuk, want zij had liever eerst in Rotterdam willen winkelen.
 
En daarom eigenlijk ongeschikt om op balsa te schrijven. Daarmee kerf je alleen maar en dat moet je weer glad schuren en vullen. Mocht je geen poriënvuller kunnen vinden, dan zou je ook verdunde blanke lak kunnen nemen. 20% terpentine erbij, goed roeren en dan opbrengen. Dan licht schuren en nog eens verdunde lak er op. Dan wordt het balsahout een stuk steviger. Indien nog niet glad dan een keer met onverdunde lak. Gr. Klaas.
 
Als de vrouw ook mee gaat wordt het alleen maar duurder, Henk! Kan wel gezellig zijn. Gr. Klaas.
 
En daarom eigenlijk ongeschikt om op balsa te schrijven. Daarmee kerf je alleen maar en dat moet je weer glad schuren en vullen

En daarom heb ik mijn schip gebouwd uit messing plaat, naakt en geen plamuur om de oneffenheden te maskeren. Wat ik niet snap is, men bouwt een romp uit het lichte balsa(vliegtuig hout) en stort er dan tig kg lood in om het schip te ballasten.
Op het forum zijn er diverse adviezen te vinden over het draagvermogen/waterverplaatsing van het te bouwen modelschip.
 
Bij mij was het een noodsprong Henk. Zie mijn bouwverslag.
http://www.modelbouwforum.nl/threads/multiknikspant-coastertje.229450/
Balsa laat zich gemakkelijk bewerken, dus vanuit die hoek bekeken kan ik me die keuze voorstellen.
De balsa platen, die ik had liggen waren eigenlijk bestemd voor een speedbootje, maar door veranderen van de plannen dus anders gebruikt.
De plug overleefde het verwijderen van de epoxy romp en is geruild voor een MPX zender. Was zonder meer een meevaller, aangezien ik had verwacht dat de plug zou sneuvelen.
Maar we drijven een beetje van het onderwerp af, waarvoor excuses Kostas. Gr. Klaas.
 
Mocht je nog hout willen bestellen: doe dat dan niet bij de kombuis!!!!!!!!!!
En ook niet bij modelbouwhout.nl !!!!!!!!!!!!!
 
Heren, het is alweer een tijdje geleden dat ik gepost heb, maar dat betekent gelukkig niet dat er niets gebeurd is! Simpelweg de tijd niet gehad foto’s online te zetten... (als ik een klein beetje tijd vrij heb bouw ik liever). Nu weer een weekje vrij dus een moment kunnen vinden jullie allemaal weer even op de hoogte te stellen.
Inmiddels heb ik de brug gemaakt met de lichtbakken en boordlichten er in, de ronde delen van de brug zijn nog niet af maar beginnen redelijk in vorm te komen. De steuntjes van de brug en het ronde profiel aan de bovenrand zijn inmiddels ook aanwezig. Verder zitten de deuren en deurklinken op de roef, is er tweemaal een HP-Profiel met gaten gelegd op het roefdek, is er een beginnetje gemaakt met de uitlaat en begint de stuurhut al aardig vorm te krijgen, kompleet met verlichting er in.
IMG_0658.JPG
IMG_0662.JPG
IMG_0660.JPG
IMG_0661.JPG
IMG_0466.JPG
IMG_0463.JPG
IMG_0465.JPG
IMG_0472.JPG
IMG_0470.JPG



Sent from my iPhone using Modelbouwforum.nl
 
Goed te zien dat het project zachtjesaan vordert Kostas. Rustig aan doorgaan, ook met je schoolwerk! Gr. Klaas.
 
toffe vorderingen, schiet goed op.
Mag ik vragen waarom je de overstap naar styreen gemaakt hebt om de stuurhut te bouwen.
Ik vrees een beetje dat je het jezelf moeilijk gaat maken, kieren in hout kan je namelijk veel makkelijker wat plamuren en bij schuren.
Styreen vraagt om veel nauwkeuriger te werken, lijmvlakken moeten mooi haaks en recht zijn anders kan je geen goede lijmverbinding maken.
Je bent eveneens verplicht te plamuren met chemisch spul zoals epoxy of polyester , hout daarentegen kan je met polyfila uit de doe het zelf bijwerken zonder extra pers. beschermings-middelen.
Veel bouw plezier en succes met de verdere bouw, Marc
 
@Marc w
Ik heb er voor gekozen met styreen te werken bij wijze van experiment, wilde graag weten hoe het was om hiermee te bouwen en eigenlijk is het me alles mee gevallen, met gewone plastic lijm hecht het zeer goed en snel en vormt het een behoorlijk stevige constructie. Het is misschien niet overal even strak, maar alle kleine gaatjes en kiertjes in het interieur zijn heel klein en vloeien denk ik wel vol op het moment dat ik ze verf. De buitenkant is eigenlijk zo goed als vrij van naden. Ik had eerst ook mijn bedenkingen, maar ben nu toch wel erg enthousiast over dit materiaal.


Sent from my iPhone using Modelbouwforum.nl
 
Back
Top