fokker d7 1/4 scale

Deze week mijn fokker d7 van balsa u,s,a binnen gekomen ,grotedoos met heel veel hout en bijkomende hardware .
de bouwopzet is anders ,nummering op de diverse onderdelen ontbreekt ,alle informatie wordt beschreven in het bijgevoegde boekwerk van 68 paginaas met foto,s.
de tekeningen 5stuks zijn subliem met zeer duidelijke informatie ,eerste opzet volgens het plan de bovenste vleugels ,vleugels uitzetten op mijn glasplaat en controleren of de juiste ribben op hun plaats staan zonder te lijmen ,op de foto te zien dat mijn nummering van de ribben eerst niet klopte , rib 2 t,m, rib 12 op elkaar leggen en het verloop van groot naar klein is dan te zien ,geen rib is hetzelfde ,de insparingen voor de liggers zijn perfect van pasvorm , de aleron [alleen bovenvleugel] is redelijk eenvoudig gelijk mee te bouwen.
nogmaals elk onderdeel moet je perfect controleren en terugrekenen naar m,m tekeningen en boekwerk geef alles in inches aan .
1 vleugelhelft bijna klaar en begin met het midden vleugel boven stuk waar de verbindingspijpjes inkomen om de vleugels deelbaar te maken ,bovenvleugel van 2meter20 in een stuk vind ik een ramp om te vervoeren.
IMGP6046.JPG
IMGP6047.JPG
IMGP6047.JPG
 
Mooi project John!
Wat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven ten opzichte van de Proctor Fokker DVII?
Uitvoering elektrisch?

Groeten, Ralf
 
Ralf ,de balsa fokker bouwd wat makkelijker ,ga toch redelijk veel veranderen ,heb de bouw van teus zijn fokker d7 op scale models gelezen en zijn ideen wat betrefd schaal ga ik helemaal overnemen ,afneembaar stabilo met hoogteroer en zijn complete cockpit uitvoering .krijg ik toch een schaal kist die ik wil hebben .
gr, john
 
.
Mooi project John! :thumbsup:
Ik blijf het ook volgen, laat de updates maar komen!

Groeten, Ramses
.
 
IMGP6058.JPG
IMGP6059.JPG
midden stuk bovenste vleugel deelbaar gemaakt ,dunne koolstof buizen klein 10 en 8 m,m vraagd om perfecte passend te maken.
4 ribben tesamen gebonden en via kolomboor op de juiste plaats 2 gaten geboord 10 m,m ,buitenwand grootste buisje .
de overige 4 ribben onder de geboorde ribben gebonden en in het geboorde gat van 10 m,m een kleinstukje [2 c,m] buis van 10 m,m gestoken ,de ruimte binnenin dit stukje paste precies een boor van 8 m,m die gelukkig precies vrijliep ,via dit pijpje de 2 gaten geboord in de onderste 4 ribben ,nadat ik alles had uitgelijnd op de bouwplaat paste de verbindings pijpjes perfect en schuifen gelukkig goed.
Ben erg blij dat deze klus goed afloop ,nu de andere boven vleugel bouwen en verbinden met het middenstuk ,vogt later.
gr, john
IMGP6058.JPG
Bekijk bijlage 246472 Bekijk bijlage 246472 Bekijk bijlage 246472 Bekijk bijlage 246472
 
vleugels van mijn fokker d7 bijna klaar ,als ik naar de grote kijk zijn we blij de vleugels gedeeld te hebben ,wat een lappen.
vervolgens bouw van het afneembare staartgedeelte en daarna de werkelijke mega klus de romp met al zijn schaalonderdelen..
IMGP6090.JPG
IMGP6092.JPG
 
Erg mooi! Staat ook op mijn short-list om ooit te bouwen, prachtige kist en indrukwekkende grootte al op 1/4.

Wat voor motor komt erin?
 
electrisch ,de medebroeders in deze schaalbouw weten dat mijn keuze op al mijn modellen electrisch is ,het zij zo.
gr, john
 
Ik ben een 100% electrovlieger momenteel :-). Ik zweer bij de eenvoud, power en schone modellen :-p. Dus ik kan je helemaal volgen. Ben wel benieuwd naar je setup. Op zich zou voor 1/4 schaal een Power 160 met 10S mooi passen, met die setup vlieg ik al, maar deze is voor een 1/4 wel flink.. dus zou zelf eerder richting 12S gaan. Benieuwd naar je keuze qua motor, lipos, esc en prop!
 
Welke electromotor het wordt weet ik nog niet ,door de korte neus moet er practish altijd lood bij in de neus .
bouw het staart gedeelte zo licht mogelijk en daarna maak ik mijn motorkeuze ,waarschijnlijk overpouwer met zwaarderemotor en 12 s om het lood in de neus te beperken.
heb als moter in voorraad de rotomax 50 ,de tijd zal het leren.
gr, john
 
Beide onderstaande opmerking telkens voor zelfde prop en toerental.
  • Accu met hogere capaciteit geeft ook meer gewicht John, en zal langer meegaan door de lagere belasting.
  • Een zwaardere motor, ondergepropt (is dat goed Nederlands?), d.w.z. even zwaar belast als een lichtere motor, heeft een hoger rendement, minder verliezen, daardoor koeler. Ook koeler doordat hij warmte beter kwijt kan.

About derating motors, controllers, batteries, electronics in general:
 
Laatst bewerkt:
bouw van het stabilo ,op glas betekend vastzetten met stenen en lijmen met eronder vetvrij papier ,overtollig lijm gaat dan niet vastplakken op je glas.
bouwbeschrijving gaf aan op de punten waar je taibrace vastgezet wordt gaatje boren in de balsa en een druppel seconde lijm op het gaatje voor versteviging ,wij hebben op diepunten boven en onder een klein stukje triplex 0,8 m,m ingelijmd ,op het bevestigingspunt kielvlak lijm ik ook deze 0,8 m,m triplex in .
john
IMGP6096.JPG
IMGP6097.JPG
 
Opzet van de romp met de eerste aanpassing ,instelhoek stabilo met 2 graden omhoog ,op al de bouwbeschrijvingen van deze kist kwam naar voren dat de kist te veel klom bij de instelhoek via de tekening en een van de oplossingen was stabilo iets omhoog.
de romp wordt ook weer op glas gebouwd ,vandaar de zware stenen om hem op zijn plaats te houden ,misschien op de foto te zien dat de tweede romp op de eerste word gebouwd ,beide helfde precies hetzelfde garandeerd een zuivere romp.
vanaf de cockpit naar voren komen de meeste aanpassingen om hem absoluut schaal te maken ,foto,s vooruitgang komen later ,dit gedeelte van de bouw gaat zeker heel veel tijd en denkwerk kosten.
gr, john
IMGP6099.JPG
IMGP6100.JPG
 
Back
Top