Kanonneerboot Nr.2 van Kapitein J.C. Van Speyck / Cannoniera Olandese Nr.2 (MANTUA Art. 797)

Gangspil met kanon (75)

1) Gangspil met Kanon.jpg

De gangspil of ook wel windas of kaapstander genoemd, werd voornamelijk gebruikt om het anker te lichten. Hiertoe werd de ankerketting/touw een aantal slagen om de trommel C geslagen De meeste kaapstanders op schepen werden bediend door 16 à 24 man, die aan 8 of 12 bomen in de kaapstander hun rondjes draaiden, totdat het anker boven was of het schip uit de geul getrokken

2) Kaapstaander.jpg

Om het ‘teruglopen’ van de ketting/touw te voorkomen waren er 2 schuifpallen op het dek gemonteerd die in de getande fundatieplaat (A) vielen. Verder zat op het kopstuk (D) van de Kanonneerboot nog een met de hand afvuurbaar licht kanon gemonteerd voor de korte afstand-gevechten. Over het kopstuk laat Mantua het aan de bouwer over wat hij hiermee gaat doen( zie 1e plaatje links) suggestief wordt er 1 rond gat op de tekening getekend, maar voor mij was het al snel duidelijk dat er een 8-tal vierkante !! gaten in gevijld moesten gaan worden waar de 8 knechten/spaken in gestoken moesten worden. Best wel een lastig klusje, eerst de 2 mm gaten boren en daarna 1 voor 1 een vierkant gat te vijlen. Achteraf gezien ben ik er maar wat blij mee dat ik dit tijdrovend klusje gedaan heb.
2) op het dek 1.JPG


3) op het dek 2.JPG


Nu de lente en het mooie weer is aangebroken zullen er in de zomermaanden mijn bijdragen wat minder frequent gaan worden omdat ik een echt ‘buitenmens’ ben en er genoeg te doen is in de tuin en ik heel graag lange afstands-wandelingen maak. Maar tussendoor op regenachtige dagen zal ik zeker snel mijn bouw activiteiten weer oppakken of anders zullen jullie me zeker, als de dagen weer korter worden, in de Herfst weer terugzien want mijn inschatting is dat ik de komende wintermaanden ongeveer vanaf begin september mijn Kanonneerboot af zal krijgen.
 
Overigens een leuk plaatje in je post: op de kaapstander zit een man die op een dwarsfluit (zo lijkt het) een deuntje speelt om de mannen die draaien het tempo aan te geven (waarschijnlijk).

Het ding op jouw kaapstander speelt wel een ander soort deuntje.

Laat je het messing verder blank of verouder je dit nog?
 
Overigens een leuk plaatje in je post: op de kaapstander zit een man die op een dwarsfluit (zo lijkt het) een deuntje speelt om de mannen die draaien het tempo aan te geven (waarschijnlijk).

Het ding op jouw kaapstander speelt wel een ander soort deuntje.

Laat je het messing verder blank of verouder je dit nog?
Pagina 6, post 114....
 
Ehh - ja, dat had ik (achteraf gezien) inderdaad gelezen. Voor mijn gevoel is het messing nog bijna blank....
 
Fijne vakantie gehad A3?, blij dat je er weer bent kunnen we weer genieten van al het moois wat je ons weer laat zien:banana:
 
Laatst bewerkt:
Voor mijn gevoel is het messing nog bijna blank....
Ik keek nog even terug op de foto "Hans" en idd het lijkt alsof hij niet verouderd is maar dat is hij zeker wel.
Vanwege het zijlicht links had ik rechts een lampje laten branden en daardoor lijkt dat zo.
 
Luikgat (76)
Al direct vanaf het begin had ik al wat moeite met de plaats waar Mantua het luikgat (76) had geprojecteerd.
Als er nu een plek op de boot is die niet bezet mag zijn vanwege de bediening van de Laterale kanonnen, is dat precies op deze plek, ik zie al dat gekruip over het luikgat bij gevechtshandelingen. Op onderstaande (geleende !) foto is dat duidelijk te zien.

1) plaats luikgat MANTUA.JPG


Gelukkig had ik dankzij ronvanleeuwen54 de beschikking over een tekening van de N.V.M. waarop een meer aannemelijke plek te zien was nl. strak aan stuurboordzijde net naast de toegangspoort in de verschansing.

2) Tekening 10.01.007 NVM.jpg


Ik moest echter de gehele verhouding nog wel iets verkleinen (tot 70%) anders zou het geheel te kolossaal worden en ik had besloten om het luik in de geopende toestand te maken omdat ik er heel graag nog een trap +leuning in wilde maken, hiervoor moest ik nog eerst een gat in het dek maken en een constructie om de trap niet in het ruim te laten zweven. Bij het maken van het gat in het dek moest ik eerst voorzichtig de zijkant van spant 10 opzoeken en deze gebruiken als referentielijn.
3) onderbouw trap.JPG

Deze lijn van spant 10 heb ik nog even aangegeven op de linker onderstaande foto en links de gehele constructie bovenop het dek en rechts zoals hij verzonken in het dek gemonteerd is.

4) luikgat erboven en erin.JPG


Ook het driedelige luikscharnier moest ik vanwege de verkleining terugbrengen naar een tweedelig scharnier.

5) richting roer gezien.JPG

Ps. En speciaal voor jou *Hans* heb ik voor de laatste twee foto’s het gehele spul even naar buiten gesleept, geeft een natuurgetrouwe kleur zodat het verouderen van het Kaapstander-Kanon duidelijker te zien is. Geen dank graag gedaan. :thumbsup:
 
Lekker bezig Adri en goed over nagedacht, het luikje zou inderdaad niet op z'n plaats staan tussen de beide kanonnen....:rolleyes:
 
Windbomen voor de Windas (47-F)

Was ik bijna toch nog iets vergeten te maken, om de Windas (75) te kunnen bedienen worden in de vierkante gaten een 8-tal Windbomen gestoken. De 30 mm lange hardhouten vierkante bomen dienen hiervoor aan 1 kant over een lengte van 3 mm vierkant verjongt te worden. Het lijkt best wel een lastig klusje vooral omdat de afmetingen niet veel groter zijn dan een lucifer maar met een eenvoudig malletje is het in een kwartiertje gepiept.

1) windbomen mal.JPG


2 geleide-rails en een aanslag zorgen ervoor dat de te bewerken windboom stevig vast ligt en 3 mm uitsteekt >>> de ‘aanslag voor de vijl’, die er haaks opstaat, zorgt er niet alleen voor dat de verjonging bij alle 8 stuks gelijkmatig is maar als je zorgt dat de vijl parallel aan de bovenkant van de aanslag ‘meeloopt’ deze ook nog parallel blijft lopen met het uitgangsmateriaal. Heel rustig 3 slagen vijlen dan 90 graden draaien weer 3 slagen enz. enz. totdat je rond bent.
2) in een blok gestapeld.JPG

Ik heb van de benodigde 8 stuks 9 gemaakt (1x reserve en stapelt lekker :D) En als je mij een plezier wilt doen, schuur de oorspronkelijke bomen niet in het gelijmde blok van 9 supervlak maar laat ieder boom als enkele boom doen overkomen.
 
Back
Top