De Nederlandse taal.

Discussie in 'De Non-Modelbouwkroeg' gestart door Ernst Grundmann, 28 sep 2018.

  1. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Een zinnetje ergens op dit forum triggerde me tot deze reactie.
    Dit stukje is niet om te zeuren maar ik moet vaak lachen om dit soort uitspraken. ;)
    Brons is een metaal dus een metalen vliegwiel is voorzien van een metalen ring. Het lijkt me duidelijk dat die ring niet van plastic of hout is, dat zou weinig effectief zijn. :rolleyes:
    Afgaande op de kleur denk ik dat het een stalen ring is wat overigens ook een metaal is. Maar als hij van lood (ook een metaal) zou zijn zou dat de werking van het vliegwiel sterk verbeteren. Maar goed een te zwaar vliegwiel heeft ook weer z'n nadelen.

    Nogmaals het is niet om te zeuren alleen om te wijzen op heel veel voorkomende manieren van spreken of schrijven die, als je er eens op let, eigenlijk onzin of niets zeggend zijn. Wij zijn daar zo aan gewend dat het ons niet meer opvalt maar vooral voor mensen die Nederlands moeten/willen leren zijn dit soort dingen moeilijk te begrijpen.

    Honderden jaren geleden waren er nog geen spelling en grammatica regels voor de Nederlandse taal. Iedereen schreef zoals hij/zij dacht dat het goed was.
    Twee verschillende schrijvers die dezelfde gebeurtenis omschreven konden daar zodanig verschillende "woorden" en zinnen voor gebruiken dat die beschrijvingen voor de lezers van nu over verschillende gebeurtenissen lijken te gaan.
    Maar het gebeurde ook dat een schrijver meerdere verschillende woorden gebruikte voor hetzelfde onderwerp. Dit gebeurde vooral als hij/zij lange tijd werkte aan een schrijfsel. Vooral de wetenschappers waren daar sterk in. Ze onderzochten iets en schreven hun bevindingen op. Zo'n onderzoek kon heel lang duren dus werd er ook heel lang van alles opgeschreven. Als zo'n onderzoeksrapport nu wordt gelezen is het heel vaak ontzettend lastig om uit te vinden waar het eigenlijk over gaat.
    Toen was dat natuurlijk ook al zo en mede daardoor zijn er veel mythes ontstaan over de chemie, alchemie zoals dat toen werd genoemd. Maar zo zijn bijvoorbeeld ook zeemonsters of vreemde dieren in "donker Africa" ontstaan.
    Dit maakt de boeken uit die tijd nu heel erg moeilijk leesbaar. Ik heb ooit voor een scriptie eens wat archief onderzoek gedaan. Daar had ik echt hulp van de archiefmedewerkers bij nodig want die boeken waren nagenoeg onleesbaar. Er werden heel vreemde woorden en manieren van zinsopbouw gebruikt.

    De trend lijkt nu te zijn dat we weer terug gaan naar een manier van schrijven die eenieder persoonlijk goed lijkt. "Je snapt toch wat ik bedoel" is dan het antwoord als ik er eens op reageer. Maar dat is het nu juist, jij en/of de mensen in je directe omgeving begrijpen je nu waarschijnlijk wel maar hoe zit het met andere mensen? Veel van die schrijfsels zijn van weinig of geen waarde voor de "buitenwereld". Na een paar dagen is iedereen dat al weer vergeten.
    Maar kijk eens naar het internet, daar wordt enorm veel geschreven en dat ligt feitelijk voor altijd vast. Ik kan nu nog stukjes terugvinden die ik 10 jaar geleden heb geschreven.

    Wat dacht je van de "sociale media"? Wat je daar ziet geven mij soms angstige gevoelens. Natuurlijk is het meestal goed bedoeld maar wat er daar geschreven wordt is vaak haast onleesbaar. En hoe zal het over 50 jaar zijn? Die schrijfsels zullen dan nog steeds te vinden zijn en dus ook te lezen. Hoe zal het dan worden gezien en begrepen? Kunnen de lezers van dan het nog wel begrijpen?

    Om terug te komen op dit forum. Zelfs van de begin periode is nog heel veel terug te vinden en dingen die toen werden geschreven kunnen door de bezoekers van nu nog steeds gelezen worden. Heel af en toe krijg ik wel eens een vraag van iemand die een oud stukje van mij heeft gelezen en daar vragen over heeft. Sommige info is ondertussen achterhaald door de veranderingen in de techniek dus zijn die schrijfsels ook achterhaald meer maar ze zijn er nog wel!

    Dit stukje schreef ik in een opwelling, ik wilde "het" even kwijt. Toen het af was besloot ik om het toch maar niet te plaatsen maar ik liet het wel iemand lezen. Hij vond dat ik het toch moest plaatsen, niet om te zeuren of iemand te kwetsen maar gewoon om er eens de aandacht op te vestigen. Dus schrijver van deze zin, voel je alsjeblieft niet persoonlijk aangesproken want dat is echt niet de bedoeling. Jouw zinnetje was alleen de trigger en als ik ga zoeken zal ik zeker weten veel meer voorbeelden kunnen vinden. Het zou me niet verbazen als er ook voorbeelden van mij zelf bij zijn. ;)
     
    Laatst bewerkt: 29 sep 2018
    AHoogendijk, MicropropSport en toostbeek vinden dit leuk.
  2. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Wat heerlijk om te lezen dat die onzin ook door anderen wordt opgemerkt.

    :yes:
     
  3. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Blijft de vraag vaar dit verschijnsel vandaan komt.

    Ligt het aan het onderwijs dat aan steeds meer zaken aandacht moet besteden waardoor en minder tijd is voor de "klassieke" vakken als taal? Mogelijk ligt er ook een oorzaak bij het gebruik van straattaal. Vaak zie en hoor en lees je bij voorbeeld het gebruik van "me" in plaats van "mijn". Ook het woord "motor" wordt vaak verbasterd tot "moter". Er wordt dan "me moter" geschreven.

    Zoeken met de term "moter" op het forum levert 10 pagina's met hit's op. Het gebruik van "moter" is blijkbaar min-of-meer gebruikelijk.

    De woorden middenmotor en middenmoter bestaan beiden. De eerste is een motor die zich in met midden van een auto bevind, het tweede is iemand uit de middengroep.

    Taal is niet onveranderlijk. Veranderingen beginnen bij de gebruikers van de taal. Soms volgt de officiële spelling veel later.

    (Met dank aan de automatische spellingcorrectie)
     
    Laatst bewerkt: 28 sep 2018
    MicropropSport vindt dit leuk.
  4. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.403
    Zoals uit bovenstaande blijkt ontstaan foutjes ook gewoon door onoplettendheid. Volk later moet natuurlijk volgt later zijn ;)
     
    Laatst bewerkt: 28 sep 2018
  5. mig 3

    mig 3

    Lid geworden:
    26 apr 2012
    Berichten:
    2.049
    Locatie:
    BLUB
    Dit stukje is NIET om te zeuren,MAAR ik moet vaak lachen om dit soort uitspraken.:worship:

    Niemand stapt in de zelfde rivier.........

    Wel leuk dat je in deze tijd van grote beeldvorming de tijd,moeite en “durf” hebt genomen om je digitale schrijfsel hier met één druk op de knop te plaatsen.
    Moet je nagaan zeg,dat linkshandige mensen werden gedwongen met rechts te schrijven.

    Of die basisschool leraar van mij die vertelde om toch vooral ABN te gaan spreken............
    0777D284-A503-4993-BEE1-F8E8DCA41AE2.png
    Of die politieagent die aan 4 of 5 getuigen van een verkeersongeval moet vragen:Watskeburt?

    Of die voormalig slaven (Zuid Amerika) die na 500 jaar toch nog blijven vasthouden aan hun “eigen” taal.

    Groet:Robin
     
  6. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.403
    Waar ik mij altijd om blijf verbazen is hoe het in reklame of product beschrijvingen altijd lukt om bepaalde woorden te koppelen aan een product.

    Bijvoorbeeld de term, vers verpakt op een pakje salami.

    Vers is blijkbaar een woord wat mensen een goed gevoel geeft, maar wat betekend het nou eigenlijk in deze context.

    Een fabrikant heeft salami gemaakt. Men zou hiervoor ingevroren vlees kunnen gebruiken met gedroogde kruiden. Met andere woorden, de ingrediënten zijn niet vers. Als je daar vervolgens worst van maakt is dat aan het einde van het productieproces natuurlijk vers. Het is zojuist bereid.

    Dan lijkt het me toch vanzelfsprekend dat je dat direkt inpakt en niet eerst een paar maanden laat liggen en het dan pas inpakt?

    Ik vraag me bij zulke teksten dan ook altijd af wat het alternatief is van dat "Vers verpakt"
     
    Thedo en MicropropSport vinden dit leuk.
  7. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    jammer

    Enig idee hoe het komd dat iedereen maar werkwoorden vervoegd en dan stam plus t voor het gemak vergeet en stam plus d schrijft?
    :p


    Verder is "vers" natuurlijk net zo'n geil woord als "groen".
     
    Laatst bewerkt: 28 sep 2018
  8. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Taal is een medium wat aan veranderingen onderhevig is.
    Dat was vroeger al zo en dat zal altijd zo blijven.
    Als mijn grootvader (ik heb hem nooit gekend, hij is in 1942 overleden) zou horen en lezen hoe ik spreek en schrijf, zou hij een rolberoerte krijgen.
    Terwijl ik redelijk ABN spreek en schrijf.

    Waar het om gaat is het feit dat de boodschap op de juiste wijze overkomt.
    Een niet of anders geplaatste komma kan al voor een enorme verwarring zorgen:

    41073933_1831986316882234_7254480932978032640_n.jpg

    Zelfbenoemde taalextremisten gaan nu onmiddellijk roepen dat er in zin 1, achter de komma nog een spatie zou moeten.
    Mooi. Geniet ervan.
     
    MicropropSport vindt dit leuk.
  9. Erik van Nes

    Erik van Nes

    Lid geworden:
    5 jun 2004
    Berichten:
    1.305
    Locatie:
    REO
    of:

    let's eat grandpa of

    let's eat, grandpa

    groet,
    Erik
     
  10. mig 3

    mig 3

    Lid geworden:
    26 apr 2012
    Berichten:
    2.049
    Locatie:
    BLUB
    As smooth as honey.

    Zo glad als een Aal.

    Groet:Robin
     
  11. mig 3

    mig 3

    Lid geworden:
    26 apr 2012
    Berichten:
    2.049
    Locatie:
    BLUB
    Het waren ook de Friezen die hun vis verkochten/ruilden aan de Engelse kustbewoners.

    Heeft de gesproken,en later opgeschreven taal binnen Engeland ook een impuls gegeven.
     
  12. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    :offtopic:

    :D


    Een zin zonder komma’s is spiernaakt maar dan niet op een manier die mij als lezer weet te verleiden te betoveren nieuwsgierig te maken en mijn aandacht vast te houden. Taal zonder komma’s, en, bij uitbreiding, zonder leestekens, is pornografisch: begrijpbaar, maar veel doordachtheid spreekt er niet uit, en na een tijd heb je er gewoon genoeg van, en wil je uitrusten.
     
  13. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Ik wist 't... En lees in onderstaande tekst voor "Facebook" gerust ook "MBF".
    20368924_1430076477068142_7540219871458061072_o.jpg
     
    Laatst bewerkt: 28 sep 2018
    myshadow en toostbeek vinden dit leuk.
  14. mig 3

    mig 3

    Lid geworden:
    26 apr 2012
    Berichten:
    2.049
    Locatie:
    BLUB
    Laatst bewerkt: 28 sep 2018
  15. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    11.829
    Locatie:
    Nootdorp
    Ik heb er geen moeite mee dat Harm dat doet.
    Nederlands was een favoriet vak voor mij op de middelbare en haalde met moeite een voldoende.

    Het kofschip heb ik nooit begrepen maar toch haalde ik steeds ruim voldoende met de dictee`s
     
  16. hobbyist

    hobbyist Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    5.289
    Locatie:
    Noord Brabant
    Je doet het er om hè.
    De komma in zin 1 behoort een spatie te zijn.
    En zin 2 is grammaticaal, ehm, dat kan wel wat beter, het zou er eentje van mij op de Berg kunnen zijn.

    Spaties op de juiste plaats in een zin zijn dus heel belangrijk:

    depenisvanjezus wordt meestal verkeerd gelezen terwijl het gewoon is, 'de pen is van je zus'.
     
    Laatst bewerkt: 28 sep 2018
  17. mig 3

    mig 3

    Lid geworden:
    26 apr 2012
    Berichten:
    2.049
    Locatie:
    BLUB
    Toon,ritme ,stijl.


    Groet:Robin
     
  18. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    Bij menig berichtje van Bagger bemerkte ik vervelende emoties. En jawel, die heb ik uitgeschakeld.
     
    myshadow vindt dit leuk.
  19. stef stuntpiloot

    stef stuntpiloot Forum veteraan

    Lid geworden:
    26 dec 2010
    Berichten:
    2.631
    Locatie:
    Zwollle
    Leuk om te lezen! Ik erger mij soms ook aan hoe mensen bepaalde woorden gebruiken. Mijn grammatica en taalgebruik is ver van perfect, ik doe echter wel wat met feedback die ik krijg en controleer teksten voordat ik ze verzend.

    De drie fouten die mij het meest opvallen:
    "me" in plaats van "mijn" (Bijvoorbeeld; Ik heb me vliegtuig tegen een paal aan gevlogen.)
    Alle varianten die gegeven worden voor "sowieso" (Bijvoorbeeld; 'so wie so', 'zowiezo', 'zo-wie-zo', 'sowiezo', 'zowieso', 'sowiso', 'zowizo', 'soïso', 'zoïzo', 'soieso', 'zoiezo', 'zo en zo', 'zo bij zo', 'sobieso' en 'zobiezo'.)
    "Ik irriteer mij aan...." ( Moet zijn: "Ik erger aan...." en ".... irriteert mij")
     
  20. mig 3

    mig 3

    Lid geworden:
    26 apr 2012
    Berichten:
    2.049
    Locatie:
    BLUB
    Ha ha ha .,.,..,,..,,

    Je zal je vliegtuig maar tegen jme paal hebben aangevlogen.......

    De variaties op de vandaag geschreven plengsels waren toch ook een beetje tokkie wokkie?
    4B123055-0ABC-474A-9DF3-FAA3A12A607C.jpeg
    Zeg maar een soort van paarde(n) pIS. panne. Koeke(n) GeDRAG.

    TotaaL GeEn inHoUDT.

    Trouwens,,,,,,,,punt COMA
    ,,,,, de Asperger Soup met de zure rijst was vandaag WEER prima te verHAPstuKkeN.

    GroetJES:Robi dobi punt Kommma.
     

Deel Deze Pagina