Hmmm.... Beide methoden hebben hun voor- en nadelen.
Eerst verven (of spuiten) en dan pas lijmen heeft als nadeel dat je de plaatsen waar gelijmd moet worden vrij moet maken van verf. Zeker als het om kunststof modellen gaat. Plasticlijm lost namelijk het plastic een beetje op en daardoor lijmt het.
Eerst lijmen en dan pas verven (of spuiten) heeft als nadeel dat je bij sommige plaatsen moeilijk bijkomst of alleen maar heel moeilijk kan afplakken. Zeker met de airbrush is dat een probleem bij schepen als de Missouri.
Wat ik meestal doe is:
Eerst alle onderdelen afwassen in een lauw sopje met afwasmiddel zonder siliconen. Dan was je het losmiddel (wat nodig is om de onderdelen uit de mal te krijgen) op. Waarom zonder siliconen? Siliconen zorgen ervoor dat de hechting van de verf op het plastic belabberd is. Voor die afwasbeurt kunnen de onderdelen nog steeds aan de gietboom blijven zitten.
Daarna: de romp lijmen. Dan kun je alvast de kleuren op de romp en de waterlijn erop zetten.
De dekken kun je gaan spuiten of schilderen vóórdat je ze lijmt. Dat zijn meestal grote vlakken.
Daarna gaan kijken welke onderdelen je als sub-assemblage kan schilderen of spuiten. Geschutstorens bijvoorbeeld.
Die dus eerst monteren/lijmen en dan pas schilderen of spuiten.
Onderdelen die je eerst schildert of spuit en dan pas lijmt: de plaatsen waar lijm moeten komen, grondig vrij maken van verf.
Doe je dat niet dan lijm lijm je een onderdeel op de verf van het andere onderdeel. Hechting: waardeloos.
En ja, dan moet je soms een onderdeeltje 'bijtippen' met de kwast.
Belangrijk dat je, als je verf gaat mengen, voldoende van die gemengde verf aanmaakt, zodat je voldoende van die kleur hebt voor de finishing touch.
Een slagschip is niet te vergelijken met een model van een F15. Zo'n vliegtuig bestaat over het algemeen uit rechte vlakken. Een schip ziet er toch wat anders uit.