Die J= 1.67 bij de 7"x10"prop wil niet zeggen dat de je 160% van de pitch speed haalt. Het gebruik van dimensieloze propeller grootheden is wel even wennen als je er niet dagelijks mee te maken hebt.
De J is de voortgangscoëfficiënt en die is V/(n*D). Het voorbeeld van de 16"x16" prop maakt het doordat spoed die gelijk is aan de diameter rekentechnisch eenvoudiger maar het verbloemd de werkelijkheid.
Een 7" propeller met een echte aerodynamische spoed van 10" zal een trekkracht van nul laten zien bij een snelheid V= n*P daarbij hoort een voortgangscoëfficiënt van n*P/(n*D).
Dus de situatie van trekkracht = 0 treed op bij een J = P/D
Bij de 10" opgegeven spoed en 7" diameter zal je met de gegevens van APC uitkomen op 1.67*7/10 = 117%
De rendementen die bij een propeller worden gehaald zijn zeer afhankelijk van twee zaken:
Het werkpunt van de propeller in de vliegsituatie.
De Spoed/Diameter verhouding van de propeller.
Een propeller met een spoed diameter verhouding van bv 0.5 (12x6 of 8x4) zal een maximaal rendement kunnen halen dat niet boven de 75% liggen. Voor de (oudere serie) Graupner props heb ik bijna 70% gemeten in de windtunnel van de TU Delft. Een 11x8 prop kwam op maximaal ongeveer 78%.
Bij modernere props zoals zeker de APC-E zullen hogere rendementen worden gehaald.
Wanneer de spoed diameter verhouding verder toeneemt zullen de maximale rendementen toe blijven nemen en met een 16x16 is de 89% die vanaf 5000 rpm geregistreerd wordt mogelijk haalbaar, beneden dat toerental zullen de Reynolds invloeden het maximum beperken en bij 13000 rpm zakt het rendement enorm in vanwege Mach invloeden bij de tip.
Het probleem bij props met een hoge spoed diameter verhouding zit hem in de start, waarbij een groot deel van het blad flink overtrokken zal zijn.
Dit is op te vangen met variabele spoed zoals ik heb gedaan met de Delftacopter die in 2016 met de Outback Medical Challenge in Australië 2e werd en een prop had met een diameter van ongeveer 1 meter en een maximale spoed van 3 meter.
DELFTACOPTER - Outback Medical Express - MAVLab (tudelft.nl)
Bij F5B wordt gestart met een 'langzaam' oplopend vermogen om de 19x22" prop efficient te gebruiken.
Bij F5D worden door een deel van de piloten vertraagde motoren toegepast met een 9x22"prop. Deze hebben ook veel problemen om op snelheid te komen en de props hebben vaak een zaagtand aan de voorlijst om bij hoge invalshoeken de stroming beter aan te laten liggen, vergelijkbaar met de wervels om een delta vliegtuig bij hoge invalshoeken.