Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
ziet er allemaal goed uit arjan.Nou Arjan, ik denk dat Helga daar wel mee overweg kan.
Groet, Bert
Heeeej die klemmetjes zijn handig! Ze komen me erg bekend voor....Ben bezig geweest met het bijwerken van de door de vorige eigenaar vervaardigde boegspriet. De vierkante balk op het voordek waar de boegspriet aan bevestigd wordt heb ik voorzien van een stuk M4 draadeind . De balk is daarna met een moer aan de onderkant bevestigd. De balk moet behoorlijk stevig bevestigd worden vandaar het gebruik van een stuk draadeind. Heb de achterkant van het rondhout aan drie zijden afgevlakt en de inkeping voor de balk kleiner gemaakt. Eigenlijk hoort die inkeping daar helemaal niet te zitten maar het is wel zo handig om de boegspriet te fixeren.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ik ga de boegspriet nu nog wat plamuren en daarna in een lichtere kleur schilderen.
Groet,
Arjan
Wat een prachtschip..... ik ben er stil van.... ik mag wel erg goed uitkijken wat ik doe..... wauw....
Dat zijn mooie kleintjes!Ben inmiddels al weer enige tijd met mijn CA model bezig geweest. Ik heb een mal gemaakt (mengsel van gips en fijn zand) voor de ballast kiel en hoop er in de komende dagen lood in te kunnen gieten. De mal is inmiddels goed uitgedroogd en ik ga ervan uit dat er niet te veel vocht meer in zit (droogtijd van zo'n 14 dagen nu). De ballast kiel gaat uit 4 afzonderlijke delen bestaan.
Heb me verder met het achterschip bezig gehouden. Het roer was door de vorige eigenaar gebouwd en geschilderd maar het beslag was door dermate dikke lagen verf en lijm bedekt dat ik het hele roer eerst een paar dagen heb laten weken in de ovenreiniger. Daarna kon ik de verf- en lijmkoeken redelijk eenvoudig verwijderen. Het roer plus helmstok moet ik nu dus later opnieuw schilderen. Het onderwaterschip ga ik trouwens ook overschilderen in roodbruin hetgeen de enige juiste kleur lijkt te zijn. Vreemd genoeg was de schilderinstructie hiervoor zwart bij de vroege BB CA kits.
![]()
Een lastig klusje was het in de juiste vorm buigen van het messing rondstaf voor de overloop voor het grootzeil en de bezaan. Die overlopen zien er zo uit :
![]()
![]()
![]()
Dit brengt me bij de BB blokken. Overloop grootzeil met dubbel blok :
![]()
Volgens de bouwbeschrijving van BB moeten alle blokken voorzien worden van takelgaren rondom om een oogje te kunnen bevestigen. Dit zal ongetwijfeld zijn om de bevestiging van het oogje aan het blok te verstevigen maar realistisch ziet het garen rondom zeker niet uit :
![]()
Ik heb dan ook zelf oogjes met een schroefdraad besteld die naar mijn idee toch wat beter ogen. Gaatjes voorboren is een precisie werkje maar ik denk dat ze toch behoorlijk stevig zitten :
![]()
Arjan
Ga je er mee zeilen, arjan, oftewel, zijn die oogjes daar sterk genoeg voor?
Hallo Arjan,Ja, ik wil er mee zeilen. Ik denk dat de schroefoogjes sterk genoeg zijn (heb bij de bevestiging ook nog ca lijm gebruikt).
goeie info! Ga dit zeker meenemen.... eerst eens op zoek naar de juiste servo’s...Hallo Arjan,
Als de blokken in het staande touwwerk zitten zie ik geen problemen, als de schoten er doorheen lopen en daadwerkelijk de kracht van de zeilen er op komt te staan, dan zou ik klapgijpen ten alle tijde vermijden, zeker als er wat wind staat.
De oplossing met een aangeknoopt, oog dat om het blok vast zit, heeft een aanmerkelijk grotere kans om te overleven. De krachten bij een 'RC klapgijp' zijn veel harder dan op een echt schip, waar je de schoten kunt geleiden om de klap op te vangen.
Ik heb de laatste dagen veel gezeild met m'n Voyager, die met z'n lage zeilplan veel wind kan hebben en zelfs daar voorkom ik het gijpen in de volle wind, want dat zijn geen misselijke klappen...
Groeten, Jan.
Servo's of zeilwinches?Eerst eens op zoek naar de juiste servo’s...