Yak 54 profile .40

Hallo, dit is een draadje over het bouwverslag van onze yak54. Wij (Michael Freye en Arjan vd Laan) zijn begonnen met het bouwen van een Yak 54 profile. Profile wil zeggen, met een platte romp. Dit vliegtuig is zelf ontworpen met behulp van Solidworks en Autocad. Het was de bedoeling dat het vliegtuig low-budget en simpel te maken is. En geschikt voor een irvine .53, naar mijn mening een van de betere motoren in zijn klasse. Het idee is zo'n jaar geleden gekomen, sindsdien ben ik begonnen met tekenen. Het heeft een tijdje in de kast gelegen maar heb het afgelopen maanden afgemaakt.

Hierbij een plaatje van hoe het model ongeveer zou moeten worden.

YAK_BREEDBEELD.JPG
 
mooi mooi ik wacht het resultaat af. enige verdere info? span lengte gewicht...

zijn er digi plannen van? groeten

ow en mag ik vragen met wat die bovenste foto gerenderd is? leuk schaduweffect
 
dit ga ik ook volgen..
ik zie wel graag van die 'profile' kisten, alleen spijtig da ge ze in europa bijna niet kunt krijgen..
Is er een speciale reden waarom je de tip rib zo een kleine koorde hebt gegeven tov de root rib?
Meestal is dat niet zo bij profiles dacht ik..
Grtz
 
Zover ziet het er goed uit, maar toch heb ik enkele vragen en overdenkingen.

Waarom de vleugel uit 2 delen en niet de hoofdligger(s) uit een stuk gemaakt?
En de romp ben ik bang dat die niet goed berekend is op de sterke verbrandingsmotor. Zorg dat die neus sterk genoeg is om het koppel op te vangen en niet gaat toderen. Als die tordeert breekt na verloop van tijd die romp voor uit elkaar. Zie ook mijn bouwverslag van de Simple Jak, daar gebeurde mij hetzelfde maar dan met een electromotor.
 
zo, weer een avondje bouwen (11-01-2008). De vleugels zijn op een paar kleine verstevegingetjes af. Ik heb het vliegtuig niet geheel in 3D uitgewerkt omdat na een tijdje de computer het niet meer trok. Daarom heb ik em in Autocad afgemaakt. De hoofdligger van de vleugel is niet uit 1 stuk omdat dit nog meer andere complicaties met zich meebrengt, zo moet de tip net zo dik zijn als de root.


DSC00613.JPG


DSC00611.JPG


DSC00608.JPG
 
Laatst bewerkt:
Zo weer een middagje bouwen ( 12-01-2008 )

2 vleugelhelften zijn af. Spanwijdte is 122cm lengte ongeveer hetzelfde. Ik geef de tekeneningen nog niet weg, ik wil eerst zelf een vliegend prototype hebben en alle fouten uit de tekening halen.(al ben ik nog geen schokkende dingen tegengekomen)

DSC00619.JPG


één vleugelhelft + rolroer weegt 88 gram
DSC00616.JPG


Wat ik nog was vergeten te vertellen is dat we meteen 2 vliegtuigen bouwen, hier het begin aan de 2e vleugel.

DSC00618.JPG


DSC00620.JPG
 
Laatst bewerkt:
vandaag weer een avondje gebouwd ( 15-01-2008 ).

niet echt spannend, maar de 2e set vleugels al opgezet. nog 1 avond bouwen en dan kunnen we aan het leuke werk beginnen, hoogteroer en romp. Dat is alleen maar eenvoudig lattenwerk.

DSC00631.JPG
 
Laatst bewerkt:
We hebben zaterdag 19-01-08 nog even aan de vleugels van de Yaks gewerkt. Al was dit niet zo'n productieve avond maar wel gezellig. De vleugels zijn zo goed als af.

DSC00632.JPG
 
Dinsdag avond 22-01-08 was een productieve avond, veel opgeschoten. We zijn aan de hoogte en richtingroeren begonnen.

DSC00638.JPG


DSC00643.JPG


DSC00642.JPG


DSC00637.JPG
 
Ik plan dit soort dingen niet, want ik houd me daar toch nooit aan. We dachten wel aan synchroon invliegen, de één linksom en de ander rechtsom de grond in.
 
De hoofdligger van de vleugel is niet uit 1 stuk omdat dit nog meer andere complicaties met zich meebrengt, zo moet de tip net zo dik zijn als de root.

Nee hoor, dat hoeft niet. Normaal gesproken bouw je dit soort vleugels op hun kop waardoor dan eventueel de bovenste ligger in een stuk kan, bijkomend voordeel is dat je dan ook nog een beetje v-stelling hebt. Maar zelfs dat hoeft niet. Nu moet je de vleugel verbinding los opbouwen van de vleugelhelften en dan pas kun je de 3 delen samen voegen, dit had ook in een keer gekund.
 
Leuk project!

Tip: plaats wat diagonale liggers in het richtingroer, dat maakt het geheel wat steviger;

ruddertu4.jpg


Dit zou je ook in het kielvlak en hoogteroer kunnen doen.
 
@Theo Coenen

heel iets v-stelling zou ik niet graag willen, gewoon het idee van v-stelling bevalt me niet.
We hebben al een goed idee hoe we de vleugels eenvoudig en recht aan de romp kunnen krijgen. Dit met behulp van een bokje waarbij de romp rechtop tussen twee blokken staat en de vleugels er zo tegenaangeschoven kunnen worden, de nokjes onder de spanten zijn recht en maatgevend dus hoeft dat geen probleem te zijn. verder hebben we veel lijmoppervlak en een grenen verbindingsstuk.



@NoLimit

Klopt, maar het is de bedoeling dat het vliegtuig erg licht wordt. Dus we bouwen het geheel eerst minimaal en kijken dan of er nog wat verstevigd moet worden, als dit het geval is dan zijn zulke diagonale liggers idd een goede optie. Maar we bouwen met een instelling dat de meeste vliegtuigen te sterk worden gebouwd. En als er bij dit vliegtuig iets kapot gaat dan was het net iets te slap, als het niet kapot gaat had het eventueel nog iets lichter gekund. Dit is een prototype en het volgende vliegtuig moet helemaal goed zijn. Het vliegtuig moet sowieso volgetankt onder de 2 kilo komen. Zo zwaar is mijn wildcard ook ongeveer en die is met de .53 irvine goed gemotoriseerd.
 
Ziet er leuk uit. Maar leg me toch eens uit wat je niet bevalt aan V-stelling. Een paar graden zorgt voor net dat kleine beetje stabiliteit en doet niets af aan je roll-rate oid. Ook de echte Yak heeft een lichte V stelling zover ik weet.

Wat Nolimit bedoelt is denk ik dat je de horizontale liggers in je richtingsroer volledig weglaat (structureel voegen ze in die stand ook niet veel toe) en in plaats daarvan de diagonale liggers toepast. Dit is sterker en even zwaar.
 
Back
Top