Bouwverslag CNC gefreesde CNC freestafel

...Ik kan de moer wel gewoon handvast vastzetten, je hebt dan alleen kans dat er vrij gauw speling gaat optreden. Iemand suggesties?

Yep: handvast zetten en met een tweede moer er bovenop vergrendelen.

Mooie machine, verder, ik ben geinteresseerd in je ervaringen met de Igus Drylin rail. Ik heb er offerte van liggen, het lijkt mij ook interessant.

Succes,
 
@Nico,


Ziet er toppie uit hoor en tof van je dat je hier alles op het forum zet.

Ik ben ook weer aan het knutselen, ik ben een comby aan het maken, daar kan ik vleugels mee snijden en cnc mee frezen, misschien ga ik het hier ook plaatsen.

Heelveel succes en ik blijf je draadje volgen
 
@ Hugo: Ik heb het handvast gezet, met wat locktight erop. Geen dubbele moer, want ik had al borgboutjes in de moeren gemaakt. De combinatie van borgbout en locktight moet de moer wel op z'n plaats houden. De praktijk zal het leren.

V.w.b. het drylin systeem: Dat werkt ideaal. Er is wel een voorwaarde: je hebt voor alle assen 2 geleide rails nodig. Voor de X-as heb ik 2 dubbele en dat is heel stabiel. Voor de Y-as 2 enkele. Dat werkt ook goed. Voor de Z-as heb ik 1 dubbele, en dat geeft wat speling. Drylin werkt heel goed in het spelingsvrij opnemen van dwars- en vertikale krachten, maar heeft wel wat speling om de langs as.

Ik kan je wel een DXF file mailen van mijn ontwerp, dan kun je zien wat ik gedaan heb.

@ Jaap. Bedankt voor je lovende woorden. Ik ben wel benieuwd hoe je zo'n combinatie maakt. Gebruik je dan 4 stappenmotoren?

Ik ben nu trouwens toe aan het kopen van de electronica. Kevin Damen heeft een ready-to-run set voor 549€. Voeg daar nog de usb-cnc interface bij en je zit op 768€. Toch even kijken of het anders kan.
 
De electronica komt eraan! 't heeft even geduurd voordat ik precies vond wat ik wou, want het blijkt dat niet alle stepdrivers met de USBCNC overweg kunnen. Het is uiteindelijk een set geworden met 2Nm stappenmotoren, 4A stepdrivers, USBCNC en een ringkern voor de benodigde spanning. En natuurlijk 6 microswitches voor de eindstops.
 
Weer even een update: de motoren en de schakelaars zijn gemonteerd.

IMG_0222_2_1.JPG


De microswitches worden NO parallel geschakeld voor een relais dat de stroom voor de stepdrivers onderbreekt als één van de assen te ver uitloopt.
 
Waarom zou je ze niet naar USBCNC toe laten lopen? Dan kan je ook home'en met je eindschakelaars.

Dat was eerst ook m'n bedoeling. In de informatie op de website van USBCNC en ook op andere plekken wordt duidelijk geadviseerd om dat niet te doen; Als er iets mis gaat met de software, dan werken je eindschakelaars ook niet meer!
 
Ja, dat klopt. Maar de kans dat die het niet meer doen is wel heel klein....
Bovendien zit er ook software in de driver zelf, dus ook die kan kapot.

En wat gebeurd er als je motoren door blijven draaien in een uiterste stand?
Mits de constructie een beetje degelijk is niks. De stappers kunnen er ook gewoon tegen. (net als drivers)

Voor hele zware machines vind ik het een ander verhaal. Daar is veiligheid een belangrijker aspect.
 
Zo het begint er nu echt op te lijken.
Het zal vast niet zo lang meer duren tot ie klaar is.
Nu nog projecten bedenken om te frezen.
Mooie kabeltjes aan die motors. Beter dan al die losse draden die ik heb.

Ingo
 
En wat gebeurd er als je motoren door blijven draaien in een uiterste stand? Mits de constructie een beetje degelijk is niks.

En daar maak je een punt. Aangezien mijn constructie van MDF (6mm) en aluminium profielen is, wou ik niet het risico lopen dat het geheel ontzet raakt. Als je kijkt naar de machine van Ingo (waar mijn MDF op gefreesd is); dat is als een tank gebouwd. Daar heb je inderdaad geen eindschakelaars voor nodig. Maar misschien ben ik wel wat te voorzichtig hierin.
 
Up And Running!

De electronica is aangesloten en vandaag moesten we het maar gaan proberen.
Onderstaande foto geeft mijn bord met electo-spaghetti weer:

Helemaal rechts 2 seriegeschakelde 8 ohm weerstanden voor de softstart. Ik heb echt een heel ingewikkelde softstart gebouwd :rolleyes: waarbij ik het systeem inschakel met 2 schakelaars. Onder in het midden de gelijkrichterbrug met 10.000uF Elco en onderbreker-relais. Als één van de microswitches wordt geactiveerd, onderbreekt dit relais de stroomverzorging naar de stepcontrollers.

IMG_0227_4_1.JPG


Ik kwam er trouwens achter dat, als je 42V op een elco zet, er een dag later nog steeds ruim 30V op staat :rolleyes: Ik had het circuit natuurlijk even getest voordat ik de stepcontrollers er op aan zou sluiten. Toen ik dat laatste vanmiddag zou doen trok ik toch even een behoorlijke vonk. Daarna toch maar even met een weerstand de Elco leeg doen laten lopen.

IMG_0228_1.JPG


Ik had ondertussen de afgelopen tijd al een proefstuk in CAD en G-code gezet. Dit heeft vanavond even (dummy) test gelopen.

Nu nog even de werktafel neerzetten, en de frees kan aan het werk! :D
 
Ziet er goed uit. Voorschakelweerstand is wel een goede. Als je dit met 1 schakelaar wilt: Circuits Online - Schakelingen - Inschakelvertraging

Ik kwam er trouwens achter dat, als je 42V op een elco zet, er een dag later nog steeds ruim 30V op staat :rolleyes:

Nou is <40V nog steeds laagspanning en niet echt gevaarlijk. Maar als je het storend vind kan je een weerstand van 1M Ohm over de elco solderen. Elco is dan wel binnen een uur ofzo leeg.
Je kan ook een LED gebruiken voor indicatie van de voeding. (uiteraard met voorschakelweerstand)
Je ziet dan mooi wanneer de voeding is ingeschakeld. En de elco is snel leeg.

Heb je trouwens nergens een zekering gebruikt?
 
Laatst bewerkt:
first blood

Gister en vandaag de eerste proefstukjes gefreesd. Ging goed. Ik bleek eerst toch iets te veel speling rond de Z-as in de Y-richting (zie eerdere posting) te hebben. Dit heb ik opgelost door de bouten zwaarder aan te draaien en de Z-as terug te brengen van 1/10 microstep naar 1/4 microstep. De feedrate is meestal vrij laag en dit werkt nu goed. Speling heb ik verder niet kunnen constateren. Dankzij de Anti-backlash moeren van damencnc. Nu kan mijn schuifmaat niet nauwkeuriger dan 0.05 mm, maar toch....

De Freesbank is nu klaar voor z'n eerste klus: de romp van de genie

IMG_0232_1.JPG


Toch heb ik wel een klacht: De 12x3 spindels blijken in werkelijkheid 12x3.002 spindels te zijn :mrgreen: 8-)

V.w.b. de Elco - Dat onladen is nu geen probleem meer nu de stepcontrollers op de gelijkrichterbrug zijn aangesloten. Dat was eerst niet het geval en zodoende kon de Elco z'n spanning niet kwijt. Zo'n schakeling voor een automatische softstart is erg mooi. Ik ben er echter te lui voor om dat allemaal inelkaar te solderen :rolleyes: Ik werk nu gewoon volgens de checklist -> eerst 1 en dan 2 schakelen :p
 
zekering

O ja, Michiel. Goed dat je me even wijst op de zekering; Die was ik inderdaad helemaal vergeten, had ik toch even zitten te :sleeping: toch maar goed dat er een modelbouwforum is!
Die komt er dus nog in! Ik vraag me wel af of ik die vóór of na de gelijkrichterbrug moet zetten. Ik heb geen idee hoeveel Amps de Elco trekt tijdens de softstart. Of zou dat te kortstondig zijn om de zekering te laten smelten?
 
Als je het helemaal veilig wilt hebben kan je een trage zekering voor de trafo gebruiken, en een snelle zekering na de trafo.

Je kan evt. ook alleen een secundaire zekering gebruiken. (dus alleen na de trafo)
Aangezien je dan een snelle zekering gebruikt nog voor de elco, moet je er wel voor zorgen dat deze langzaam opgeladen wordt. Maar dat heb je dus al geregeld :)
 
Na twee en half jaar wordt het weer tijd voor een nieuwe freesbank. Voor een nieuw project heb ik een frees nodig met een bereik van 2m10 x 1m10.

Deze freesbank wordt aangedreven met een tandrad aandrijving voor de X- en Y-as en is op dezelfde manier ontworpen: CNC gefreesde MDF delen met aluminium profielen voor de sterkte. Drylin profielen zorgen voor de geleiding. Het enige zwakke punt van mijn freesbank was de Z-as. Het dubbele Drylin profiel van 40 mm breed gaf niet genoeg stabiliteit bij het frezen van harde materialen. Mijn nieuwe Z-as is gebaseerd op de oude Y-as.

Ik heb alle onderdelen nu gemaakt. Tijd om de oude te kanibaliseren. Hieronder de laatste foto van het apparaat in z'n oude glorie. Op de voorgrond de eerste van de vertragingskasten voor de tandrad aandrijving.

wugmdu.jpg


In een uurtje haal je de freesbank uitelkaar :D inelkaar zetten duurt natuurlijk langer :roll:

25hdcib.jpg
 
Back
Top