1/35 Schnellboot Typ S-38

Discussie in 'Marineschepen' gestart door reinaart, 17 nov 2020.

 1. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  668
  Voor de donkere dagen nog maar een Italeri bouwdoos aangeschaft. Had zin in een project dat een beetje opschiet vandaar maar weer eens een plastic kit. Ik heb 10 jaar geleden de Italeri S-100 gebouwd en weet dus een beetje wat ik kan verwachten. De S-38 kit maakt grotendeels gebruik van dezelfde onderdelen maar de gietkwaliteit is bepaald beter dan 10 jaar geleden hoewel mijn kit toen misschien van de maandagmorgen productie lijn kwam ....

  Ben begonnen met het bijsnijden van de twee romphelften die verder identiek zijn aan de onderdelen van de oude S-100 kit. De onderdelen van 10 jaar geleden met een berg giet onregelmatigheden :

  [​IMG]
  [​IMG]

  De bijgesneden, nu wel netjes gegoten onderdelen van mijn nieuwe kit :

  [​IMG]

  De romphelften horen met boutjes en schroeven aan elkaar gezet te worden maar de schroeven voor de kiel bleken niet van het juiste formaat te zijn (de lange te lang, de korte met een te grote kop). Nu maakt dit niet veel uit omdat de beugels en boutdetail dat hier op de kiel zit toch verwijderd moet worden. Voor zover ik weet zaten die vier beugels en bouten namelijk niet op de kiel bij echte boten.

  [​IMG]

  Heb dit ongewenste kieldetail inmiddels verwijderd :

  [​IMG]

  Ook alvast een begin gemaakt met de 20mm mg kuip. De deur van deze kuip moet naar achter wijzen en niet naar opzij zoals nog steeds foutievelijk vermeld wordt in de Italeri instructie.

  [​IMG]

  Heb ook de opening in het dek al vergroot :

  [​IMG]
  [​IMG]

  Heb in het weekend pas rc hardware besteld in China dus het zal wel even duren voordat ik alles binnen heb. Heb alvast zowel 3mm als 4mm schroefassen besteld omdat ik nog niet zeker weet wat het gaat worden. Assen van 4mm zijn 35 cm lang, dat is hetzelfde formaat als de assen die ik in mijn S-100 heb liggen. De 3mm assen zijn 30 cm lang en zullen verlengd moeten worden mocht ik hier voor kiezen.

  Arjan
   
  Laatst bewerkt: 17 nov 2020
 2. wimo100

  wimo100

  Lid geworden:
  19 jun 2017
  Berichten:
  317
  Locatie:
  Eindhoven
  Hoi Arjan, ik heb 4mm assen gebruikt omdat de plastic assen in de doos ook 4mm zijn, De askokers zijn gewoon rc-handelswaar, dus Ø 6 mm uitwendig met lager bussen van 4 mm er in De bijbehorende schroefas bewaar ik, kan van pas komen bij een volgend project. De ondersteunende lagers onder het achterschip, heb ik uitgevijld naar Ø 5 mm, en er kleine messingpijpjes Ø 5 x Ø 4 mm er in gelijmd.

  De schroeven zijn van messing, gelijk aan de plastic schroeven die in de doos zitten. Op de foto is ook te zien dat de buitenste schroeven in de Lürssen effect stand staan. Het hoofdroer en de beide kleine roeren hebben een aparte servo.

  IMG_20200727_193100.jpg

  Zo ziet mijn machinekamer er uit.

  IMG_20200727_193020.jpg
  Groet,
  Willie
   
 3. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  668
  Hallo Willie, dat ziet er prima uit ! Mijn S-100 bootje heeft twee aangedreven assen en alle drie de roertjes zitten op één servo. Er zitten goedkope 35 mm nylon schroeven onder. Ik vind die messing Raboesch schroeven net een tikkeltje te duur (€16 per stuk), erg zonde als je er daar een van kwijt raakt. Vandaar dat ik overweeg om voor mijn nieuwe bootje 3mm assen met dog drives te monteren. De schroeven van dit systeem hebben een grote stijging en zijn erg solide. Verder niet onbelangrijk, nog geen twee Euri per stuk :). Schroeven op S-Boote waren trouwens van rvs en zouden dus geen bronskleur moeten hebben zoals die bij jou en mij ;).

  [​IMG]
  [​IMG]

  Groet,

  Arjan
   
  Tug.NL vindt dit leuk.
 4. wimo100

  wimo100

  Lid geworden:
  19 jun 2017
  Berichten:
  317
  Locatie:
  Eindhoven
  @Arjan, ik wil altijd zoveel mogelijk op schaal ombouwen, daarom heeft mijn Schnellboot 3 assen. De schroeven hadden al een messing kleur toen ik ze kocht, en ben niet zo bekend met de geschiedenis van de S-boten. Dus daarom hebben ze de kleur behouden. Heb wel een boek over de Schnellbote, maar alleen zwart-wit foto's.

  Groet,
  Willie
   
 5. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  668
  Ben vanavond aan de gang gegaan met de onderdelen hier met een rode pijl aangegeven :

  [​IMG]
  [​IMG]

  De voorwerpen met de vele facetten zijn Italeri's interpretatie van MG 13 munitie rekken (waarschijnlijk bedoeld voor de kistjes en niet voor de trommels). De ontwerper had vast geen idee van wat hij eigenlijk tekende maar op die positie waren er op S-100 boten ook wel degelijk van die rekken :

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Ik denk alleen niet dat die rekken ook naast de torpedo buizen op S-38 boten zaten, op foto's zie ik hier alleen 1 of 2 treden. Italeri wil nu dat we pe treden op die ammo rekken gaan monteren en dat lijkt mij niet logisch ..... Heb de voorwerpen nu al weggesneden, daarna opvullen met een stukje styreen en nieuwe treden maken :

  [​IMG]

  Groet,

  Arjan
   
 6. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  668
  Heb de twee onderdelen inmiddels bijgewerkt, alles droog gepast dus nog niet verlijmd. Ik gebruik al vele jaren Tamiya putty dat helaas tegenwoordig niet makkelijk meer te krijgen is in Nederland. Zal wel niet zo best zijn voor de gezondheid schat ik zo .... :

  [​IMG]

  Na naarstig zoeken in mijn collectie Schnellboot foto's heb ik deze gevonden die laat zien dat er alleen twee treden zaten op die plek . Verder toont de foto ook een handwiel en drukmeter waarvan ik al vermoedde dat die daar zaten. De handwielen zitten wel in de Italeri kit maar ze zijn gearceerd in de instructies om aan te geven dat ze niet gebruikt worden. De Italeri mensen wisten dus kennelijk niet waar ze moesten komen op de boot. Foto staat trouwens ook in de Squadron en D-L boeken.


  [​IMG]

  Nog een foto die een handwiel en metertje op die plek toont :

  [​IMG]

  Na mijn foto's voor de tigste keer te hebben doorgenomen heb ik de perfecte van de handwielen gevonden :

  [​IMG]

  Heb het dek en opbouw doorgezaagd, de achterste delen moeten afneembaar blijven voor toegang tot rc hardware :

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Arjan
   
 7. Herby63

  Herby63

  Lid geworden:
  6 aug 2009
  Berichten:
  485
  Locatie:
  Brugge
  Welke zaag gebruik je voor het doorzagen van het dek, ik veronderstel dat je geen te dikke zaagsnede wil?

  mvg,
   
 8. wimo100

  wimo100

  Lid geworden:
  19 jun 2017
  Berichten:
  317
  Locatie:
  Eindhoven
  Ik heb het hele achterdek afneembaar gemaakt met het schroevensysteem van Italeri. Heb ipv de bijgeleverde schroeven, M3 boutjes gebruikt icm helicoils .

  IMG_20200727_193818.jpg

  Groet,
  Willie
   
 9. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  668
  Hallo Heren.
  Herby: Ik heb het afgebeelde Roco zaagje gebruikt. Ik heb dit zaagje al zo'n 25 jaar en zou eigenlijk een nieuw moeten kopen want het blad is nu wel behoorlijk bot. Het zaagje is oorspronkelijk bedoeld om model rails mee door te zagen en kan dus voor plastic en metaal gebruikt worden. Ik vind het een absoluut onmisbaar stuk gereedschap voor modelbouw en heb het al verschrikkelijk veel gebruikt. Het zaagblad is erg dun maar soms lijm ik strips 0.3mm styreen terug om een zaagsnede te compenseren, vooral als ik een baby zaagje gebruik (daar is het blad toch net wat dikker van). Het is dit zaagje, verkrijgbaar bij trein winkels :

  https://www.etsemmen.nl/Roco-hobbyzaag

  Willie: Ik ga net als bij mijn S-100 model 3mm neodymium staafmagneetjes gebruiken. Dit bevalt me uitstekend, het is handiger dan schroefjes en onzichtbaar.

  Groet,

  Arjan
   
  Laatst bewerkt: 19 nov 2020 om 17:31
  Herby63 vindt dit leuk.
 10. wimo100

  wimo100

  Lid geworden:
  19 jun 2017
  Berichten:
  317
  Locatie:
  Eindhoven
  Ja, dat gaat natuurlijk ook. Ik heb de magneetjes gebruikt om de lage opbouw/dek achter de brug te kunnen verwijderen.

  Groet,
  Willie
   
 11. wimo100

  wimo100

  Lid geworden:
  19 jun 2017
  Berichten:
  317
  Locatie:
  Eindhoven
  Ik heb dit zo gedaan. De witte bak onderin, is mijn houder voor de accupacks.
  IMG_20200727_200231.jpg
  IMG_20200727_200149.jpg

  Groet,
  Willie
   
 12. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  668
  Tijd voor een kleine update. Waar ik veel tijd in gestoken heb qua research is welk torpedo richttoestel gebruikt werd op S-38 boten. Het punt is namelijk dat er twee verschillende richt kolommen in de kit zitten, een waarvan ik aanneem dat het een vroegere is en een latere die ook bij de oude S-100 kit zat. Volgens deze site zou ik voor de latere versie moeten gaan :

  http://www.ship-model-today.de/sd149.htm

  Ook het gebouwde model van de kit op de Italeri site heeft het latere richttoestel met de handwielen. Vreemd genoeg moet volgens de kit instructies toch het vroegere exemplaar gemonteerd worden. Ik word bij dit soort tegenstrijdigheden argwanend want ergens deugt er dan iets niet. Ik vermoed dat de vroege versie van het richttoestel bedoeld is voor de nieuwe S-26 kit die Italeri aan het begin van het jaar aankondigde maar zeker weten doe ik het nog steeds niet. Dit is de vroege versie die ik provisorisch gemonteerd heb en zo nodig kan vervangen als het toch de late moet worden :

  [​IMG]

  Ik heb van deze Torpedo Zielsäule slechts twee foto's kunnen vinden :

  [​IMG]
  [​IMG]

  Ben verder gegaan met het detailleren van de opening in het voordek voor de 2cm Flak 38. Heb Archer klinknagels gebruikt die op een transfer vel zitten :

  [​IMG]
  [​IMG]

  De verduisteringspanelen van de Italeri pe fret hebben alle hetzelfde formaat en waren te groot voor het kleinste van de twee luiken. Heb voor dit luik dan ook een styreen versie gemaakt :

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Ik ga geen Eduard pe set voor deze kit aanschaffen want dat loont niet in mijn optiek. Alleen de houders voor de magazijnen van de boeg Flak, het vizier hiervan en 4 traptreden zijn van echt toegevoegde waarde.

  Arjan
   
  Laatst bewerkt: 25 nov 2020 om 11:35
  rins vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina