1/35 Schnellboot Typ S-38

Discussie in 'Marineschepen' gestart door reinaart, 17 nov 2020.

 1. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  824
  Voor de donkere dagen nog maar een Italeri bouwdoos aangeschaft. Had zin in een project dat een beetje opschiet vandaar maar weer eens een plastic kit. Ik heb 10 jaar geleden de Italeri S-100 gebouwd en weet dus een beetje wat ik kan verwachten. De S-38 kit maakt grotendeels gebruik van dezelfde onderdelen maar de gietkwaliteit is bepaald beter dan 10 jaar geleden hoewel mijn kit toen misschien van de maandagmorgen productie lijn kwam ....

  Ben begonnen met het bijsnijden van de twee romphelften die verder identiek zijn aan de onderdelen van de oude S-100 kit. De onderdelen van 10 jaar geleden met een berg giet onregelmatigheden :

  [​IMG]
  [​IMG]

  De bijgesneden, nu wel netjes gegoten onderdelen van mijn nieuwe kit :

  [​IMG]

  De romphelften horen met boutjes en schroeven aan elkaar gezet te worden maar de schroeven voor de kiel bleken niet van het juiste formaat te zijn (de lange te lang, de korte met een te grote kop). Nu maakt dit niet veel uit omdat de beugels en boutdetail dat hier op de kiel zit toch verwijderd moet worden. Voor zover ik weet zaten die vier beugels en bouten namelijk niet op de kiel bij echte boten.

  [​IMG]

  Heb dit ongewenste kieldetail inmiddels verwijderd :

  [​IMG]

  Ook alvast een begin gemaakt met de 20mm mg kuip. De deur van deze kuip moet naar achter wijzen en niet naar opzij zoals nog steeds foutievelijk vermeld wordt in de Italeri instructie.

  [​IMG]

  Heb ook de opening in het dek al vergroot :

  [​IMG]
  [​IMG]

  Heb in het weekend pas rc hardware besteld in China dus het zal wel even duren voordat ik alles binnen heb. Heb alvast zowel 3mm als 4mm schroefassen besteld omdat ik nog niet zeker weet wat het gaat worden. Assen van 4mm zijn 35 cm lang, dat is hetzelfde formaat als de assen die ik in mijn S-100 heb liggen. De 3mm assen zijn 30 cm lang en zullen verlengd moeten worden mocht ik hier voor kiezen.

  Arjan
   
  Laatst bewerkt: 17 nov 2020
  MicropropSport vindt dit leuk.
 2. wimo100

  wimo100

  Lid geworden:
  19 jun 2017
  Berichten:
  480
  Locatie:
  Eindhoven
  Hoi Arjan, ik heb 4mm assen gebruikt omdat de plastic assen in de doos ook 4mm zijn, De askokers zijn gewoon rc-handelswaar, dus Ø 6 mm uitwendig met lager bussen van 4 mm er in De bijbehorende schroefas bewaar ik, kan van pas komen bij een volgend project. De ondersteunende lagers onder het achterschip, heb ik uitgevijld naar Ø 5 mm, en er kleine messingpijpjes Ø 5 x Ø 4 mm er in gelijmd.

  De schroeven zijn van messing, gelijk aan de plastic schroeven die in de doos zitten. Op de foto is ook te zien dat de buitenste schroeven in de Lürssen effect stand staan. Het hoofdroer en de beide kleine roeren hebben een aparte servo.

  IMG_20200727_193100.jpg

  Zo ziet mijn machinekamer er uit.

  IMG_20200727_193020.jpg
  Groet,
  Willie
   
 3. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  824
  Hallo Willie, dat ziet er prima uit ! Mijn S-100 bootje heeft twee aangedreven assen en alle drie de roertjes zitten op één servo. Er zitten goedkope 35 mm nylon schroeven onder. Ik vind die messing Raboesch schroeven net een tikkeltje te duur (€16 per stuk), erg zonde als je er daar een van kwijt raakt. Vandaar dat ik overweeg om voor mijn nieuwe bootje 3mm assen met dog drives te monteren. De schroeven van dit systeem hebben een grote stijging en zijn erg solide. Verder niet onbelangrijk, nog geen twee Euri per stuk :). Schroeven op S-Boote waren trouwens van rvs en zouden dus geen bronskleur moeten hebben zoals die bij jou en mij ;).

  [​IMG]
  [​IMG]

  Groet,

  Arjan
   
  Tug.NL vindt dit leuk.
 4. wimo100

  wimo100

  Lid geworden:
  19 jun 2017
  Berichten:
  480
  Locatie:
  Eindhoven
  @Arjan, ik wil altijd zoveel mogelijk op schaal ombouwen, daarom heeft mijn Schnellboot 3 assen. De schroeven hadden al een messing kleur toen ik ze kocht, en ben niet zo bekend met de geschiedenis van de S-boten. Dus daarom hebben ze de kleur behouden. Heb wel een boek over de Schnellbote, maar alleen zwart-wit foto's.

  Groet,
  Willie
   
 5. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  824
  Ben vanavond aan de gang gegaan met de onderdelen hier met een rode pijl aangegeven :

  [​IMG]
  [​IMG]

  De voorwerpen met de vele facetten zijn Italeri's interpretatie van MG 13 munitie rekken (waarschijnlijk bedoeld voor de kistjes en niet voor de trommels). De ontwerper had vast geen idee van wat hij eigenlijk tekende maar op die positie waren er op S-100 boten ook wel degelijk van die rekken :

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Ik denk alleen niet dat die rekken ook naast de torpedo buizen op S-38 boten zaten, op foto's zie ik hier alleen 1 of 2 treden. Italeri wil nu dat we pe treden op die ammo rekken gaan monteren en dat lijkt mij niet logisch ..... Heb de voorwerpen nu al weggesneden, daarna opvullen met een stukje styreen en nieuwe treden maken :

  [​IMG]

  Groet,

  Arjan
   
 6. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  824
  Heb de twee onderdelen inmiddels bijgewerkt, alles droog gepast dus nog niet verlijmd. Ik gebruik al vele jaren Tamiya putty dat helaas tegenwoordig niet makkelijk meer te krijgen is in Nederland. Zal wel niet zo best zijn voor de gezondheid schat ik zo .... :

  [​IMG]

  Na naarstig zoeken in mijn collectie Schnellboot foto's heb ik deze gevonden die laat zien dat er alleen twee treden zaten op die plek . Verder toont de foto ook een handwiel en drukmeter waarvan ik al vermoedde dat die daar zaten. De handwielen zitten wel in de Italeri kit maar ze zijn gearceerd in de instructies om aan te geven dat ze niet gebruikt worden. De Italeri mensen wisten dus kennelijk niet waar ze moesten komen op de boot. Foto staat trouwens ook in de Squadron en D-L boeken.


  [​IMG]

  Nog een foto die een handwiel en metertje op die plek toont :

  [​IMG]

  Na mijn foto's voor de tigste keer te hebben doorgenomen heb ik de perfecte van de handwielen gevonden :

  [​IMG]

  Heb het dek en opbouw doorgezaagd, de achterste delen moeten afneembaar blijven voor toegang tot rc hardware :

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Arjan
   
 7. Herby63

  Herby63

  Lid geworden:
  6 aug 2009
  Berichten:
  4.149
  Locatie:
  Brugge
  Welke zaag gebruik je voor het doorzagen van het dek, ik veronderstel dat je geen te dikke zaagsnede wil?

  mvg,
   
 8. wimo100

  wimo100

  Lid geworden:
  19 jun 2017
  Berichten:
  480
  Locatie:
  Eindhoven
  Ik heb het hele achterdek afneembaar gemaakt met het schroevensysteem van Italeri. Heb ipv de bijgeleverde schroeven, M3 boutjes gebruikt icm helicoils .

  IMG_20200727_193818.jpg

  Groet,
  Willie
   
 9. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  824
  Hallo Heren.
  Herby: Ik heb het afgebeelde Roco zaagje gebruikt. Ik heb dit zaagje al zo'n 25 jaar en zou eigenlijk een nieuw moeten kopen want het blad is nu wel behoorlijk bot. Het zaagje is oorspronkelijk bedoeld om model rails mee door te zagen en kan dus voor plastic en metaal gebruikt worden. Ik vind het een absoluut onmisbaar stuk gereedschap voor modelbouw en heb het al verschrikkelijk veel gebruikt. Het zaagblad is erg dun maar soms lijm ik strips 0.3mm styreen terug om een zaagsnede te compenseren, vooral als ik een baby zaagje gebruik (daar is het blad toch net wat dikker van). Het is dit zaagje, verkrijgbaar bij trein winkels :

  https://www.etsemmen.nl/Roco-hobbyzaag

  Willie: Ik ga net als bij mijn S-100 model 3mm neodymium staafmagneetjes gebruiken. Dit bevalt me uitstekend, het is handiger dan schroefjes en onzichtbaar.

  Groet,

  Arjan
   
  Laatst bewerkt: 19 nov 2020
  Herby63 vindt dit leuk.
 10. wimo100

  wimo100

  Lid geworden:
  19 jun 2017
  Berichten:
  480
  Locatie:
  Eindhoven
  Ja, dat gaat natuurlijk ook. Ik heb de magneetjes gebruikt om de lage opbouw/dek achter de brug te kunnen verwijderen.

  Groet,
  Willie
   
 11. wimo100

  wimo100

  Lid geworden:
  19 jun 2017
  Berichten:
  480
  Locatie:
  Eindhoven
  Ik heb dit zo gedaan. De witte bak onderin, is mijn houder voor de accupacks.
  IMG_20200727_200231.jpg
  IMG_20200727_200149.jpg

  Groet,
  Willie
   
 12. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  824
  Tijd voor een kleine update. Waar ik veel tijd in gestoken heb qua research is welk torpedo richttoestel gebruikt werd op S-38 boten. Het punt is namelijk dat er twee verschillende richt kolommen in de kit zitten, een waarvan ik aanneem dat het een vroegere is en een latere die ook bij de oude S-100 kit zat. Volgens deze site zou ik voor de latere versie moeten gaan :

  http://www.ship-model-today.de/sd149.htm

  Ook het gebouwde model van de kit op de Italeri site heeft het latere richttoestel met de handwielen. Vreemd genoeg moet volgens de kit instructies toch het vroegere exemplaar gemonteerd worden. Ik word bij dit soort tegenstrijdigheden argwanend want ergens deugt er dan iets niet. Ik vermoed dat de vroege versie van het richttoestel bedoeld is voor de nieuwe S-26 kit die Italeri aan het begin van het jaar aankondigde maar zeker weten doe ik het nog steeds niet. Dit is de vroege versie die ik provisorisch gemonteerd heb en zo nodig kan vervangen als het toch de late moet worden :

  [​IMG]

  Ik heb van deze Torpedo Zielsäule slechts twee foto's kunnen vinden :

  [​IMG]
  [​IMG]

  Ben verder gegaan met het detailleren van de opening in het voordek voor de 2cm Flak 38. Heb Archer klinknagels gebruikt die op een transfer vel zitten :

  [​IMG]
  [​IMG]

  De verduisteringspanelen van de Italeri pe fret hebben alle hetzelfde formaat en waren te groot voor het kleinste van de twee luiken. Heb voor dit luik dan ook een styreen versie gemaakt :

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Ik ga geen Eduard pe set voor deze kit aanschaffen want dat loont niet in mijn optiek. Alleen de houders voor de magazijnen van de boeg Flak, het vizier hiervan en 4 traptreden zijn van echt toegevoegde waarde.

  Arjan
   
  Laatst bewerkt: 25 nov 2020
  rins vindt dit leuk.
 13. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  824
  Ik heb de afgelopen dagen aan het stuurhuis/brug gewerkt. Alle onderdelen passen perfect en het enige minpuntje is dat er veel sink marks in zitten. Deze putjes zitten veelal op het zicht en moeten dus gevuld worden. Ik wil het stuurhuis afneembaar houden en later met magneetjes fixeren. De twee dakpanelen verlijm ik pas nadat alles gespoten is en de raampjes erin zitten. Het plaatsen van de raampjes na het spuitwerk zal me veel afplakwerk schelen.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Groet,

  Arjan
   
  wimo100 en Fokko 66 vinden dit leuk.
 14. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  824
  Toen ik het voordek verlijmd had kwam ik tot de ontdekking dat er een flinke kier bleef tussen het voordek en de voorkant van het stuurhuis. Bevestigingsnokjes van het stuurhuis verwijderen hielp niet, de boosdoener bleek de onderste rand te zijn van de achterwand van het stuurhuis. Hier moet dan ook een strip van worden verwijderd (gemarkeerd met rood) :

  [​IMG]
  [​IMG]

  Stuurhuis sluit nu netjes aan op voordek :

  [​IMG]

  Heb verder de borstwering/verschansing naast de torpedo buizen aangepakt. Deze Italeri onderdelen zien er tamelijk sneu uit :

  [​IMG]

  Probleem is dat ik geen goede close up kon vinden van deze panelen op een echte S-38. Heb wel deze gevonden, geen S-38 maar waarschijnlijk wel vergelijkbaar :

  [​IMG]

  Heb een stel Italeri klinknagels verwijderd en 1mm Evergreen strip gebruikt. Zal later op die strips Archer klinknagels aanbrengen, Ik ga de navigatielichten waarschijnlijk uitboren voor leds.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Groet,

  Arjan
   
  Laatst bewerkt: 4 dec 2020
  wimo100 vindt dit leuk.
 15. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.680
  Locatie:
  Salland
  Arjan: Krick heeft hele mooie lampunits (messing) precies op schaal.
  Een SMD-ledje er in en klaar.
   
 16. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  824
  Merci voor de tip Roel. Ik heb de Italeri lichten nog niet verlijmd dus uitboren is simpel. RC Point is trouwens nog zeker tot begin volgend jaar dicht. Dit was voor goedkope Robbe/Krick 3.5cm nylon schroeven ook een streep door de rekening want die dingen zijn tegenwoordig erg moeilijk te krijgen. Ik ga nu maar dog drive exemplaren uit China gebruiken :

  [​IMG]

  Over China gesproken, heb deze U-Boot bemanning aangeschaft :

  [​IMG]

  Herr Kaleun :

  [​IMG]

  Groet,

  Arjan
   
 17. MicropropSport

  MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 aug 2004
  Berichten:
  12.393
  Locatie:
  Odoorn, Drenthe
  Even voor de weet.. de S-Boot had stalen schroeven. Messing, brons had men hard nodig voor munitie...
  Leuk om weer te lezen over een mooie bouw.

  Mijn varend model van een Duitse Seenotkreuzer heb ik toegerust met 2 mm propassen. Voorop kogelgelagerd. Achterop messing lagers. Er zitten 36 mm Graupnerprops op. Uit de handel inmiddels.
  Hoogst mogelijke spoed... 1,6 diameter.
  Props zijn voor 4 mm assen en heb hubjes moeten maken voor 2 mm.
  Assen besteld in DE bij Hobby-Lobby Modellbau. Mooie assen.

  Het draait extreem licht op pfte olie. Wil ik vervangen door Mercedes hydrauliek olie.
  Schijnt milieu vriendelijk te zijn?? Pfte olie is dat niet.
  Dat van Merc wist iemand me te vertellen. Moet het navragen.

  Props draaien met zowat 4k aan toeren in het water.
  Met alles volle kracht wilde het model de badkuip uit. Niet te houden. Brushless en met reductie er tussen.
  Ruim in de oversnelheid... veel te ruim...

  Nadeel van 2 mm... het is pardoes krom. Altijd opletten.

  Heb aantal jaren gelee messing afgietsels gekocht in de USA. Van die Italeri kit... Maar echt strak of bruikbaar voor de vaart? Nee.
  Als ik die wil gebruiken moet ik ze richten. Display maakt het niet uit.
  Vond het wel een tegenvaller.
  Jammer dat het niet van Italeri zelf kan komen.

  In Engeland heb je de PropShop. Hoogbegaafde props. En ja... prijzen zijn er ook naar. Hand made... geslepen en gebalanceerd.
  Voor een habbekrats is helaas niets in de modelbouw.
  Maar in 1972 vond ik ook alles onbetaalbaar... peperduur
  Jaha...

  Gr Bas
   
  Laatst bewerkt: 5 dec 2020
  reinaart vindt dit leuk.
 18. reinaart

  reinaart

  Lid geworden:
  11 jun 2014
  Berichten:
  824
  Hallo Bas, goedkope kunststof Graupner/Robbe/Krick props met een M4 schroefdraad zijn in Nederland eigenlijk alleen nog bij RC Point verkrijgbaar. Andere winkels hebben hooguit 1 rechts- of linksdraaiend exemplaar van het formaat dat ik zoek op voorraad. Zelfs Conrad, die tot voor kort nog dit type props leverde, heeft ze niet meer op voorraad. De keuze is nu beperkt tot Raboesch of schroeven voor een dog drive systeem. Het nadeel van laatstgenoemde is natuurlijk dat ze er niet zo realistisch uit zien maar daar staat tegenover dat ze erg goedkoop en robust zijn en ook hebben ze een grote stijging.

  Voor mijn vorige S-100 model heb ik 4mm assen met een lengte van 35 cm besteld in Engeland:

  https://www.modelboatbits.com/INNER-SHAFTS

  De assen zijn daar in elke gewenste lengte te krijgen en ook niet duur, de verzendkosten zijn dan weer wel minder aantrekkelijk ;). Voor mijn huidige model (S-38) heb ik nu twee rvs assen met dezelfde specificatie uit China laten komen voor een kleine €8 . Voor 2 stuks dus en inclusief verzendkosten :). Deze assen zijn van prima kwaliteit en zelfs met uitsparingen erin voor inbus schroefjes. Ik heb in China ook 3mm assen besteld maar die zijn nog niet binnen. Had eerst 3mm rvs push rods besteld maar die blijken toch net een te kleine diameter te hebben voor 4mm messing buis.

  Ik wil in principe 3 mm assen gebruiken (met 5mm kokers) omdat ik dan kan volstaan met het opboren van de originele plastic Italeri askokers en assteunen. Als ik 4mm assen gebruik met 6mm kokers kan ik die Italeri onderdelen niet meer gebruiken en moet ik zelf koperen assteunen maken. Heb voor mijn S-100 boot assteunen gemaakt van waterleiding beugeltjes (hebben precies de juiste breedte) maar het is toch best veel werk om daar iets fraais van te maken :

  [​IMG]

  Wel de vraag of die plastic Italeri assteunen stevig genoeg zijn, wat dat betreft zijn koperen exemplaren waarschijnlijk verstandiger.

  Groet,

  Arjan
   
  MicropropSport vindt dit leuk.
 19. MicropropSport

  MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 aug 2004
  Berichten:
  12.393
  Locatie:
  Odoorn, Drenthe
  Altijd gepuzzel. Props zijn echt problematisch geworden. Raboesch heeft onvoldoende spoed. Hoewel de gang behoorlijk in Roels S-130 zat.
  Ik ooit wat voorraad ingeslagen voor projecten die ik op het oog had.
  Die props waren toen nog onder de 2 euro... zwart als drop... puntzakkenmateriaal.

  Goede doorberekende props. Graupner had in de 70 jaren goed huiswerk gedaan... voorbij... zo jammer.

  Assteuntjes heb ik uit messing plaat gezet. Eerst een proefje gemaakt uit polystyreenplaat voor de passing.
  Wel eerst digitaal getekend.
  Daarna gemaakt in messing.
  Was bepaaldelijk niet met 1 dag klaar... beetje schaal, maar niet 100%

  Dit was ongeveer een jaar gelee. Voordat ik de schuimkernromp met extra glasweefsels strategisch opgesterkt had en beter in model...

  De asjes uit Duitsland waren stukken duurder...
  Afweging tussen zelfbouw of voortgang... tijdsfactor.
  Middelste as is volledig kogelgelagerd en van keerringen voorzien op waterdichtheid... achterste unit zelfbouw.
  Buitenste moeten het van smeerdichting hebben in het natte deel.

  Voor props waren 3 mm asjes altijd lastig. Regulier 2 mm of 4 en hoger...
  Even wat plaatjes bij voor de inspiratie...

  3381673E-EBFA-4441-ACA7-FFBFB10D062C.jpeg F811E9BD-CD4B-4D78-98BF-01CBBF507A4A.jpeg
  56D9F021-3AB1-45A2-928D-E589BE93299A.jpeg 5E39AC39-F797-4071-BDF9-4B637C9BC7EC.jpeg 9EBFD001-9770-4957-974F-8E5D5CCBC5C1.jpeg 8BC3CD49-B48C-491F-8749-249E642F683C.jpeg
  EEF0A66A-F864-4A51-9556-E95DD6363373.jpeg 601035B0-6236-4D72-9D7B-9F7DAF5307E1.jpeg
  Gr Bas
   
  Laatst bewerkt: 5 dec 2020
  reinaart vindt dit leuk.
 20. Fokko 66

  Fokko 66

  Lid geworden:
  3 sep 2017
  Berichten:
  1.409
  Locatie:
  Winschoten
  Onbegrijpelijk, der is toch wel redelijk vraag naar die kleinere props.
  Had al ergens gelezen dat men speelgoedboten kanibaliseren voor dergelijke kleine props.

  Je zou er haast een 3d printer voor aanschaffen.....
   
  reinaart en MicropropSport vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina