Steven D zei:Rhelie zei:Ik begrijp eigenlijk niet waarom een turbine dan dezelfde stuwdruk blijft geven op grote hoogte, de lucht is daar ijl of dunner en toch vliegt zo`n lijntoestel met gemak 900 km/h ! een turbine zet zich toch ook af tegen de lucht ? Zij vliegen niet voor niets op 10 km hoogte.
Zet zich helemaal niet "af" tegen
gewoon actie en reactie,
ron heeft gelijk
als je zelf zuurstof zou kunnen toevoegen draait hij ook in het luchtledige,
hij zuigt zich niet aan (fabeltje) noch zet hij zich af tegen de lucht erachter (als die al zich zo snel achter de motor zou kunnen verzamelen)
duwt zich af tegen de gassen IN de motor, grote druk binnenin, geen achteraan, dus kracht vooruit
newton
Hij draait misschien in het luchtledige, maar denk niet dat er veel stuwkracht zal zijn. De, op lijnvliegtuigen gebruikte, hi-bypass engines gebruiken maar een relatief klein deel van de lucht om door de inner-engine te gaan. Door de verbranding gaat de grote fan vooraan draaien. Deze compresseert de lucht dan waardoor er stuwkracht ontstaat. (Is wel iets ingewikkelder dan deze uitleg). De meeste lucht komt dus helemaal niet in aanraking met de verbrandingskamer. Op de oudere, straight jets, is het inderdaad de uitstroom van uitlaatgassen die voor de stuwkracht zorgt...
Kort door de bocht kan je zeggen dat Stuwkracht gelijk is aan de massa lucht vermenigvuldigd met het verschil in snelheid tussen instroom en uitstroom.. F= Dm*(Vj-Va) (Formule komt uit het geheugen uit een heel ver verleden, dus als ze fout is, don't shoot me...)