Indoorvlieger
Forum veteraan
Het was eerst het idee om hier een algemeen Team C 2WD topic van te maken, maar nadat er ook al een algemeen Team C topic is gestart, en er ook een 4WD topic is, heb ik besloten dit topic om te bouwen tot een review van de Minion RTR, brushed, en later met de standaard Absima brushless setup.
Zo ziet de auto eruit, in de brushed RTR versie. De brushless heeft een kap met andere kleuren, en de kit-versie heeft, vreemd genoeg, ook een gespoten kap, die weer een ander kleurpatroon heeft.
Eerst wat gegevens:
De Minion is uit de zogenaamde Race 1:10 EP serie. Deze modellen hebben veel gemeen met de "Competition" serie, maar zijn iets meer op hobbymatig rijden gericht, en minder op wedstrijden, daardoor ook iets goedkoper. Hoewel je waarschijnlijk de Race modellen kan upgraden naar de wedstrijdversies, zal dat waarschijnlijk duurder zijn dan in 1 keer de Competition versie kopen.
Uitpakken
De auto zit netjes verpakt, met de zender in een aparte doos. Deze zender is eigenlijk een GT-2 (o.a. bekend van Hobby King, en Conrad) maar met een andere behuizing. Functies zijn gelijk, en je kan de Absima zender probleemloos binden met de Hobby King ontvangers. De Absima 3 kanaals ontvanger met failsave is zelfs identiek aan de Hobby King 3 kanaals ontvanger.
Na uitpakken is de eerste indruk positief. Het chassis oogt stevig, de dempers veren soepel in en uit, en de transmissie is netjes afgeschermd, en loopt soepel. Motor zit rechts van het midden, en meer naar voren, links is plaats voor regelaar en ontvanger, en de accu zit overdwars, tussen achterwielen en de RC componenten:
De "bak" van het chassis is vrij breed, dus je zal niet snel ruimte tekort komen voor een andere regelaar.
Zoals te verwachten bij RTR wordt de Minion geheel gebouwd geleverd, maar zonder accu en lader. In theorie betekent dit dat je alleen een accu hoeft te pakken, en zo kan rijden, maar in de praktijk betekent RTR meestal dat je nog wat dingetjes moet nalopen.
Qua schroeven ben ik geen rare dingen tegengekomen, maar de wielen slingerden wel nogal:
Na een paar keer loshalen, en steeds weer 1/6 slag verdraaien tov de zeskant meenemer, was een positie te vinden waarbij elk wiel niet tot nauwelijks slingert.
Verder viel op dat er redelijk wat speling zit op de stuurinrichting:
Door deze speling, en de stuurgeometrie, kan bij wat verder sturen met draaiende wielen, het binnenste wiel gaan klapperen:
Dit lijkt nogal zorgwekkend, maar daar komen we later op terug.
Verder was, althans bij mijn exemplaar, het klittenband op het chassis, direct losgekomen bij het verwijderen van de kap. Lijmen hielp ook niet echt, dus dit is nog een aandachtspuntje.
Lastiger, was dat het linker achterwiel niet volledig wilde inveren. Eerst verdacht ik de demper, maar eenmaal losgehaald, bleek die prima te werken. Uiteindelijk bleek zowel de dogbone een paar mm langer dan zou moeten, en was ook nog eens de holte waar het uiteinde van de dogbone in valt, aan de wielzijde, niet diep genoeg uitgefreesd.
Vervangende onderdelen werden, na aankloppen bij de verkoper, gelukkig snel opgestuurd, maar het is wel slordig.
Bij het keer op keer loshalen van de ophanging, sneuvelde al snel de inbus-kop van 1 van de schroeven waarmee de bovenste stang van de ophanging vast zit. Gelukkig kon ik met een Torx bitje de schroef alsnog los krijgen, en vervangen door een nieuwe, die ik ook opgestuurd had gekregen. Misschien een incident, maar het kan ook zijn dat het metaal van de schroeven wat aan de zachte kant is.
Rijden
Na het oplossen van deze ongemakken, het juist instellen van de failsave op de ontvanger (stond bij mijn auto zo uit de doos op volgas bij wegvallen zendersignaal!) en het op het oog nastellen van toespoor, etc, was het dan tijd voor een eerste proefrit. Eerst op 6 cell NiMh. De auto reed soepel, maar wel erg langzaam. Ik denk dat de snelheid, afgaande op metingen bij andere auto's en daarmee vergelijkend, rond de 25 km/u lag. Flink langzamer dan de 45 km/u die in de specificaties was voorgespiegeld.
2e rit was met 2S Lipo. Dat leek er wel een stukje meer op. De auto was vlotter, op losse ondergrond kon je nu wel een beetje wielspin krijgen, dus een stuk leuker rijden. De speling op de besturing, die eerder is aangehaald, was niet in het rijgedrag terug te voelen, op het rechte stuk was de auto stabiel, en het bochtengedrag, ook met wat gas erbij in de bochten, was goed. De auto voelt licht en direct aan, maar niet overdreven nerveus.
Snelheid lag nu net iets boven de 30 km/u, dus nog wel ver van de beloofde 45 km/u. Waarschijnlijk komt dit omdat in mijn auto niet de 15T motor zit, maar een 21T, en dat maakt natuurlijk een flink verschil. Ik wacht nog op antwoord van de verkoper hierover. Ik kan er natuurlijk wel een brushless set in zetten, maar aan de andere kant heb ik nu niet gekregen waar ik voor heb betaald.
Wat na deze proefrit opviel, behalve dat het gelijmde klittenband weer los kwam van het chassis, is dat de hevel van de stuurservo tegen de binnenkant van de kap kan schuren, en daar een dun streepje verf wegschuurt. De hevel met een vijl iets afronden is voldoende om dat te verhelpen.
Update 21-04-2013
Zoals eerder opgemerkt, is door een productiefout een deel van de brushed Minion RTR dozen voorzien van een Eco 21T motor, ipv de Eco 15T uit de specificaties. De verkoper heeft na melden de juiste motor besteld, en deze kosteloos opgestuurd. De langzamere motor mocht ik houden, als goedmakertje voor het ongemak, zullen we maar zeggen. Motor wisselen bij de Minion is relatief makkelijk. Boven de pinion zit een apart kapje, dat met 1 schroef vast zit. Daaronder zit een metalen boog, die met 2 schroeven op de motorsteun zit. Op de flens van de motor zit een ovaal-achtige schijf, die tussen motorsteun en die boog wordt geklemd. Door de motor te draaien komt deze verder van of dichter bij het spur, en zo stel je de gear mesh in. Alle schroeven zijn prima van boven toegankelijk. Alleen zit de "schijf" die op de motor zit geschroefd, redelijk klem in de motorsteun, en omdat de motor erg glad van buiten is door de gebruikte sticker (mijn vrouw dacht al dat de motor vet was, zo glad voelde die aan) is het lastig om de motor uit de steun te wurmen. Maar goed, dat lukte uiteindelijk, ovalen schijf op de nieuwe motor gezet, mesh ingesteld, en getest.
Snelheid was nu op NiMh ongeveer op het niveau als met de 21T motor op LiPo, dus een sprongetje vooruit. Daarna de lipo er weer in, en toen lagen de prestaties weer ietsje hoger. Snelheid zal tussen de 35 en 40 in hebben gezeten, aangezien bij sprintjes rijden tegen mijn LRP Blast BX beide auto's gelijk op gingen en ik de Blast een tijdje terug op ca 38 km/u heb geklokt. Wat daarbij opvalt, is dat de Minion niet zo sterk naar onderstuur neigt, zoals je bij 4WD auto's wel eens ziet, als je gas geeft of de snelheid hoog houdt in een bocht. De vering vangt de oneffenheden in de weg, die bij hogere snelheid korter op elkaar zitten, erg goed op. De enige auto die ik dat toch nu toe beter heb zien doen, is mijn brushless Kyosho Lazer ZX-5, waar de vorige eigenaar wedstrijden mee heeft gereden, en die goed getuned is met betere dempers, etc.
Conclusie
De Minion is een stevig uitziende auto, die een aantal handige vindingen heeft, zoals bijv. de goed afgedichte maar toch toegankelijke transmissie, en de opening in de cup van de links van de ophanging, zodat je ze los kan schroeven ipv steeds los en vast te moeten klikken, waardoor ze snel "lam" kunnen worden, en niet meer klemmen.
Het is ook een prettig sturende auto, wil ondanks wat speling op de besturing goed strak recht vooruit, en voelt voorspelbaar aan in de bochten. En hoewel je niet alle opties hebt van de echte competiewagens, blijven er nog flink wat afstelmogelijkheden over. Als geheel doet de auto me wat denken aan de Kyosho Optima Mid, van destijds. Ook een auto die niet alle opties van de wedstrijdwagens had (geen stabilizers, wel instelbare links, maar geen turnbuckles etc.) maar wel een duidelijke stap boven "instap-RTR". Alleen heeft Team C de kwaliteitscontrole nog niet bepaald op het niveau van Kyosho. Ik heb laatst ook een 2e Minion even in mijn handen gehad, en daarbij kwam ik ook diverse dingen tegen (missend cover boven pinion, wielen die zelfs op een 100% zuivere as slingeren, ongeacht de positie van de zeskant-uitsparing tov de meenemer) waaruit blijkt dat daar nog flink wat winst te halen valt. Alleen betere (zuiver lopende) wielen zou al enorm veel schelen. Ik denk dat de omschrijving "ruwe diamant" een passende omschrijving zou zijn. Hier en daar wat ruwe kantjes, soms wat minder verfijnd als andere merken, maar een goede basis voor een goede auto.
pluspunten:
- Stevig chassis met goed afgewerkte ophanging en aandrijving
- Banden geven genoeg grip
- Goed bochtengedrag, prettig sturende auto
- Zender compatible met 9x protocol, dus met meer zenders te besturen dan de RTR zender
- Relatief stille transmissie
- Met lipo en juiste motor vrij nette snelheid voor brushed RTR (tussen 35 en 40 km/u, fabrieksopgave "tot 45 km/u")
- Spare parts zijn niet al te duur
minpunten:
- Wielen slingeren nogal (verschilt wel per wiel)
- Speling op het stuur
- Kwaliteitscontrole kan beter, gezien afwijkingen als de te lange dogbone en de eerder genoemde wielen
- Klittenband hecht slecht op het chassis, bevestigen kap is daardoor wat onhandig
- Langzamere motor meegeleverd dan was aangegeven (is inmiddels verholpen, blijkt productiefout)
- Body en spoiler niet zo netjes uitgesneden
Zo ziet de auto eruit, in de brushed RTR versie. De brushless heeft een kap met andere kleuren, en de kit-versie heeft, vreemd genoeg, ook een gespoten kap, die weer een ander kleurpatroon heeft.

Eerst wat gegevens:
- Vierwielaandrijving
- Volledig kogelgelagerd
- Hydraulische schokdempers
- Kogeldifferentiëlen
- Aluminium motorhouder
- Compleet ingebouwde centrale aandrijving
- Middenmotor-concept
- Voorste aandrijving met gehard stalen CVD-assen
- Extra bodycoating met klittenband rechts en links
- Optimale chassisbalans door in het midden, dwars liggende accuschacht
- 2,4 GHz 2-kanaals pistoolgreep-afstandsbediening
- 3-kanaals ontvanger
- Waterdichte 70 A snelheidsregelaar
- Compleet bedrukte body
- Servosaver
- Liggende stuurservo.
De Minion is uit de zogenaamde Race 1:10 EP serie. Deze modellen hebben veel gemeen met de "Competition" serie, maar zijn iets meer op hobbymatig rijden gericht, en minder op wedstrijden, daardoor ook iets goedkoper. Hoewel je waarschijnlijk de Race modellen kan upgraden naar de wedstrijdversies, zal dat waarschijnlijk duurder zijn dan in 1 keer de Competition versie kopen.
Uitpakken
De auto zit netjes verpakt, met de zender in een aparte doos. Deze zender is eigenlijk een GT-2 (o.a. bekend van Hobby King, en Conrad) maar met een andere behuizing. Functies zijn gelijk, en je kan de Absima zender probleemloos binden met de Hobby King ontvangers. De Absima 3 kanaals ontvanger met failsave is zelfs identiek aan de Hobby King 3 kanaals ontvanger.
Na uitpakken is de eerste indruk positief. Het chassis oogt stevig, de dempers veren soepel in en uit, en de transmissie is netjes afgeschermd, en loopt soepel. Motor zit rechts van het midden, en meer naar voren, links is plaats voor regelaar en ontvanger, en de accu zit overdwars, tussen achterwielen en de RC componenten:

De "bak" van het chassis is vrij breed, dus je zal niet snel ruimte tekort komen voor een andere regelaar.
Zoals te verwachten bij RTR wordt de Minion geheel gebouwd geleverd, maar zonder accu en lader. In theorie betekent dit dat je alleen een accu hoeft te pakken, en zo kan rijden, maar in de praktijk betekent RTR meestal dat je nog wat dingetjes moet nalopen.
Qua schroeven ben ik geen rare dingen tegengekomen, maar de wielen slingerden wel nogal:
Na een paar keer loshalen, en steeds weer 1/6 slag verdraaien tov de zeskant meenemer, was een positie te vinden waarbij elk wiel niet tot nauwelijks slingert.
Verder viel op dat er redelijk wat speling zit op de stuurinrichting:
Door deze speling, en de stuurgeometrie, kan bij wat verder sturen met draaiende wielen, het binnenste wiel gaan klapperen:
Dit lijkt nogal zorgwekkend, maar daar komen we later op terug.
Verder was, althans bij mijn exemplaar, het klittenband op het chassis, direct losgekomen bij het verwijderen van de kap. Lijmen hielp ook niet echt, dus dit is nog een aandachtspuntje.
Lastiger, was dat het linker achterwiel niet volledig wilde inveren. Eerst verdacht ik de demper, maar eenmaal losgehaald, bleek die prima te werken. Uiteindelijk bleek zowel de dogbone een paar mm langer dan zou moeten, en was ook nog eens de holte waar het uiteinde van de dogbone in valt, aan de wielzijde, niet diep genoeg uitgefreesd.
Vervangende onderdelen werden, na aankloppen bij de verkoper, gelukkig snel opgestuurd, maar het is wel slordig.
Bij het keer op keer loshalen van de ophanging, sneuvelde al snel de inbus-kop van 1 van de schroeven waarmee de bovenste stang van de ophanging vast zit. Gelukkig kon ik met een Torx bitje de schroef alsnog los krijgen, en vervangen door een nieuwe, die ik ook opgestuurd had gekregen. Misschien een incident, maar het kan ook zijn dat het metaal van de schroeven wat aan de zachte kant is.
Rijden
Na het oplossen van deze ongemakken, het juist instellen van de failsave op de ontvanger (stond bij mijn auto zo uit de doos op volgas bij wegvallen zendersignaal!) en het op het oog nastellen van toespoor, etc, was het dan tijd voor een eerste proefrit. Eerst op 6 cell NiMh. De auto reed soepel, maar wel erg langzaam. Ik denk dat de snelheid, afgaande op metingen bij andere auto's en daarmee vergelijkend, rond de 25 km/u lag. Flink langzamer dan de 45 km/u die in de specificaties was voorgespiegeld.
2e rit was met 2S Lipo. Dat leek er wel een stukje meer op. De auto was vlotter, op losse ondergrond kon je nu wel een beetje wielspin krijgen, dus een stuk leuker rijden. De speling op de besturing, die eerder is aangehaald, was niet in het rijgedrag terug te voelen, op het rechte stuk was de auto stabiel, en het bochtengedrag, ook met wat gas erbij in de bochten, was goed. De auto voelt licht en direct aan, maar niet overdreven nerveus.
Snelheid lag nu net iets boven de 30 km/u, dus nog wel ver van de beloofde 45 km/u. Waarschijnlijk komt dit omdat in mijn auto niet de 15T motor zit, maar een 21T, en dat maakt natuurlijk een flink verschil. Ik wacht nog op antwoord van de verkoper hierover. Ik kan er natuurlijk wel een brushless set in zetten, maar aan de andere kant heb ik nu niet gekregen waar ik voor heb betaald.
Wat na deze proefrit opviel, behalve dat het gelijmde klittenband weer los kwam van het chassis, is dat de hevel van de stuurservo tegen de binnenkant van de kap kan schuren, en daar een dun streepje verf wegschuurt. De hevel met een vijl iets afronden is voldoende om dat te verhelpen.
Update 21-04-2013
Zoals eerder opgemerkt, is door een productiefout een deel van de brushed Minion RTR dozen voorzien van een Eco 21T motor, ipv de Eco 15T uit de specificaties. De verkoper heeft na melden de juiste motor besteld, en deze kosteloos opgestuurd. De langzamere motor mocht ik houden, als goedmakertje voor het ongemak, zullen we maar zeggen. Motor wisselen bij de Minion is relatief makkelijk. Boven de pinion zit een apart kapje, dat met 1 schroef vast zit. Daaronder zit een metalen boog, die met 2 schroeven op de motorsteun zit. Op de flens van de motor zit een ovaal-achtige schijf, die tussen motorsteun en die boog wordt geklemd. Door de motor te draaien komt deze verder van of dichter bij het spur, en zo stel je de gear mesh in. Alle schroeven zijn prima van boven toegankelijk. Alleen zit de "schijf" die op de motor zit geschroefd, redelijk klem in de motorsteun, en omdat de motor erg glad van buiten is door de gebruikte sticker (mijn vrouw dacht al dat de motor vet was, zo glad voelde die aan) is het lastig om de motor uit de steun te wurmen. Maar goed, dat lukte uiteindelijk, ovalen schijf op de nieuwe motor gezet, mesh ingesteld, en getest.
Snelheid was nu op NiMh ongeveer op het niveau als met de 21T motor op LiPo, dus een sprongetje vooruit. Daarna de lipo er weer in, en toen lagen de prestaties weer ietsje hoger. Snelheid zal tussen de 35 en 40 in hebben gezeten, aangezien bij sprintjes rijden tegen mijn LRP Blast BX beide auto's gelijk op gingen en ik de Blast een tijdje terug op ca 38 km/u heb geklokt. Wat daarbij opvalt, is dat de Minion niet zo sterk naar onderstuur neigt, zoals je bij 4WD auto's wel eens ziet, als je gas geeft of de snelheid hoog houdt in een bocht. De vering vangt de oneffenheden in de weg, die bij hogere snelheid korter op elkaar zitten, erg goed op. De enige auto die ik dat toch nu toe beter heb zien doen, is mijn brushless Kyosho Lazer ZX-5, waar de vorige eigenaar wedstrijden mee heeft gereden, en die goed getuned is met betere dempers, etc.
Conclusie
De Minion is een stevig uitziende auto, die een aantal handige vindingen heeft, zoals bijv. de goed afgedichte maar toch toegankelijke transmissie, en de opening in de cup van de links van de ophanging, zodat je ze los kan schroeven ipv steeds los en vast te moeten klikken, waardoor ze snel "lam" kunnen worden, en niet meer klemmen.
Het is ook een prettig sturende auto, wil ondanks wat speling op de besturing goed strak recht vooruit, en voelt voorspelbaar aan in de bochten. En hoewel je niet alle opties hebt van de echte competiewagens, blijven er nog flink wat afstelmogelijkheden over. Als geheel doet de auto me wat denken aan de Kyosho Optima Mid, van destijds. Ook een auto die niet alle opties van de wedstrijdwagens had (geen stabilizers, wel instelbare links, maar geen turnbuckles etc.) maar wel een duidelijke stap boven "instap-RTR". Alleen heeft Team C de kwaliteitscontrole nog niet bepaald op het niveau van Kyosho. Ik heb laatst ook een 2e Minion even in mijn handen gehad, en daarbij kwam ik ook diverse dingen tegen (missend cover boven pinion, wielen die zelfs op een 100% zuivere as slingeren, ongeacht de positie van de zeskant-uitsparing tov de meenemer) waaruit blijkt dat daar nog flink wat winst te halen valt. Alleen betere (zuiver lopende) wielen zou al enorm veel schelen. Ik denk dat de omschrijving "ruwe diamant" een passende omschrijving zou zijn. Hier en daar wat ruwe kantjes, soms wat minder verfijnd als andere merken, maar een goede basis voor een goede auto.
pluspunten:
- Stevig chassis met goed afgewerkte ophanging en aandrijving
- Banden geven genoeg grip
- Goed bochtengedrag, prettig sturende auto
- Zender compatible met 9x protocol, dus met meer zenders te besturen dan de RTR zender
- Relatief stille transmissie
- Met lipo en juiste motor vrij nette snelheid voor brushed RTR (tussen 35 en 40 km/u, fabrieksopgave "tot 45 km/u")
- Spare parts zijn niet al te duur
minpunten:
- Wielen slingeren nogal (verschilt wel per wiel)
- Speling op het stuur
- Kwaliteitscontrole kan beter, gezien afwijkingen als de te lange dogbone en de eerder genoemde wielen
- Klittenband hecht slecht op het chassis, bevestigen kap is daardoor wat onhandig
- Langzamere motor meegeleverd dan was aangegeven (is inmiddels verholpen, blijkt productiefout)
- Body en spoiler niet zo netjes uitgesneden
Laatst bewerkt door een moderator: