Advies gevraagd, Welke ESC heb ik nodig

Discussie in 'Algemeen scheepsbouw' gestart door DollarBlingsby, 24 jan 2020.

Tags:
  1. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.464
    Locatie:
    Oostvoorne
    Net als Roel schrijft is het wel even werk, maar het grote voordeel van deze sessie is dat je regelmatig de schroefas onder ogen krijgt en snel in de gaten hebt dat er iets mis is. Om een voorbeeld te noemen; Mijn Bugsier 3 uit 1976 had de eerst 35 jaar een olie gesmeerde schroefas. Elke keer voor het schip te water ging de olie in de askoker opvullen tot op dekhoogte. Door de waterdruk werd de olie naar binnen geperst en slingerde van de stelring weg de MK in. Met gevolg dat het achterlager geen smering meer kreeg en zich water ophoopte in de askoker en de hardstalen as begon te roesten. Met veel pijn en moeite de as binnenlangs getrokken en vervangen door een RVS exemplaar. Daarna jaarlijks de uierzalfbehandeling. Helaas moeten bij 3 van mijn 4 schepen de assen naar binnen eruit. Daarom, als je deze methode gaat hanteren, is het belangrijk dat je zo bouwt dat de as eruit kan langs de achterkant.
     
  2. DollarBlingsby

    DollarBlingsby

    Lid geworden:
    24 jan 2020
    Berichten:
    20
    Locatie:
    Heeswijk-Dinther
    Zojuist begonnen aan het vervangen van het oude vet met uierzalf. Gelukkig ging het naar mijn idee allemaal prima. Heb m'n vinger op het uiteinde gehouden zodat zoveel mogelijk vet erin bleef.
    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]


    Wat een kleverig klusje ....
     
    H.B.Busking vindt dit leuk.
  3. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.024
    Locatie:
    Betuwe
    Ja. Lekker hé?
    Alsof je iemands neus snuit die zwaar gekouden is...
     
    H.B.Busking en Herby63 vinden dit leuk.
  4. DollarBlingsby

    DollarBlingsby

    Lid geworden:
    24 jan 2020
    Berichten:
    20
    Locatie:
    Heeswijk-Dinther
    Nu is het wachten geblazen op de onderdelen. Hopelijk komen ze snel binnen ondanks Corona virus en dergelijke.

    Even vraagje tussendoor hoe maken jullie z'n boot weer waterproof ? Er zat een soort rode siliconen pakking tussen de twee helften met een hoop vet maar die pakking is helemaal gesneuveld. En het moet nog ooit loskomen voor eventuele smering van de motoren of andere dingen.
     
  5. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.464
    Locatie:
    Oostvoorne
    Pakkingvlak aan een kant insmeren met siliconenkit. De andere kant bekleden met vershoudfolie. Dan op elkaar klemmen en de kit laten opstijven. Neem overschilderbare kit. Waar geen kit mag komen afplakken met kit of afdekken met een krant o.i.d. Succes ermee! Gr. Klaas.


    20190827_140536.jpg
     
  6. H.B.Busking

    H.B.Busking Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    8.512
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Rode siliconenpakking is een automotive type. Niet benzine bestendig.
    Verkrijgbaar bij de autoshop. Dicht spanningsvrij af bij het sluiten van de romp.
    Uitharden en de restanten snij je weg. Werkt snel en eenvoudig. Kleeft niet overmatig hard.

    Andere vormen... Kurk. Maar dan moet je een pakking kurk hebben, op de rol, autoshop.
    Bij stevig aandraaien kan vervorming optreden bij kunststof.
    Papierpakking, wel waterbestendig, meestal samen met een siliconenpakking.

    Leer, flink ingesmeerd met vaseline. Maar een zwarte boot wordt in de zomer wellicht wat wat warm, kan de vaseline iets gaan vloeien.
    Kleine patches kan je maken uit een oude portemonnee, groter, moet je vellen voor inkopen.
    Leer geeft prima technische pakkingen.
     
  7. DollarBlingsby

    DollarBlingsby

    Lid geworden:
    24 jan 2020
    Berichten:
    20
    Locatie:
    Heeswijk-Dinther
  8. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.464
    Locatie:
    Oostvoorne
    Ik heb transparante universele siliconenkit van Pattex gebruikt. Gekocht bij Act(+3 letters). Kostte iets van 3 Euro. Kon ik gewoon overheen schilderen met Humbrul enamel. Gr. Klaas.
     
  9. H.B.Busking

    H.B.Busking Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    8.512
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Wel zo... als het te goed verlijmd... is openen lastiger!
    Dat heb je niet met die rode voor automotor toepassingen.
    Is maar een weet.
    AC-tion... wat is dat? Meuk-PRO v2.01? :D
    Goed gereedschap is het halve werk!
     
  10. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.464
    Locatie:
    Oostvoorne
    De kit 24 uur laten opstijven en dan de bovenkant eraf halen. Als de naad goed was afgedekt met vershoudfolie, geen enkel probleem. Daarna de losse flodders wegsnijden met een scherp mes(je). Darna, indien gebruikt, afplaktape verwijderen. Wat je op mijn model aan vershoudfolie ziet is overtollig materiaal. Succes ermee! Gr. Klaas.
     
  11. DollarBlingsby

    DollarBlingsby

    Lid geworden:
    24 jan 2020
    Berichten:
    20
    Locatie:
    Heeswijk-Dinther
    Vandaag zijn ze eindelijk binnen de ESC'S toch redelijk snel gezien wat er allemaal gaande is in China ga er straks is mee aan de gang verder nog tips bij het monteren?
     
  12. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.464
    Locatie:
    Oostvoorne
    Het enige dat ik je kan aanbevelen is de handleiding of manual te lezen en daarnaar te handelen. Succes ermee Gr. Klaas.
     
  13. DollarBlingsby

    DollarBlingsby

    Lid geworden:
    24 jan 2020
    Berichten:
    20
    Locatie:
    Heeswijk-Dinther
    Ik heb het toch goed begrepen dat ik 2 ESC'S nodig heb toch? Voor iedere motor 1? Hoe koppel ik die dan aan mekaar met de zender? Of kan ik die alle 2 een kanaal geven op de zender?
     
  14. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.464
    Locatie:
    Oostvoorne
    Die ESC's zet je niet aan de zender, maar aan de ontvanger. Staat allemaal in de gebruiksaanwijzing. Als je twee regelaars apart aan wilt sturen gebruik je twee kanalen. Wil je beide ESC's op een kanaal zetten dan gebruik je tussen de ontvanger en de ESC's een Y-kabeltje. Maar dan draaien de motoren gelijk op en kun je daarmee niet meer sturen.
    Lees Ernst zijn verhaal nog maar eens door. Het staat erallemaal duidelijk in. Succes! Gr. Klaas.
     
  15. DollarBlingsby

    DollarBlingsby

    Lid geworden:
    24 jan 2020
    Berichten:
    20
    Locatie:
    Heeswijk-Dinther
    Ben vandaag aan het "knutselen geweest" de ESC verbonden met de ontvanger. Opzich werkt het prima, vroeg me alleen af kan ik ook sturen met beide motoren met 1 joystick op de controller? Of heb je dan z'n programmeer kaart voor esc nodig?
     
  16. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.464
    Locatie:
    Oostvoorne
    Heb je mijn vorige posting niet gelezen of begrepen? Probeer het nog eens te lezen en te begrijpen wat daar staat. Succes! Gr. Klaas.
     
  17. DollarBlingsby

    DollarBlingsby

    Lid geworden:
    24 jan 2020
    Berichten:
    20
    Locatie:
    Heeswijk-Dinther
    Jawel heb het wel gelezen.
    Maar ik moet dus wel kunnen sturen.
    In de gebruiksaanwijzing staat niet héél veel met 2 ESC'S op 1 joystick,En de mogelijkheid om te kunnen sturen. Ik ken alle correcte termen en benamingen niet. In bovenstaande post had ik zender en ontvanger door elkaar gehaald mijn excuses voor onduidelijkheid.

    Er staat alleen een standaard aansluiting met het bedienen van 1 ESC dat werkt nu wel.

    Zojuist voorgaande posts nog eens doorgelezen, ik heb voor m'n ESC'S op één joystick om te sturen en om rechtdoor en terug uit te gaan zo nog geen oplossing kunnen teruglezen. Of ik zie het totaal over het hoofd.

    Mijn dank is hoe dan ook groot, voor alle hulp en advies dusver.
     
  18. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    110
    Locatie:
    Winschoten
    Hier een filmpje over het aansluiten van twee regelaars op één kanaal ( stick )

     
  19. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.024
    Locatie:
    Betuwe
    Edge, je hebt het filmpje niét goed begrepen.
    Het eerste deel gaat over het aansluiten van twee motoren op één (1!!!) kanaal. Linkerknuppel voor- en achteruit).
    Leuk, maar hiermee regel je de motoren parallel. Als de ene vooruit gaat, gaat de ander mee.
    Je kan er dus NIET mee draaien.
    Het tweede deel van het filmpje gaat over het aansluit van twee motoren op twee (2!!!) kanalen. Linkermotor op linkerknuppel, rechtermotor op rechterknuppel.
    Dan kun je wél met je motoren sturen, je hebt alleen twee handjes nodig.
    Werkt dit fijn? Ach ja, waarom niet. Maar waar men naar toe wil is: beide motoren besturen met twee (2!!!) kanalen op één (1!!!) stick.

    En dat is geen enkel probleem. @DollarBlingsby , zoek eens op V-mixer. Ik heb al een aantal keren de werking hiervan beschreven.
    Als je een beetje nette computerzender hebt, zit er een V-mixer in het menu.
    Zzo niet moet je een apart printje aanschaffen (Conr*d, RC_Point) wat je tussen beide regelaars en de ontvanger zet.
    Geen rocket-science, het enige wat nodig is, is goed de gebruiksaanwijzing lezen.
    Het resultaat kan dit zijn:

    Draaien op een dubbeltje.
     
    H.B.Busking vindt dit leuk.
  20. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    110
    Locatie:
    Winschoten
    Oké dus zoals dit....



     
    H.B.Busking vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina