Aluminum

dat gaat niet altijd op, ook in vliegtuigen wordt buigzamer alu gebruikt.

Natuurlijk, en de brosse, kerfgevoelige legeringen als 7075 hebben juist een hoge breuksterkte en rekgrens. En die worden daardoor niet voor romp- en vleugel en staartdelen gebruikt, daarvoor zijn de taaiere soorten die wat minder kerf- en vermoeiingsgevoelig zijn. Hoewel dat relatief is, want alle aluminiumsoorten hebben problemen met vermoeiing.

Groet,

Ad
 
7075 is super spul

Ik vraag me af of jullie wel weten waar je over praat 8-O8-O

De verschillende legeringen kun je b.v bij de staalrmarkt krijgen, ook in kleinere stukjes voor particulieren.
Ik gebruik enkel staf, en dat kost allemaal ca 10 euro per kg...
Ook het super sterke 7075, en de automaten qualiteiten die goed verspanen als 2011.

Over brosheid en vermoeiing zou ik me geen zorgen maken, tenzij je er drijfstangen van gaat maken voor race motoren, maar zelfs dan is er eigenlijk geen beter alternatief.
vroeger vond ook iedereen Carbon onbruikbaar omdat het bros was..en 7075 is echt veel ductieler dan Carbon.

ik ben heel tevreden met het 7075.
Maak er F5D race motoren mee..
Verspaant wel met langere krullen, en wat zwaarder, maar ja wel 2x zo sterk!

Tjarko
 
Ik vraag me af of jullie wel weten waar je over praat 8-O8-O

Ik mag het hopen als werktuigbouw- en materiaalkundige met specialisatie in mechanisch gedrag van materialen, en in het bijzonder breukmechanica.:mrgreen:

Als je zegt dat je je bij aluminium en 7075 geen zorgen hoeft te maken over over vermoeiing dan weet je inderdaad niet waar je over praat. Dan zou ik me eens verdiepen in de geschiedenis en ongelukken met de De Havilland Comet 1, het eerste commerciële passagiersstraalvliegtuig. Dat waren taaiere aluminium koper legeringen als 2024 die voor de romp werden gebruikt, en ze vielen toch door vermoeiing uit de lucht.

Als jij er geen last van hebt komt dat omdat de betreffende onderdelen niet zwaar belast worden of op de hoog belaste plaatsen geen scherpe overgangen hebben (de Comets hadden vierkante raampjes met nauwelijks afgeronde hoeken).

Die ruim 5% zink in 7075 maakt het overigens nauwelijks zwaarder dan andere legeringen hoor.

Groet,

Ad Bakker
 
zal morgen mijn technische gegevens boek er is exact op naslaan, volgens mij staan bijna alle soorten alu legering er wel in vermeld.

overigens geen prijs verschil? nou vliegtuig aluminium is toch echt een flink stuk duurder dan gewoon bouwmarkt rommel. 6060 is al duurder dan de rommel van de bouwmarkt.

als jij er geen andere prijs voor betaald betekend dat eerder dat je gewoon maar wat mee krijgt dan dat je echt de juiste legering krijgt.

overigens houdt "vliegtuig" specificatie in dat de eisen rustig x 10 liggen wat betreffende de exacte specificaties en fout marges in het productie proces.

Mijn werkgever doet veel voor defensie en ook schiphol. Op het moment dat het volgens vliegtuig specificaties of militaire specificaties moet dan ligt de prijs ook snel een factor 10 hoger.

Dezelfde connector zonder milspec kost bv maar 3 euro.
Connector met milspec kost zomaar 30 euro.
 
Back
Top