Hier moet ik echter toch een kanttekening bij plaatsen. Het is juist je (droge) huid die een hoge weerstand heeft en voorkomt dar er een grote stroom DOOR je lichaam gaat lopen. Heb je natte handen of sta je in het water dan kan het wel gevaarlijk worden want dan kan de stroom wel door je huis naar binnen gaan en omdat je van binnen heel erg "nat" bent gaat er vrij makkelijk stroom lopen.
Er zijn van die mafketels die met hun tong twee draadjes met elkaar verbinden om zo een Ledje te laten branden op een 9V batterij. Eerlijk gezegd ben ik ook wel eens zo maf geweest om het te proberen maar dat was toch geen lekker gevoel. Mijn tong is een behoorlijke poos een soort gevoelloos geweest, net alsof je een verdovingsspuit van de tandarts had gekregen. De stroom was maar iets van 10mA dus gevaarlijk was dat niet echt.
Volgens mij heb ik redelijk expliciet de natte huid er bij vermeld....
Overigens: al wil je 2 ampere door je tong laten lopen (wat ik je niet aanraad, maar dat terzijde) dan zal dat nog weinig gevaarlijk zijn, omdat het lokaal is: die stroom loopt door je tong (de contacten van een 9V batterijtje zitten 1 cm uit lekaar) en niet door vitale organen zoals hersenen of hart.
Bij een droge huid gaat de stroom door het lichaam en bij een natte huid langs het lichaam.
Een droge huid geleid niet en dus zal de stroom proberen het bloed als geleider te gaan gebruiken.
Bij een natte huid zal de stroom de weg van de minste weerstand nemen en dat is langs je huid en niet door het lichaam.
Nou, nee hoor.... die
droge huid "isoleert" namelijk tamelijk effectief je bloedbaan. Je hebt dan behoorlijk hoge spanningen nodig om überhaupt een stroom van enig effect te laten lopen.
Als je een droge huid hebt, kunnen de meeste mensen een 10S LiPo goed vastpakken, zelfs met beide polen in één hand. Maar als je flink bezweet bent, kun je al merken dat je spieren verkrampen als je met je beide handen de polen van een 24V accu beetpakt (vaak duurt het een seconde of twee voor je het effect voelt, maar het is vaak goed waarneembaar)
EDIT: dat "de meeste mensen" er weinig last van gaan hebben zegt weinig, en PLEASE PLEASE PLEASE, wees wel voorzichtig, want ALS je een beetje bezweet bent (op die mooie zomerse middag) dan kan een 10S LiPo toch echt veroorzaken dat je hand verkrampt, en vanaf dat moment wordt het héél moeilijk om die stekkers weer los te laten!!!! En ik kan je uit ervaring vertellen dat zo'n verkramping na een paar seconden behoorlijk pijn gaat doen.
Als natte huid de stroom over de huid en niet door het lichaam zou laten lopen, dan is het toch wel érg opvallend, dat letterlijk ALLE mij bekende gevallen van laagspanning DC electrocutie plaatsvinden bij mensen die in hete vochtige condities (dus bezweet en met vochtige overall) aan het werk waren met een laagspanningsbron (bijvoorbeeld een lastang)....
Aha, de wet van Ohm gaan we erbij halen I = U / R.
Die gaan we dan ook maar toepassen I = U die bij kortsluiting nagenoeg nul is / R welke ook zo goed als nu is.
Dus nul / nul = nul Ampere gaat er lopen bij kortsluiting, maw er kan zelfs geen vonk optreden......maar zo werkt het, dat weet jij ook wel.....toch ?
Eerst even herschrijven, want ik snapte er aanvankelijk weinig van....
I = U
(die bij kortsluiting ~0 is) gedeeld door R (die ook zo goed als nul is)
Nu ga je net doen alsof er nul gedeeld door nul plaats vind, en dat is niet zo...
want U is NIET nul: als je een berekening aan kortsluitstromen doet, ga je uit van een ideale spanningsbron (dus ALTIJD de volle bronspanning) en een enkele weerstand die gelijk is aan de totale weerstand (desnoods inclusief het inductieve gedeelte) van het circuit.
Daarnaast, nul gedeeld door nul is NIET nul, want delen door nul is algebraïsch onmogelijk: die vergelijking heeft géén oplossing. Ga je echter de waarde onder de streep tot nul laten naderen (oneindig klein maar nét niet nul) dan zal iedere willekeurige waarde boven de streep die ongelijk is aan nul, een oneindig antwoord geven....
Want inderdaad zal de spanning aan de klemmen behoorlijk inkakken als je daar weet te meten, maar feitelijk (kijk maar naar een lipo die je kortsluit door de draden tegen elkaar te houden) hou je die twee klemmen tegen elkaar en wordt dáár lokaal de spanning nul, maar de weerstand bevindt zich fysiek gezien in de draden, dus aan weerszijden van de klemmen.
De feitelijke "bron" bevind zich IN de accu (aan de uiteinden van de electroden) en daar kun je heel slecht een voltmeter op zetten, maar daar is die spanning gewoon 12.6 volt. Als je een LiPo voorzichtig de tape er om weg haalt zodatje bij de soldeerlippen van de individuele cellen kunt komen, zet dáár dan maar eens een voltmeter op, en sluit de boel kort door de stekkers in elkaar te zetten. Wedden dat die voltmeter dan een véél hogere waarde aangeeft? Mogelijk zelfs tamelijk dicht tegen de open klemspanning aan....
Dat er wel of geen, of een grote of kleine vonk ontstaat, ach, dan ga je weer in die microseconden kijken vlak voor de stekkers elkaar raken: de afstand wordt steeds kleiner, de weerstand van de scheidende luchtspleet dus ook, op een gegeven moment wordt die luchtspleet-weerstand zo klein dat er een stroom kan gaan lopen, die stroom ioniseert die luchtspleet, de weerstand neemt dramatisch af, en er is een kort moment sprake van een vlamboog. Die vlamboog vind dus plaats op het moment dat er een stroom BEGINT te lopen, NIET als de kortsluitstroom al op volle sterkte is....
Daarna raken de stekkers elkaar, en is ook dat afgelopen....
Een vonkbeperkende weerstand limiteert hooguit de stroom die door die vlamboog loopt, en dus de grootte van de vonk (de "indrukwekkendheid" van de klap), maar IEDER electrisch circuit wat gesloten wordt, geeft een vonk: daarom mag je aan boord van een chemiecaliën of olietanker niet aan dek de batterij van je EX-proof walkie-talkie wisselen, of je mobiele telefoon gebruiken, en heb je gasdichte zaklampen nodig, zelfs al zijn die maar 3V met twee D-cellen er in....
Groet, Bert