Goed idee Roy! Maar ik merk op de onderstaande foto dat die koplampen van een donker glas voorzien zijn. Zijn dit dan ook i.r. lampen?
Heeft er iemand daar een verklaring voor?
Misschien dat Roel (als deskundige) daar een antwoord op heeft?
Foto: landmachtspotters.nl
Hoho... "Deskundige"? Ik ben maar een "Adjudantus Simplisticus Voetvolkus" hoor...

Maar: Ja, het waren zg "Irorij" lampen. Militair acroniem voor Infrarood rijden.
Chauffeur had een Irorij-bril op en zo kon men (was de gedachte tenminste) in het donker nog goed rijden.
Nu de praktijk: Ik heb met dat systeem op de YP-408 gereden en nee, dat beviel niet. Als je een haakse bocht moest maken, was de procedure als volgt:
"Chauffeur kijkt vooruit, ziet de bocht uit het gezichtsveld van zijn irorijbril verdwijnen, telt tot 2 en stuurt dan de bocht in."
Als je 70 rijdt, maak je dus een wat ander bochtje dan wanneer je 20 rijdt...
Als voertuigcommandant keek ik uiteraard altijd mee met de chauffeur en gaf hem aanwijzingen. Maar toch: Ik reed liever helemaal zonder licht, dan met Irorij.... Een Kwalitatief Uiterst Teleurstellend systeem.
vraag me sowieso iets hardop af. waarom een IR lamp?
Beetje tank beschikt over camera's... en die detecteren juist heel goed IR licht.
Of is het juist de bedoeling die camera's te overrulen met deze lamp?
en hoe gaan ze de IR tot hun voordeel benutten dan? zal toch doormiddel van night vision of iets in die trand moeten gebeuren. anders zie ik ook het voordeel van IR toepassen niet?
In de jaren '60 vorige eeuw (toen de lucht nog schoon en seks nog vies was) was de warmtebeeldcamera of de restlichtversterker nog niet uitgevonden. Men moest het doen met "nachtkijkers" (goede kwaliteit kijker met goed oplossend vermogen) of Infrarood licht en dito kijkers. Irorij (InfraroodRijden en IroVi (InfraroodVizier) waren nogal logge systemen met logge loodaccu's. In een voertuig geen probleem, maar op een handwapen (geweer, mitrailleur) best onhandig en lomp. Boven verpestte zo'n zware kijker met bijbehorend zoeklicht op je wapen de balans behoorlijk; je wapen helde steeds naar links over, en dat beïnvloedt het trefferbeeld negatief. (Je raakt je doel niet, de boze vijand is hooguit behoorlijk geschrokken)
Pas in de jaren '80 kwamen de restlichtversterkers (HV-kijkers) in gebruik; de eerste keer dat ik er een in handen had was in Libanon. State of the art, nét nieuw bij de KL.
Warmtebeeld zag ik voor het eerst op de TOW II en het 25mm kanon van de YPR-765 PRI. Dat was eind jaren '80. Tijdens Desert Storm voor het eerst uitgebreid met warmtebeeld gewerkt. Toen nog een vrij korrelig beeld. Tegenwoordig kun je met warmtebeeld zien welk type maandverband een dame onder haar broekje draagt. Niet alleen de grootte, maar ook het merk, met of zonder vleugels...
gezien een soortgelijke discussie op twenot.nl lijkt dat aardig te kloppen Droop:
Ik denk dat deze lampen geen "normale" verlichting zijn, maar zg. "Oorlogsverlichting". Het staat namelijk vrij slordig als je als niets vermoedend automobilist twee lampjes boven elkaar ziet en denkt: "Oh, daar komen twee fietsers aan... de weg is breed zat, laat ze maar aan de kant gaan. Ik ben tenslotte met de auto!" En vervolgens is het laatste wat je op de wereld verneemt het geluid van twee rupsbanden die zich een weg over je motorkap, voorruit en verder banen...:help: De infraroodglazen van de koplampen waren inwisselbaar voor gewoon glas.