Beveiliging op je stick tijdens launch

Discussie in 'HLG/DLG/F3K' gestart door spedter, 17 mrt 2018.

  1. spedter

    spedter

    Lid geworden:
    13 jun 2009
    Berichten:
    621
    Locatie:
    Haarlemmermeer
    Ok, die is duidelijk. Die stond bij mij idd ook niet goed kwam ik achter. Maar Nadat je je launch schakelaar los laat (SF) ga je verder in speed neem ik aan?
    Dus je hebt alleen in launch je flaps inactive als ik het goed begrijp?
     
  2. Roy.nl

    Roy.nl

    Lid geworden:
    23 jul 2016
    Berichten:
    30
    Locatie:
    Gelderland
    Ik heb er voor gekozen om een vertraging in de Butterfly functie in te stellen. Effect: bij het loslaten van SF gaan de flaps vertraagd naar de knuppelstand. Tijd zo kort mogelijk instellen, maar lang genoeg om na de launch je stick terug kunnen te zetten. Risico: als je uit een andere vliegfase naar je favoriete fase voor landen omschakelt, duurt het even voordat je flaps volledig reageren.
    Heeft iemand hier een mooie oplossing voor? 1521704304901.jpg
     
    spedter vindt dit leuk.
  3. BastiaanD

    BastiaanD

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    109
    Locatie:
    Overasselt
    Dit is wat ik zo even kan bedenken:
    1. zoom mode maken zodat je tussen launch en speed cruise of thermal mode geen flaps kunt bedienen. Dus de tijd nadat je je launch schakelaar loslaat heb je tijdens de stijgvlucht tijd om je stick terug te zetten voordat je naar speed cruise of thermal mode gaat waar flaps wel geactiveerd kunnen worden.
    2. Flaps intrekken voordat je weer gaat gooien dus met een doorstart vangen zonder flaps en dan gooien
    3. Elastiekje om de stick zodat die automatisch terug wordt getrokken in de juiste positie
    4. accepteren dat het even duurt voordat je flaps werken als je naar een andere vliegfase gaat. dus altijd in speed aankomen vliegen en dan je flaps trekken en doorstarten. (Als ik het goed begrijp)
     
    spedter vindt dit leuk.
  4. spedter

    spedter

    Lid geworden:
    13 jun 2009
    Berichten:
    621
    Locatie:
    Haarlemmermeer
    1. Zoom mode maken zodat je tussen launch en speed cruise of thermal mode geen flaps kunt bedienen.
    Dit is een goede tip. Ik heb nu een zoom mode gemaakt die ik eerder niet had.
    Deze heb ik op mijn 3 standen schakelaar gezet waar eerst speed cruise en thermal op stond. Nu staat er zoom speed en cruise op deze schakelaar en heb ik op een aparte schakelaar mijn thermiekstanden gezet.
    Waar ik voorheen dus in speed omhoog ging (SA schakelaar naar voren), ga ik nu in zoom omhoog (SA schakelaar naar voren. Er is dus eigenlijk niets veranderd in de handelingen, behalve dan dat in zoom mode mijn flaps niet actief zijn en dat mijn thermal nu op een andere schakelaar zit, maar dat is ff wennen.
    De starthandelingen blijven wel hetzelfde.
    In launch blijven mijn flaps ook in.
    IMG_9486.jpg

    2. Flaps intrekken voordat je weer gaat gooien dus met een doorstart vangen zonder flaps en dan gooien.
    Dat deed ik altijd al, en zal ik nog steeds doen, maar is geen oplossing.

    3. Elastiekje om de stick zodat die automatisch terug wordt getrokken in de juiste positie.
    Grappig, heb ik ooit ook eens gedaan. Dit werkt goed en je wordt daar dan nonchalanter/slordiger door, omdat je je flaps toch niet meer hoeft te bedienen. Ze gaan vanzelf in als je je stick loslaat.. totdat het stiekje breekt..
    Gelukkig kwam ik er optijd achter net voordat ik mijn kist losliet! Dat doe ik dus niet meer.

    4. accepteren dat het even duurt voordat je flaps werken als je naar een andere vliegfase gaat. dus altijd in speed aankomen vliegen en dan je flaps trekken en doorstarten.
    Ik vind deze goed bedacht! Origineel, maar ik wil eigenlijk flaps zodra ik flaps trek en niet willen wachten.

    Al met al ben ik een stuk wijzer geworden en ga het eerst maar eens op de manier proberen zoals ik in punt 1 schreef. Volgens mij kan hier weinig mis mee gaan.
     
  5. BastiaanD

    BastiaanD

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    109
    Locatie:
    Overasselt
    Ik heb op een 3 standen schakelaar nog steeds speed cruise thermal staan. Zodra ik deze schakelaar schakel ga ik uit zoom mode, nadat ik dus heb gelanceerd met verende/launch schakelaar. Hierdoor hoef je geen thermal mode op te offeren.
    Maar jou oplossing kan ook maar je moet dus altijd naar zoom mode schakelen. Dat gaat bij mij automatisch nadat ik de launch schakelaar los laat.
    Succes en hopelijk in de toekomst geen kisten meer in de grond werpen, is mij ook een aantal keer overkomen..... ;)
     
  6. spedter

    spedter

    Lid geworden:
    13 jun 2009
    Berichten:
    621
    Locatie:
    Haarlemmermeer
    Ik denk niet dat dat kan met mijn zender.
    Dat is idd wel de mooiste oplossing.
    Zoals ik het nu heb bedacht is de kans wel een stuk kleiner dat ik weer een kist in de grond gooi.
    Hopelijk was dat de laatste die de grond in ging op deze manier!
     
    BastiaanD vindt dit leuk.
  7. flytonio

    flytonio

    Lid geworden:
    15 sep 2013
    Berichten:
    20
    Locatie:
    Hoofddorp
    Wat een hoop waardevolle reacties Edwin, ik ben met de T14SG ook nog steeds aan het experimenteren, ben benieuwd of ik hier een mooie oplossing voor vind maar voorlopig heb ik het zo dat met alleen de launch de flaps intrekken, schakelaar los is flaps weer bedienen dus eigenlijk zelfde probleem als wat jij omschrijft.
     
  8. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.351
    Locatie:
    Haarlem
    Toch vind ik dit een beetje raar. Alle stuur-functies van een vliegtuig zijn gekoppeld aan verende knuppels. Als je alles loslaat, dan vliegt je vliegtuig gewoon rechtdoor.
    En dat geldt dan opeens niet voor de butterfly functie? Die wil je toch ook niet continue inschakelen? Waarom wil je die dan niet op een terugverende knuppel? Ik vind het vreemd.

    Ik heb alle knuppels terugverend, en ik vind het heerlijk. Je hebt dan nog een stuurfunctie over. Als ik de gasknuppel naar voren duw dan roept de dame de hoogte af.

    Maar ja, ik vlieg dan ook niet met motorkisten...
     
    Loet Wakkerman vindt dit leuk.
  9. bieze

    bieze

    Lid geworden:
    17 jun 2014
    Berichten:
    297
    Misschien heb ik nog een tip om maar met één 3-standenschakelaar (speed-cruise-thermal) te moeten werken:
    Je zoom mode op een timer laten werken.

    Als ik mijn verende schakelaar optrek, ga ik altijd naar launch. Van zodra ik die loslaat gaat de zender x aantal seconden in zoom (in te stellen volgens werphoogte en voorkeur). Laat je de timer aflopen voor je plat legt, zijn misschien de laatste meters niet meer in zoom maar je snelheid is zowieso al veel afgenomen. Als de timer later stopt, zit je de eerste meters mss niet in de juiste mode. (Zoveel verschil zit er trouwens niet tussen zoom en speed...)

    Je moet er dus nooit aan denken om zoom in of uit te schakelen, maar je hebt wel het voordeel van apart regelbare stijgvlucht...
     
    spedter vindt dit leuk.
  10. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.351
    Locatie:
    Haarlem
    Ik ga van Zoom naar de ingestelde vliegfase als ik down geef (als ik de kist plat leg dus).
     
  11. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    481
    Locatie:
    Kraggenburg
    Interessant dat dit nu net langs komt. Ik was toevallig gisteren eerste pogingen aan het doen om de tantalus bij de tip te vangen en door te gooien (hopeloos), en realiseerde me dat hier een levensgroot risico zit van verkeerde instelling van de flaps. Ik heb op dit moment

    - een horus met opentx
    - mode 1 (dus hoogte links, throttle/flaps rechts)
    - een launch switch links
    - ik gooi rechtshandig
    - 3 flight modes (speed, cruise, thermiek) op een 3-schakelaar links net boven de launch switch

    De launch switch forceert launch mode, overruled daarmee wel de trim van de flight modes, dus onafhankelijk van de vluchtmode waar ik in zat
    gaan de flaps op 0 bij launch mode. Echter, de flap stick (throttle) wordt NIET op 0 geforceerd nog. Verder heb
    ik hetzelfde probleem dat ik bij loslaten van de launch knop weer terug kom in de vorige mode, dat kan dus
    thermal zijn of cruise of speed met een niet-0 flap setting.

    Is er hier iemand die Bastiaan's oplossing 1 ("zoom mode") heeft geïmplementeerd met opentx? Ik ben benieuwd hoe, specifiek

    - hoe overrule ik de throttle stick in launch (of zoom) mode?
    - hoe schakel ik naar zoom mode bij loslaten vd launch switch? Met een logical switch?
    - Hoe zet ik de zoom mode weer uit bij het verzetten van de flight mode switch? Kan ik triggeren op het veranderen van een schakelaar?
     
  12. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.351
    Locatie:
    Haarlem
    Ik heb allereerst bijgaand document gelezen, en dat geïmplementeerd.
    Verder kun je flight modes aan variabelen koppelen en deze kun je aan allerlei zaken koppelen.

    Ik heb de Zoom mode zo ingesteld:
    [​IMG]

    Logical Switches:
    [​IMG]
    (Ik twijfel nu of L08 nog wel zin heeft...)

    Special Functions:
    [​IMG]

    Heb ik iemand hiermee geholpen?
     

    Bijgevoegde bestanden:

  13. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    481
    Locatie:
    Kraggenburg
    Yeehoooo. Dank! :)

    Ik weet nu in ieder geval dat ik op de goede weg ben.
    Ik heb net uitgebreid zitten experimenteren en ben op iets soortgelijks uitgekomen, maar wel met een paar strubbelingen.

    - Ik fixeer de flaps nu op neutraal door de ailleron-flap mix uit te zetten in modes launch en zoom. Dat was makkelijk.
    - Tevens de flaps-elevator en snapflap mixes uitgezet voor launch en zoom mode.

    - Poging 1 deed ik ook met een "edge" trigger (release van de launch switch). Dat werkte bij mij niet goed, omdat hij tussen launch en zoom mode nog heel even naar de originele mode springt. Als de flaps dan "down" staan geeft de servo misschien nog net een tik.

    - Poging 2 heb ik gedaan met 3 logical switches:

    L1 (launch mode) aan: SH up, uit: L2
    L2 (zoom mode) aan: SH down, uit: L3
    L3 elevator input > 30

    Dit lijkt bij mij goed te werken in de simulator, maar ik moet het nog verder aan de tand te voelen.
    Lijkt in ieder geval erg op jouw oplossing.

    Ik begrijp jouw logical switches 4 en 8 inderdaad niet, die gaan nooit meer uit?
    Verder is het afspelen van de hoogte bij uitzetten van de zoom mode redelijk briljant, die ga ik meteen overnemen.

    Nogmaals dank!
     
  14. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    481
    Locatie:
    Kraggenburg
    Update: dat PDF document dat je meestuurde is bijzonder instructief. Dank daarvoor. Het kan dus altijd nog slimmer - ik ga de oplossing die daarin staat oernemen.
     
  15. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.351
    Locatie:
    Haarlem
    Graag gedaan :). Je ziet, ik ben ook aan het experimenteren geweest, net zo lang tot ik op het goede resultaat uit kwam. Maar dan moet je na afloop nog wel even de rommel opruimen...
    Dank voor de tip. Ik ga even naar L04 en L08 kijken. Die blijken inderdaad nooit meer uit te gaan :hammer:
     
  16. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    481
    Locatie:
    Kraggenburg
    Ik moet zeggen dat ik in de meeste gevallen een proponent ben van de opentx programmering, maar de
    logical switches en dan met name de "edge" en "sticky" hebben wel wat gewenning nodig. Bij de "edge"
    blijkt het nogal uit te maken bijvoorbeeld wat je invult bij de "release" tijd. Companion zegt heel verwarrend
    "instant" of "infinite", en de 1 lijkt te betekenen "bij inschakelen" en de ander "bij uitschakelen", precies
    omgekeerd dus.

    Maar goed, als zoiets 1 keer werkt is het wel tof.

    Binnenkort uitproberen!
     
  17. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.351
    Locatie:
    Haarlem
    Mijn leraar informatica zei altijd: "Als iets in één keer werkt, dan is er iets mis" :D
     
  18. BastiaanD

    BastiaanD

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    109
    Locatie:
    Overasselt
    Mooi dat jullie eruit zijn gekomen, ik heb een van mijn programma's bijgevoegd zoals ik het ingesteld heb in mijn zenders.
    Ik vlieg er al een aantal jaar mee zonder problemen, kan gewoon doorstarten zonder problemen (bijv. landing flaps uit met lanceren/stijgvlucht).

    Doe er je voordeel mee!
     

    Bijgevoegde bestanden:

  19. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.351
    Locatie:
    Haarlem
    Leerzaam! En zaken van mixers naar globale variabelen verplaatsen is ook wel netjes. Dat ga ik ook nog eens doen.
    (we zijn nu wel een tijd Offtopic en Taranis specifiek aan het kletsen. Sorry.)
     
  20. dubbeles

    dubbeles

    Lid geworden:
    14 nov 2006
    Berichten:
    26
    Locatie:
    Loosdrecht

Deel Deze Pagina