BlackHorse Spitfire MK IX BH136 2000mm

Zelf heb ik nooit met een Spitfire gevlogen. Echter, wat mij opvalt bij de landingen is dat het model erg snel vliegt, dat moet veel langzamer kunnen, het is een grote vleugel. Probeer zoveel mogelijk snelheid eruit te halen bij de landing. Het landingsgestel krijgt dan ook veel minder klappen te verduren.

Succes en grt,

Arnoud.
 
Ik heb ook nog nooit met een spit gevlogen.
Ben er wel 1 aan het bouwen.
Kreeg meteen van een vliegcollega het advies om de flaps net voor de landing full down de doen en dan te landen. Het zijn eigenlijk remkleppen, geen flaps. Ik dacht dat ze bij de 1:1 alleen maar full down deden bij het landen. Verder gewoon up.

Weet iemand het fijne?
 
Ja, was ik vergeten te vermelden.
Bij de echte Spitfire dienen de flaps alleen als rem; er is geen stand voor opstijgen, alleen een stand voor landing, en die is dan ook extreem: 85°.
Ik heb ze nu afgeregeld volgens het boekje, wat volgens mij veel te weinig is. Ik ga ze nu systematisch wat verder laten uitkomen, dat zou de boel moeten afremmen, maar met het risico van stall bij de landing. Ik ga het voorzichtig moeten aanpakken, maar daar valt zeker wel wat winst te halen om de landing wat makkelijker te maken als je een beperkte landingsbaan hebt.
 
Test de remkleppen eerst tijdens de vlucht uit voordat je gaat landen. Het kan zijn dat de kist wat correctie nodig heeft op hoogteroer als de remkleppen uit staan. Als je dit van tevoren weet kun je er rekening mee houden tijdens de landing en wordt je niet "verrast".
Tijdens de landing een klein beetje sleepgas houden, dan zal de kist niet zo snel stallen.

Grt,

Arnoud
 
Ik ga initieel nog met 2 standen werken voor de flaps: de eerste stand is dan voor hoe ze nu staan voor landing, de volgende stand ga ik gebruiken om een grotere uitslag te testen. Als die niet goed is, kan ik nog snel terugkeren naar de situatie van nu. En ik zet die altijd uit in downwind, op redelijke hoogte.
Ik had tevoren een 1,2m Spitfire, zonder flaps, en die viel nauwelijks binnen de grenzen van ons terrein te landen; die enorme vleugels geven heel veel lift. Deze Spit is niet anders.
 
Zou je laag bij de grond met kleppen niet langzamer moeten kunnen dan op hoogte?
Grondeffect speelt dan ook mee?
Zit je in ieder geval safe!
 
Even m'n pdf boeken nageplozen.....
543522553.jpeg

Zit dicht tegen de 90 graden aan. Vooral gezien vanuit de onderkant van de vleugel.
 
Zou je laag bij de grond met kleppen niet langzamer moeten kunnen dan op hoogte?
Grondeffect speelt dan ook mee?
Zit je in ieder geval safe!

Dat is niet wat me zorgen baart, het is de final, en ook de laatste bocht naar final waar het goed fout kan lopen. Op hoogte kan ik de hoogteroer-correctie inschatten, en alvast bijtrimmen indien nodig.
En het grondeffect bezorgt me meer problemen dan wat anders; het is daardoor dat je dit model maar niet aan de grond krijgt, en de inertie van zijn 8,5 kg helpen daar echt niet aan.
Net omdat ik dat al wist kan ik me echt wel voor m'n hoofd slaan dat ik me een tweede keer hieraan liet vangen.

Even m'n pdf boeken nageplozen.....
Bekijk bijlage 455854
Zit dicht tegen de 90 graden aan. Vooral gezien vanuit de onderkant van de vleugel.
Jep, is exact 85°.
 
Ik had de blackhorse Mustang van 180 Cm. en die had ook zulke kleppen. Had ook dat probleem met landen en dat kwam door de stationair draaiende 15 cc viertakt. Met wind ging het prima maar zonder wind was hij lastig aan de grond te krijgen. Ik zette dan vlak voor de landing de motor uit en kon ik hem heel ver uitmelken.
 
Piloten

Vlieg deze kist ook, al enkele jaren.
Deze Spitfire vliegt als een foamy zeg ik wel eens op de club.
Gisteren avond nog verschillende vluchten gemaakt met mijn brandstof uitvoering.
Stond een lastige wind, en dan land ik zonder de flaps.
Daarna ging de wind liggen en heb ik geland met half flaps, de uitslag waar ik mee vlieg zie foto's.
Voor mijn gevoel kan ik de snelheid er goed uithalen en zet ik hem boterlicht tegen de grond op zijn hoofdwielen.
Inderdaad heeft deze Spitfire een lange uitrol veroorzaakt door te hoge landing snelheid, dat is ook mijn ervaring, dus de kunst is om de snelheid eruit te halen.
Doe ook wel eens full flaps landingen maar dan moet ik het gas er wel goed ophouden en blijven vliegen tot net boven de grond.
Phaedra succes met herstel jammer om te zien dat de kist schade heeft opgelopen.

Groet Hans

BH136 Spitfire Half Flaps.JPG BH136 Spitfire Full Flaps.JPG
 
Laatst bewerkt:
Na heel wat gepieker en gepuzzel ben ik eindelijk verder geraakt in de herstelling van de vleugel.
Het gepuzzel kwam voort uit het feit dat de gebroken rib er maar op 1 manier terug in geraakte met de dubbele triplex steunplaat op zijn plaats. Ik heb hier en daar kleine stukjes moeten wegsnijden, maar dan viel alles netjes op zijn plaats. Ik heb de rib wel wat versterkt, omdat die uiteraard op zijn zwakste plaats gebroken is, en daar zit een groot gat, dat ik gedeeltelijk opvulde voor wat extra sterkte
P1100601.JPG

Er zit nergens een recht stuk, en dus was het moeilijk om te zien wanneer de rib exact juist zat. Gelukkig had ik de kapotte beplanking nog op zijn plaats gelaten, dat hielp allemaal als referentie.
Eens deze moeilijke horde genomen, ging het relatief snel vooruit.
Eerst moest de retract nog goed uitgelijnd worden, zodat het wiel op de juiste plek, en symmetrisch met de andere vleugel, in de wielkast kwam. De 4 gaten boren maakte dat definitief.
De blinde moeren konden nu, dankzij de ontbrekende beplanking, makkelijker gemonteerd en vastegezet (epoxy) worden
P1100602.JPG

Hier en daar heb ik nog extra stukjes hout of triplex ingelijmd, om de krachten wat beter over te brengen
P1100603.JPG

P1100604.JPG

En toen kon eindelijk de beplanking aangepakt worden. Het stuk nabij de vleugelwortel heb ik grotendeels vervangen door nieuw hout
P1100605.JPG

Het andere stuk viel er perfect terug in te lijmen, dat ging nog sneller:
P1100606.JPG

Nu is het alleen nog een kwestie om de bespanning terug in een degelijke staat te krijgen.
Vandaag kan ik de Spit eens terug op zijn wielen zetten, om alles finaal uit te lijnen.
Terug vliegen is lastiger momenteel, omdat zowat alle wegen naar ons terrein zijn opgebroken, met grote files tot gevolg. En dat net in deze mooie nazomer, is wel balen.
 
Een geduldwerkje verder: het opvullen met zachte balsa van het gapende gat onderaan de vleugel rond de retract. Eindeloos puzzelen en schuren, maar het loont:
P1100609.JPG

De bespanning is echter een minder goed verhaal: er zit geen lijm meer op de onderkant van de film, en dus kleeft die niet. Om andere lijm te gebruiken twijfel ik, want het is duidelijk dat deze bespanning moet vervangen worden als ik dit model terug mooi wil krijgen, en dat zou me in dat geval andere kopbrekens kunnen kosten om deze bespanning er dan terug af te krijgen.
Misschien voorlopig eventjes de "wonde" open laten, en wat beschermen met parketvernis.
Een volgend geduldwerkje was het uitlijnen van de wielen, maar dat is nu redeiljk gelukt, en het was dan ook een leuk moment om de Spit terug op z'n wielen te zien staan
Van bovenuit gezien lijkt het alsof de wielen niet even ver naar voren staan, maar dat is waarschijnlijk door het lapje bespanning dat daar nog hangt te fladderen:
P1100607.JPG

De wielen staan nu ook eindelijk min of meer recht, perfect recht krijg je dat moeilijk met dit type van strut:
P1100608.JPG

Ze sporen nu nog wel wat naar buiten, ik zie wel of en hoe ik dat nog oplos. Kwestie van een plat stukje te slijpen op de juiste plekken.
Een ander nog op te lossen zaak is dat van de wieldeuren; de retracts zitten nog iets te diep in de vleugel (en zelfs niet even diep). Eerst eventjes zonder deuren, we zien wel in de winter, dan heb ik wat meer tijd om te bouwen.
In principe is die nu terug vliegklaar, maar vandaag is het wel erg veel wind hiervoor, en de komende dagen wordt het alleen maar erger (en heb ik minder tijd).
Maar ik ben alleszins tevreden met de huidige stand van zaken.
 
Piloten

Zondag 28 aug 2022 aanwezig geweest op de Warbird meeting in Someren.
Mooi dag helaas veel wind (crosswind) maar toch een 3 tal vluchten gemaakt met mijn elektro BH Spitfire.
Hier de foto's.
met dank aan J den Hartog

Groet Hans
 

Bijlagen

  • IMG_1774.JPG
    IMG_1774.JPG
    509,5 KB · Weergaven: 126
  • IMG_1777.JPG
    IMG_1777.JPG
    406,8 KB · Weergaven: 126
  • IMG_1778.JPG
    IMG_1778.JPG
    238,5 KB · Weergaven: 158
  • IMG_1810.JPG
    IMG_1810.JPG
    212,6 KB · Weergaven: 126
  • IMG_1805.JPG
    IMG_1805.JPG
    226,2 KB · Weergaven: 121
  • IMG_1800.JPG
    IMG_1800.JPG
    149,2 KB · Weergaven: 125
  • IMG_1798.JPG
    IMG_1798.JPG
    175 KB · Weergaven: 129
  • IMG_1795.JPG
    IMG_1795.JPG
    193,5 KB · Weergaven: 156
  • IMG_1813.JPG
    IMG_1813.JPG
    309,8 KB · Weergaven: 126
Back
Top