Bouw Concorde van HM-Modellbau

Ik bedoelde eigenlijk vooral: voor het landen . . .


jan.

Ook daar verwacht ik weinig problemen. De delta vleugel maakt het relatief gemakkelijk om een hoge aanvalshoek te vliegen bij lage snelheid. Zo deed de echte het indertijd ook.
Hier een filmpje van twee concorde's (niet hetzelfde model als de mijne; de modellen in de video zijn iets groter). Bij 8.30 min is een mooie voorbeeld van een high-alpha landing te zien.

 
Zojuist de nieuwste update ontvangen over de bouw; de neus-sectie is nu los gesneden, vizier platform aangebracht en servo voor neusbeweging geinstalleerd.
Deze servo wordt ontlast door een veer tussen romp en neus, die het gewicht van de neus kan dragen. De servo hoeft dus alleen de beweging te sturen en niet continue het hele gewicht van de neus te dragen.

Aftekenen snijlijnen mbv sjabloon.
PHOTO-2024-07-22-09-31-58.jpg

Uitzagen en vijlen / slijpen
PHOTO-2024-07-22-09-32-36.jpg PHOTO-2024-07-22-09-32-37.jpg

Inpassen en check of de 12,5 graden gehaald worden (onderste positie neus tijdens landing).
PHOTO-2024-07-22-09-32-37.jpg PHOTO-2024-07-22-09-32-38.jpg

Neus weer uit elkaar voor de afwerking. O.a. aanbrengen dunne strips rond cockpit rand en rand vizier voor nette afwerking in geopende positie.
PHOTO-2024-07-22-09-33-27.jpg PHOTO-2024-07-22-09-33-29.jpg PHOTO-2024-07-22-09-33-47.jpg PHOTO-2024-07-22-09-34-22.jpg
 
Is 43 kg stelkracht dan niet een beetje overkill?

Het is een tamelijk stevige veer die hij moet compenseren (;-))
Daarbij komt er natuurlijk behoorlijk wat belasting op die servo (de momentkracht uitgeoefend door de hele neus) bij schokken tijdens start en landing. Een degelijke full metal servo is hier wel op zijn plaats.

Wat betreft de bouwer; inderdaad petje af! Tijdens mijn bezoek in december had ik al gezien hoe hij het laatste model had afgewerkt voor een klant. Hij heeft dit natuurlijk ook al een aantal malen gedaan en de werkwijze inmiddels steeds verder geoptimaliseerd / geperfectioneerd. De eerste exemplaren zijn gebouwd in 2016 en mijn exemplaar is nummer 19. Ook de productie van de composiet delen is extreem mooi gedaan door Paritech. Ouderwetse Duitse kwaliteit.
 
De Concorde is aangekomen op zijn thuisbasis!
Op de terugweg van de Horizon Airmeet in Genderkingen, Duitsland (super evenement en de lange reis sowieso meer dan waard!) heb ik de vlieger opgehaald bij de bouwer (Harald Matussek van HM Modelltechnik) thuis in Frankfurt.
Het model stond opgebouwd in de woonkamer en mijn eerste indruk was "lijkt bijna nog groter dan ik dacht" ondanks dat ik een zelfde Concorde in dezelfde woonkamer had gezien tijdens mijn bezoek in December...:koud:
Na uitgebreid alle details over de elektronica nagelopen te hebben (er moet nog heel wat afgesteld / geprogrammeerd worden) ging de kist op zijn rug voor de demontage en reis naar huis;
- onderzijde romp afdekking (drie schroeven)
- vleugels (4 schroeven)
- romp delen (3 schroeven)
Alles verpakt in degelijke transporthoezen waarbij het langste deel net 1,85m lang is. Goed te hanteren en relatief compact te transporteren. Opbouwen is in principe binnen 10 a 15 minuten gebeurd.
Elektrische verbindingen tussen rompdelen en de vleugels gaat met Hacker Click Connect stekkers.
Stroomverzorging voor de aandrijving wordt 2x 8000mAh 6s lipo's (12s in serie) die met 8mm stekkers (piekstroom bij start +/- 185A) via Unisens module (stroom en spanningsmeting) en dan gesplitst naar 2x 5,5mm stekkers naar de regelaars. In totaal 30 cm kabel tussen lipo's en regelaars. De regelaars (2x HobbyWing HV160A) geven het vermogen via drie kabels naar de motoren / fans (2x Wemotec 100mm met elk 6kg stuwkracht). Ook daar is de kabellengte relatief beperkt met +/- 50cm.
Vol vermogen is alleen even nodig tijdens de start en eventuele doorstart. Rondcruisen gaat op ruim minder dan half vermogen.
Verder nog 4 kleine lipo's voor de lampjes, retracts (850mAh) en 2x voeding Powerbox / ontvangers.
Alle aansluitingen zijn gemaakt tot bij de powerbox en genummerd. Nu nog alles aansluiten, ontvangers installeren en dan kan het programmeren beginnen. Daar verheug ik me al op (NOT...).

IMG_0458.jpg IMG_0460.jpg IMG_0464.jpg IMG_0465.jpg IMG_0466.jpg IMG_0468.jpg IMG_0467.jpg
 
Even passen hoe ik uitkom met de kabels van de accu's. De twee accu's op de foto zijn wel een maatje kleiner (5800 in plaats van 8000) dan de definitieve accu's maar accu en kabellengte is identiek. Lijkt prima uit te komen. Kan bij behoefte eventueel nog naar een 10000mAh pakket gaan maar dat is 456 gram extra gewicht... Eerst maar eens met het lichte pakket testen.
Op de plus naar elke regelaar zit een anti-blitz voorziening. Een volle 12s lipo inpluggen zonder anti-spark is ongewenst vuurwerk op een halve meter van je oren... (en je sloopt je connectors)
IMG_0482.jpg IMG_0484.jpg
 
Ik ben wel benieuwd: dit is natuurlijk niet een 'kofferraum-immer dabei' modelletje.

Hoe zie je dat voor je?

Ga je er regelmatig mee vliegen, of alleen op shows/fly-ins/open dagen etc.


jan.
 
Ik ben wel benieuwd: dit is natuurlijk niet een 'kofferraum-immer dabei' modelletje.

Hoe zie je dat voor je?

Ga je er regelmatig mee vliegen, of alleen op shows/fly-ins/open dagen etc.
Wel "kofferraum tauglich" (past gewoon achterin de auto met de rugleuning van de 2e rij plat) maar natuurlijk geen dagelijkse vlieger.
Vooral bedoeld om op meetings te vliegen. Bij mijn thuisclub is het veld helaas niet echt geschikt voor de meeste van mijn edf kisten...

Prachtig project! Is dit nu big scale ? :D

Dank.
"Big" is ie wel wat mij betreft. "Scale" ook wel redelijk wat betreft de verhoudingen (schaal +/- 1:17), behalve waar het de vorm van de motorpods betreft. Die zijn toch wel sterk aangepast ten opzichte van het origineel (2x2 turbines) voor het onderbrengen van de 2 EDF's of turbine's.
 
Aangezien er geen officiële definitie bestaat van het begrip "big scale" in de context van modelvliegtuigen mag eenieder daaraan zijn eigen invulling geven (maar graag in een ander topic daarover discussieren).


Hoe bepaal je het zwaartepunt bij zo een vliegende vleugel ?

Dat is uit te rekenen. Niet dat ik dat zelf kan maar dat is al door de ontwerper gedaan en bij de eerste exemplaren proefondervindelijk bevestigd.

IMG_0528.jpg
 
Back
Top