Bouwverslag Kolderstok VOC Retourschip Batavia 1628

Hier nogmaals het velletje met daarop de vlaggen. Deze dienen met een strijkbout op een stuk doek gestreken te worden.

Is de doos wel compleet? Geen strijkbout bijgeleverd??:D

Bijzonder mooi project om te volgen, het geheel ziet er erg fraai uit.
Mooi ook dat de fabrikanten over je schouder meekijken.

Ik ben zeer benieuwd naar het vervolg!
 
Zo, we zijn weer wat verder gekomen. Ondertussen heb ik de geschutspoorten afgebouwd en alvast een begin gemaakt aan de beplanking en beschildering van de steven. Ik wilde dit doen voordat de berghouten en zijbeplanking geplaatst werd zodat de zijbeplanking mooi langs de beplanking van de steven zou vallen. De schildering heb ik alvast gemaakt omdat bij het echte schip de zijbeplanking er langs valt maar gewoon gebeitst hout is en er dus een mooie omlijsting om de schildering heen zit. Het leek me dus makkelijker om dit nu al te doen in plaats van helemaal op het eind.

Als eerste heb ik de achterplaatjes van de geschutspoorten op hun plek gelijmd. Dit heb ik gedaan door eerst het kanon in te steken en vervolgens op die manier de gaten uit te lijnen. Je ziet de plaatjes hout voor de bekisting al klaarliggen.
full


Vervolgens heb ik aan beide zijden de bekisting om de geschutspoorten heen gebouwd.
full

full


Daarna wordt de bekisting gelijkgeschuurd met de spanten, zodat de berghouten en beplanking straks mooi aansluiten.
full


Hier zijn de geschutspoorten van binnen matzwart geschilderd.
full


Aan de steven heb ik eerst de binnenkant zwart geverfd, en vervolgens de beplanking geplaatst.
full


Hierna heb ik het holle wulf gebouwd en goed verzadigd met lijm, zodat de poriën en kieren goed dicht zitten. Een gedeelte is al geschuurd op deze foto.
full


Vervolgens heb ik eerst enkele lagen wit gezet om een mooie ondergrond te geven voor de schildering. Hierna heb ik de lucht geschilderd, daarna de zee, vervolgens de zeilen van de schepen en daar de schepen weer overheen. Tot slot nog de kleine detaillering zoals de vlaggen en kleurverschillen/geschutspoorten/schuimend water.
full

full

full

full


En ter vergelijking, hier het origineel:
full


Nu ga ik eerst even langs de bouwmarkt om een mooie kleur beits/vernis te gaan halen, waarna ik kan beginnen aan de berghouten en de rompbeplanking.
 
Laatst bewerkt:
Edit 14-03-2017: Onderstaande Histor kleur is later in de bouw gewijzigd in Sikkens L8.10.60. Deze post is dus niet meer relevant.

Originele post:
Dit zijn de kleuren geworden voor het beitsen van de romp en het schilderen van de bovenzijde van de romp:
full


Nu eerst maar een bak vullen met water om de berghouten in te weken.
 
Laatst bewerkt:
donkere ijk lijkt me toch wel wat donker hoor, als ik jou was ging ik de pot omruilen voor lichte eik.
je schilderwerkje is prachtig mooi geworden
 
Ik denk dat het wel mee zal vallen, op onderstaande foto ziet ze er toch weer een stuk donkerder uit:
(foto helaas niet meer beschikbaar)
 
Laatst bewerkt:
Je hebt er een mooi tempo inzitten Daany, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat je ook met de kwast al enige ervaring hebt..
m.a.w. jij hebt vast al eens vaker een schilderijtje in elkaar gekwast, en zo te zien absoluut niet onverdienstelijk.

Mooi hoor!!!
 
De spiegel ziet er zeer geslaagd uit. Voor het eiken heb ik rustiek eigen van Rambo gebruikt. Die wordt per laag wat donkerder.
 
@eagter
Ik vermoed dat dat met mijn beits ook gebeurt. Overigens is ie iets lichter dan de foto van de deksel doet vermoeden. Eventueel probeer ik een proefstukje te maken en mocht het inderdaad te donker worden kan ik alsnog voor een andere kleur gaan.

@Pingu57
Ik ben er zelf ook erg trots op, en ook al zou je het niet verwachten, ik heb geen noemenswaardige schilderervaring! Wel een paar modellen met spuitbus/airbrush gespoten maar daar blijft het bij.


Tijdens het zoeken naar goede aanzichten van de zijbeplanking kwam ik een zeer duidelijke foto van de steven tegen, en daar viel mij op dat er onder de waterlijn horizontaal geplaatste planken zitten met daaronder weer planken die iets smaller zijn dan de andere planken van de steven. Ik ben nog aan het overwegen om deze op mijn model ook te plaatsen, het zou zonde zijn om de huidige steven te beschadigen, maar ik wil mijn model wel zo veel als mogelijk schaaltechnisch correct hebben. Ik heb de foto iets bijgesneden en de plek gemarkeerd:
(foto helaas niet meer beschikbaar)
 
Laatst bewerkt:
Scherpe blik ontbreekt in ieder geval niet. Die heb ik over het hoofd gezien. Ik denk alleen niet dat dit planken zijn, maar banen van lood of wat dan ook over de planken is geplaatst die gebruikt zijn om de hout extra te beschermen. Net onder die horizontale bank kan je zien dat de banen vanaf de romp op de spiegel zijn gevouwen. Ik zal eens kijken of we daar meer informatie over kunnen vinden.
 
De schildering ziet er inderdaad super uit! Ik heb het achteraf geschilderd - en dat ging best wel lastig.

Ondertussen is door een andere bouwer een kleine onvolkomenheid in de kit ontdekt. Wanneer je de galerijen gaat maken zul je twee onderdeeltjes G4 tekort komen. Deze worden in nieuwe dozen wel meegeleverd, maar in dozen die al geleverd zijn ontbreken deze. Wanneer je zover bent kun je een seintje geven, zorgen we voor nalevering.
 
Ik heb nog even in het boek van Willem Vos gekeken en de beplanking op de steven is volgens tekening in de kit. De afwijking die je bij het onderwaterschip ziet is de dubbeling. Dit zouden dubbeldelen (waarschijnlijk grenen) zijn die met dubbelspijkers tegen de romp werden geslagen. De koppen van die spijkers overlappen elkaar en de koek van roest die ontstaat zou een afsluitende laag moeten zijn. Of dit op de replica ook zou uitgevoerd is wordt een beetje in het midden gelaten. ik heb er zelf m'n twijfels over. De dubbeling moest regelmatig vervangen worden. Ik ben wel tegengekomen dat in plaats van koeienhuid bij de replica polyesterdoek is toegepast.
Ik heb nog een foto uit een andere hoek gevonden.
dubbeling_zpsnxesiims.jpg

Ik vind het hier wel erg op tape lijken en de dubbeling lijkt niet meer dan 1cm dik. De dubbelspijkers kan ik ook niet echt ontdekken. Naar mijn idee is hier voor een meer hedendaagse oplossing gekozen vanwege de duurzaamheid. Ik ben nog wel tegengekomen dat de vingerlingen bij het onderwaterdeel met lood werden bekleed (zichtbaar op foto) en dat het roer onder de onderste vingerling met zink is bekleed. Zink was in die tijd nog erg duur en werd spaarzaam gebruikt.
 
de dubbeling is met 2,5 cm of duimse planken gemaakt op de batavia.
toen ik ze ging bezoeken heb ik daar nog speciaal op gelet.
 
Het balsa is een hulpmiddel voor de boeg, en om straks het dek bij de luizenplecht wat hoger te leggen (dit laatste moet wel nog wat duidelijker in de bb komen).
Hoi hans,
Ik ben nu op het punt aangekomen dat ik de luizenplecht aan het bouwen ben, maar kan het kloppen dat er geen gelaserd triplex wandje is meegeleverd die hier bovenop komt te staan? ( waar de deuren f1/d1 op gelijmd worden). Alle andere wandjes heb ik wel kunnen vinden en kunnen matchen op de bouwtekening, maar het lijkt er op dat de voorste wand ontbreekt... Dit maakt het wat lastiger om het balsa mooi te vormen.

Overigens heb ik een boel foto's gemaakt van mijn voortgang, maar het is een redelijk groot aantal en ik moet ze eerst nog even uitzoeken, resizen en uploaden voordat ik ze hier kan plaatsen.
 
Op tekening 4 en in het gelaserde deel is dit K. Dit is misschien wat verwarrend omdat de wanden hier naar buiten lopen waar je andersom zou verwachten. Het deeltje K sluit aan tegen het bovenste dek en ligt dus hoger dan het vlakke hulpdek wat op de kiel gelijmd is. Het verschil hiertussen vul je op met balsa. Zie ook de doorsnede op tekening 2.

Qua foto's zijn we uiteraard wel nieuwsgierig, want je maakt een mooi referentieverslag hier.
 
Zeker weten? Moet dit deel niet bovenop dek D komen, net voor de mast, daar lijkt hij mij namelijk beter te passen...

edit: never mind, ik zit zelf weer krom te kijken, dat moet natuurlijk deel I zijn.
 
Back
Top