Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Ten eerste, als ik dat vliegtuig heb dan kan ik vlieghulp krijgen (wat ik ook doe)Gerard_nl zei:veel plezier met repareren (vliegen lukt wel)
nog nodig,
motor
zender
ontvanger
5 servos
accu voor ontvanger
brandstofpomp
startaccu
dan kan je je vluchtje van 4 seconden maken als je vliegen lukt wel zonder ervaren hulp bedoelt![]()
Deze spullen zijn allemaal te koop bij dre plaatselijke hobby zaak ?Gerard_nl zei:een 200 schat ik.
hezik zei:Nou dat betwijfel ik hoor, als Berto gaat vliegen vraagt hij vaak eerst wel van al die gevallen ook alweer de zender was..
Dat is natuurlijk onzin, natuurlijk kan Berto je vertellen hoe en wat. Daar kun je rustig op vertrouwen. Onno ook hoor.
Je hebt dus de Calmato met GX40 motor. Dat is een prima keuze.
Wat je nog nodig gaat hebben:
1) 4 servo's, de gewone standaardservo's zoals ze bij elke zenderset zitten, voldoen. Vaak zitten er bij een zender 3, je zult er dan nog 1 los moeten bijkopen. Je hebt er vier nodig, voor: aileron, richtingsroer, hoogteroer en gas. Futaba 3001, 3003, Grauper C577 (geloof ik); allemaal prima.
2) goede quicklinks. De bij een Calmato geleverde quicklinks zijn niet denderend, ik heb er inmiddels 2 naar beneden zien komen doordat die quicklinks faalden, en heb op dit forum tenminste nog 1 ander persoon horen vertellen dat dat gebeurd was.
3) grotere wielen, met name het neuswiel. Is niet strikt noodzakelijk, maar maakt het toestel wel veel handelbaarder op de grond. Een standaard 7,5cm wiel voor het hoofdlandingsgestel en een 8cm wiel voor de neus is redelijk ideaal.
4) ontvanger. Zal bij de zender meegeleverd worden, mits je een set koopt, wat in jouw geval denk ik gewoon het meest handige is.
5) zender. Hier zal Berto je genoeg over te vertellen hebben. Een veel gebruikte en goede beginnerszender waar je even mee verder kunt, is de Graupner MX12
6) schakelaar (stroom). Zit vaak bij de zender meegeleverd
7) Accupakket. Gewoon een standaard (bv Graupner) 4 cellig accupakket met een capaciteit ergens tussen de 1500 tot 2500 voldoet prima.
Met bovenstaande spullen is het vliegtuig an sich vliegklaar. Aan toebehoren heb je dan nog nodig:
0) lader. Om je accus op te laden. Soms zit er bij een zender wel een lader, maar een relatief waardeloze. Veel meer dan een transformatortje is het niet. Nadeel daarvan is dat je nooit kunt zien hoeveel je laadt en al snel je accus gaat overladen, wat niet goed is voor je accus. Dit is een investering waar veel beginners over struikelen, maar geloof mij, koop gewoon gelijk een goede lader want anders doe je dat na 1 of 2 maand toch wel. De ultramat 14 is hier erg populair, ik zou zelf de simprop intellispeed bipower kopen. Beide zitten rond de 80 euro, beide zijn op 12v en 240v aan te sluiten, met beide kun je alles laden wat een beginner maar zou willen laden, echter de simprop kan ook ontladen. Daarnaast vind ik 'm mooier, om te zien, maar dat is natuurlijk een totaal onbelangrijk en subjectief iets.
1) iets om je gloeiplug mee aan te drijven. Dat kan heel chic via een losse accu (meestal een loodaccu), via een power panel en een gloeiknijper, maar ik persoonlijk vind de losse gloeiplugknijpers met ingebouwde accu makkelijker, handzamer. Als je die dingen wel oplaad voordat je naar het veld vertrekt, kun je daar de hele dag probleemloos mee starten
2) brandstofpomp. Een electropomp is wel mooi en handig, maar zeker niet nodig. Ik gebruik nog hetzelfde handpompje (Graupner) wat ik kocht toen ik begon, en dat bevalt prima.
3) startstok/vinger. Ga die motor niet met je blote vingers starten. An sich zal het bij een 6,5cc en verstandig gebruik niet zo'n vaart lopen, maar het kan toch fors pijn doen en flinke wonden veroorzaken, zeker als je een scherpe APC of Graupner G-Sonic prop gebruikt. Ik vind zelf een startstok makkelijker, maar een vinger (rubber dop voor op je vinger) is ook prima. Let er dan wel op dat de dikke ribbels aan de achterkant van je vinger komt, daar sla je dus niet mee. Die is bedoeld om je vingers te beschermen als de prop rondkomt.
4) brandstof. Ik heb goede ervaring met Coolpower 5%, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden op dat vlak. Meer dan 5% nitro is in elk geval zeker niet nodig, zonder nitro kan ook. Met nitro heb je een iets betere stationairloop en wat meer vermogen
5) andere propellor. De GX-40 motor wordt standaard met 12x6 prop geleverd. Hoewel hij daar prima mee vliegt, is die prop eigenlijk te zwaar voor die motor. Een 11*6 of zelfs 11*5 doet 'm beter tot z'n recht komen. 11*7 mag ook, maar is alweer wat zwaar. Ik vind zelf de APC props fijn (stil), maar in principe is alles goed, als het maar een brandstofprop is. Als je de G-sonic prop van Graupner besteld, hou er dan rekening mee dat je ook het busje moet hebben wat tussen prop en motoras komt. Die kun je los bij Graupner bestellen en hergebruiken. Koop de propellor altijd per 2, er zal er ongetwijfeld eens eentje sneuvelen.
6) een spinner. Heb ik er nooit op gehad, maar als je het leuker vind staan, go for it. Kan ook makkelijker zijn mocht je een startmotor willen gaan gebruiken
7) startmotor + bijbehorende accu. Zeker NIET nodig, maar kan wel makkelijk zijn. Zonder gaat echt prima en is volgens sommige mensen zelfs beter, omdat je je motor dan beter leert kennen.
8 ) Superlijm. Ik weet niet meer of bij een calmato de roeren al af-fabriek gelijmd zitten, maar zo niet, de CA-scharnieren MOET je lijmen met DUNNE CA.
9) Epoxy. Hiermee lijm je de vleugels aan elkaar (inc. vleugelspie), lijm je het stabilo in de romp, enzovoort. Ik zou de ZAP 5 minuten en ZAP 30 minuten epoxy nemen. Gebruik de 30 minuten voor al het structurele lijmwerk aan het toestel (vleugels, stabilo, etc), de 5 minuten kan straks mee in je startkoffer, want die ga je nodig hebben om je landingsgestel er opnieuw onder te lijmen.
10) plankje balsa 1.5mm, plakje balsa 4mm (maten zijn richtlijnen). Gewoon makkelijk om te hebben voor reparaties
11) driehoekslatjes (niet van balsa). Voor verstevigingen en reparaties
12) goed hobbymesje. Meest gebruikt zijn de exacto mesjes. Bij elke hobbyzaak goed verkrijgbaar. Neem ook gelijk een setje reserve-mesjes mee.
Eventueel kun je ervoor kiezen om de vleugelbouten en boutjes van het landingsgestel te vervangen door breekbouten. Ik persoonlijk zou dat niet doen, zie het voordeel niet, alleen nadelen, maar zoals zo vaak zijn de meningen daarover verdeeld.
Het probleem is dat er op de stuurstangen van de Calmato's geen metrisch draad zit. Veelal zullen dus de goed verkrijgbare quicklinks in NL niet passen. De oplossing hiervoor is met een snijsetje M2 draad op de stangen te snijden en dan standaard M2 quicklinks te plaatsen met een borgmoertje.
Wat betreft startspullen.. een kist met powerpanel en accu, startmotor en accu, brandstofpomp etc, is allemaal heel mooi en makkelijk, maar ook een hoop sleepwerk. Met een handpompje, een gloeiplugknijper met ingebouwde accu en een startstok kun je exact evenveel en de laatste twee steek je zo in een broekzak als je met draaiende motor richting startbaan gaat. Hoef je niet helemaal terug te sjouwen als hij onverhoopt afslaat.
Reken er op dat je uiteindelijk nog wel 300 euro kwijt zult zijn, als niet meer, aan al dat kleine grut.
Die 300 euro is een koopje voor de vele uren lol die je er aan gaat hebben!
Waar ik van plan ben om te gaan vliegen is bijna geen gras te bekennen Waar ik van plan ben om te gaan vliegen is bijna geen gras te bekennen, maar dat terzijde......
Als ik deze week me toestel binnen heb dan ben ik zeker donderdag van de partij.. Maarja met alleen die brandstof en de 3 servo's ben ik er toch nog nietBerto zei:Hee Tiemo,
je hebt maar 3 servo`s nodig als je een nieuwe komplete zenderset koopt, zit er 1 in de set.
brandstof is ook wel belangrijk ;-)
Hoop je donderdag weer te zien.
@ Benno,
mails ontvangen alleen niet thuis geweest.