Carrier

Ja, want we hebben nu een topic gekaapt en dat is het laatste wat zou moeten.

Waar staan die topics? Ik kan ze namelijk niet vinden.

Dan zouden we de verzamelde kennis daar naartoe kunnen overbrengen.
 
En hoe zit dat dan met de stroomverzorging?? Ik zag al iets van accu in de rugzak....En dan?? Koperdraad heeft een enorme rek , zelfs geisoleerd..
Of een accu , LiPo op het vliegtuig. Gewone motoren ok , maar een kleine brushless heeft een regelaar nodig.
Iemand iets meer uitleg hierover??
 
Jan gebruikt geen accu in rugzak of zo, zijn accu zit in het model. Alleen de signaal kabel van de regelaar is verwerkt in de stuurlijnen. In het handvat heeft hij een soort van servotester ingebouwd.

Hij vliegt met lipo's en brushles motoren (outrunners). De regelaar zit dus ook gewoon in het model.
 
@ Barry: De norm is inderdaad al snel geworden dat de accu's in het model zitten. Vroeger, toen bruikbare accu's daarvoor nog te zwaar waren (vóór de lipo tijd) is er wel geëxperimenteerd met accu's in een rugzak. Ook heeft Robert-Jan wel eenvoudige combatjes met een 400-motortje gevlogen op die manier, hij zal daar vast wat meer over kunnen vertellen. Ik weet niet wat hij voor lijnen gebruikte. Tot slot bestaat er nog (voor indoor) het zogenaamde 'electric round-the-pole'. Daarbij vliegen redelijk kleine modellen (spanwijdte ong. 30 cm) met oorspronkelijk slotcarmotortjes om een paal in het midden van de cirkel. Als lijnen werd dun koperdraad gebruikt (uit een trafo, was al geïsoleerd) dat via kogellagers om de paal draaide (met sleepcontacten) en dan naar buiten de cirkel werd geleid waar een trein- of slotcartrafo voor de voeding zorgde. Alleen motortoerental werd met slotcar-handregelaars geregeld. Daardoor kon je stijgen of dalen.

Bij het 'echte werk' bij carrier en stunt (in andere lijnbesturingsdisciplines heeft electro nog niet toe kunnen slaan) moet je, wil je mee kunnen, borstelloze motoren en lipo's gebruiken. Voor het aansturen van een borstelloze motor heb je niet alleen een regelaar nodig, maar (als je geen ontvanger gebruikt die je met een zender aanstuurt), ook een timer die voor de nodige pulsen zorgt die de regelaar nodig heeft om te kunnen functioneren. Die timers zijn het enige onderdeel dat niet in elke modelbouwwinkel te krijgen is, maar sinds electro de norm dreigt te worden in LB stunt komen er steeds meer aanbieders, maar die moet je wel weten te vinden. Kijk eens bij Brodak in de USA. Bij wedstrijden (in ieder geval voor stunt, maarr ik denk ook bij carrier) mag je tijdens de vlucht niets beïnvloeden en kun je dus geen zender gebruiken om de motor te regelen maar moet je daarvoor een timer gebruiken, maar voor training of funvliegen zou je net zo goed een zendertje kunnen gebruiken zoals ik al eerder suggereerde.
 
Ik denk dat deze niet veel meer bruikbare functionaliteit biedt dan de timer van Robert-Jan. En die heeft al vele betrouwbare uren gedraaid.

Zie ook de opmerkingen van Willi Schmitz in dat Duitse forumbericht.

De eerste 4 electropiloten op een WK lijnbesturing ever, Willi staat links, ik rechts.....

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top