Micropuller
Forum veteraan
Correctie: bier zit in bruin glas. Groen glas wordt uitsluitend toegepast om fabriekspi(l)s in te verpakken.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Correctie: bier zit in bruin glas. Groen glas wordt uitsluitend toegepast om fabriekspi(l)s in te verpakken.
Oftewel; echt bier zit in bruin glas. De smaak van in massa geproduceerd fabriekspi(l)s is al van dusdanig dubieuze aard, dat het bewaren in een groene fles er niet veel negatief effect op heeft. Of de personen die het consumeren proeven het verschil niet, dat kan natuurlijk ook.‘In sommige landen mogen bruine flesjes niet gebruikt worden voor bier’, schrijft Hubert Boxman. ‘In bijvoorbeeld Canada worden medicijnen bij de apotheker verkocht in bruine glazen flessen. Dranken moeten daarom in een andere kleur fles.’ Groen glas laat meer licht door en is daarom slechter, schrijft hij. ‘UV-straling beïnvloedt bepaalde zuren die afkomstig zijn van de bloemen van de hopplant. Daardoor ontstaat een vieze smaak, de zogenaamde “lichtsmaak”. Deze smaak wordt soms vergeleken met de geur van een stinkdier.’ Zet eens een paar weken een flesje bier in groen en bruin glas naast elkaar in het venster, suggereert Boxman. ‘Je proeft het verschil.’
Bruin glas is inderdaad beter, bevestigen brouwers. ‘Bier kan het beste zo donker mogelijk bewaard worden’, schrijft directeur Peer Swinkels van Bavaria. Maar waarom binnenlands bier in bruin glas en groen voor de export? Volgens Swinkels is het groene glas een latere ontwikkeling. ‘In Nederland gebruiken de gezamenlijke brouwers dezelfde pijpjes, zodat ze recyclebaar zijn. Bij het ontwerp van deze fles is gekozen voor bruin.’ De donkerste kleur dus. ‘In de loop der jaren is de kwaliteit van het bier zodanig verbeterd dat de brouwers ook flessen konden gaan gebruiken met een andere kleur. Bavaria en Heineken zijn daarom begonnen met het exporteren van groene flessen bier. Groen glas houdt het licht nog genoeg tegen en ziet er voor de consument iets aantrekkelijker uit’, aldus Swinkels.
Dat wordt bevestigd door het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) in Amsterdam, de brancheorganisatie van brouwers. Het CBK is de eigenaar van het ontwerp van het pijpje. ‘Het huidige pijpje stamt uit 1986, maar het eerdere ontwerp was ook al bruin’, aldus Henri Reuchlin van het CBK. Of er destijds gediscussieerd is over de kleur? Niemand kan het zich herinneren. ‘Bier zat altijd in bruin glas.’
De laatste tijd zijn er in Nederland biertjes in kleinere, groene flesjes. ‘Dat is marketing. Die kleur valt op tussen al het bruin. Het kan nu ook, want verbeteringen in logistiek maken dat het bier korter onderweg is. En bier dat gevoelig is voor licht, wordt in gesloten dozen vervoerd, aldus Reuchlin. Bijvoorbeeld die hippe biertjes in blanco fles.
Oftewel; echt bier zit in bruin glas. De smaak van in massa geproduceerd fabriekspi(l)s is al van dusdanig dubieuze aard, dat het bewaren in een groene fles er niet veel negatief effect op heeft. Of de personen die het consumeren proeven het verschil niet, dat kan natuurlijk ook.
Verder geen relevante informatie aangetroffen.
Wat en gezeur over afwassen! Iedereen zou toch moeten weten dat bij een échte BBQ uitsluitend gebruik wordt gemaakt van wegwerp servies en bestek? Stelletje amateurs!
Volledig eens, geen groen glas, dat het gras twee kontjes hoog moet zijn kan ik wel weer volgen, maar gezien de kans op passend publiek laat ik dat graag over aan de thee drinkers en dan graag drie weilanden verderop!
....nog wat lesjes in het low & slow bbq'en geven, zeer geschikt voor bv spare ribs.
Ik merk al dat er weinig mensen hier verstand hebben van het edele bbq'en. [...] Moet ik naast het opruimen dan ook nog wat lesjes in het low & slow bbq'en geven, zeer geschikt voor bv spare ribs.
.
Ik vind spare-ribs kluiven eigenlijk best lekker...
En ik ben toch niet de enige blijkbaar
![]()
![]()
Paté Royal is hier trouwens ook vaste prik bij de BBQ!
Maar vergeten jullie niet iets anders voor op de BBQ?
![]()
Of moet het per se in de wei gestaan hebben?
En nee, geen kant en klare zalm mootjes of dat geklooi met die metalen klemmen, maar gewoon de hele vis erop, echt zalig!
Groeten, Ramses
...Een varkenshaasje en biefstuk is de norm (doe maar geen kogelbiefstuk, deze keer)
OhVolgens mij wordt met dat 'low' een laag vuurtje bedoeld, vandaar dat het ook 'slow' gaat. Persoonlijk vind ik dat ook niks.
"Breaking News!!!! Jan is van z'n geloof gevallen. Hij schrijft over sauzen, maar het woord "Tipan-saus" wordt niet genoemd!"Tja, en als er bij de sausjes dan ook nog paté royal* wordt gemaakt ben ik helemaal tevreden.
Ramses zei:![]()
Paté Royal is hier trouwens ook vaste prik bij de BBQ!
Maar vergeten jullie niet iets anders voor op de BBQ?
Ramses zei:![]()
Of moet het per se in de wei gestaan hebben?
En nee, geen kant en klare zalm mootjes of dat geklooi met die metalen klemmen, maar gewoon de hele vis erop, echt zalig!
"Breaking News!!!! Jan is van z'n geloof gevallen. Hij schrijft over sauzen, maar het woord "Tipan-saus" wordt niet genoemd!"
Joh....Roel, we hebben het hier over de BBQ...
(Lap niet terzake doende culinaire tekst)...Corrien zei:Bij de BBQ kun je roepen wat je wil, maar dat helpt niet....
Corrien zei:...waarbij je vooral niet moet vergeten om naar de BBQ-chef te roepen, dat het helemaal geweldig/toppietoppie/zeersmakelijk is. Je hebt dan namelijk kans, dat je de volgende keer weer wordt uitgenodigd.