Gadgets..........
Tsja......had me voorgenomen om non-stop met de grotere F16 bezig te zijn, niet veel werk meer aan de kleinere.... Afgelopen wedstrijd te BLC Tilburg werd me door diversen in de neus gewreven dat een dragchute wel heel erg leuk zou zijn bij zo'n kist. Zoals sommige zullen herinneren heb ik deze ook al een poos liggen maar niet meer aan toe gekomen. Deels door complexe inbouw, weinig zin en doordat ik simpelweg geen vrij kanaal meer had op de zender, alle 8 zijn bezet. Nu ben ik heel recent ook maar op 2,4ghz overgestapt dus dát euvel is verholpen met een 10 kanaals zenderke. Samen met het commentaar kreeg ik er toch maar weer zin in, het setje weer uit de kast gehaald en effe kijken hoe en wat.
En ja, diverse ideen plopte naar boven en er direct maar aan begonnen.
Hieronder de parachute die ik ooit een keer vanuit america heb laten komen. Niet helemaal de schaal vorm van de demo chute die rood/wit/blauw moet zijn maar deze gaan we toch mooi gebruiken. De set-up zal tevens een test worden voor de grote F16 waar we wel zelf aan de slag zullen gaan voor een schaal chute. Tegen die tijd eens afkijken bij vlieger bouwers.
Zó ziet'tie er ongeveer uit in volle vorm....
Ik had ooit al eea op papier gezet wat de vorm van de behuizing zou moeten worden achter het rudder servo. Deze servo is ook later pas geinstalleerd en zou gelijk samenlopen met de chute inbouw maar dat liep dus wat uit.....
Hier moet het hele zaakje achter komen:
Van balsa een malletje gemaakt wat precies de "chute housing" vorm moest worden. Deze glad gemaakt met epoxy en plamuur, daarna lossings middel erover en dan drie laagjes 160gram glasdoek/epoxy erover. Na uitharden de bovenlijn open gesneden (Die zie je toch bijna niet

) om hem los te maken van de mal en later met een koolstof strippie weer samengevoegd. Twee hardhouten latjes aan de zijkant voor bevestiging precies in de hartlijn van de chute haak zou voldoende moeten zijn dacht ik. Later realiseerde ik me dat een landing altijd onder een relatief grote invalshoek plaatsvind van ongeveer 15-20 graden max. In dat geval zou het bakje wel eens los kunnen breken en heb ik voor de zekerheid nog twee 4mm aluminium buis draag strutjes toegevoegd om het scharnieren naar boven tegen te gaan: (Heb géén idee wat de krachten zullen zijn bij chute release op een landings snelheid van ongeveer 50 km/uur)
Nu een "release" mechanisme maken.... Ik heb besloten om er één mini-servo voor te gebruiken gecombineerd met een drie-standen schakelaar op de zender.
1. chute in
2. chute deploy
3. chute afwerpen.
Daarnaast wil ik een mechaniek maken waarbij de chute automatisch bij wiel-grond contact uitgegooit wordt maar daar kom ik later nog op terug.
Hieronder het mechaniek voor een enkele servo. Beetje handig spelen met geometrie, twee pinnen voor de functies. Aan de ene pin hangt de chute koord en aan de andere een kabel die die chute tegenhoud. (De chute zit met elastieken on voorspanning vast.)
Hier duidelijk zichtbaar de elastiek koorden met een centrale catcher. Ik was begonnen met 6 elastieken om maar genoeg kracht voor afwerpen te maken maar tóch bleef de chute regelmatig in het huisje zitten. Nu heb ik de zij banden verwijderd, waar de duct het nauwst is en nu gaat hij er wél iedere keer uit, mooi!
Hier de dragchute in positie. Later wil ik nog groene zijflapjes maken om het schaal chute pakketje te simuleren maar eerst eens effe kijken of het wel werkt.
Het maakt trouwens behoorlijk uit hoe je de chute opvouwt, dat met met enige consistentie gebeuren; een té dik pakketje blijft al snel vast zitten.
Nu verder met de aanstuur mechaniek, later meer...
Hier een klein filmpje van het uitwerpen.
Groetjes,
Gerald