Misschien, dat iemand kan uitleggen welk 'voordeel' je hiermee kunt doen?
Ik kan er altijd redelijk chagrijnig van worden, dat zulke servicemenu's openbaar worden gemaakt. Er zwerven er nogal wat op het www en ook deze staat er al weer even. Het gebruik ervan door eindgebruikers kan namelijk alleen problemen opleveren. In het meest gunstige geval volg je de procedure op de juiste manier en doet je zender weer precies hetzelfde als ervóór. In het meest ongunstige geval kun je de zender voor service naar HorizonHobby sturen. Er mee opschieten doe je dus niet, dus ik kan alleen maar hartgrondig adviseren er van af te blijven.
Een servicemenu is uitsluitend bedoeld voor reparatiewerkzaamheden. De calibratie van knuppels wordt alleen herhaald als knuppels worden gerepareerd of vervangen. Verder is daartoe nooit een noodzaak, dus dat wordt ook bij de servicediensten slechts zeer zelden uitgevoerd. Dat calibratiewaarden kunnen verlopen is onzin. Alleen als men zelf aan knuppelpotmeters gaat zitten prutsen kan dit optreden.
Daarnaast wordt bij veel zendertypen - ook bij JR - tijdens het ijken van de knuppels automatisch ook de Voltmeter mee-geijkt. Aan de zender wordt daartoe een gedefiniëerde spanning aangeboden. Voer je de procedure bij de verkeerde spanning uit, dan is ook meteen de spanningsindicatie onjuist.
[edit] Er zijn hier berichten verwijderd en weer teruggeplaatst als één bericht. Alles is in mijn posting bijgevoegd en dat maakt de leesbaarheid er niet beter op. Ook ben ik uiteraard niet verantwoordelijk voor wat anderen schrijven. De afzonderlijke gebruikersnamen heb ik er daarom maar in hoofdletters bijgeplaatst. Hopelijk heb ik elk bericht toegewezen aan de juiste gebruiker.[/edit]
*ONBEKEND:
Misschien, dat iemand kan uitleggen welk 'voordeel' je hiermee kunt doen?
Natuurlijk! De enigste die hier voordeel mee doet is JR. Krijgen ze toch meer zenders binnen op de service dienst die tegen betaling moeten hersteld worden
Misschien, dat iemand kan uitleggen welk 'voordeel' je hiermee kunt doen?
Wedervraag: Wat is over het algemeen het voordeel van een calibratie menu?

Je weet niet welk voordeel je ermee kunt doen maar je hebt al wel een oordeel. De mate van oprechtheid m.b.t. de gestelde vraag is hierdoor duidelijk.
Voor de mensen met een DX6i die het wel willen weten;
-Na calibratie staat de 'naald' op de schaal in het monitor scherm wel zuiver op de drie dikke streepjes v/h onderste-, middelste- en bovenste punt van de (throttle)stick. (n.b.: bij MIJN zender!)
- Toen kwam dit bericht langs:
Zie Spektrum RC: Spektrum DX6i Recall voor het originele bericht.
Het betreft Spektrum DX6i modellen met een datumcode die 807E, 808E, 809E, 810E, 811E, 812E, of 901E bevat. De kans is erg groot dat er defecte potmeters inzitten, die er elk moment mee op kunnen houden. Het wordt ten zeerste afgeraden om nog met zo'n zender te vliegen.
- Aangezien er op of in mijn zender geen stickertje met datum van produktie zat, had ik er het beste aan gedaan om de zender op te sturen.
Door de info v/h calibratie menu heb ik al het gezeur niet gehad en ben ik ook niet voor niks m'n zender weken kwijt geweest.
Een servicemenu is uitsluitend bedoeld voor reparatiewerkzaamheden. De calibratie(..)
Helihabit zei:
Ik heb Horizon Hobby een mail gestuurd en net 'antwoord' gekregen.
I am not certain what those particular numbers menu,..
'particular numbers menu', 'service menu'.
Aangezien je m.b.v. dat menu kan calibreren is de naam die geen verwarring zaait: Calibratie menu i.p.v. bovenstaande vage omschrijvingen. Met het woord service kan ik nog wel wat, immers je verleent op deze manier een enorme service, aan jezelf!
Helaas om te lezen dat het je emotionele gemoedstoestand negatief beinvloed. Misschien geeft het enige verlichting als ik je vertel dat ik de zender niet in bruikleen heb. Ook heb ik het calibratie menu niet illegaal gedownload. Het is heel simpel een door mij aangeschafte zender incl. calibratie menu.
Als dit een op zichzelf staande waarschuwing was had ik het wel kunnen waarderen. Maar als reactie op berichten waarin o.a. duidelijk naar voren wordt gebracht dit op eigen risico uit te voeren, is dit slechts preken voor eigen parochie! En zoals bekend is angst zaaien bij uitstek de manier om het (grootste gedeelte v/h)volk te mennen (en ze in 'jouw' kerk te houden).
Mensen die zelfstandig kunnen denken, zijn al sinds mensenheugenis de vijand v/h 'establishment'.

Wat me sterkt in die conclusie is het feit dat het alleen om zenders gaat. Het, grootste gedeelte v/h, forum staat vol met modificaties, aanpassingen en andere vormen waar 'thinking out of the box' aan te pas is gekomen, met of zonder enige vorm van consensus van fabrikanten/dealers.
Sterker nog, als bepaalde fabrikanten/dealers hun werk naar behoren hadden gedaan(lees: echte service leveren) waren veel van dit soort 'buiten het boekje' operaties niet nodig geweest (bij sommige fabrikanten is het kwartje gevallen: luisteren naar de gebruiker).
Daar lees ik dit soort reacties niet van je!? Begrijpelijk, want desastreus voor je emotionele balans, maar niet consequent.
SLEURHUTJE:
Ik zit dan in de ICT maar deel de mening van Jan dat 99% van de mensen die "er zelf al naar gekeken hebben" de boel aardig verneuken (excusez les môts). Geen ramp, je kunt er een leuke boterham extra door verdienen maar in de ogen van dergelijke technieten is het ineens een waardeloos product. Je gaat toch ook niet met een notebook de tabellen van je injectiesysteem in de auto (experimenteel) zitten herprogrammeren? Ook leuk als iemand ineens via zijn afstandsbediening wat heeft experimenteren met de service menu's en vervolgens daadwerkelijk een voeding opblaast.
Service menu's of welke naam ze ook mogen hebben zijn voor dienstverlenende instantie/professionals en niet voor het klootjesvolk/technieten. :nooo:
CORRIEN:
Eerlijk gezegd ben ik volkomen verbluft door een zó uitdrukkelijk bewijs leveren van mijn stelling, dat je niet met je vingers aan zo'n menu moet komen. Je hebt blijkbaar niet eens de moeite genomen om te lezen welke problemen er door eindgebruikers zijn ervaren en waarvoor de terugroepaktie in het leven is geroepen.
Bij de DX6i is er een terugroepaktie vanwege problemen met de knuppelpotmeters. Deze 'kraken' en leveren daarmee ongewenste stuurbewegingen. Dit is niet de schuld van JR en vermoedelijk zelfs niet van de potmeterfabrikant, maar het is wel zo en het siert de fabrikant, dat-ie er een keurig verzorgde terugroepaktie voor in het leven heeft geroepen. Dat dit in het begin wat tijdsvertraging heeft opgelopen is volgens mij de schuld geweest van de importeur, maar ook dit is inmiddels blijkbaar al opgelost. Dit kraken van potmeters heeft niets, maar dan ook totaal niets te maken met de calibratie ervan. Deze lost in dit geval ook niets op. Potmeters, die niet goed zijn, worden kosteloos door HorizonHobby in Duitsland vervangen. Uiteraard worden ze daarna door een service-technicus gecalibreerd, maar die heeft tenminste de complete documentatie tot z'n beschikking en weet dus wat-ie doet.
Overigens hoeft ook niemand met een DX6i bij mij aan te komen voor calibratie. Ik heb namelijk de servicedocumentatie er niet van en dan blijf ik er mooi van af. Het preken voor eigen parochie is dus niet helemaal een opmerking, die aankomt. Integendeel. Dat is met andere opmerkingen trouwens ook het geval. Op de man spelen is namelijk iets, dat alleen iets zegt over degene, die de opmerkingen maakt.
@Sleurhutje,
Het is een volledig juiste veronderstelling, dat mensen die 'er zelf naar kijken' er vaak een potje van maken. Dit zie ik dan ook met grote regelmaat voorbijkomen. Het is ook juist, dat dit voor de desbetreffende servicedienst een extra boterham oplevert, die we (zeker dit jaar) goed kunnen gebruiken. Om deze laatste reden zou ik het dus eigenlijk moeten stimuleren. Dat ik er chagrijnig van word, is het feit dat er ook gevaarlijke situaties door ontstaan en dat bijna altijd het produkt de schuld krijgt. Er worden tenslotte met zulke zenders vliegende modellen aangestuurd.
ERNST GRUNDMANN:
In mijn werk ken ik dit probleem ook. Zogenaamd geheime menus zitten namelijk ook in de computermonitoren en de aparatuur waar ik nu mee werk. Natuurlijk zijn er ook daar ban die "handige Harries" die deze menu's hebben gevonden. En kijk nu eens, je kan opeens een heleboel meer "instellen". Lekker aan de gang gaan en van alles en nog wat proberen.
Chips, nu klopt opeens het beeld formaat niet meer, en die kleuren dat kan ook beter. Terug naar het geheime menu en instellen die zaak. Maar dat valt tegen, als je het ene instelt klopt dat netjes maar elders klopt er helemaal niets meer van. Uiteindelijk helemaal teleurgesteld met die monitor terug naar de winkel. "Wat een slechte kwaliteit ik wil een nieuwe want er klopt werkelijk geen hout van".
Komt die monitor bij een reparatie centrum waar men er snel achter komt dat het fabrieksmenu gevonden moet zijn want daar zijn instellingen onoordeelkundig veranderd.
Met kennis van zaken en de juiste apparatuur is het zaakje redelijk snel weer in orde en kan hij terug naar de eigenaar. Wanneer er dan een waarschuwing wordt bij gedaan om niet meer aan dat menu te komen is de eigenaar "beledigd" want dat heeft hij nooit gedaan. Ja, ja, dat zal wel, die waardes veranderen vanzelf!
Soortgelijke zaken heb ik diverse keren meegemaakt bij verschillende bedrijven en met verschillende apparaten.
Op de vraag: "Wat is over het algemeen het voordeel van een calibratie menu"? ik kan je een heel goed antwoord geven.
Dat antwoord is namelijk GEEN ENKEL! Dat menu zit er in om na de productie de zender (of wat voor apparaat dan ook) in te kunnen stellen voor optimaal en veilig gebruik. Normaal gesproken wordt het daarna nooit meer gebruikt. Alleen als er een reparatie waarbij belangrijke onderdelen vervangen moeten worden nodig is zal ook dat menu weer gebruikt gaan worden om de zaak weer optimaal en veilig af te stellen.
Jan schrijft ook al dat je ook de instellingen van de voltmeter aanpast als je in dit menu gaat rommelen. Wanneer je dan geen exact juiste spanning op de zender hebt aangesloten is het heel goed mogelijk dat die voltmeter niet meer klopt. Dat kan gevaarlijk zijn want als hij te veel aangeeft kan je dus denken dat je accu nog ruim vol genoeg is terwijl hij dat niet is. Wanneer dan eindelijk de waarschuwing komt is de accu al zover leeg dat je je vliegtuig niet meer veilig kan landen! En waar komt hij dan naar beneden????
Blijf van dat menu af! Als je er zelf in gaat rommelen is het zelfs mogelijk dat de fabrikant geen garantie meer zal geven als je ermee aankomt. Wanneer er in dat menu wordt gerommeld zal dat namelijk vaak voor de fabrikant "zichtbaar" zijn. Zeker waar ik nu werk is dit het geval. Als wij zien dat er door anderen dan wij aan de instellingen is gerommeld vervalt de garantie en zal er voor de reparatie betaald moeten worden. En ja, dat is al gebeurt ook!
HELIHABIT:
*Vooraf had ik kunnen melden dat vrijheid in het algemeen, van keuze, en van handelen bij mij hoog in het vaandel staan. Deels afhankelijk van het nemen, of het kunnen nemen van eigen verantwoordelijkheid m.b.t. die keuze en/of handeling.
Eerlijk gezegd ben ik volkomen verbluft door een zó uitdrukkelijk bewijs leveren van mijn stelling, dat je niet met je vingers aan zo'n menu moet komen.
Natuurlijk staat het jou vrij om met jouw vingers van zo’n menu af te blijven.
Zoals ook anderen vrij zijn om wel of niet aan hun eigen spullen te zitten (zie: *).
Sterker nog, alles dat iemand zegt, zegt iets over die iemand.

Mijn bedoeling helemaal niet om op die manier op de man te spelen. Je beroep is openbaar bekend en je mate van vakbekwaamheid ook. Juist daarom valt het zo op als je in een specifiek en voor jou onbekend geval, waar de algemeen geldende ‘regels’ en de daaruit voortvloeiende stellingen grotendeels niet opgaan, er toch die mal overheen perst.
Nou gaat ‘preken voor eigen parochie’ over meer dan alleen direct financieel voordeel maar goed als dat het niet is, mijn excuses. Aangezien je aanname over het niet lezen van mij van bepaalde zaken, ga ik er vanuit dat je dan toch zelf ook de moeite neemt om een bericht te lezen.
Helaas, blijkt uit de gehele tweede alinea. Een totaal niet relevant verhaal over een terugroepactie, schuld, storingen heel veel krakende potmeters en toffe fabrikanten/importeurs/dealers. Hartstikke goed, daar gaat het niet om. Maar het ging over een calibratie menu dat me juist de ervaring van die terugroepactie bespaarde.
Discussies over wie wel of niet ergens aan mag komen i.v.m. zogenaamde service menu's horen wat mij betreft thuis in een topic waar het over zenders en service menu's in het algemeen gaat. Eventueel ondersteund door een poll.
Nogmaals, de DX6i heeft alleen een slecht 'verborgen' menu waarmee je slechts je sticks kan calibreren en wat info kan lezen, waaronder de datum van productie! Deze info is gepost met een duidelijke waarschuwing en een tip ter voorkoming van evt. verlies van data. Het enige dat ik in beide posts, waarin het benaderen van het calibratie menu wordt uitgelegd, mis is het melden van mijn eigen ervaring. Die heb ik pas gemeld na jouw eerste reactie, daarvoor dank. Duidelijk is nu dus ook mijn 'noodzaak' om de datum van productie te achterhalen en de stickuitslag te ijken.
@Sleurhutje: Nou, ik vind het niet echt prettig als ik relevante info deel die mij geholpen heeft, waarop een zeer ongenuanceerd en feitelijk grotendeels onjuist standaard verhaal volgt.
Dat "99% v/d mensen die "er zelf al naar gekeken hebben" de boel aardig verneuken (excusez les môts)." betekent even voor het gemak dat 1% dat dus niet doet ;-)
Je gaat toch ook niet met een notebook de tabellen van je injectiesysteem in de auto (experimenteel) zitten herprogrammeren?
Nee en ook niet van m'n zender. Maar als ik het omgekeerd vergelijk en d.m.v. een paar knoppen in te duwen een bestaand programma om de handrem af te stellen activeer, zou ik in het geval dat de handrem duidelijk niet goed staat afgesteld(!), na enig informatie in te winnen en een overweging te maken m.b.t. de mogelijke consequenties, die stap inderdaad durven nemen.
@Ernst: De door mij gestelde wedervraag was uiteraard retorisch. Persoonlijk heb ik dus een enorm voordeel ervaren. Voor de rest een heel herkenbaar verhaal en waarschijnlijk ook in 99% v/d gevallen waar.
Voor wat betreft het gelijktijdig ijken van de spanningsmeter zou ik dat eerst willen 'zien' voor het te geloven. Hoofdzakelijk omdat ik dan wel een beetje heel veel toevalligheid ben tegengekomen m.b.t. de exact juiste spanning en het correct functioneren van de spanningsmeter. Maar gedeeltelijk ook onder het motto: "Omdat het in de krant staat is het waar"...vraagteken(retorisch).
WIEBE:
ik hoop niet dat men het hier op de man gaat spelen,dat kan niet de bedoeling zijn.
als dat niet zo is ,zie dan het bovenstaande als niet geschreven,
wel wil ik er bij vertellen dat de meenste mensen niet eens er aan denken om de manuel te lezen.
een esc instellen al moeilijk vinden .
ook de verantwoording zelf nemen voor je acties er niet meer bij is tegenwoordig .
wat ik hierbij bedoel te zeggen is het is de schuld van iemand anders, niet van je zelf.
ik neem dan als voorbeeld mijn tranciever,yeasu ft 817.
een 5 watt alleskunner,1,6 tot 500 mhz, am fm usb lsb cw
die volgens de meenste mensen best via het service menu op 10 watt gezet kan worden .
wel gaat bij deze zender vaak de eindtrap stuk ,
en in eens is het een slecht ding ,geen garantie en wat een ruk ding is het dan.
de eindtrap kan max 15 watt aan en loopt met 10 watt op bijna zijn top.
heeft daarbij geen reserve,s meer voor een foute aanpassing van je antenne.
moraal van dit verhaal ,het is leuk dat je in een service menu kan ,5 mensen doen er voordeel mee.
de rest KAN zijn zender onbruikbaar maken.
groeten wiebe.
SLEURHUTJE:
@Sleurhutje: Nou, ik vind het niet echt prettig als ik relevante info deel die mij geholpen heeft, waarop een zeer ongenuanceerd en feitelijk grotendeels onjuist standaard verhaal volgt.
Als doorgewinterde techneut, net als o.a. Ernst, Jan, Wiebe en jij ook waarschijnlijk

, zal een technisch iets als dit geen problemen opleveren. Toch vind ik deze info wat te ver gaan om zo te publiceren. De reden is al diverse malen aangehaald en inderdaad een standaard verhaal. Natuurlijk is het wel tweeledig. Aan de ene kant is het MBF juist om technische info te delen, aan de andere kant wil je mensen niet aansporen dit "te gaan proberen". Misschien tijd voor een sub-forum High-Tech Technobabbel voor Pro's.
Ik zeg altijd, er zijn 3 soorten mensen:
- Gebruikers: Die snappen er weinig van maar uiteindelijk weten ze wel hoe een apparaat werkt en kunnen dat gebruiken;

- Techneuten: Als het apparaat van de gebruiker niet doet wat-ie gisteren deed dan lost deze het probleem op voor de gebruiker; :teacher:
- Technieten: Een gebruiker die denkt techneut te zijn en vervolgens het van kwaad tot erger maakt, voor techneuten een extra bron van inkomsten, voor zichzelf en gebruikers een bron van ergernis voor hen zelf. :evil:
Nogmaals, je kunt met dit soort informatie heel snel van gebruikers technieten maken. Wat Wiebe ook zegt, er zijn al (veel!) mensen die niet bevatten hoe ze een regelaar moeten programmeren of de instellingen op een zender moeten aanpassen.
WIEBE:
Als doorgewinterde techneut, net als o.a. Ernst, Jan, Wiebe en jij ook waarschijnlijk

,
ehm nou niet helemaal ,ik heb vaak geluk,met reparatie,s draadje los ,enz.
en ik heb ook wel eens wat kapotgerepareerd.hihi.
wiebe;1296928
ik neem dan als voorbeeld mijn tranciever zei:
TIMOSHA:
Als een gelícencieerde radioamateur zoiets doet is er maar een oplossing. Onmiddellijk en vrijwillig zijn zendmachtiging teruggeven aan Agentschap Telecom.
Als zo'n eindtrap in verzadiging draait gaat die natuurlijk stuk. Maar dat is het probleem van de RA en voor zijn rekening. Erger is dat hij binnen de korste keren het diploma "Worked All Neighbours" summa cum laude haalt
ERNST GRUNDMANN:
.......Wat mij betreft heeft iedereen ook het recht op mislukking, of het "kapotrepareren" van zijn spullen. Door experimenteren heb je de mogelijkheid om iets te leren. Daarbij, zonder experimenteren zou praktisch niets bestaan hebben......
Wat hierboven staat is een waarheid als een koe maar totaal irrelevant in dit geval! Wanneer jij dat calibratie menu "ontdekt" en je gaat er in zitten rommelen dan moet je dat zelf weten. Jij zal misschien één van die weinige mensen zijn die wat verder doordenkt dan z'n haren lang zijn en zo weet te voorkomen dat er iets desastreus mis gaat met je zender.
Maar dan ga je jou bevindingen op een forum zetten met grote letters en een hele uitleg erbij over hoe jij denkt dat het werkt. Zeker weten doe je het namelijk nooit want er kunnen "verborgen" linken zijn naar zaken die je nooit hebt voorzien. Zo zou bijvoorbeeld een mixer de mist in kunnen gaan en dat merk je pas wanneer je hem gaat gebruiken wat een hele tijd later kan zijn.
Nu zullen er anderen zijn die vinden dat er iets niet klopt aan hun zender. Of dat nu echt is of maar een idee doet er niet toe! Dat "geheime" menu wordt opgeroepen en men gaat aan het "afstellen". Omdat ze geen idee hebben waar ze mee bezig zijn is de kans op verkeerde instellingen heel groot tot zelfs zeker.
Het resultaat is een zender die niet bepaald meer werkt zoals het hoort. Om die weer in het spoor te krijgen moet hij op reis naar de service dienst of in het ergste geval naar de fabrikant.
Waar ik nu werk komt dit "probleem" ook voor. Diverse mensen hebben al geprobeerd om hun dure boordcomputer te verbeteren en om bepaalde "verborgen" functies aan te zetten. Helaas loopt dit bijna altijd op een teleurstelling uit. Die zogenaamde verborgen functies staan met een hele duidelijke reden uit. Zonder de bijbehorende hardware zullen ze namelijk nooit werken. Het probleem is dat als de software ervan wel geactiveerd wordt er behoorlijke problemen kunnen ontstaan. Na verloop van tijd resulteerd dit vrijwel altijd in het compleet uitvallen van het systeem.
Wij weten ondertussen precies wat er in zulke gevallen gebeurt en als wij de symptomen horen weten we al hoe laat het is. Wij vertellen de klant dan dat de computer naar de TD opgestuurd moet worden voor reparatie. Het complete geheugen moet gewist worden en de software opnieuw geïnstalleerd. Daarmee gaat alle in het geheugen aanwezige informatie verloren. Tenminste voor zover die nog niet door de problemen gewist of verminkt zijn.
En dan moet je die mensen eens horen als ze dit verteld wordt en vooral als ze de rekening krijgen. Er wordt dan hard geroepen dat ze 2 jaar garantie hebben op dat dure apparaat en dat ze dus geen rekening hoeven te betalen. Zij zouden schadevergoeding van ons kunnen eisen door het verloren gaan van belangrijke informatie.
Dan wijzen wij ze op de garantie bepalingen waar duidelijk in staat dat de garantie geldt voor fabrikage en materiaal fouten. Wanneer men zelf aan de software gaat "sleutelen" vervalt de garantie daarop helemaal. Er is namelijk geen spraken van fabrikage of materiaal fouten. Het is ook geen software fout, het is een klanten fout!!!!
Behalve aan de symptomen kunnen wij namelijk ook aan de software zien dat er door iemand die daartoe niet bevoegd was aan gesleuteld is. Hoe kan ik je niet zeggen want dat weet ik ook niet, dat houdt de software afdeling strikt voor zichzelf.
Die menu's zijn niet voor de gebruiker bedoeld. De gebruiker zal zijn apparaat er ook niet zelf mee kunnen repareren en of verbeteren. Daar is in veel gevallen ook nog de nodige hardware voor nodig en zeker kennis van zaken. Weest dus verstandig en blijf er vanaf en als je zoiets "vindt", hou het dan voor jezelf. Ik ken van een heleboel appaarten de "truukjes" om in de fabrieks menu's te komen. Ik zal ze nooit doorvertellen en er zeker geen mooie sier mee gaan maken. Als ik dat wel doe kan ik verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele schade die daardoor ontstaat. Daar heb ik echt geen zin in.
Gebruik ik die menu's wel eens zelf? Nee, nooit!! Waarom niet? Heel simpel, omdat het niet nodig is. Er valt namelijk niets af te stellen zodat het apparaat beter zal werken. Als er iets kapot is zou het misschien eens kunnen gebeuren dat ik na reparatie zo'n menu zal moeten openen om de zaak goed af te regelen. Dat is echter tot nu toe nog nooit gebeurt. Nee echt niet, nog nooit!
weet je ook dat truukje dat je bij zo'n cola blikjes automaat een bepaalde combinatie intoetst, dat je dan in het menu komt, en een gratis proef blikje kan krijgen?
Nee die weet ik niet. Maar wel de "code" waarmee ik de koffie automaat bij m'n vorige baas helemaal vrij kan zetten. Alles gratis!
Verder de "codes" om in de fabrieks menu's te komen van vele merken en types computer monitoren en LCD TV's.
De manieren om in de instellings menus te komen van een aantal (wel hele ouderwetse) harde schijven. Ja dat hadden ze toen al!
De "codes" om in de fabrieks instellingen te komen van de boordcomputers van een aantal auto's.
De "codes" om in dezelfde menu's te komen van een tweetal types wasmachines en zelfs van een magnetron!
Er zijn nog een paar van die dingen maar die ben ik feitelijk kwijt geraakt omdat dat wel erg lang geleden is.
Vergis je niet, er zijn ongelofelijk veel apparaten waar op de ene of andere manier een computer in zit. Zo goed als al die apparaten hebben ergens een mogelijkheid om al dan niet met behulp van speciale gereedschappen en/of software in een "menu" te komen om de zaken na de productie in te kunnen stellen. Daarna is het een "verborgen" iets dat maar hoogst zelden nog gebruikt hoeft te worden. Ondeskundig "gebruik" hiervan kan vervelende gevolgen hebben dus afblijven is het verstandigste.