Eeuwige roem....

Discussie in 'Historische Zeilschepen' gestart door ronvanleeuwen54, 9 jun 2021.

 1. ronvanleeuwen54

  ronvanleeuwen54

  Lid geworden:
  22 okt 2012
  Berichten:
  514
  Locatie:
  Poeldijk
  Beste bouwers,

  Zoals jullie wellicht zullen weten is dit forum eigendom van de Nederlandse Vereniging voor Modelbouwers kortweg NVM. Ik heb het voorrecht hierin bestuurslid te zijn. Maar wat jullie misschien minder weten is dat wij ook een orgaan hebben namelijk het 10 keer per jaar verschijnend magazine "De Modelbouwer".
  En hier heb ik het voorrecht redacteur Scheepsmodelbouw te mogen zijn. Een druk leven dus waardoor mijn topics nogal ondersneeuwen.
  Maar nu komt het, De Modelbouwer beschrijft nagenoeg alle takken van sport binnen de Modelbouw met wel een bepaalde visie. Als redacteur historische scheepsmodelbouw moet ik bekennen dat het mij steeds minder lukt om leuke artikelen over historische scheepsmodelbouw te verkrijgen van auteurs die zin hebben om hun model te etaleren en te beschrijven in ons blad. En dat terwijl dit forum inmiddels zo'n 26000 gebruikers kent en ik de mooiste beschrijvingen op het forum langs zie komen. Daarom een oproep aan jullie om eens een keer een poging te wagen. Het hoeft niet meteen hoogwaardige literatuur te zijn. Dat maak ik er wel van :). Het hoeft ook niet voor niets. De vergoeding bedraagt € 20,- per bladzijde. Er zijn in principe maar twee regels: Het moet scratchbouw zijn, maar het mag ook een kit zijn waar de spreekwoordelijke zaag in is gezet dus een basis die wordt verbeterd/aangepast. Heb je interesse, schrijf dan een pb of stuur een mail naar ronvanleeuwen54@gmail.com:yes:
   
  TIMBERWOLF en Stephan Kertész vinden dit leuk.
 2. janzwart

  janzwart verslagschrijvers

  Lid geworden:
  23 okt 2011
  Berichten:
  1.660
  Locatie:
  Hillegom
  Ron,
  Voorwaarde is scratchbouw. Ik heb een project in wording namelijk de Kamperkogge. Ik was al lang van plan om daar een of meer artikelen voor te schrijven, dus die kan je tegemoet zien.
  Verder heb ik onlangs een klein projectje afgerond namelijk een lelievlet voor mijn kleindochter. Zie: https://www.modelbouwforum.nl/threads/lelievlet-van-scouting.277625/.
  Dit is geen historisch schip. Dus voldoet eigenlijk niet aan de voorwaarden.
  Maar laat me weten of je er toch een artikeltje van wil hebben.
  .
   
 3. ronvanleeuwen54

  ronvanleeuwen54

  Lid geworden:
  22 okt 2012
  Berichten:
  514
  Locatie:
  Poeldijk
  Dag Jan, dat het niet historisch zou zijn is geen voorwaarde. De Modelbouwer behartigt alle vormen van modelbouw. Er is alleen meer vraag naar artikelen over historische zeilschepen. Ik zie je fraaie verslagen graag weer tegemoet
   
 4. janzwart

  janzwart verslagschrijvers

  Lid geworden:
  23 okt 2011
  Berichten:
  1.660
  Locatie:
  Hillegom
  Komt voor elkaar
   
 5. Ronk

  Ronk

  Lid geworden:
  13 dec 2019
  Berichten:
  1.162
  Locatie:
  Ederveen
  @Hoosterw is dit niet iets voor jouw? Eeuwige roem waardig
   
 6. Bouke van der Voet

  Bouke van der Voet Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  31 jan 2020
  Berichten:
  387
  Locatie:
  Nairobi, Kenya
  my thoughts exactly!
   
 7. Bouke van der Voet

  Bouke van der Voet Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  31 jan 2020
  Berichten:
  387
  Locatie:
  Nairobi, Kenya
  Dag Ron,
  even reagerend op de bovenstaande 2 quotes... ik denk dat je (of de NVM) zich hier dusdanig beperkt tot een subset van de modelbouwers.
  Als je rondkijkt op het forum is ca 80 procent (schatting van mij) een kit-bouwer en is 15% ervaren en moedig genoeg om de kit min of meer aan te passen, en 5% een scratch bouwer zoals de helden @Hoosterw, @*Hans* ) en @pietsan ... (en de anderen!!)

  Denk je niet dat je met bovenstaande beperkingen op 'de regels' je een groot gedeelte van de bouwers uitsluit?
  ik merk in de reacties op mijn bouwverslag van de 7 provincien dat vooral het laagdrempelig uitleggen van de bouw (vooral gericht op de beginnende bouwer) de meeste reacties op leverd...
  Is het niet het mooiste voor de NVM om zich niet alleen op de hoogstaande bouw te richten, maar ook regelmatig terug te grijpen op de beginnende bouwer?

  Laten we vooral zorgen dat we meer instroom hebben van de beginnende bouwers, waarbij de geoefende bouwer als inspiratie kan dienen.

  Even mezelf bij de 15% ervaren bouwers te rekenen (aan de lage kant van de ervaring), laat ik mezelf inspireren door de kwaliteit van de scratch bouwers en heb ik daar mijn meters van geleerd, echter probeer ik ook de brug te slaan naar de beginnende bouwer, waar ik bedenk hoe ik zelf (nog steeds) terug grijp naar wat anderen doen (zoals de oplossing van @Cyril Marien voor de eindstukjes van de mast). Ook bij kit-bouw komt er een groot gedeelte van lerende creativiteit en innovatie langs die een grote waarde heeft in de modelbouw wereld. Ik kijk vaak terug naar wat anderen voor mij gedaan hebben (dank @Hans Groenenberg, @Hoosterw, @Arjan B, e.v.a.) en gebruik hun input om mijn eigen mening en plan te vormen voor mijn eigen bouw.

  De balans is waar de waarde van de NVM zich moet bewijzen (In My Humble Opinion).

  Ik schrijf graag eens een stuk voor de NVM, bel me gerust.

  grtz
  Bouke van der Voet
  Nairobi
   
  Laatst bewerkt: 9 jun 2021
  janzwart, *Hans*, Ronk en 2 anderen vinden dit leuk.
 8. JDS73

  JDS73 Medewerker Moderator team

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  485
  Locatie:
  Den Bosch
  Het lijkt mij als NVM juist belangrijk om laagdrempelig in te zetten. Wat @Bouke van der Voet zegt dat 80% van de bouwers een kitbouwer is waar ikzelf ook bij hoor, een kleine ervaring heb opgedaan in de loop van 2,5 jaar houtbouw 6 jaar Airbush ervaring en 4 jaar plastic modelbouw(waar ik overerns al jaren niets meer mee doe). Ik persoonlijk zal het geen prettig idee vinden als ik in een blad kijk en zie dat alleen de allerbeste uit de hobby een plekje in de bekerkast krijgen terwijl 5 % ooit dit niveau zal kunnen halen.

  Mijn suggestie aan het NVM is dan ook maak 3 verschillende artikelen in 3 verschillende uitgave van het blad die 3 bouwniveaus weergeven.
  Dit zal de beginnende en gevorderde bouwer niet de ogen uitprikken met een eeuwige roem die alleen de beste toegekend krijgen.

  Groet Dirk
   
  TIMBERWOLF vindt dit leuk.
 9. Bouke van der Voet

  Bouke van der Voet Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  31 jan 2020
  Berichten:
  387
  Locatie:
  Nairobi, Kenya
  Zie, dit is wat ik bedoel:

  een modelbouwer voor 12.5 jaar, waarvan 2,5 jaar houtbouw .....
  dat is hetzelfde als een verkeersdeelnemer met 12,5 jaar een rijbebewijs een nieuweling in het verkeer noemen omdat hij nu het motor papiertje erbij gehaald heeft .....

  wat ik wil zeggen is dat iedereen zijn eigen ervaringen mee brengt, en deze kan toepassen in deze hobby, en die ervaring kan delen met anderen

  Ik zou graag met een naaier/naaister willen praten die al 30 jaar ervaring heeft om me te helpen met hoe je het beste zeilen kan naaien...
  of een wedstrijd zeiler die me kan leren hoe je het beste schoten los maakt bij zware wind (hee dat ben ik zelf :))
  of een scout die me kan vertellen hoe je het strakst een mastworp maakt die voldoende frictie kan weerstaan in de regen
  of een weefster die me kan helpen met het kleuren van katoen, het tanen van de touwen en waterproofen van de tarps en zeilen
  of een paling-rookster die kan vertellen hoe vroeger paling in een ton gerookt werd, en hoe dat het beste op een schip werkt
  of een houtbewerker die verteld hoe vroeger balken met de hand gebogen werden
  of een smit die kan vertellen wat er gebeurd als je duigen over-verhit en dan toch in een ton verwerkt
  of een chemicus die kan uitleggen waarom sommige kleuren niet logisch zijn in bepaalde periodes
  een non die..., een dakdekker die ..., een metaalgieter die ..., een bakker die ..., een boer die ..., een ......

  Iedereen z'n steentje heeft, en dat kan bijdragen aan de algemene kennis van dit forum, en dus de NVM/Modelbouwer.
  ook zij die nog nooit een model gebouwd hebben, maar een ton aan ervaring in hun vak hebben kunnen een bijdrage leveren aan het beter model.

  ik kan nog uren doorgaan, hier laat ik het echter bij :)

  grtz
  B
   
  Laatst bewerkt: 9 jun 2021
  janzwart en ronvanleeuwen54 vinden dit leuk.
 10. JDS73

  JDS73 Medewerker Moderator team

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  485
  Locatie:
  Den Bosch
  @Bouke van der Voet
  Airbrush doe ik nog steeds maar meer op het gebied van kunst ipv modelbouw. Ik ben er weleens begonnen bij de plastic kitjes
  Tellen die jaren dan als dubbele ervaring in verschillende hobby's :rofl::rofl::rofl: want dan zal ik 18,5 jaar ervaring hebben..
   
 11. Bouke van der Voet

  Bouke van der Voet Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  31 jan 2020
  Berichten:
  387
  Locatie:
  Nairobi, Kenya
  tja .... als je nu plastic rompjes kunt airbrushen terwijl je zeilen aan het repareren was op een clipper die van Den Helder naar St. Maarten aan het zeilen was .... :)

  Yes, you got my point, het maakt niet uit wat en wanneer je ervaring op gedaan hebt.
  waar het mij om gaat is dat iedereen zijn rugzakje mee neemt wanner je met de hobby begint
  je denkt dat je een absolute nitwit bent wat modelbouw betreft,
  maar je, met je eigen kennis en ervaring. vele mijlen verder bent dan wie dan ook

  btw, het airbrushen is dus een van de technieken waar ik nix van weet, maar waar ik graag de eerste stappen in wil nemen, maar ik echt niet weet waar en wat ik moet doen ....
   
  JDS73 vindt dit leuk.
 12. Ronk

  Ronk

  Lid geworden:
  13 dec 2019
  Berichten:
  1.162
  Locatie:
  Ederveen
  Al ga ik zo'n blad lezen om mooie voorbeelden te zien van mensen die geen foto's hier op het forum plaatsen. Tips staan hier al genoeg. Miss is het goed dat het afgewisseld word, voor de beginner-ervaren modelbouwer
   
 13. ronvanleeuwen54

  ronvanleeuwen54

  Lid geworden:
  22 okt 2012
  Berichten:
  514
  Locatie:
  Poeldijk
  Dirk,
  Ik zal je post doorzetten naar onze hoofdredacteur maar we hebben nu eenmaal een visie en een beleid.
  Ik geef toe dat het bouwen van een historisch zeilschip uit een kit niet zo gek veel afwijkt van scratchbouw. Het is meestal een hele grote doos met heel veel tekeningen en een bos houtjes. Daarom zetten we er ook bij dat de spreekwoordelijke zaag erin moet en dat is eigenlijk al vaak zo. De meeste scheepsbouwers willen toch zo 'historisch correct' mogelijk bouwen. De meesten halen er al gauw de bijbel van Zu Mondfeld bij (ik tenminste wel) Dus dat kun je ruim nemen. Zelfs een plastic vliegtuig dat fraai in elkaar geplakt is maar dat zo'n verscheidenheid heeft aan extra zaken zoals kleurstelling en vooral scenery is iets om te publiceren. Het gaat m.n. om de eigen inbreng van de bouwer dat het een uniek stuk maakt. Ikzelf heb recent bijvoorbeeld een uitstapje gemaakt met een Steampunk zodiacklok. Zo'n U-gears ding uit China van 4 tientjes die ik iets heb aangepast met het nodige airbrushwerk, extra versiersels en rijkelijk voorzien van zelf elektrolytisch 24 karaats vergulde boutjes, dopmoertjes en klinknageltjes. Zo maak je van een relatief simpele 3D puzzel toch een geinig en uniek ding voor aan de muur. Kijk in de modelbouwer 2021-6. Die komt half juli uit.
  IMG_5055.JPG
   
  Jaques, TIMBERWOLF, JDS73 en 2 anderen vinden dit leuk.
 14. ronvanleeuwen54

  ronvanleeuwen54

  Lid geworden:
  22 okt 2012
  Berichten:
  514
  Locatie:
  Poeldijk
  Zeker weten!!
   
 15. Kranvogel

  Kranvogel

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  7
  Beste bouwers van (historische) modelzeilschepen (en andere lezers van dit gedeelte van het forum),

  Als hoofdredacteur van De Modelbouwer juich ik het initiatief van Ron toe en heb met belangstelling jullie reacties gelezen. Ik wil eerst een misverstand de wereld uit helpen. De one-liner: ‘Geen bouwkit, tenzij de zaag erin is gezet’ is van mij afkomstig den heeft een simpele reden: De Modelbouwer richt zich niet op de categorie van het bouwen van modellen uit plastic bouwpakketten. Hiervoor zijn andere, gespecialiseerde bladen in de handel. We richten ons op de bouwers in hout, metaal. kunststof en dan met name op de technieken die nodig zijn om zo’n model tot stand te brengen. En ja, we laten dat beschrijven door bouwers die prachtige modellen maken….. Ik heb zelf ook in het verleden (en recent) bouwpakketten gebruikt als basis voor het bouwen van een functionerend model. Dit is in De Modelbouwer gepubliceerd, als inspiratie voor een beginnende modelbouwer om te laten zien hoe dit gedaan kan worden. En wees verzekerd: dit zijn zeker geen topmodellen geworden, maar het functioneerde en dat was de bedoeling. Terug naar jullie tak van modelbouw: de technieken om een natuurgetrouw historisch schip te bouwen. Als automodelbouwer heb ik bij het redigeren van de teksten kennis genomen hoe je moet beplanken, hoe je roosters maakt waar je benen niet doorheen gaan, hoe je natuurgetrouwe tuigage maakt en hoe je figuren kunt vergulden.

  Tenslotte nog: waarom nog een blad? Heel simpel: in de artikelen wordt de ervaring van de bouwer gebundeld en in een logische volgorde beschreven. Dit in tegenstelling tot de meeste bouwverslagen, waarde chronologische volgorde wordt beschreven, wat leidt dat er nogal eens uitstapjes worden gemaakt om afwisseling te hebben….

  De suggestie om drie verschillende artikelen te publiceren in drie verschillende uitgaven, waarin drie bouwniveaus worden beschreven wordt met beide handen aangenomen. We zien de auteur(s) daarvan graag zich melden. Want het zijn de auteurs die de inhoud van het blad bepalen, de redactie schaaft alleen wat bij.

  Gerrit Volgers
   
 16. JDS73

  JDS73 Medewerker Moderator team

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  485
  Locatie:
  Den Bosch
  Als Moderator van dit forum zie en hoor ik veel.
  En krijg hier en daar nog wel eens wat PB-tjes van mensen die zich ergeren aan betwettetij op het forum van mensen die alles beter weten en daar ook flink te koop mee lopen. En dan niet alleen in dit gedeelte van het forum maar forumbreed. Deze mensen blijven uiteindelijk weg van het forum omdat ze bang zijn hun kunstwerkjes te tonen omdat daar merendeel commentaar op komt.
  Dit soort mensen moeten we dus juist een kans geven om van zich te laten horen.
  Nee, het zijn niet de modellen die in een museum kunnen en Ja het zijn fanatieke bouwers die zich willen ontwikkelen maar daar de kans niet voor krijgen. En als modelbouw vereniging zal je alle niveaus van de hobby moeten kunnen aankaarten.

  Stel een voetbalvereniging die verschillende ploegen in verschillende divisies heeft spelen kan ook niet tegen de A3 zeggen. Jullie doen er niet toe en alleen de grote jongens van de hoofdklasse doen er toe. De club zal in een no-time failliet zijn.

  Een vizie kun je bijstellen naar een andere standaard. Een beleid hebben ze zich aan te houden. Dus van die visie kan afgeweken worden en zo ontwikkel je jezelf en de hobby naar een hoger niveau. En ik geloof echt niet dat de NVM zo'n beleid heeft dat alleen de beste aan bod komen.

  Over historische correctheid. Zoals @Bouke van der Voet en ik zelf al zei, 5% van alle bouwers haalt dit nineau de en hooguit 20% snapt de vaktermen die gebruikt worden en heeft de mogelijkheid zelf aanpassingen aan een kit te doen.
  Voor mij doet historische correctheid er niet zo toe. Ik heb toevallig het boek van Herman Ketting in mijn bezit omdat ik de PW ga bouwen. Maar ik heb het niet alleen gekocht voor de bouw van dit schip. Een andere achterliggende gedachte was, geschiedenis en cultureel erfgoed. En de bouw van de PW was een leuke bijkomstigheid. Mooie tekeningen, mooie beschrijvingen waar ik zeker wat aan heb tijdens de bouw.

  Ik ben er welmee bezig en probeer wel wat hier en daar om de kit een beetje op te leuken maar voor mij is het absoluut geen mislukking als het schip niet correct is gebouwd.

  Dat is dus precies wat ik bedoel. Je eigen unike creatie waar er maar 1 van is.
  Tja .. de basis is van de fabrikant, maar dusdanig aangepast dat er maar 1 van in de hele wereld is. Niet museum waardig maar wel goed genoeg om familie, vrienden en kennisen te laten zien.
  En een bron van inspiratie voor een ander.
  Even prachtig stukje "een beetje van mezelf en een beetje van Magie":yes:
   
  Laatst bewerkt: 10 jun 2021
  TIMBERWOLF, Freubelaer en Ronk vinden dit leuk.
 17. Bouke van der Voet

  Bouke van der Voet Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  31 jan 2020
  Berichten:
  387
  Locatie:
  Nairobi, Kenya
  Zie de bovenstaande quotes, ik denk dat hier de crux van de discussie zit.
  Wat wij een kit noemen (voor een houten modelboot) is NIET een kit zoals Gerrit die ziet 'een plastic bouwpaket'

  2 kits van een ander niveau.
  De een vereist eigen inbreng, aanpassing en techniek om het te bouwen. hoeveel input er nodig is wordt bepaald door de moeilijkheids graad van de te bouwen boot.
  De andere kit is meer van het niveau 'in elkaar plakken van onderdeeltjes'. Ik weet het ik chargeer hier enorm, maar ik probeer even duidelijkheid te krijgen/maken :)

  Gerrit, please correct me if i am wrong.
   
  TIMBERWOLF vindt dit leuk.
 18. JDS73

  JDS73 Medewerker Moderator team

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  485
  Locatie:
  Den Bosch
  Ik bedoel iig met een kit. Een doos met tekeningen en een bundel latjes waar idd de zaag in moet om een schip te maken. En geen plastic kit die je dmv voorgevormde onderdelen in elkaar lijmt. Das een andere hobby en ook niets mis mee.
   
  TIMBERWOLF vindt dit leuk.
 19. Ronk

  Ronk

  Lid geworden:
  13 dec 2019
  Berichten:
  1.162
  Locatie:
  Ederveen
  Toch denk ik dat het voor de werving ook belangrijk is om klapstukken te laten zien, daar worden anderen door aangestoken om ook te gaan bouwen.
  Voor mij zou dat de reden zijn om zo'n blad te kopen
   
 20. JDS73

  JDS73 Medewerker Moderator team

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  485
  Locatie:
  Den Bosch
  Jij noemt precies de reden die ik niet wilde noemen. :rofl::rofl::rofl:
   
  Ronk vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina