F-35 Lightning II - vliegende duikboot

Weer wat verder gebouwd;

De hoofdschakelaar werkt prima en “droog” testen geeft tussen 300mA en 1A stroomgebruik met motor en ailerons. Dat geeft dan dus met 400mAh minimaal minuten of zo voor de liposaver afslaat. Lijkt OK.

Staartvlakken en cockpit gemonteerd (neus nog niet - wil ik nog vol gieten met schuim of hars) en laatste model delen gemonteerd (heb nog 2/3 van het bouwpakket over - motor, onderstel, bombbay, alle wapens…).

WTC weer dichtgemaakt met de 13 moertjes (zijn wel makkelijk te verliezen dus met magneet in de buurt) en via slangetje op dichtheid gecontroleerd.

Toen de boot voor het eerst in bad. Totaal gewicht is 600 gram en hij drijft nog net.
C5EAD4DD-342B-4CCE-8112-06FCF22151C4.jpeg

Met twee loodjes van totaal 40 gram zweeft de F35 zo’n beetje. Cockpit heeft vloed gaten maar rest van de jet (nog) niet. Geen aanwijzingen voor ingesloten luchtbellen maar toch nog maar wat schuim in “dode” hoeken aanbrengen en dan met dieper bad nogmaals controleren.
FF99BE65-239E-4249-A704-C8CBEC236C18.jpeg

Misschien kan ik wel een soort railtje bedenken voor het ballast zodat het goed aan te passen is.
 
Mooi Freek! Mocht het onderwatervliegen toch niet lukken (Wat ik me niet voorstellen kan) kan hij ook zo als statisch model in de vitrine!
 
Hij moet er zowiezo mooi in een vitrine uitzien, omdat het testen eigenlijk alleen in een zwembad kan - en die gelegenheid is er maar een paar maal per jaar vrees ik. Subsail misschien?
 
Vandaag de eerste vlucht met de F35, in de heldere wateren van het Zilvermeer in Mol. De “boot” ging mooi onder 1 meter en kwam ook weer naar boven! Sturen met alleen de twee ailerons is moeilijk, maar de boot kan mooi rollen, duiken en opduiken, dus het is voornamelijk een kwestie van oefenen, hoop ik. Natuurlijk is dan een zwembad handiger dan een meer! ben zeer blij met het resultaat - er moet een en ander aangepast worden maar het ding gaat!

IMG_0600.png


cc6f4401-7cdc-490f-8422-d7ae16c212a3.jpeg
 
Laatst bewerkt:
De eerste paar “vluchten” gingen best goed - maar omdat alleen de ailerons functioneel zijn kan het toestel maar om twee van de drie assen draaien (rol en op/neer). Voor betere controle zou het mooi zijn de roeren ook functioneel te maken.

Daarvoor moet de WTC wat vergroot worden om plaats te maken voor een derde servo, die dan via een “tand(rad)staaf” (of hoe zo’n ding ook heet) de roeren bestuurd. Zie plaatje. Groen is een microservo die direct de as roteerd, rood is het tand(rad)staafje wat in de straalpijp van de F35 komt.
De WTC is in Fusion ontworpen en geprint (20 uur). hoop ook op iets meer accuruimte. Maar voor ik de zaag in de roeren zet wil ik eerst nog naar twee bijeenkomsten in zwembaden in de komende weken in België en Oostenrijk.

upload_2023-8-21_19-46-26.png
 
Hierbij de nieuw geprinte WTC, met de centrale servo die de roeren van de F35 aan gaat sturen via een tandstang in de uitlaat.
IMG_0119.jpeg


inbouwen moet wachten tot na het vaarseizoen - paar weken geleden in zwembad in België en komend weekend bij Wenen - er gaan drie boten mee!
IMG_0715.jpeg
 
Korte video - nog veel te oefenen…

ik wil een paar verbeteringen aanbrengen in de F35;
- richtingroer funtioneel maken
- grotere accu dan de 400mAh die ik nu heb
- kortere bedrading met betere verbindingen

hieronder de voorlopige wtc, met een 800mAh 2S accu erin, en de servostangen op hun plaats….
IMG_0146.jpeg
 
Met een scherp hobbymes de twee roeren verwijdert (waren gelijmde onderdelen uit de Italeri kit). Toen uit 2mm messing buis een scharnier gemaakt, met twee lipjes in het roer en twee in het staartvlak. Nu wordt het toch weer moeilijk, de1mm messing staf die door de uitlaat heen steekt wordt met de “tandheugel” van links naar rechts bewogen, en die beweging moet overgebracht worden op het draaiende roervlak…… ideeen welkom!

IMG_0147.jpeg
 
Asje nog iets verder door laten lopen naar de roeren, dan haaks naar achter, en haaks naar een draaipunt aan de achterzijde van de roervlakken. Snelle tekening:



blauw is romp en staartstukken, groen de roervlakken. Bolletjes zijn draaipunten. Er komt weinig kracht op, dus zou moeten werken, anders de hoeken verstevigen met driehoekjes (plexiglas?) Het gaat iets wringen bij bewegen, maar dat vangt de flexibiliteit in de stangetjes wel op denk ik.
 
Ik heb het topic er niet op nagelopen, maar is het idee van vectorsturing ook aan de orde geweest?
Of is dat door de afmetingen niet te realiseren?

Ik heb filmpjes gezien van het starship Enterprise waar in de shuttlebay een verctorsturing is opgesteld, die behoorlijk effectief is. Maar dat is waarschijnlijk een groter model.

Groeten, Jan.
 
Back
Top